Kabsa zachutná zejména milovníkům orientálních pokrmů.

Světové menu na talíři, díl 3.: Arabská kuchyně u vás doma

Arabská kuchyně osloví především milovníky čerstvé zeleniny. Nadšení z ní však budou i příznivci zdravého životního stylu. Oproti české gastronomii je o poznání lehčí a stravitelnější. Ve třetím díle vám tedy představíme velmi pestré světové menu z ještě pestřejší země. Provoňte svůj domov něčím neobvyklým a orientálním!

Abyste skutečně poctivě okusili, co to znamená arabská kuchyně, přinášíme vám menu sestavené z osvěžujícího předkrmu/salátu tabouleh, hřejivé polévky shorba a aromatického hlavního chodu kabsa.

Arabská kuchyně u vás doma: Předkrm v podobě salátu tabouleh

Tabouleh je svěží salát s bulgurem, který vás bude vzhledem i chutí bavit zejména v letních měsících. Arabská kuchyně jej považuje téměř za národní pokrm. Ocení jej i vegetariáni!

Čtěte také:

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Potřebné ingredience na tabouleh (cca 6 menších porcí):

  • bulgur: 1 hrnek

  • najemno pokrájená rajčata: 1 hrnek

  • najemno pokrájená salátová okurka: 1 hrnek

  • sůl: 1 lžička

  • petrželka kudrnka: 3 středně silné svazky

  • čerstvá a nasekaná máta: 1/3 hrnku

  • jarní cibulka (nasekaná zelená nať): 1/3 hrnku

  • olivový olej: 1/3 hrnku

  • citronová šťáva: 3 až 4 lžíce

  • středně velký stroužek česneku (nasekaná či lisovaný): 1 ks

Recept na salát tabouleh

Nejprve si uvařte bulgur dle návodu na obalu. Následně jej sceďte a nechte zchladnout. Mezitím si vezměte k ruce menší misku a v ní smíchejte nakrájenou okurku spolu s rajčaty a solí. Salát nechte odstát asi deset minut a pokračujte v přípravách. Nasekejte si petrželku najemno a umístěte ji do velké mísy. Také k ní přidejte nakrájenou jarní cibuli a pusťte se do výroby dresinku. V hrníčku smíchejte lisovaný česnek s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou soli. Směs nalijte na petrželku s cibulkou, přidejte okapaná rajčata s okurkou, mátu, bulgur a pečlivě propojte vařečkou. Před podáváním nechte propojit chutě (cca 15 minut při pokojové teplotě). Možné je tabouleh umístit i do lednice (zde vydrží čerstvý 4 dny, pokud jej dobře přikryjete). Až tento skvost ochutnáte, stane se arabská kuchyně zcela jistě součástí vašeho jídelníčku! Dobrou chuť.

Arabská kuchyně u vás doma: Čočková polévka shorba

Čočková polévka shorba vás zahřeje zejména v podzimních a zimních dnech. Také skvěle zasytí. Připravovaná je z čočky červené, a tak vlastně vůbec nenadýmá. Arabská kuchyně ostatně velmi často používá tento typ luštěniny k přípravě pokrmů.

Potřebné ingredience na shorbu (cca 6 porcí):

  • červená čočka: 1 a ¼ hrnku

  • jemně pokrájená cibule: ½ hrnku

  • nakrájený řapíkatý celer: ½ hrnku

  • nakrájená mrkev: ½ hrnku

  • nasekaný česnek: 2 stroužky

  • rostlinný olej: 1 lžička

  • kuřecí vývar: 4 hrnky

  • voda: 2 hrnky

  • bobkový list: 1 ks

  • čerstvá šťáva: z 1 ks citronu

  • sůl: 2 a ½ lžičky

  • mletý pepř: ½ lžičky

  • mletý kmín: ½ lžičky

  • mletá kurkuma: ¼ lžičky

Recept na čočkovou polévku shorba

Arabská kuchyně dokáže vytěžit i z několika základních surovin to nejlepší. Příkladem je shorba. Začněte tím, že si červenou čočku propláchnete a namočíte do studené vody na 15 až 20 minut. Dále si ve větším hrnci zahřejte olej a na něm orestujte nasekanou cibulku, nakrájený celer a mrkev. Opékejte asi 7 až 10 minut při průběžném míchání. Poté přidejte nasekaný česnek a vařte 30 vteřin. Nyní do hrnce vložte bobkový list, mletý kmín, kurkumu, scezenou čočku a zalijte vodou i kuřecím vývarem. Polévku vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud červená čočka nezměkne. Nakonec vylovte z vývaru bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, citronovou šťávou a podávejte teplé. Dobré chutnání!

Shorba je polévka z červené čočky, která skvěle zahřeje v chladném období.

Arabská kuchyně u vás doma: Hlavní chod zvaný kabsa (kuřecí maso s rýží)

Není pochyb, že arabská kuchyně je velmi rozmanitá a velmi aromatická, díky různým druhům koření. O tom se přesvědčíte při přípravě hlavního chodu s názvem kabsa.

Potřebné ingredience na hlavní pokrm:

Na kořenící směs kabsa si připravte:

  • mletý kardamom: ¼ lžičky

  • mletý bílý pepř: ¼ lžičky

  • šafrán: ¼ lžičky

  • mletou skořici: ½ lžičky

  • mleté nové koření: ½ lžičky

  • sušená limeta/prášek: ½ lžičky

Na kuře s rýží potřebujete:

  • máslo nebo olej: 2 lžíce

  • cibuli (nakrájenou na plátky): 3 ks

  • mletý zázvor: 1 lžíci

  • mletý sušený česnek: 1 lžíci

  • mleté chilli koření: dle chuti

  • sušené bobkové listy: 2 ks

  • hřebíček: 6 ks

  • lusky kardamomu: 4 ks

  • tyčinku skořice: 1 ks

  • rajčatový protlak: 2 lžíce

  • muškátový oříšek: 1 špetku

  • mletý černý pepř: ½ lžičky

  • mletý kmín: ¼ lžičky

  • mletý koriandr: ½ lžičky

  • mrkev (nakrájená na tenké plátky): 3 ks

  • konzervovaná rajčata: 200 g

  • kuřecí bujón: 2 kostky

  • celé kuře (nasekané na cca 6 ks): zhruba 1 a ½ kg

  • rýži basmati: 3 hrnky

  • rozinky: ¼ hrnku

  • vodu

Recept na arabský pokrm zvaný kabsa

Arabská kuchyně nezřídka kdy obsahuje velké množství koření i ingrediencí. Toho se však děsit nemusíte. Pokud rádi vaříte, výsledek jistě oceníte. Začněte tedy tím, že si smícháte koření na směs kabsa, viz výše uvedené složky. Poté dejte koření stranou a vezměte si k ruce velkou a hlubokou pánev. V ní rozpalte olej a dejte restovat nakrájenou cibuli, zázvor, česnek a chilli koření. Smažte asi dvě až tři minuty, dokud suroviny jaksi nezezlátnou. Dále přidejte bobkové listy, hřebíček, lusky kardamomu, tyčinku skořice a opékejte vše minutu. Nyní vmíchejte rajčatový protlak, ochuťte směs muškátovým oříškem, pepřem, koriandrem, kmínem a vsypte i koření kabsa + sůl. Koření opékejte asi 60 vteřin.

Po uplynutí doby vložte mrkev, rajčata a vařte asi dvě minuty. Také přidejte k ingrediencím nasekané kuře a opékejte jej ze všech stran po dobu třiceti minut. Nakonec kuřecí maso vyjměte z pánve na talíř a do nádoby vsypte rýži s rozinkami. Vše přelijte vodou, ochuťte solí a vařte do změknutí (10 až 15 min.). V poslední fázi kuřecí kousky ogrilujte na suché nepřilnavé pánvi nebo grilu asi čtvrt hodiny a podávejte s voňavou rýžovou přílohou. Přejeme dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.