Domácí zmrzlina chutná nejlépe

Zdravá domácí zmrzlina snadno, rychle a levně. Rozhodně stojí za ochutnání

Zmrzlina se prodává téměř všude, tak nač si vyrábět vlastní? Má to spoustu výhod. Uděláte si přesně tu, na kterou máte chuť. Může být zdravější, a především znáte i použité suroviny. Máte jistotu, že jíte opravdu dobrou věc. Navíc kvalitní domácí zmrzlina vás vyjde jen na pár korun, je rychle hotová a zvládnou ji vyrobit i děti. Tak hurá do toho!

Zmrzlina patří v létě mezi nejoblíbenější dobroty. A není žádný moderní vynález, jak by se mohlo zdát. Už ve starověkém Egyptě, Persii, Řecku a Římě se ve vyšších společenských vrstvách podával led či sníh ochucený medem, ovocem, šafránem nebo růžovou vodou. Do Itálie pak postup na výrobu sorbetů, tedy zmrzlin z ledu, doputoval ve 13. století, pravděpodobně z Arábie nebo díky Marcu Polovi z Číny.

Z této doby také pocházejí záznamy o mražených mongolských nápojích z ovčího, kozího a kobylího mléka a indické mléčné zmrzlině kulfi. V období 18. a 19. století se v Evropě objevují receptury na zmrzlinu ze smetany, žloutků a cukru, vzhledem k ceně se ale jednalo o luxusní pochoutku. Potřebný led bylo třeba uchovávat od zimy do léta ve speciálně postavených budovách – v hlubokých sklepích. Po roce 1870 se začala vyrábět průmyslová mrazicí zařízení a po jejich vylepšení pak ve třicátých letech 20. století s klesající cenou rostla i obliba mražených sladkých pochoutek.

Čtěte také:

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Domácí zmrzlina a sorbet 15x jinak - barevně, chutně a bez éček

Černá zmrzlina boduje i letos! Máme pro vás návod, jak si ji vyrobit doma

Zmrzlina není jen jedna

Druhů zmrzlin je nespočet. Jaké jsou ale ty nejoblíbenější a nejběžnější

Krémové zmrzliny – hlavní přísadou bývá mléko, kondenzované mléko, šlehačka, zakysaná smetana, jogurt, tvaroh nebo i mascarpone či ricotta, dále mohou obsahovat i vaječné žloutky

Krémové zmrzliny bez živočišných složek – připravují se například z kokosového mléka, namočených kešu ořechů, avokáda anebo také rozmixováním mraženého banánu. 

Vodové zmrzliny – zpravidla jde o ovocné zmrzliny. Označujeme je jako sorbety. Ovšem pokud obsahují menší podíl tuku či bílkovin, tak jim říkáme šerbety.

Domácí výroba zmrzliny

Domácí zmrzlina není vůbec nic náročného. Nicméně je vhodné podotknout, že může mít hrubší strukturu kvůli vzniku větších krystalků ledu a menší lehkost. V průmyslových podmínkách je totiž možné díky technologiím a aditivům zašlehat do zmrzliny až 80 procent vzduchu, doma jen okolo 30. Nejlepší je podávat domácí zmrzliny a sorbety čerstvě připravené, skladováním v mrazničce většinou příliš ztuhnou. Původně se při výrobě zmrzliny používalo ruční šlehání a dvě misky, mezi něž byla nasypána chladicí směs z drceného ledu a hrubé soli, dnes je možné využít mrazničku nebo zmrzlinovač.

Základem i nadále zůstávají kvalitní suroviny a dostatečné předchlazení zmrzlinové směsi. Přímo bez dalších úprav je možné mrazit nadýchané krémy obsahující vyšlehanou smetanu či bílkový sníh, ostatní druhy je třeba během tuhnutí několikrát z mrazničky vyndat a důkladně promíchat. Nejsnazší je použití elektrického zmrzlinovače, ať už levnějšího s dvoustěnnou nádobou, kterou je nutné alespoň den předem vložit do mrazničky, aby se dostatečně nachladila speciální kapalina mezi stěnami, nebo takzvaného samochladicího s vestavěným kompresorem.

Zmrzlina nemusí být jen ze smetany, skvělá je například i z mandlového mléka

Smetanová domácí zmrzlina s vůní bylinek

Přísady:

Příprava:

Kondenzované mléko uvedeme do varu, rozpustíme v něm med, přidáme tymián a necháme hodinu louhovat. Poté tymián vyndáme a ochucené mléko necháme pořádně vychladit v ledničce. Smetanu ušleháme, šlehačku vmícháme do ochuceného mléka a směs nalijeme do krabičky. Domácí zmrzlina se uloží mrazničky a nechá zmrznout.

Domácí zmrzlina: Vegan kokosový mražený krém s ananasem 

Přísady:

Příprava:

Kokosové mléko s rozmarýnem uvedeme do varu, vmícháme javorový sirup a necháme patnáct minut stát. Poté rozmarýn vyndáme, ochucené kokosové mléko dobře vychladíme v ledničce, nalijeme do zmrzlinovače a necháme ho pracovat. Jakmile domácí zmrzlina zhoustne, rozmícháme v ní nakrájený ananas.

Domácí zmrzlina: Avokádový sorbet s limetkou

Přísady: 

  • 1 hrnek vody
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • ½ hrnku kokosového cukru
  • malá hrst koriandrové nati
  • 2 hrnky nakrájené dužiny z avokáda

Příprava:

Studenou vodu rozmixujeme s limetkovou kůrou, cukrem a koriandrovou natí a poté přecedíme. Avokádovou dužninu rozmixujeme s limetkovou šťávou, přidáme ochucenou vodu, vše ještě dohladka rozmixujeme a necháme namrazit a vyšlehat ve zmrzlinovači. Tato domácí zmrzlina je velmi osvěžující.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.