Pokud požadujete chuťový zážitek i od bezkofeinové kávy, budete si muset připlatit za kvalitu.

Bezkofeinová káva má mnoho zdravotních přínosů. Víte, jak se vyrábí?

Bezkofeinová káva může vyvolávat pochybnosti zejména mezi milovníky klasické kávy. Když už totiž espresso, latté či cappuccino pijí, je to právě kvůli obsahu kofeinu a jeho schopnosti organismus vzpružit. Krom toho si mnoho „kávomilců“ potrpí na plnou chuť kvalitní kávy, což nemusí některé bezkofeinové druhy vždy splňovat. My vás však přesvědčíme o tom, že i tento produkt má smysl pít – poskytuje totiž mnoho benefitů pro zdraví a může chutnat skvěle. Stačí preferovat kvalitu před kvantitou.

Abyste se zasvětili do tématiky bezkofeinové kávy co nejlépe, pojďte s námi prozkoumat její kompletní příběh a zjistěte, jak se vlastně vyrábí. A nakonec objevte výhody jejího pravidelného popíjení, kterých je skutečně nespočet. Kávu bez kofeinu si například můžete dopřát i víckrát za den bez toho, aniž byste měli pocit, že vám vyskočí srdce z těla.  

Co je to bezkofeinová káva?

Když se řekne „bezkofeinová káva“, může se vám prvně vybavit třeba čekanková káva, špaldová káva a podobně. My zde ale hovoříme o skutečné kávě, která se vyrábí z kávových zrn. Tato zrna však musí projít fází dekofeinizace, aby se následně docílilo kávy bez kofeinu (z kávových zrn je odstraněno 99,9 % kofeinu – v případě evropského producenta a 97 % v případě amerického producenta). Název „bezkofeinový“ ovšem může být poněkud zavádějící, protože v kávových zrnech stále zůstává nějaké to procento kofeinu. Dle evropské zákonné normy může obsahovat takováto káva maximálně 0,1 % kofeinu – pro srovnání: klasická káva typu arabica má cca 1,4 % kofeinu a robusta cca 2,3 % kofeinu.

Čtěte také:

5x náhražka kávy, která vás povzbudí lépe, než samotná káva

Bezkofeinová versus klasická káva: Obsah kofeinu v šálku

  • V případě, že si dopřejete bezkofeinovou instantní kávu v objemu cca 240 ml, dodáte do těla cca 1 až 5 mg kofeinu. Hrnek klasické kávy pak obsahuje 60 až 85 mg kofeinu.
  • Espresso z bezkofeinové kávy o objemu 30 ml obsahuje 0 až 3 mg kofeinu, kdežto to z klasické kávy cca 60 až 80 mg kofeinu.

Pro koho je bezkofeinová káva vhodná

Všeobecně je známé, že kofein má na lidský organismus povzbuzující účinky. Když ale konzumaci nápojů s kofeinem přeženete, můžete se potýkat s nepříjemnými fyzickými projevy, jako jsou bušení srdce, dehydratace, vysoký krevní tlak, časté močení, bolesti hlavy a také s neklidem, úzkostí, nespavostí či nervozitou. Vždy ale záleží na tom, jak příjem kofeinu vaše tělo toleruje – existují totiž i citlivější lidé, co reagují již po jednom šálku kávy a pak ti, co jsou schopni vypít i více šálků kávy za den a nic jim není. Patříte-li mezi ty citlivější na kofein, anebo se léčíte s nějakým chronickým srdečním onemocněním, může být pro vás bezkofeinová káva vhodnější. Podívejte se tedy, v jakých konkrétních případech je káva bez kofeinu žádoucí:

  • při citlivosti na kofein (projevuje se úzkostí, nervozitou, zvýšenou tepovou frekvencí, nevolností)
  • v těhotenství nebo při kojení
  • při nespavosti
  • při hypertenzi (vysoký krevní tlak v anamnéze)
  • při kardiologických potížích
  • při úzkostných stavech anebo depresích
  • při trávicích problémech
  • při riziku vzniku osteoporózy
  • v seniorském věku

I bezkofeinová káva může chutnat skvěle.

Jak se bezkofeinová káva vyrábí

Proces dekofeinizace neboli odstraňování kofeinu z kávových zrn se provádí různými způsoby. Představme si tedy všechny tři známé:

Švýcarský vodní proces 

Švýcarský vodní proces je ze sta procent nechemickou metodou výroby bezkofeinové kávy, která byla zavedena ve Švýcarsku během 30. let 20. století a později zdokonalována v Britské Kolumbii a Kanadě. K celému procesu dekofeinizace je zapotřebí jen voda, dostatečná teplota a čas, tedy se řadí mezi nejekologičtější a nešetrnější ze všech. Vše začíná namočením ještě zelených kávových zrn do horké vody, v níž se kofein rozpustí. Tato voda je pak hnána přes uhlíkový filtr, který zachytí molekuly kofeinu, avšak zachová ostatní sloučeniny (jako například aromatické látky nebo oleje). Bezkofeinová tekutina (známá též jako „extrakt ze zelené kávy“) je následně navrácena k namáčení nových zelených zrn kávy, z nichž je kofein odstraněn pomocí osmózy – ovšem při zachování chuti.

Metoda přímého rozpouštědla

Tato metoda výroby bezkofeinové kávy ve světě převládá, neboť je účinná a rychlá. Používají se k ní rozpouštědla jako methylenchlorid nebo ethylacetát, která jsou schopna kofein z kávových zrn odstranit. Celý proces začíná napařením kávových zrn, aby se otevřely jejich póry. Poté se aplikuje jedno ze zmíněných rozpouštědel a provede dekofeinizace. Nakonec jsou zrna kávy bez kofeinu pečlivě opláchnuta od rozpouštědla (prostřednictvím napařování) a vakuově sušena. Než pak káva putuje na trh, probíhá přísné testování její kvality – monitorují se především zbytky rozpouštědla v zrnech, které musí být odstraněné v rámci norem.

Superkritická extrakce prostřednictvím CO²

Tento způsob odstranění kofeinu z kávových zrn je, dá se říct, inovativní a moderní. Používá se k němu oxid uhličitý v superkritickém stavu, tedy CO² v tekutém stavu za vysokého tlaku a teploty. Metoda je účinná a šetrná, tudíž si výsledná bezkofeinová káva zachovává svou přirozenou chuť i vůni. Celý proces začíná tím, že se kávová zrna nejprve namočí do vody, aby se zvýšila jejich poréznost a schopnost absorpce oxidu uhličitého. Poté jsou tato zrna přenesena do extrakční nádoby, kde na ně působí oxid uhličitý za superkritických podmínek (je natlakovaný na více než 73 atmosfér). Následně CO² na sebe naváže molekuly kofeinu a je separován do samostatném komory, kde se snížením tlaku vrátí do plynného stavu. Nakonec je oxid uhličitý recyklován, aby mohl být použít k procesu dekofeinizace znovu.

Benefity bezkofeinové kávy

Ať už vás nadchly jednotlivé procesy výroby bezkofeinové kávy či nikoliv, jistě vás budou zajímat přínosy konzumace tohoto druhu kávy:

  • Popíjením bezkofeinové kávy snížíte oxidační stres a záněty v těle (díky obsahu antioxidantů polyfenolů).
  • Vypitím dvou nebo více šálků bezkofeinové kávy denně můžete přispět k prevenci rozvoje rakoviny tlustého střeva a konečníku.
  • Popíjením kávy bez kofeinu můžete snížit riziko vzniku metabolického syndromu, který se pojí s vysokým krevním tlakem, abdominální (břišní) obezitou a zvýšenou hladinou cukru v krvi.
  • S bezkofeinovou kávou můžete také bojovat proti vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je například demence nebo Alzheimerova choroba.

Rada na závěr: Abyste si naplno užili i šálek bezkofeinové kávy, vybírejte na trhu pouze kvalitní výrobky (kávová zrna plné chuti a intenzivní vůně) – ideální je spíše Arabika. I v tomto ohledu pak platí, že vyšší investice se vám vrátí v podobě spotřebitelské spokojenosti.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 11. 12. 2024
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ČTVRTEK 12. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Dnes chodí Mikuláš! Víte, jak vypadá mikulášská tradice v jiných zemích?

Tradice svatého Mikuláše je v mnoha evropských zemích považována za nedílnou součást předvánočního období. Svatý Mikuláš byl biskup a žil ve 4. století. Lidé jej považovali za obzvláště milosrdného. Byl známý s...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...