Špenát setý můžete použít i do korpusu na narozeninový dort.

Špenát setý a jeho netradiční použití: Upečte z něj výtečné dezerty!

Špenát setý je primárně užívaný k přípravě slaných pokrmů. Chutný je například dušený s česnekem jako příloha anebo je možné tuto listovou zeleninu zakomponovat do nejrůznějších náplní, bez kterých si nelze představit slané palačinky. Ovšem zužitkovat jej můžete i na sladko!

Pokud jste obdivovatelé oslnivě zelené a oplýváte tak trochu kreativní duší, určitě si sladké pečení, v kterém hraje hlavní roli špenát setý, zamilujete. Vaše dezerty, zákusky, buchty a koláče dokonale zpestří kdejaký svátečně prostřený stůl! Inspirujte se čtyřmi recepty, které oceníte kdykoliv vás bude honit mlsná.

Špenát setý a sladké pečení: Veganské špenátové muffiny s banánem

Osvěžující zelená na snídaňovém talíři nemusí být jen snem! Upečte si chutné veganské muffiny, jejichž součástí je špenát setý. Právě díky němu získají oslnivý až jarní vzhled.

Čtěte také:

Špenát v mnoha podobách: Na imunitu, srdce i oči

Potřebné ingredience na veganské špenátové muffiny

  • ovesná mouka: 1 šálek

  • mandlová mouka: ¼ šálku

  • mletá skořice: 1 lžička

  • kypřící prášek do pečiva: 1 lžička

  • jedlá soda: ¼ lžičky

  • sůl: ¼ lžičky

  • mandlové mléko: 1/3 šálku

  • javorový sirup: 1/3 šálku

  • zralý banán: 1 velký kus

  • špenát setý: 100 g

  • avokádový olej: 2 lžíce (možné je použít i jiný rostlinný olej)

  • vanilkový extrakt: 1 lžička

Na ozdobu si můžete také připravit jemně nasekané vlašské oříšky anebo čokoládové kousky.

Recept na veganské špenátové muffiny

Začněte tím, že si předehřejete troubu na pečení zhruba na 190 °C. Poté si vymažte olejem formičky na muffiny. Ideální budou ty silikonové. Použít ovšem můžete i košíčky z pečícího papíru. Dále pokračujte tvořením těsta. K ruce si vyzměte mixér anebo kuchyňského robota a v něm rozmělněte na kaši špenát setý i banán spolu s mandlovým mlékem, javorovým sirupem, avokádovým olejem a vanilkovým extraktem. Nakonec hmotu přelijte do mísy, v které ji propojte se suchými přísadami, tj. mandlovou moukou, ovesnou moukou, mletou skořicí, solí, jedlou sodou a kypřícím práškem do pečiva. Připravené těsto vlijte do formiček na muffiny, povrch dozdobte oříšky či kousky čokolády a dejte péct do trouby na cca 15 až 20 minut. Podávejte po vychladnutí třeba s šálkem kávy. Dobrou chuť.

Špenát setý a sladké pečení: Piškotové řezy se špenátem a citronovým krémem

Až ochutnáte piškotové řezy, v kterých hraje hlavní roli špenát setý a citron, budete přímo unesení jejich lehkou a svěží chutí! Kromě jiného budou i dobře vypadat.

Potřebné ingredience na piškotové řezy se špenátem a citronovým krémem

Na piškotové těsto potřebujete:

  • špenát setý: 75 g

  • nesolené změklé máslo: 75 g

  • moučkový cukr: 2 lžíce

  • hladká mouka: 115 g

Na citronový krém si připravte tyto suroviny:

  • velká vejce: 4 ks

  • krystalový cukr: 200 g

  • citronová šťáva: 150 ml

  • citronová kůra (strouhaná): 3 lžíce

  • hladká mouka: 40 g

  • máslo: 1 lžíce

Recept na piškotové řezy se špenátem a citronovým krémem

Nejprve si předehřejte troubu na pečení. Měla by mít kolem 180 °C. Poté se pusťte do přípravy těsta. Začněte tím, že si spaříte horkou vodou špenát setý. Následně jej rozmělněte v mixéru na kaši. Dále si k ruce vezměte mísu a vyšlehejte v ní do pěny měkké máslo spolu s moučkovým cukrem. V další fázi přidejte špenátovou směs a nakonec i prosátou hladkou mouku. Měli byste vypracovat polotekuté těsto bez hrudek. To vlijte na plech s pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřete a pečte asi 20 až 25 minut. Než se korpus upeče, vrhněte se do výroby citronového krému. V rendlíku si vyšlehejte vejce s krystalovým cukrem, rovněž přidejte citronovou kůru i šťávu a vše postupně zahřívejte na mírnějším plamenu. Nakonec přisypte prosátou hladkou mouku, vložte máslo a míchejte krém do zhoustnutí. Ještě horký upečený piškot citronovou směsí přelijte po celé ploše a nechte zcela ztuhnout na chladnějším místě. Pak naporcujte a podávejte s oblíbeným nápojem. Dobré chutnání!

Špenát setý oceníte nejen v dezertech, ale také v osvěžujícím smoothie.

Špenát setý a sladké pečení: Veganské špenátové brownies

Třetím velmi jednoduchým receptem na sladké pečení, v kterém figuruje špenát setý, je veganské brownies, které si si oblíbí především milovníci kakaa a čokolády. Výsledný moučník sice nezíská zářivý zelený odstín, za to je ale velmi lahodný!

Potřebné ingredience na přípravu veganského špenátového brownies

  • polohrubá mouka: ½ hrnku

  • mandlová mouka: ½ hrnku

  • palmový cukr: 1/3 hrnku

  • javorový sirup: ½ hrnku

  • kakaový prášek: ½ hrnku

  • mletá skořice: ½ lžičky

  • kypřící prášek do pečiva: ½ lžičky

  • sůl: ¼ lžičky

  • kokosové mléko: ½ hrnku

  • extra panenský kokosový olej: ½ hrnku

  • vanilkový extrakt: 1 lžička

  • špenát setý: 2 hrnky

  • lupínky z hořké čokolády: ¼ hrnku

Recept na veganské špenátové brownies

V první řadě si předehřejte troubu na cca 180 až 190 °C. Posléze si spařte horkou vodou špenát setý a dejte ho do mixéru. Zde jej rozmělněte na kaši spolu s javorovým sirupem, kokosovým mlékem, kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs vlijte následně do mísy a propojte ji s kakaovým práškem, prosátou polohrubou moukou, prosátou mandlovou moukou, se skořicí, solí, s kypřícím práškem do pečiva a palmovým cukrem. Nakonec ještě vsypte lupínky z hořké čokolády a řádně promíchejte vařečkou. Připravené těsto vlijte do plechu s pečícím papírem, důkladně rozprostřete a dejte péct do trouby na cca 20 minut. Po upečení nechte brownies zchladnout. Podávejte například s šálkem kávy, s čajem anebo s hrnkem mléka. Dobrou chuť.

Špenát setý a sladké pečení: Zářivě zelený narozeninový dort s mascarpone

Chcete udělat oslavenci radost chutným a krásně vyhlížejícím dortem? Potom vsaďte na ten, který obsahuje v korpusu špenát setý. Náplň z mascarpone mu pak dodá na dokonalé a jemné chuti.

Potřebné ingredience na přípravu narozeninového dortu s mascarpone

Na korpus si připravte následující:

  • špenát setý (čerstvý): 400 g

  • velká vejce: 3 ks

  • moučkový cukr: cca ¾ až 1 šálek

  • slunečnicový olej: ¾ šálku

  • hladká mouka: 2 šálky

  • prášek do pečiva: 2 a ½ lžičky

  • citronová kůra (strouhaná): z 1 chemicky neošetřeného citronu

  • citronová šťáva: 2 lžíce

Na krém a zdobení dortu budete potřebovat tyto suroviny:

  • smetana ke šlehání: ¼ l

  • sýr mascarpone: 125 g

  • moučkový cukr: 1 a ½ lžíce

  • vanilkový extrakt: 1 lžička

  • čerstvé ovoce (borůvky, jahody, maliny apod.): dle chuti na ozdobu

Recept na špenátový narozeninový dort s mascarpone

Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 170 °C. Poté si v míse vyšlehejte vejce spolu s moučkovým cukrem a následně přidejte i rozmixovaný špenát setý, slunečnicový olej, prosátou mouku, kypřící prášek do pečiva, citronovou šťávu, kůru z citronu a vypracujte hladké polotekuté těsto. To vlijte do kulaté formy na dort (o průměru cca 23 cm), kterou jste předtím vystlali pečícím papírem. Korpus pečte asi 40 minut při teplotě 160 ° až 165 °C. Dále se pusťte do přípravy krému. Ve středně velké míse si vyšlehejte smetanu do tuhého sněhu. Pak k ní přidejte i mascarpone, vanilkový extrakt a moučkový cukr. Hotovou náplň dejte na chvíli do lednice, než upečený piškot zchladne. Nakonec dort sestavte. Špenátový korpus rozřízněte podélně na dva pláty a naplňte krémem. Povrch dortu lze taktéž pomazat a dozdobit čerstvým ovocem dle preferencí. Před servírováním nechte dort alespoň hodinu v chladu. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.