Vafle jsou rychlým a oblíbeným pokrmem

Vafle 5x jinak: Připravte si vafle podle svého gusta. Bez lepku, cukru nebo vajec

Vafle jsou oblíbeným, nejen snídaňovým pečivem. Jsou rychle hotové, nenáročné na suroviny a miluje je snad každý. Všeobecně jsou vafle považovány za něco nezdravého, ale nemusí tomu tak být. Pokud zvolíte ty správné ingredience, můžete si pochutnat na výživné dobrotě, která rozhodně nebude kalorickou bombou.

Podíváme-li se na historii vaflí, pak zjistíme, že jejich původ je datován někdy do 14. století. Tehdy to bylo oblíbené jídlo chudých lidí. Vafle se pekly z dostupných ingrediencí, které na vesnicích byly k mání. Z mouky, vajec, mléka a tuku. Tradičně se vafle připravovaly na rozpálené železné plotně. Ovšem tradiční vafle, jako známe dnes, se poprvé objevily až v 19. století ve východní Belgii. Byly mřížkované a servírovaly se s perlovým cukrem.

1.  Bez lepku: Mandlové vafle s lískooříškovým máslem a kakaem

Přísady:

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 3 lžíce kokosové mouky
  • 1 vejce
  • ¼ hrnku mandlového mléka
  • 1 lžíce sladěnky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžíce jemného lískooříškového másla
  • kvalitní kakao a kousky čokolády na ozdobu

Příprava:

Nejprve rozšleháme vejce s mlékem. Jakmile bude konzistence hladká, vmícháme postupně prosátou mouku, sladěnku, sůl a jedlou sodu. Opět důkladně promícháme. Ve vaflovači připravíme vafle, které pečeme zhruba 3-6 minut. Po vyndání je potřeme lískooříškovým máslem, posypeme kakaem a ozdobíme kousky kvalitní čokolády.

Čtěte také:

Vyzkoušejte nejlepší recepty na palačinky a lívance

Raw cukroví na Vánoce okouzlí vaše chuťové pohárky aneb: pečení a mlsání může být i bez výčitek

Tvarohové vafle

2.  Bez cukru: Ovesné vafle s banány a vanilkou

Přísady:

  • 2 zralé banány
  • 200 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • špetka soli

Příprava:

Banány dáme do větší misky. Vidličkou je důkladně rozmačkáme. Přidáme k nim nejprve tekuté, poté i suché ingredience. Dobře promícháme a necháme alespoň deset minut odstát. Během této doby směs zhoustne. Rozpálíme vaflovač a postupně na něm vafle pečeme. Díky obsaženým banánům budou ve výsledku příjemně sladké. Budete-li chtít vafle dosladit, můžete k tomu využít oblíbeného ovoce.

3.  Bez vajec: Ječné vafle s citrónovou kůrou

Přísady:

  • 200 g celozrnné ječné mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 20 ml citrónové šťávy
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry
  • 3 lžíce kvalitního kokosového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Příprava: 

Do mísy nasypeme nejprve suché ingredience a dobře je promícháme. Pak přidáme citrónovou šťávu, vodu a mléko. Metličkou vymícháme hladké těsto a nakonec přidáme ještě olej. Znovu promícháme a necháme chvíli odležet. Rozpálíme vaflovač a každou vafli v něm necháme opéct do zlatavé barvy. Ječné vafle můžete dochutit například oslazeným tvarohem nebo zakysanou smetanou.

Vafle chutnají skvěle s čokoládou, šlehačkou nebo třeba s ovocem

4.  Bez mouky: Amarantové vafle s perníkovým kořením

Přísady: 

  • 50 g amarantu
  • 100 g ovesných vloček
  • 300 ml makového mléka
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 3 lžíce jablečného pyré
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli

Příprava:

Amarant a ovesné vločky vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Přesypeme do větší nádoby a přidáme všechny ostatní ingredience. Metličkou umícháme na hladké těsto. Postupně jej naběračkou dáváme do vaflovače a upečeme voňavé vafle. Nejlépe ladí s jablečným kompotem nebo s domácí čokoládovou pomazánkou.

5.  Bez tuku: Kokosové vafle s čokoládou

Přísady:

  • 2 banány
  • 2 vejce
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 4 lžíce jemně mletého kokosu
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 6 lžic mléka

Příprava:

Všechny ingredience kromě vajec smícháme a umícháme ručně nebo mixérem v hladké těsto. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k těstu, z bílků vyšleháme pevný sníh. Ten pak opatrně a pomalu zapracujeme do zbytku těsta. Vafle pečeme a rozpáleném vaflovači. Podáváme přelité rozpuštenou kvalitní čokoládou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.