Zmrzlinový dort můžete připravit i na klasickém piškotovém základu s ovocem dle výběru.

Zmrzlinové dorty mají s nadcházejícím létem zelenou! Inspirujte se třemi skvělými recepty

Zmrzlinové dorty vykouzlí úsměv na tváři nejen těm nejmenším mlsounům. V teplých dnech si na nich s radostí pochutnají i dospěláci ve vaší rodině. Jejich příprava je obvykle velmi snadná a nezabere tolik času. Stačí si zajistit kvalitní suroviny, a perfektní výsledek vás nemine. Inspirujte se třemi lahodnými dorty, které vás dokonale osvěží v jakýkoliv čas.

Připravili jsme pro vás recepty na chutné zmrzlinové dorty, které obsahují sušené ovoce, čokoládu, kávu anebo třeba oříšky. Až ochutnáte, budete se oblizovat až za ušima! Než se však do těchto unikátních dezertů pustíte, bude to chtít trochu té trpělivosti při chlazení v lednici a mrazáku.

Zmrzlinové dorty 3x jinak: Zmrzlinový „koláč“ s lyofilizovanými jahodami

Doma připravené zmrzlinové dorty mohou obsahovat přesně to, co chutná vaší rodině. Pokud rádi mlsáte mrazem sušené jahody, jistě vás nadchne následující recept na koláč skládající se z vanilkové a jahodové zmrzliny. Je to lahůdka!

Čtěte také:

Polárka: Připravte si legendu mezi retro dezerty jednoduše i doma

Potřebné ingredience na zmrzlinový koláč s lyofilizovanými jahodami

  • světlé sušenky Oreo: 30 ks
  • rozpuštěné máslo: 3 lžíce
  • vanilková zmrzlina: 5 a půl hrnku
  • jahodová zmrzlina: 4 hrnky
  • lyofilizované jahody: 1 a půl hrnku

Recept na zmrzlinový koláč s lyofilizovanými jahodami

Nejprve si připravte formu na koláč o velikosti cca 20x20 cm. Tu pak vystelte pečícím papírem. Dále si do kuchyňského robota nasypte dvacet světlých Oreo sušenek a rozmělněte je najemno. Poté přilejte k sušenkám tři lžíce rozpuštěného másla a základ na zmrzlinový dort máte hotov. Nyní sušenkové těsto rovnoměrně rozprostřete na plech s pečícím papírem a udusejte ideálně lžící. Následně vložte pekáček do lednice a nechte asi čtvrt hodiny chladit. Mezitím si odeberte z vanilkové zmrzliny 4 velké hrnky, vložte do mísy a utřete ji do měkka pomocí lžíce nebo vařečky. Povolenou zmrzlinu pak natřete rovnoměrně na sušenkové těsto a vložte opět do lednice, tentokrát na 30 minut.

Posléze si vezměte k ruce kelímek s jahodovou zmrzlinou, odeberte též čtyři hrnky a vložte do mísy. Míchejte, dokud nedocílíte měkkého krému, a nakonec do něj ještě přidejte půl šálku lyofilizovaných jahod. Jahodovou zmrzlinu pak natřete na vanilkovou vrstvu a chlaďte v lednici dalších 30 minut. Nyní se již blížíte ke zdárnému konci a brzy bude lahodný zmrzlinový dort na světě. Posledních 10 Oreo sušenek rozdrťte s hrnkem sušených jahod a vyjměte z lednice svůj dezert. Na jahodovou zmrzlinu ještě natřete měkký vanilkový krém ze zmrzliny (z 1 a půl hrnku) a posypte drobenkou z jahod a sušenek. Nakonec dejte aspoň na čtyři hodiny do mrazáku a po uplynutí doby podávejte. Z výše uvedeného množství získáte cca 9 až 12 kousků.

Zmrzlinové dorty 3x jinak: Tiramisu

Tiramisu je velmi známý italský dezert, který miluje celý svět. Připravit si jej však můžete i v podobě zmrzlinového dortu! Je to velmi jednoduché a poměrně rychlé. Nejvíce času však dezert stráví v mrazáku – své chuťové pohárky tedy musíte krotit asi tři hodiny, než se do mraženého Tiramisu pustíte.

Potřebné ingredience na zmrzlinový dort Tiramisu

  • kávová zmrzlina: cca 1400 ml
  • silné espresso: 2 hrnky
  • tmavý rum: 1/3 hrnku
  • vanilkový extrakt: ½ lžičky
  • cukrářské piškoty: 36 ks (18 ks na každou vrstvu)
  • neslazený kakaový prášek: ¼ hrnku
  • strouhaná hořká čokoláda: cca 2 lžíce

Recept na zmrzlinový dort Tiramisu

Než se pustíte do zmrzlinového dortu Tiramisu, vyjměte z mrazáku kávovou zmrzlinu. Tu nechte povolit zhruba deset minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravte kávovou lázeň na piškoty – tedy smíchejte v míse espresso s rumem a vanilkovým extraktem. Následně povolenou zmrzlinu přemístěte z kelímků do mísy a promíchejte v měkký krém. K ruce si nyní vezměte skleněnou nádobu na zapékání (cca 22x33 cm) a rozetřete rovnoměrně na dno asi 480 ml kávové zmrzliny. Na vrstvu pokládejte vedle sebe cukrářské piškoty, které jste předtím řádně namočili v kávové lázni. Poté piškoty přetřete další vrstvou (cca 480 ml) zmrzliny, opět pokládejte piškoty a zakončete poslední vrstvou zmrzliny. Nakonec zmrzlinový dort překryjte folií a dejte do mrazáku na tři hodiny. Až bude dezert zmrzlý, můžete jej podávat – posypaný kakaem a strouhanou čokoládou. Z výše uvedeného množství připravíte asi 12 kousků dezertu.

Miska s mraženou dobrotou vždy potěší. Pochutnat si na zmrzlině však můžete i netradičně - v dortu s dalšími skvělými surovinami!

Zmrzlinové dorty 3x jinak: Trojbarevný dort s třešněmi a pistáciemi

Kombinace čokoládové, třešňové a pistáciové zmrzliny je delikátní. Připravte si chutný zmrzlinový dort, který je doplněn o slazené třešně maraschino a solené pistácie. Tento slavnostně vyhlížející mražený dezert se bude dokonale hodit třeba na dětskou party.

Potřebné ingredience na trojbarevný zmrzlinový dort s třešněmi a pistáciemi

  • pistáciová zmrzlina: cca 950 ml
  • třešňová zmrzlina: cca 950 ml
  • čokoládová zmrzlina: cca 950 ml
  • solené a pražené pistácie: ¾ hrnku
  • zmrzlinové kornoutky: cca 12 ks
  • rozpuštěné máslo: 4 lžíce
  • krystalový cukr: 2 lžičky
  • slazené a konzervované třešně maraschino: cca 23 ks
  • polosladké čokoládové lupínky: 1 hrnek
  • rafinovaný kokosový olej: ¼ hrnku
  • šlehačka na ozdobu

Recept na trojbarevný zmrzlinový dort s třešněmi a pistáciemi

Nejprve vyjměte pistáciovou, čokoládovou a třešňovou zmrzlinu z mrazáku, otevřete ji a dejte do lednice povolit aspoň na dvacet minut. Mezitím si třetinu šálku pistácií nasekejte nahrubo a v kuchyňském robotu rozmixujte na prášek zmrzlinové kornoutky společně s cukrem a rozpuštěným máslem. Dále si k ruce vezměte kulatou dortovou formu (průměr cca 22 cm) a na dno rozvrstvěte rovnoměrně těsto z kornoutků. Nyní se budete věnovat vrstvení zmrzlin. Jako první si vezměte k ruce celé množství té pistáciové a utřete ji v míse do měkkého krému. Poté ji naneste na sušenkové těsto a posypte nahrubo sekanými pistáciemi. Druhou vrstvu bude tvořit třešňová zmrzlina – tedy postupujte jako u té první – rozetřete na měkký krém a navrstvěte na pistácie. Na zmrzlinu pak poklaďte rovnoměrně okapané třešně maraschino bez stopky (cca 15 ks). Poslední vrstvu bude tvořit čokoládová zmrzlina. Takto dejte zmrzlinový dort po přikrytí folií do mrazáku na cca 4 hodiny.

Jakmile trojbarevný zmrzlinový dort dokonale ztuhne, vyjměte jej z mrazáku a přelijte čokoládovou polevou z rozpuštěného kokosového oleje a čokoládových lupínků. Hned na to posypte zbytkem drcených pistácií, dozdobte zbytkem třešní maraschino a šlehačkou dle preferencí. Před konzumací lze ještě pár minut nechat zchladit v lednici. A pak už jen svůj dokonalý dezert podávejte! Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...