Uvařte dětem jednoduchou avšak chutnou bramborovou polévku a budou se moct utlouct!

Bramborová polévka v deseti výtečných receptech vhodných i pro děti

Když se řekne bramborová polévka, každý si představí něco jiného. Variací má totiž skutečně požehnaně. Ať už tedy milujete klasickou „bramboračku“ s houbami nebo třeba jen s kořenovou zeleninou, jistě si přijdete na své v našem výčtu deseti chutných receptů. Mezi nimi najdete krom jiného i tipy pro malé a odrostlejší děti. Radost tak uděláte hřejivým a lahodným pokrmem celé své rodině, což přijde vhod nejen v sychravých podzimních dnech.

Bramborová polévka má v české gastronomii sáhodlouhou tradici. Nejvíce ji v dřívějších dobách vařívali vesničané a primárně používali k její přípravě pestré druhy zeleniny, které si sami vypěstovali. Tento pokrm si však pevné místo našel s časem i v městských kuchyních. Inspirujte se českými ale i zahraničními recepty, jež zpestří váš rodinný jídelníček.

KRÉMOVÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA

Jste rodiče malého raráška, kterému je od šesti měsíců a výše? Pak jistě využijete tento recept na krémovou bramborovou polévku. Omezte však solení/volte vývar se sníženým obsahem soli (nebo nesolte vůbec) – pakliže je polévka určena i pro ty nejmenší do jednoho roku.

Čtěte také:

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

Ingredience potřebné na krémovou bramborovou polévku

  • 1 malá cibule (oloupaná a pokrájená najemno)
  • 3 lžíce olivového oleje (nebo 30 g másla)
  • 2 středně velké mrkve (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 550 gramů brambor (loupaných a pokrájených na kostičky)
  • 450 ml vody
  • cca 1 lžíce zeleninového vývaru se sníženým obsahem soli (nemusí být, pokud vaříte pro batolata)
  • mletý černý pepř dle chuti (vylučte, pokud vaříte pro velmi malé děti)
  • strouhaný parmezán/čedar k podávání dle chuti (pouze pro větší děti a dospělé)

RECEPT na krémovou bramborovou polévku

Ve středně velkém hrnci si rozehřejte olivový olej nebo máslo a na tuku posléze restujte pokrájenou cibuli do té doby, než změkne a zezlátne. Dále přidejte k cibuli kostičky očištěné mrkve, kostičky brambor a podlijte vodou. Možné též dochutit zeleninovým vývarem a mletým pepřem (dle věku dítěte). Nakonec snižte teplotu plotýnky a vařte pozvolna asi dvacet minut – než zelenina změkne. Po uplynutí doby vaření odstraňte polévku z plotny a rozmixujte ponorným mixérem na jemný krém. Krémovou bramborovou polévku podávejte teplou – dochutit ji můžete (u větších dětí a dospělých) třeba strouhaným parmezánem/čedarem při podávání. Dobrou chuť! TIP: polévku můžete také zamrazit a spotřebovat nejdéle do tří měsíců.

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S KLOBÁSKOU

Pro odrostlejší mlsouny je jako stvořená bramborová polévka s klobáskou – vybírejte však k vaření pro děti velmi kvalitní a nepikantní uzeninu. Výsledek se pak setká rozhodně s úspěchem a odměnou budou vyprázdněné talíře i spokojená a nasycená bříška.

Ingredience potřebné na bramborovou polévku s klobáskou

  • cca 700 gramů mrkve
  • cca 700 gramů brambor
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 3 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru (může být se sníženým obsahem soli)
  • 4 kvalitní klobásky s vysokým podílem masa (nepikantní)
  • nasekaná čerstvá petrželka dle chuti
  • jemná mořská sůl a mletý pepř dle chuti

RECEPT na bramborovou polévku s klobáskou

Nejprve si oloupejte mrkve i brambory, opláchněte oba druhy zeleniny a nakrájejte na stejně velké kostičky. Cibuli též zbavte slupky a nasekejte najemno. Nyní si k ruce vezměte větší hrnec a v něm rozpusťte lžíci másla. Na tuku pak orestujte nasekanou cibulku – dozlatova. Dále přidejte do hrnce nakrájenou mrkev a pokračujte v opékání asi 5 minut. Brambory restujte posléze asi tři minuty. Nakonec přilijte vývar, promíchejte, hrnec přikryjte poklicí a vařte do změknutí zeleniny (cca čtvrt hodiny). Mezitím si oloupejte klobásky a pokrájejte je na plátky. Po patnácti minutách uzeninu přidejte do bramborové polévky a nechte asi posledních pět minut probublávat. Před podáváním pokrm dochuťte dle potřeby pepřem či solí a podávejte třeba s nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!

KRÉMOVÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA S PÓRKEM

Když se spojí chutě brambor, pórku a smetany, vznikne výtečná bramborová polévka, na které si pochutná i ten největší mlsoun! Níže uvedená variace je vhodná pro odrostlejší děti, ovšem lahodit bude i dospělákům.

Ingredience potřebné na krémovou bramborovou polévku s pórkem

  • 50 gramů másla
  • 450 gramů brambor
  • 1 malá cibule
  • 450 gramů pórku (bílá část)
  • 850 mililitrů až 1,2 litru kuřecího či zeleninového vývaru (s nízkým obsahem soli)
  • cca 140 mililitrů smetany ke šlehání
  • cca 125 mililitrů plnotučného mléka

RECEPT na krémovou bramborovou polévku s pórkem

Ve větším hrnci si rozpusťte 50 gramů másla a na něm pak orestujte oloupané a na kostky pokrájené brambory, společně s nasekanou cibulí a nakrájenou bílou částí pórku. Vše pečlivě promíchejte, osolte i opepřete dle chuti, překryjte poklicí a nechte dusit do měkka po dobu deseti minut. Až uplyne tato doba, sejměte poklici a přilijte do hrnce vývar – pokračujte ve vaření asi 5 minut (ne déle). Nakonec bramborovou polévku s pórkem dokončíte tak, že ji rozmixujete v pyré pomocí tyčového mixéru a zjemníte smetanou a mlékem – nechte po promíchání krátce prohřát. Podávat můžete pokrm třeba s krutony. Dobré chutnání!

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S HOUBAMI, ŘAPÍKATÝM CELEREM A POHANKOU

Pokud chcete pro svou rodinu uvařit opravdovou vitaminovou a nutričně výživnou bombu, vsaďte na bramborovou polévku s houbami, řapíkatým celerem a pohankou. Bez problémů si na ní mohou pochutnat i větší děti.

Ingredience potřebné na bramborovou polévku s houbami, řapíkatým celerem a pohankou

  • 300 gramů brambor
  • 140 gramů řapíkatého celeru
  • 140 gramů mrkve
  • 20 gramů sušených hub
  • 60 gramů pohanky
  • 3 česnekové stroužky
  • 40 gramů másla
  • 30 gramů hladké mouky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl, mletý pepř a drcený kmín dle chuti
  • nasekaná čerstvá petrželka dle chuti k podávání

RECEPT na bramborovou polévku s houbami, řapíkatým celerem a pohankou

Nejprve si v hrnci nechte zpěnit máslo a poté na něm osmahněte oloupanou a na kostičky pokrájenou mrkev společně s očištěným a nakrájeným řapíkatým celerem. Po chvíli zeleninu zaprašte hladkou moukou a také přidejte hrstku sušených hub, prolisovaný česnek a trochu drceného kmínu. Pečlivě ingredience promíchejte a krátce orestujte na tuku. Nakonec přidejte také oloupané a na kostičky nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Bramborovou polévku vařte cca 20 až 30 minut, než zelenina změkne. Mezitím si uvařte ve vroucí vodě pohanku a až hotovou ji přidejte do polévky. Pokrm lze podávat s nasekanou čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S KVĚTÁKEM

Variace bramborové polévky s květákem je vhodná nejen k podzimnímu obědu, ale také k tomu zimnímu. Skvěle zahřeje v žaludku jak větší děti, tak i dospělé a dokonale zasytí na dlouhou dobu. Inspirujte se jednoduchým receptem.

Ingredience potřebné na bramborovou polévku s květákem

  • 600 gramů květáku
  • 3 středně velké brambory
  • 600 mililitrů kuřecího vývaru
  • 250 mililitrů smetany na vaření
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 špetka mořské soli
  • 1 lžíce másla
  • 30 gramů parmazánu nakrájeného na kostičky

RECEPT na bramborovou polévku s květákem

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na kostičky. Dále si opláchněte květák a rozdělte jej na menší růžičky. Nyní si k ruce vezměte středně velký hrnec a v něm rozpusťte máslo. Na něm pak restujte asi deset minut (pod poklicí) oba druhy zeleniny. Po deseti minutách přilijte k bramborám a květáku kuřecí vývar, dle potřeby osolte a vařte dalších patnáct minut, dokud zelenina nezměkne. Hotovou bramborovou polévku s květákem odstavte z plotny a přelijte do kuchyňského robota – zde ji rozmělněte na pyré (možné použít i tyčový mixér). Krémovou polévku opět přelijte do hrnce a vraťte na sporák. Nakonec jí zjemněte smetanou a mírně zahřívejte po dobu pár minut. Před podáváním ještě dochuťte muškátovým oříškem. Na vrch polévky poklaďte kousky parmazánu a pochutnávejte si.

Krémové či smetanové variace bramborové polévky jsou velmi jemné, a tedy vhodné i pro děti.

JEDNODUCHÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA S VAJEČNÝMI KNEDLÍČKY

Nemáte rádi zdlouhavé vaření, a přesto chcete připravit pro rodinu chutnou bramborovou polévku? Potom vsaďte na tuto variaci s vaječnými knedlíčky! Zvládne ji uvařit i úplný začátečník – a jako pomocníky si může vzít třeba děti.

Ingredience na přípravu jednoduché bramborové polévky s vaječnými knedlíčky

  • 8 středně velkých brambor
  • ½ cibule
  • 4 hrnky vody
  • 4 hrnky mléka
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Poznámka: 1 hrnek = cca 240 ml

RECEPT na jednoduchou bramborovou polévku s vaječnými knedlíčky

Ve středně velkém hrnci si rozpusťte máslo a pak na něm orestujte najemno pokrájenou cibuli. Dále přidejte k cibuli loupané, omyté a na kostičky pokrájené brambory, osolte a opepřete dle chuti a pokračujte v krátkodobém restování. Nakonec vlijte vodu a vařte do té doby, než brambory změknou. Mezitím si v misce smíchejte vajíčko společně s hladkou moukou a vytvořte těstíčko (z toho budete tvořit knedlíčky). Jakmile budou brambory měkké, vodu slijte a nahraďte ji v hrnci mlékem, které přiveďte k varu. Nyní vkládejte do horkého mléka vaječné těstíčko po půl lžičce a knedlíčky nechte provařit (asi 5 minut). Jednoduchou bramborovou polévku dochuťte v závěru solí a pepřem dle preferencí a podávejte.

BABIČČINA BRAMBOROVÁ POLÉVKA S BROKOLICÍ

Další recept nadchne především milovníky brokolice! V kombinaci s bramborami, cibulí a čedarem vykouzlíte lahodný pokrm, jenž osloví malé i velké. Babiččina bramborová polévka s brokolicí je zkrátka hit, který musíte rozhodně vyzkoušet!

Ingredience na babiččinu bramborovou polévku s brokolicí

  • 6 brambor (ideálně s červenou slupkou)
  • 2 hrnky růžiček brokolice
  • 1 střední cibule
  • 3 až 4 hrnky mléka (lze nahradit plnotučným kokosovým mlékem)
  • ½ lžičky mořské soli (nebo dle chuti)
  • 1 hrnek strouhaného čedaru
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Poznámka: 1 hrnek = cca 240 ml

RECEPT na babiččinu bramborovou polévku s brokolicí

Do středně velkého hrnce vložte oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory s najemno nasekanou cibulí, osolte dle chuti, vše přelijte vodou a přiveďte k varu (vařte cca 10 minut na silném plamenu). Po deseti minutách vložte do hrnce i překrojené růžičky brokolice a pokračujte ve varu dalších pět minut. Posléze, až bude zelenina měkká, sceďte z hrnce vodu a nahraďte ji mlékem (buďto kravským nebo kokosovým) – v mléce by měly být brambory s brokolicí ponořené. Nakonec ještě přidejte do bramborové polévky strouhaný čedar, promíchejte a až se sýr rozpustí (za cca 10 minut), máte hotovo. Podávejte teplé s trochou čerstvého mletého pepře (u dětí lze vynechat). Dobrou chuť.

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S RAJČATY

Pokud milujete klasickou italskou minestrone, bude vám chutnat i tato bramborová polévka s rajčaty. Při jejím vaření zužitkujete také zdravé houby, aromatickou cibuli či voňavý tymián. Tento pokrm rozhodně zpestří váš jídelníček, tak mu dejte šanci!

Ingredience na bramborovou polévku s rajčaty

  • cca 680 gramů brambor s červenou slupkou
  • cca 400 mililitrů kuřecího vývaru
  • cca 410 gramů krájených konzervovaných rajčat (kvalitní značka)
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • cca 220 gramů čerstvých hub (lesní houby nebo i žampiony)
  • ¾ hrnku (cca 240 ml) mléka se sníženým obsahem tuku
  • ½ lžičky soli nebo dle chuti
  • ½ lžičky mletého černého pepře nebo dle chuti
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • k podávání: lze použít opraženou slaninu, zakysanou smetanu nebo nakrájenou jarní cibulku

RECEPT na bramborovou polévku s rajčaty

K ruce si vezměte velký hrnec a napusťte do něj vodu. Tu přiveďte k varu a posléze do ní vhoďte oloupané, omyté a na kostičky pokrájené brambory. Ty vařte na středním plamenu asi 25 minut do změknutí. Následně brambory sceďte a vložte je do kuchyňského robotu – k nim také přidejte kuřecí vývar a scezenou rajčatovou šťávu z konzervy. Vše rozmělněte na pyré a dejte zatím stranou. Dále si do stejného hrnce (kde se vařily brambory) vložte máslo a rozpusťte ho. Na něm pak restujte dozlatova nasekanou cibuli společně s pokrájenými houbami, což bude trvat asi 5 minut. Nakonec k cibuli s houbami přidejte bramborovou směs, doplňte o pokrájená konzervovaná rajčata, mléko a nezapomeňte dochutit solí, pepřem a tymiánem. Vše dobře promíchejte a nechte krátce provařit. Bramborovou polévku s rajčaty podávejte třeba s opečenou slaninou, zakysanou smetanou a jarní cibulkou.

DÝŇOVO-BRAMBOROVÁ POLÉVKA

A nyní tu máme něco pro ty největší dětské mlsouny! Můžete si být téměř jistí, že dýňovo-bramborová polévka se u vašich ratolestí setká s opravdovým úspěchem. Její jemnou a zároveň delikátní chuť si ostatně zamilujete i vy!

Ingredience na dýňovo-bramborovou polévku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 kilogram dýně Hokkaidó (může být i máslová)
  • 3 středně velké brambory
  • 2 stroužky česneku (lisované)
  • 1 lžička nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrnky (po cca 240 ml) zeleninového vývaru
  • 2 hrnky vody
  • sůl a pepř dle chuti

RECEPT na dýňovo-bramborovou polévku

Ve velkém hrnci si rozehřejte olivový olej a na něm pak orestujte najemno nasekanou cibulku. Po chvíli k ní přidejte i prolisovaný česnek, na kostičky pokrájenou dýni (Hokkaidó nemusíte loupat), oloupané a na kostičky nakrájené brambory a rozmarýn. Vše opékejte dalších pět minut při průběžném míchání – přilít lze i malé množství vroucí vody, aby se suroviny nepřipékaly. Nakonec vlijte do hrnce zeleninový vývar (2 hrnky) společně s dvěma hrnky vody. Dýňovo-bramborovou polévku dochuťte solí i pepřem a vařte asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Nyní polévku odstavte, nechte asi pět minut zchladnout a následně rozmixujte na krém. Podávejte teplé – dobrou chuť!

JEMNÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA S PEČENOU ČERVENOU ŘEPOU

Červená řepa je superpotravinou, která by měla patřit i do dětského jídelníčku. Zakomponujte ji tedy do této skvělé bramborové polévky, v níž najdete také zdravý řapíkatý celer, česnek nebo tymián. Její chuť si zamiluje celá rodina.

Ingredience potřebné na jemnou bramborovou polévku s pečenou červenou řepou

  • 2 hrnky brambor (loupaných, omytých a na kostky nakrájených)
  • 2 hrnky červené řepy (loupané a na kostičky nakrájené)
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 1 řapíkatý celer (očištěný a nakrájený na kostičky)
  • 1 cibule (loupaná a nakrájená na kostičky)
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 a ½ hrnku plnotučného mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy

RECEPT na jemnou bramborovou polévku s pečenou červenou řepou

Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Poté vložte do zapékací misky kostky brambor a kostičky červené řepy. Vše pokapejte asi lžící olivového oleje, osolte i opepřete dle chuti, promíchejte a dejte péct asi na hodinu. Nakonec obě suroviny vyjměte z trouby a nechte zchladnout. Nyní si k ruce vezměte větší hrnec a v něm rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Na něm pak restujte nasekanou cibuli a pokrájený řapíkatý celer společně s česnekem (asi 5 minut). Dále k ingrediencím přidejte pečenou zeleninu, vlijte kuřecí vývar, ochuťte tymiánem, bobkovým listem a přiveďte k varu – vařte pod poklicí při mírném plamenu asi 45 minut. Hotovou bramborovou polévku s červenou řepou odstavte, vyjměte bobkový list a rozmělněte tyčovým mixérem. Před podáváním zjemněte mlékem a dochuťte citronovou šťávou. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Sváteční esenciální oleje: Které vůně vytvoří tu pravou pohodu Vánoc?

Esenciální oleje mohou předvánoční období u nás doma proměnit doslova v pohádkový ráj. Některé z nich totiž skutečně mohou blahodárně působit na náš klid, pohodu a dobré rozpoložení. Zlepší náladu a dokonce moh...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...