Málokterému dítěti chutná samotná vařená zelenina - zkuste ji tedy zakomponovat do masitých pokrmů a budou se po ní moct utlouct!

Jídlo pro děti 6x jinak: Vsaďte na rychlé a zdravé recepty, které zachutnají i největším mlsounům

Vymyslet chutné, zdravé a případně i rychlé jídlo pro děti je oříšek pro leckterého rozlítaného rodiče. Pokud i vy patříte mezi věčně zaneprázdněné maminky či tatínky a došly vám nápady na vaření, máme pro vás inspiraci! Vyzkoušejte těchto šest skvělých receptů, kterými nepohrdnou ani ratolesti s nejmlsnějšími jazýčky.

V dnešní době se doslova roztrhnul pytel se zdravými recepty, díky kterým připravíte jídlo pro děti. Ostatně, ti nejmenší potřebují hodnotný jídelníček, aby dobře prospívali. Propašovat zeleninu do pokrmů (tak, aby je dítka jedla) je však nezřídka kdy problematické. Zkuste to s našimi tipy a poreferujte své zkušenosti! Děti jsou těmi nejpřísnějšími a možná také nejupřímnějšími kulinářskými kritiky.

Jídlo pro děti: KRŮTÍ KULIČKY S KVĚTÁKEM A ZELÍM

Jednou z možností, jak propašovat zeleninu do pokrmu, je využít směs z mletého masa. Takové jídlo pro děti je velmi atraktivní, protože krásně voní, a přitom je i zdravé. Možná jste již vyzkoušeli populární masové karbanátky s cuketou či mrkví. My však pro vás máme recept na krůtí kuličky s květákem a zelím, které si zamilujete i vy samotní!

Čtěte také:

Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa

Ingredience potřebné na krůtí kuličky s květákem

  • ¼ ks čerstvého květáku (rozděleného na růžičky)
  • ½ hrnku jemně nakrájeného bílého zelí
  • 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička mleté mořské soli
  • 1 lžička sušené bazalky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • cca 450 gramů mletého krůtího masa

RECEPT na krůtí kuličky s květákem a zelím

Začněte tím, že si zapnete troubu a necháte ji předehřát na 200 °C. Poté omyté květákové růžičky umístěte do kuchyňského robota a rozmělněte nadrobno. Květákovou směs následně přemístěte do větší mísy a smíchejte s najemno pokrájeným zelím, bramborovým nebo kukuřičným škrobem, solí, pepřem, balzamikovým octem a bazalkou. Nakonec do zeleninové hmoty přidejte také mleté krůtí maso, řádně propojte čistýma rukama a tvořte kuličky o průměru cca 3 cm nebo i větší – záleží na preferencích. Poté krůtí kuličky vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě asi 20 minut, než budou hotové. Toto skvělé jídlo pro děti podávejte dle libosti třeba s vařenými brambory a zeleninovým salátkem. Dobrou chuť!

Jídlo pro děti: GRILOVANÉ KUŘECÍ PRSO (MARINOVANÉ V PODMÁSLÍ)

Kuřecí maso v různých obměnách je oblíbeným jídlem pro děti. Pokud jste již vyzkoušeli vše od řízků po třeba kuřecí tortilly, můžete se inspirovat zcela jednoduchým a rychlým receptem na grilované kuřecí prso marinované v podmáslí. Je to snadná, a přitom velká dobrota! Budete však potřebovat více času na marinování masa.

Ingredience potřebné na grilované kuřecí prso

  • ½ hrnku podmáslí
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky soli nebo dle chuti
  • 6 vykostěných kuřecích prsou (bez kůže)

RECEPT na grilované kuřecí prso (marinované v podmáslí)

Ještě, než připravíte toto chutné jídlo pro děti, čeká vás poměrně dlouhá doba marinování masa. Tedy nejprve si připravte ve větší míse marinádu – smíchejte podmáslí, tymiánové větvičky, nahrubo nasekaný česnek a sůl. Poté do marinády vložte kuřecí prsa a nechte naložené v lednici aspoň 8 hodin. Po 4 hodinách můžete maso otočit. Jakmile maso zkřehne v podmáslové „omáčce“, vyjměte jej z chladničky. Kuřecí prsa z mísy vyjměte (marinádu vylijte) a grilujte je pozvolna na grilovací pánvi z každé strany asi 5 minut, než budou propečená. Použít můžete i funkci grilu v troubě. Maso podávejte dle uvážení a chutí ratolestí – hodit se bude zeleninový salát, vařená kukuřice s máslem, klasické vařené brambory či rýže. Dobrou chuť!

Jídlo pro děti: VEPŘOVÁ PANENKA S BATÁTY

Sladké brambory neboli batáty si zamiluje téměř každé dítko. Zkuste tuto zdravou zeleninu zakomponovat do jídelníčku prostřednictvím snadného a rychlého receptu s dietní vepřovou panenkou! Vykouzlíte lahodné jídlo pro děti, ze kterého bude s radostí ujídat i leckterý dospělý.

Ingredience na vepřovou panenku s batáty

  • ½ hrníčku hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 1 celá vepřová panenka (očištěná)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 středně velké sladké brambory (batáty)
  • ½ hrníčku sušených brusinek
  • cca 400 až 450 ml kuřecího vývaru s nízkým obsahem soli
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 středně velké jablko
  • 4 jarní cibulky (jen zelená část)

RECEPT na vepřovou panenku s batáty

Nejprve si v misce smíchejte hladkou mouku, mletý pepř a sůl. Poté si očištěnou vepřovou panenku pokrájejte na asi 1,5 až 2 cm plátky, které mírně poklepejte z obou stran paličkou. Maso následně obalte v moučné směsi a dejte na chvíli bokem. Nyní si k ruce vezměte pánev s nepřilnavým povrchem a mírně ji vymažte olejem (ideální je použít olej ve spreji). Jakmile se tuk na pánvi zahřeje, opékejte na něm obalenou panenku dozlatova z obou stran. Masové kousky vyjměte a dejte na talíř s papírovou utěrkou, aby se nasál přebytečný omastek. Dále na stejné pánvi orestujte loupané a na kostičky pokrájené batáty se sušenými brusinkami, které po chvíli přelijte kuřecím vývarem. Směs duste pod poklicí na středním plamenu, dokud batáty nezměknou. V závěru k surovinám přidejte také dijonskou hořčici, opečené vepřové maso, na plátky pokrájené a loupané jablko a také nakrájenou jarní cibulku (zelenou část). Opět vše duste cca 6 minut pod poklicí (aby se chutě propojily), a nakonec hotové jídlo pro děti podávejte. Dobrou chuť!

Milují vaše děti těstoviny na všechny způsoby? Pak do nich sofistikovaně zakomponujte oblíbenou zeleninu!

Jídlo pro děti: KRŮTÍ POLÉVKA SE ZÁZVOREM

Oblíbeným jídlem pro děti je i leckterá polévka. Také jste jako malí milovali třeba tu rajskou nebo bramborovou od babičky? Polévkové recepty však vedou na plné čáře i v dnešní době! Inspirujte se tak trochu asijským receptem na krůtí polévku se zázvorem, která je vhodná i pro mnoho mlsných dítek. A vězte, že si ji zamilujete i vy, pokud nemáte rádi pikantní pokrmy.

TIP: Polévku si připravte ideálně den předem, pokud chcete ušetřit nějaký ten čas. Její příprava totiž trvá delší dobu.

Ingredience na krůtí polévku se zázvorem

  • 2 středně velké mrkve (loupané a nakrájené na plátky)
  • 2 plechovky (cca po 227 gramech) vodních kaštanů/okapaných – koupíte v asijských obchodech
  • 3 lžíce jemně strouhaného a loupaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 4 hrnky kuřecího vývaru (ideálně s nízkým obsahem soli)
  • cca 350 ml kokosové vody
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • cca 900 gramů krůtích prsou (vykostěných a bez kůže)
  • 2 lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky soli nebo dle chuti
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 hrníček mražené kukuřice
  • 1 hrníček mraženého hrášku
  • cca 227 gramů rýžových nudlí nebo špaget

RECEPT na krůtí polévku se zázvorem

Pokud máte v kuchyni pomalý hrnec, použijte jej (jinak lze vařit v klasickém hrnci s poklicí) – tedy umístěte do něj nejprve pokrájenou mrkev, okapané vodní kaštany, jemně strouhaný zázvor, čerstvou petrželku a doplňte o kuřecí vývar, kokosovou vodu a citronovou šťávu. Dále si krůtí prsa pokrájejte na cca 2,5 cm kostky, osolte je, opepřete a opékejte zprudka na velké pánvi s rozehřátým olejem ze všech stran dozlatova. Nyní maso přemístěte do pomalého či klasického hrnce k ostatním surovinám, přiklopte poklicí a vařte ideálně 4 až 5 hodin (v pomalém hrnci). V klasickém hrnci může být doba zkrácena na polovinu – záleží, jakou zvolíte intenzitu plotýnky. Každopádně, mrkev musí změknout. Až se tak stane, přidejte do směsi také kukuřici, hrášek, a ještě krátce provařte. Podávejte teplé s vařenými rýžovými těstovinami nebo špagetami (vařte zvlášť). Toto jídlo pro děti si můžete samozřejmě přizpůsobit dle vlastních chutí – méně pikantní bude polévka, když uberete zázvoru.

Jídlo pro děti: KUŘECÍ ŘÍZEČKY Z TROUBY S RAJČATOVOU OMÁČKOU

Řízky miluje snad každé dítko. Ty klasicky smažené na pánvi jsou však poměrně tučné a mastné. Proto můžete zkusit tento recept na zdravé a rychlé jídlo pro děti, kterým jsou kuřecí řízečky pečené v troubě! Skvělým doplňkem je k nim i nasládlá rajčatová omáčka.

Ingredience na kuřecí řízečky z trouby s rajčatovou omáčkou

  • 1 hrnek panko strouhanky
  • 2 lžíce + 1 lžička drceného čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky soli nebo dle chuti
  • ½ lžičky mletého pepře nebo dle chuti
  • ¼ hrníčku hladké mouky
  • 1 velké vajíčko
  • cca 455 gramů kuřecích prsou
  • 4 plátky libovější slaniny (nakrájené na menší kousky)
  • ½ až 1 hrnek cherry rajčátek (rozpůlených)
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce hnědého (třtinového) cukru

RECEPT na kuřecí řízečky z trouby s rajčatovou omáčkou

Nejprve si zapněte troubu a nechte ji předehřát na cca 220 °C. Dále si k ruce vezměte hlubší misku a v ní smíchejte panko strouhanku spolu s dvěma lžícemi čerstvého drceného tymiánu, ¼ lžičkou soli a ¼ lžičkou mletého pepře. V druhé misce si rozšlehejte vejce a do třetí misky vsypte mouku. Nyní se pusťte do trojobalu – tedy mírně naklepaná kuřecí prsa (můžete je předtím seříznout na poloviny) nejdřív obalte v mouce, poté ve vajíčku, a nakonec v ochucené panko strouhance. Obalené maso vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě asi 15 minut. Mezitím si na suché pánvi zprudka opečte slaninu, aby byla křupavá. Tu pak vyjměte a na papírovou utěrku a nechte okapat přebytečný tuk. Pokud vám v pánvi zbylo hodně tuku ze slaniny, zredukujte jej na zhruba 1 lžíci. Pak na něm opékejte v další fázi omytá a rozpůlená cherry rajčátka společně s červeným vinným octem a třtinovým cukrem. Dle chuti okořeňte ¼ lžičkou soli a pepře, doplňte lžičkou drceného čerstvého tymiánu a také křupavou slaninou. Hotovou omáčku podávejte společně s do křupava upečenými řízečky. Toto jídlo pro děti si zamilujete i vy. Ochutnejte! Jako příloha se hodí buďto vařený bulgur, quinoa nebo třeba opečené brambory. Pokrm však můžete konzumovat i jen tak samotný.

Jídlo pro děti: VEGETARIÁNSKÉ MAKARONY SE SÝREM

Každé jídlo pro děti nemusí vždy obsahovat maso. Pokud máte doma malé milovníky sýra a zeleniny, jistě je nadchnou vegetariánské makarony se sýrem. Jejich přípravu zvládnete do 30 minut – připočíst však musíte čtvrt hodiny pečení v troubě.

Ingredience na vegetariánské makarony se sýrem

  • 1 a půl hrnku nevařených makaronů
  • 3 hrnky růžiček čerstvé brokolice
  • 2 hrnky růžiček čerstvého květáku
  • 3 větší mrkve (loupané a pokrájené na tenčí plátky)
  • 2 ks řapíkatého celeru (očištěný a pokrájený na plátky)
  • 1 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule (loupaná a jemně nasekaná)
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 3 menší hrnky strouhaného čedaru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • ¼ lžičky soli
  • 1/8 lžičky mletého pepře
  • ¼ lžičky mleté sladké papriky

RECEPT na vegetariánské makarony se sýrem

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C. Poté v hrnci uvařte makarony – a v posledních šesti minutách přidejte k těstovinám do vroucí vody i brokolici, květák, mrkev a řapíkatý celer. Jakmile uplyne celá doba varu, všechny ingredience sceďte a přesypte do máslem vymazaného pekáčku/zapékací misky. Mezitím si vezměte k ruce velkou pánev a na ní rozpusťte trošku másla. Na něm pak restujte pokrájenou cibuli dozlatova. Následně ji zaprašte hladkou moukou a promíchejte. Dále vlijte plnotučné mléko, kuřecí vývar, promíchejte a vařte do zhoustnutí asi 2 minuty. Nakonec přidejte do omáčky strouhaný čedar, dijonskou hořčici, sůl a pepř dle chuti. Až se sýr rozpustí, vlijte omáčku na makarony se zeleninou. Pečlivě promíchejte vařečkou, povrch jídla pro děti posypte mletou sladkou paprikou a pečte v troubě 15 až 20 minut. Podávejte teplé. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

  • Ellen

    11:24 21. 1. 2024 0
    Tak nevím... Jídla pro děti si představuji jinak. Neznám moc dětí, které by jedly zelí, květák nebo brokolici. Tyto druhy zeleniny dětem vesměs nechutnají. Stejně jako zázvor v polévce. Myslím, že je spousta klasických jídel, která děti mají rády a jsou i zdravá, není třeba vymýšlet nové recepty - zvláště, když je to pro "rozlítané" rodiče, kteří nemají čas vařit, a tyto recepty tedy moc jednoduché ani rychlé nejsou... Nehledě na spousty ingrediencí, které každý nemá doma běžně...
    • Tereza

      11:54 21. 1. 2024 +2
      Dobrý den, to je úhel pohledu. Když děti naučíte od mala jíst jisté druhy zeleniny, budou ji mít rády i v pozdějším věku. Myslím, že dnešní dítka bývají dost rozmlsaná...

      Česká klasika je dobrá, nicméně ne příliš zdravá. Prostoru v kulinářském světě se ostatně naskýtá více než dost... a myslím, že některá jídla výše uvedená, rozhodně netrvají o moc delší dobu, než třeba pečené kuře, karbanátky, různé omáčky atd. Do hodiny máte hotovo. Když chcete něco jako opravdu rychle, objednáte si pizzu nebo jiný nezdravý fast food.
      A pojem "klasická jídla" je dost rozšířený a můžeme si pod ním představit cokoliv.
      • Ellen

        11:30 26. 1. 2024 +1
        Souhlasím v vámi, že je to o tom, co se děti naučí. Psala jsem obecně, moje děti jedly všechno, až na malé výjimky ( každý má nějaké jídlo, které nemá rád a nemá smysl se do něho nutit). Ale to byla trochu jiná doba. Děti mohly sníst cokoliv, i nějaké to mlsání, ale měly dostatek pohybu venku, tak nebyly nemocné, ani neměly sklon k obezitě... To, co vidím v okolí teď, je k zamyšlení. Tzv. volná výchova (a nedůslednost rodičů) přinesla víc škody než užitku, děti jedí, jen co jim chutná, a zdravá jídla to rozhodně nejsou. Když dnes vidím, jak jdou děti ze školy, v ruce pytlík křupek nebo chipsů, je mi jich líto. Můj bratr je učitel. Vidí ve škole denně, že děti nejedí oběd, ale kupují si sladkosti apod. O pití sladkých sycených nápojů nemluvě. Ale říká, že se dětem nediví, že ve školní jídelně to jídlo není nic moc a někdy opravdu nepoživatelné (to je asi rozdílné v různých školních jídelnách). Dle mého názoru, pokud děti jedí českou klasiku, pokud se nepřejídají a mají pohyb, není tak nezdravá, jak se nám to různí výživoví poradci snaží namluvit. Česká kuchyně není jen vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková, je také pestrá, a o to jde: mít pestrou stravu, od všeho něco, v přiměřeném množství v souvislosti s množstvím vydané energie. A vlastně moc nezáleží na tom, jak dlouho trvá příprava, protože na tom, co jíme, by nám mělo záležet, a jídlo připravovat s láskou a v klidu, ne ve spěchu. Jaké energie do jídla vložíme, tak bude na strávníky působit. Ale to už je jiný level...

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...