Kabsa zachutná zejména milovníkům orientálních pokrmů.

Světové menu na talíři, díl 3.: Arabská kuchyně u vás doma

Arabská kuchyně osloví především milovníky čerstvé zeleniny. Nadšení z ní však budou i příznivci zdravého životního stylu. Oproti české gastronomii je o poznání lehčí a stravitelnější. Ve třetím díle vám tedy představíme velmi pestré světové menu z ještě pestřejší země. Provoňte svůj domov něčím neobvyklým a orientálním!

Abyste skutečně poctivě okusili, co to znamená arabská kuchyně, přinášíme vám menu sestavené z osvěžujícího předkrmu/salátu tabouleh, hřejivé polévky shorba a aromatického hlavního chodu kabsa.

Arabská kuchyně u vás doma: Předkrm v podobě salátu tabouleh

Tabouleh je svěží salát s bulgurem, který vás bude vzhledem i chutí bavit zejména v letních měsících. Arabská kuchyně jej považuje téměř za národní pokrm. Ocení jej i vegetariáni!

Čtěte také:

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Potřebné ingredience na tabouleh (cca 6 menších porcí):

  • bulgur: 1 hrnek

  • najemno pokrájená rajčata: 1 hrnek

  • najemno pokrájená salátová okurka: 1 hrnek

  • sůl: 1 lžička

  • petrželka kudrnka: 3 středně silné svazky

  • čerstvá a nasekaná máta: 1/3 hrnku

  • jarní cibulka (nasekaná zelená nať): 1/3 hrnku

  • olivový olej: 1/3 hrnku

  • citronová šťáva: 3 až 4 lžíce

  • středně velký stroužek česneku (nasekaná či lisovaný): 1 ks

Recept na salát tabouleh

Nejprve si uvařte bulgur dle návodu na obalu. Následně jej sceďte a nechte zchladnout. Mezitím si vezměte k ruce menší misku a v ní smíchejte nakrájenou okurku spolu s rajčaty a solí. Salát nechte odstát asi deset minut a pokračujte v přípravách. Nasekejte si petrželku najemno a umístěte ji do velké mísy. Také k ní přidejte nakrájenou jarní cibuli a pusťte se do výroby dresinku. V hrníčku smíchejte lisovaný česnek s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou soli. Směs nalijte na petrželku s cibulkou, přidejte okapaná rajčata s okurkou, mátu, bulgur a pečlivě propojte vařečkou. Před podáváním nechte propojit chutě (cca 15 minut při pokojové teplotě). Možné je tabouleh umístit i do lednice (zde vydrží čerstvý 4 dny, pokud jej dobře přikryjete). Až tento skvost ochutnáte, stane se arabská kuchyně zcela jistě součástí vašeho jídelníčku! Dobrou chuť.

Arabská kuchyně u vás doma: Čočková polévka shorba

Čočková polévka shorba vás zahřeje zejména v podzimních a zimních dnech. Také skvěle zasytí. Připravovaná je z čočky červené, a tak vlastně vůbec nenadýmá. Arabská kuchyně ostatně velmi často používá tento typ luštěniny k přípravě pokrmů.

Potřebné ingredience na shorbu (cca 6 porcí):

  • červená čočka: 1 a ¼ hrnku

  • jemně pokrájená cibule: ½ hrnku

  • nakrájený řapíkatý celer: ½ hrnku

  • nakrájená mrkev: ½ hrnku

  • nasekaný česnek: 2 stroužky

  • rostlinný olej: 1 lžička

  • kuřecí vývar: 4 hrnky

  • voda: 2 hrnky

  • bobkový list: 1 ks

  • čerstvá šťáva: z 1 ks citronu

  • sůl: 2 a ½ lžičky

  • mletý pepř: ½ lžičky

  • mletý kmín: ½ lžičky

  • mletá kurkuma: ¼ lžičky

Recept na čočkovou polévku shorba

Arabská kuchyně dokáže vytěžit i z několika základních surovin to nejlepší. Příkladem je shorba. Začněte tím, že si červenou čočku propláchnete a namočíte do studené vody na 15 až 20 minut. Dále si ve větším hrnci zahřejte olej a na něm orestujte nasekanou cibulku, nakrájený celer a mrkev. Opékejte asi 7 až 10 minut při průběžném míchání. Poté přidejte nasekaný česnek a vařte 30 vteřin. Nyní do hrnce vložte bobkový list, mletý kmín, kurkumu, scezenou čočku a zalijte vodou i kuřecím vývarem. Polévku vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud červená čočka nezměkne. Nakonec vylovte z vývaru bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, citronovou šťávou a podávejte teplé. Dobré chutnání!

Shorba je polévka z červené čočky, která skvěle zahřeje v chladném období.

Arabská kuchyně u vás doma: Hlavní chod zvaný kabsa (kuřecí maso s rýží)

Není pochyb, že arabská kuchyně je velmi rozmanitá a velmi aromatická, díky různým druhům koření. O tom se přesvědčíte při přípravě hlavního chodu s názvem kabsa.

Potřebné ingredience na hlavní pokrm:

Na kořenící směs kabsa si připravte:

  • mletý kardamom: ¼ lžičky

  • mletý bílý pepř: ¼ lžičky

  • šafrán: ¼ lžičky

  • mletou skořici: ½ lžičky

  • mleté nové koření: ½ lžičky

  • sušená limeta/prášek: ½ lžičky

Na kuře s rýží potřebujete:

  • máslo nebo olej: 2 lžíce

  • cibuli (nakrájenou na plátky): 3 ks

  • mletý zázvor: 1 lžíci

  • mletý sušený česnek: 1 lžíci

  • mleté chilli koření: dle chuti

  • sušené bobkové listy: 2 ks

  • hřebíček: 6 ks

  • lusky kardamomu: 4 ks

  • tyčinku skořice: 1 ks

  • rajčatový protlak: 2 lžíce

  • muškátový oříšek: 1 špetku

  • mletý černý pepř: ½ lžičky

  • mletý kmín: ¼ lžičky

  • mletý koriandr: ½ lžičky

  • mrkev (nakrájená na tenké plátky): 3 ks

  • konzervovaná rajčata: 200 g

  • kuřecí bujón: 2 kostky

  • celé kuře (nasekané na cca 6 ks): zhruba 1 a ½ kg

  • rýži basmati: 3 hrnky

  • rozinky: ¼ hrnku

  • vodu

Recept na arabský pokrm zvaný kabsa

Arabská kuchyně nezřídka kdy obsahuje velké množství koření i ingrediencí. Toho se však děsit nemusíte. Pokud rádi vaříte, výsledek jistě oceníte. Začněte tedy tím, že si smícháte koření na směs kabsa, viz výše uvedené složky. Poté dejte koření stranou a vezměte si k ruce velkou a hlubokou pánev. V ní rozpalte olej a dejte restovat nakrájenou cibuli, zázvor, česnek a chilli koření. Smažte asi dvě až tři minuty, dokud suroviny jaksi nezezlátnou. Dále přidejte bobkové listy, hřebíček, lusky kardamomu, tyčinku skořice a opékejte vše minutu. Nyní vmíchejte rajčatový protlak, ochuťte směs muškátovým oříškem, pepřem, koriandrem, kmínem a vsypte i koření kabsa + sůl. Koření opékejte asi 60 vteřin.

Po uplynutí doby vložte mrkev, rajčata a vařte asi dvě minuty. Také přidejte k ingrediencím nasekané kuře a opékejte jej ze všech stran po dobu třiceti minut. Nakonec kuřecí maso vyjměte z pánve na talíř a do nádoby vsypte rýži s rozinkami. Vše přelijte vodou, ochuťte solí a vařte do změknutí (10 až 15 min.). V poslední fázi kuřecí kousky ogrilujte na suché nepřilnavé pánvi nebo grilu asi čtvrt hodiny a podávejte s voňavou rýžovou přílohou. Přejeme dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 04. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.