Víte, jak vyčistit připálenou pánev snadno a rychle? Pomůže ocet, ale i cola

panevJak vyčistit připálenou pánev? Pomohou čističe, které máte běžně v kuchyni

Připálená pánev je něco, co člověka akorát naštve. A známe tok snad všichni, kdo se v kuchyni běžně pohybujeme a vaříme tu. My však pro vás máme několik snadných a rychlých tipů na to, jak vyčistit připálenou pánev. A samozřejmě tak, aby se pánev nepoškodila. Nejúčinnější zbraní jsou třeba obyčejná sůl, ocet anebo cola. Tak jdeme na to.

Jak vyčistit připálenou pánev: 5 účinných triků

Každý z nás někdy na pánvi něco připálil. Vyčistit pak pořádně připálenou pánev není legrace a neopatrnou manipulací si můžeme pánev dokonce i zničit. Vůbec ani nepotřebujete chemii, abyste si pánev dokonale vyčistili během pár minut. Postačí vám takové věci, které máte běžně všichni doma po ruce. Čím a jak vyčistit připálenou pánev?

Ocet a soda 

Ocet funguje jako skvělá dezinfekce. Doma můžete ocet použít i třeba na čištění dalších kuchyňských spotřebičů jako jsou varné konvice nebo pračky. Ale jak vyčistit připálenou pánev? Do pánve nalijte ocet a vodu, a to ve stejném poměru a nechte vařit. Poté tekutiny vylijte a do pánve dejte jedou sodu. Vezměte houbičku a začněte čistit. Uvidíte, jak rychle půjde připálenina a mastnota dolů.

Sůl a prací prášek

Sůl se nehodí jen na dochucení pokrmů, ale i pro čištění pánve. Když k tomu navíc ještě do pánve přimícháte prášek na praní, pak máte skoro vyhráno. Jak vyčistit připálenou pánev? Směs musíte nasypat do vlhké pánve a nechat působit. Sůl skvěle pohltí nepříjemný zápach spáleniny.

Cola nejen na pití

I cola dokáže téměř zázraky. Běžně ji pijeme třeba při žaludečních potížích, někteří lidé ji lijí i do odpadních trubek na pročištění. Jak vyčistit připálenou pánev? Zkuste nalít colu do špinavé pánve, kde jste něco připálili. Pánev nechte hodinu odležet, colu pak vylijte a houbičkou pánev dočistěte.

Citrónová šťáva

Do pánve nalijte studenou vodu a nakrájejte několik citrónů, které položte na dno pánve. Vodu přiveďte k varu a nechte několik minut vařit. Pak pánev nechte vychladnout. Dřevěnou škrabkou pomalu odškrabujte spáleniny. Poté umyjte nádobí jako obvykle.

citron sodaCitrón a jedlá soda si poradí i s velmi odolnou špínou

I kečup pomáhá

Možná se vám to zdá jako vtip, ale i kečup pomůže odstranit nečistotu. Jak vyčistit připálenou pánev? Dno pánve potřete kečupem, přidejte lžíci jedlé sody a lžíci prášku na praní. Zalijte horkou vodou a nechte vařit pět minut. Pak tekutinu vylijte a připáleniny můžete velice snadno odstranit.

Přípálená pánev? Litinová pánev se rovnoměrně zahřívá

Litinová pánev si našla velmi rychle oblibu téměř ve všech domácnostech. Litina je železo, které obsahuje uhlík. Litinová pánev může být přírodní, tedy bez povrchové úpravy anebo smaltová, tedy potažená minerální glazurou. A jak vyčistit připálenou pánev z litiny? U tohoto materiálu vám to půjde opravdu hravě. Čím to?

Velkou výhodou litinové pánve je to, že se rovnoměrně zahřívá. Znamená to tedy, že se vám nestane to, že maso bude napůl hezky propečené a napůl syrové. Litinová pánev se hodí hlavně pro přípravu masa na prudko, jelikož ji můžete rozpálit i bez tuku.

Litinová pánev a její údržba

Litina je skvělý materiál a potřebuje péči. A jak vyčistit připálenou pánev? Rozhodně zapomeňte na drátěnky a houby s drsným povrchem. Litinová pánev se musí umývat skutečně jemně. Neměli byste ji dávat třeba ani do myčky. Litinová pánev by neměla přijít do styku ani s chemikáliemi. Nejlepší jsou čisticí prostředky, které si doma můžete snadno vyrobit.

Jak vybrat kvalitní pánev?

Když si budete vybírat v obchodech pánev, měli byste se dívat na několik parametrů, díky kterým poznáte její kvalitu. Není ale snadné říci jaká pánev je zcela nejlepší. Existuje totiž několik druhů pánví a každá se hodí na trochu něco jiného. Například s univerzální pánví připravíte maso, ryby i omáčky, ovšem palačinky nebudou nikdy tak dobré, jako při použití pánve na palačinky.

Když ale budete pánev vybírat, položte si pár otázek:

  • Jaký pokrm budu na pánvi připravovat?
  • Má nepřilnavý povrch?
  • Je vyrobena z kvalitního materiálu?
  • Dá se pánev použít i na indukci?
  • Je k přípravě potřeba tuk?
  • Manipuluje se s ní dobře?
  • Je pánev dostatečně velká?
  • Mohu ji dát do myčky?

Obecně však platí, že ty nejlevnější pánve rozhodně nebudou kvalitní. Často se vám na nich bude pokrm připalovat a pánev asi nevydrží dlouho. Proto při koupi pánve raději investujte do kvality. Pánev vám dlouho vydrží, bude se snadno udržovat a připravíte na ní rychle dobré pokrmy.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte