Narozeninový dort v pěti odlehčených receptech aneb Mlsejte na party zdravěji
Narozeninový dort lze připravit i bez tučného krému či hutného těsta s hromadou bílého cukru. Ostatně, svěží náplně, spousta ovoce a lehký piškot se na jarní či letní party hodí daleko víc! Pokud máte i vy radši odlehčenější variace zákusků, jistě se do minimálně jednoho z našich receptů zamilujete!
Naše recepty na odlehčený narozeninový dort ocení nejen lidé uznávající zdravější životní styl, ale také například vegani, hubnoucí lidé nebo ti, co mají alergie na oříšky. Každý si v následujících tipech najde to své. Vsadíte tedy na jemný čokoládový dort s lahodnou polevou nebo raději na zdravý „mrkváč“?
Recept na MRKVOVÝ NAROZENINOVÝ DORT
Mrkev je díky své nasládlosti velmi vhodná k pečení různých zákusků. Připravte si s námi tedy skvělý mrkvový narozeninový dort s ananasovou náplní a smetanovou polevou, který se bude jen rozplývat na jazyku! Celkově vám zabere příprava tohoto dortu asi 90 minut času.
Zmrzlinové dorty mají s nadcházejícím létem zelenou! Inspirujte se třemi skvělými recepty
Potřebné ingredience na mrkvový narozeninový dort
- 2 hrnky jemné celozrnné mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 3 velká vejce
- 1 a ¼ hrnku třtinového cukru
- ¾ hrnku podmáslí
- ½ hrnku řepkového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve
Suroviny na náplň a polevu
- 2 hrnky nakrájeného čerstvého ananasu (může být i konzervovaný a scezený/kostky)
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 340 g smetanového sýra se sníženým obsahem tuku (může být však i klasická Philadelphia)
- ¾ hrnku prosátého třtinového moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 190 °C a také si připravte dvě kulaté dortové formy o průměru cca 23 cm – vyložte je obě pečícím papírem. Dále si k ruce vezměte větší mísu a v ní smíchejte jemnou celozrnnou mouku, jedlou sodu, mletou skořici a sůl. V jiné menší misce si pak ušlehejte vejce společně s třtinovým cukrem, podmáslím, olejem a vanilkovým extraktem. Suché a mokré ingredience následně propojte ve větší míse, a nakonec přimíchejte i jemně nastrouhanou mrkev. Získáte tak polotekuté těsto, které rozdělte na dvě stejně objemné poloviny a vlijte do forem na dort. Pečte v troubě po dobu cca 30 minut a teplotu snižte na cca 175 °C – nebo dle zvyklostí. Aby byl však narozeninový dort kompletní, musíte se pustit ještě do přípravy náplně a polevy.
K ruce si v další fázi vezměte menší rendlík a v něm smíchejte ananas s cukrem. Ovoce přiveďte k varu a vařte ho do změknutí pod poklicí. Nakonec ananas odstavte z plotny a rozmělněte v mixéru na pyré – lze použít i tyčový mixér. Ananasové pyré opět dejte na plotnu a redukujte tekutinu při středně vysoké teplotě, což bude trvat asi 6 minut. Nakonec pyré dejte na prkénko a doplňte o citronovou šťávu – nechte zchladnout asi půl hodiny. Nyní si připravte polevu, tedy vyšlehejte v míse smetanový sýr společně s vanilkovým extraktem a třtinovým moučkovým cukrem (použijte přírodní světlý). Závěrem sestavte mrkvový narozeninový dort – spodní korpus položte na servírovací talíř, potřete ananasovou náplní a přiklopte druhým korpusem. Celý dort potřete rovnoměrně smetanovým krémem a dejte chladit do lednice aspoň na několik hodin. Vrch dortu lze dozdobit dle fantazie.
Recept na TVAROHOVÝ NAROZENINOVÝ DORT S LEVANDULÍ
Už jste někdy pekli s mletou levandulí? Pokud ne, určitě vyzkoušejte třeba v rámci tohoto výtečného receptu na tvarohový narozeninový dort. Mletou levanduli zde jednoduše vsypete do krémové tvarohové náplně a dort tím celý ozvláštníte!
Potřebné ingredience na tvarohový narozeninový dort s levandulí
- 6 lžic změklého nesoleného másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¼ hrnku jemné celozrnné mouky
- ¼ lžičky soli
- 1 ½ lžíce řepkového oleje nebo lehkého olivového oleje
Suroviny na náplň
- cca 230 g nízkotučného tvarohu nebo smetanového sýra se sníženým obsahem tuku
- ⅔ hrnku třtinového cukru
- 1 lžíce mleté levandule
- ⅛ lžičky soli
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na cca 180 °C a připravte těsto na korpus – tedy smíchejte v míse měkké máslo společně s třtinovým cukrem, medem, vanilkovým extraktem, jemnou celozrnnou moukou a solí. Jakmile bude těsto připravené, vlijte jej do formy na dort, kterou jste vystlali pečícím papírem. V troubě následně pečte máslové těsto asi 20 minut. Jakmile se vše upeče, nechte těsto chladnout aspoň půl hodiny a pak jej rozmixujte na strouhanku v mixéru. Tu následně smíchejte v míse s řepkovým olejem a hmotu vtlačte zpět do formy na dort (vytvořte okraje, které budou vysoké aspoň 3,5 cm) – pokračujte v pečení asi 8 minut. Dále si připravte náplň na narozeninový dort, tj. vyšlehejte tedy tvaroh nebo smetanový sýr s třtinovým cukrem, mletou levandulí, solí a vejci - ta přidávejte postupně po jednom. Vše dokončete citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
Upečený korpus nakonec naplňte připravenou tvarohovou směsí a dejte opět péct – tentokrát ale formu s těstem položte na pekáč s cca 3 cm vody a pečte, dokud tvarohový krém neztuhne na krajích (střed by se měl mírně chvět) – to bude trvat asi 1 hodinu. Upečený narozeninový dort nechte postupně chladnout v pekáčku s vodou (cca 60 minut, než bude mít voda pokojovou teplotu). Závěrem vyjměte narozeninový dort z pekáčku, odstraňte okraj formy (pokud je odjímatelný) a vložte asi na 4 hodiny do lednice. Povrch dortu můžete před podáváním dozdobit čerstvou levandulí.
Recept na VEGANSKÝ NAROZENINOVÝ DORT S ČOKOLÁDOU
Pakliže jste nenapravitelným čokoholikem, bude se vám zamlouvat tento recept na narozeninový dort s čokoládou. Radost pak udělá i veganům, neboť neobsahuje žádné živočišné produkty. Smlsněte si na této dobrotě, po které nebudete mít výčitky svědomí!
Potřebné ingredience na veganský narozeninový dort s čokoládou
- ½ hrnku veganských čokoládových pecek (tmavých)
- ⅓ hrnku horké uvařené kávy
- ¼ hrnku řepkového oleje
- ⅓ hrnku obyčejného neslazeného mandlového jogurtu
- ⅓ hrnku neslazeného jablečného pyré
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ¼ hrnku univerzální mouky (směs polohrubé a hladké)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Suroviny na polevu
- ½ hrnku veganského másla (při pokojové teplotě)
- 3 ½ hrnku moučkového třtinového cukru
- ¼ hrnku neslazeného kakaového prášku
- ¼ šálku vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na cca 180 °C a pusťte se do rozpouštění čokoládových pecek – ty vložte velké mísy, přelijte horkou kávou, promíchejte a počkejte, až se rozpustí. K čokoládové směsi následně přidejte řepkový olej, mandlový jogurt, jablečné pyré a vanilkový extrakt. Vše vyšlehejte do hladkého krému. Nakonec ještě přidejte univerzální mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a vypracujte polotekuté těsto, které vlijte do kulaté formy na dort s pečícím papírem. Pečte v troubě při cca 180 °C asi 20 až 25 minut. Jakmile se korpus upeče, nechte jej chladnout asi hodinu. Nyní se pusťte do polevy, tj. vyšlehejte si veganské máslo do nadýchaného krému a poté přidejte moučkový třtinový cukr, kakaový prášek, vodu a vanilkový extrakt. Měli byste získat lehký kakaový krém. Tím nakonec rovnoměrně potřete čokoládový korpus a nechte narozeninový dort chladit v lednici asi 60 minut.
Recept na NAROZENINOVÝ DORT Z CUKETY
Nejen mrkev ale i cuketa je vhodná k pečení sladkých dobrot. Korpus na váš narozeninový dort bude díky ní vláčný a rozplývající se v ústech. Vyzkoušejte variaci dortu s lehkou smetanovou polevou a drcenými oříšky.
Potřebné ingredience na narozeninový dort
- 1 a ½ hrnku bílé celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ hrnku medu
- ½ hrnku neslazeného jablečného pyré
- ⅓ hrnku kokosového oleje, rozpuštěného
- 1 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¼ šálku nastrouhané cukety (asi 1 a ½ cukety)
Poleva ze smetanového sýra:
- cca 115 g smetanového sýra
- ½ hrnku obyčejného řeckého jogurtu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 5 lžiček javorového sirupu
- 1/4 hrnku nasekaných pekanových ořechů (lze použít i pistácie, vlašské ořechy nebo ty lískové)
Postup přípravy
Začněte tím, že si zapnete troubu a necháte ji předehřát na cca 180 °C. Dále si vezměte k ruce formu na dort o velikosti asi 23x23 cm (nebo kruhovou o průměru 23 cm) a vystelte ji pečícím papírem. Poté ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku spolu s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí, mletou skořicí, mletým muškátovým oříškem a k suchým ingrediencím ještě přidejte med, jablečné pyré, rozpuštěný kokosový olej, vejce, vanilkový extrakt a nastrouhanou cuketu (vymačkanou od přebytečné tekutiny). Těsto vlijte do připravené formy na narozeninový dort a pečte v troubě asi 30 minut. Upečený korpus vyjměte, nechte zchladnout a potřete krémem – ten připravíte smícháním smetanového sýra, řeckého jogurtu, javorového sirupu a vanilkového extraktu. Na vrch dortu lze nasypat pár drcených ořechů dle preferencí nebo dozdobit ovocem. Pokud budete chtít dort připravit vícepatrový, pouze zdvojnásobíte dávku surovin a výsledné těsto rozdělíte na dvě části (vzniknou dva korpusy).
Recept na NAROZENINOVÝ DORT S BANÁNY A VLAŠSKÝMI OŘECHY
A na závěr pro vás máme skutečnou lahůdku v podobě neodolatelného narozeninového dortu s banány a vlašskými ořechy, kterou zvládne připravit skutečně každý. Recept je jednoduchý a poměrně rychlý, tudíž nebudete stát u plotny hodiny a můžete se věnovat jiným přípravám na party.
Potřebné ingredience na narozeninový dort s banány a vlašskými ořechy
- cca 180 g bílé celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- cca 240 g rozmačkaných velmi zralých banánů (asi 3 střední banány)
- cca 120 g bílého řeckého jogurtu
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- ¼ hrnku olivového oleje
- 3 až 4 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¾ hrnku jemně nasekaných nebo mletých vlašských ořechů
- volitelně – smetanový sýr (např. Philadelphia) smíchaný s moučkovým třtinovým cukrem k potření dortu a ovoce dle preferencí
Postup přípravy
Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 180 °C. Poté si vystelte dortovou formu pečícím papírem a dejte stranou. K ruce si vezměte nyní velkou mísu a smíchejte v ní nejdříve suché ingredience, tj. bílou celozrnnou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mletou skořici. Následně k těmto surovinám přidejte rozmačkané banány, řecký jogurt, rozšlehaná vejce, olivový olej, javorový sirup, vanilkový extrakt a jemně nasekané vlašské oříšky. Vše dobře vařečkou propojte a vytvořte polotekuté hladké těsto. To následně vlijte do formy na dost a dejte péct na cca 25 až 30 minut. Upečený narozeninový dort vyjměte z trouby, nechte zchladnout, a nakonec potřete třeba oslazeným smetanovým sýrem a dozdobte ovocem dle libosti – hodit se budou čerstvé banány nebo jahody. Skvěle pak doplní dort i čokoládová poleva nebo třeba strouhaný kokos.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku