Smažené karbanátky budou chutné nejen z masa, ale také z cukety, květáku i hermelínu. Jaké si dáte?

Smažené karbanátky na pět různých způsobů

Smažené karbanátky jsou v našich končinách tuze oblíbené. Nejčastěji se připravují z mletého vepřového a hovězího masa. Ovšem existují i vegetariánské variace, na kterých si taktéž pochutnáte. Představíme vám obě verze, které vařívaly naše babičky již kdysi dávno.

Mezi smažené karbanátky můžeme zařadit například ty klasické z mletého vepřového a hovězího masa. Až je ochutnáte, vzpomenete si jistě na své dětství. Ovšem velmi lahodné a také zdravé budou i kapustové karbanátky anebo ty cuketové. Všechny tyto a další recepty naleznete níže. Inspirujte se!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Klasické z mletého vepřového a hovězího masa podle babičky Elišky

Klasické smažené karbanátky z mletého vepřového a hovězího masa miluje snad každý. S vařeným bramborem maštěným máslem anebo s bramborovou kaší a kyselou okurkou jsou vlastně nejdokonalejší. Udělejte rodině radost a připravte tento chutný oběd.

Čtěte také:

Rybí karbanátky z lososa a sladkých brambor

Potřebné ingredience na klasické smažené karbanátky z mletého masa

Na čtyři porce si obstarejte:

  • mleté hovězí maso: ½ kg

  • mleté vepřové maso: ½ kg

  • polotučné mléko: 150 ml

  • polotvrdé housky anebo rohlíky (starší): 2 kusy

  • vajíčka: 2 kusy

  • žlutou cibuli: 2 kusy

  • česnekové stroužky: 2 kusy

  • sůl a mletý černý pepř: podle chuti

  • sušenou majoránku: 2 velké lžíce

  • jemnou strouhanku: 4 hrsti

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky s mletého masa

Začněte tím, že si vybrané starší pečivo (housky anebo rohlíky) pokrájíte na kostičky, umístíte je do mísy a přelijete polotučným mlékem. Dobře směs promíchejte a nechte nasáknout a nabobtnat. Po čtvrt hodině namočené pečivo vymačkejte, přemístěte do větší mísy a přidejte k němu rozklepnutá vajíčka, sůl, mletý pepř, jemně nasekanou cibuli, sušenou majoránku, mleté hovězí i vepřové maso, lisované česnekové stroužky a trochu strouhanky. Vše důkladně propojte pomocí čistých rukou anebo vařečky a tvořte z těsta stejně velké placky. Ty smažte na rozpáleném rostlinném oleji dozlatova z obou stran. Smažené karbanátky podle babičky Elišky podávejte teplé třeba i s čerstvým pečivem, kyselou okurkou, plnotučnou hořčicí , kečupem a křenem. Přejeme vám dobrou chuť!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Kapustové podle babičky Alžběty

Máte raději teplá zeleninová jídla? Potom vás zcela určitě zaujmou smažené karbanátky z kapusty podle babičky Alžběty. Na přípravu jsou skutečně velmi jednoduché. A z jejich výsledné chuti budete naprosto unesení!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z kapusty

  • velká čerstvá kapusta: 1 kus

  • sůl: dle chuti

  • hrubá mouka: 6 velkých lžic

  • mletý černý pepř: 1 malá lžička nebo dle chuti

  • vajíčka: 6 kusů

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky z kapusty

Nejprve si omyjte kapustu, otrhejte vrchní listy, vykrojte košťál a vložte ji do napařovacího hrnce (nebo do obyčejného s napařovačem na knedlíky). Dále vlijte do nádoby trochu vody a přiveďte vše k varu. Zeleninu přiklopte poklicí a duste asi 10 až 15 minut. Nakonec kapustu vyjměte a po zchladnutí rozmělněte v mixéru na pyré. To vlijte do velké mísy a promíchejte spolu s hrubou moukou, mletým pepřem, vaječnými žloutky a solí. Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu a v ní vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky. Bílkový sníh následně zakomponujte pomocí vařečky do kapustové hmoty. Z těsta pak tvořte stejně velké placky a smažte je na rozpáleném oleji dozlatova z jedné i druhé strany. Hotové smažené karbanátky z kapusty podávejte nejlépe s bramborovou kaší a nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!

Smažené karbanátky budou chutné nejen s bramborovou kaší, ale i s čerstvou zeleninou.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Cuketové s vepřovým masem podle babičky Jany

Urodilo se vám na zahradě mnoho cuket? Potom připravte třeba na rodinný oběd smažené karbanátky z cukety a vepřového masa podle babičky Jany. Jsou velmi šťavnaté a chutné! Budete se oblizovat až za ušima!

Potřebné ingredience na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

  • mleté vepřové maso: 400 g

  • vajíčka: 2 kusy

  • strouhanka: 2 velké lžíce

  • mletý černý pepř: ½ malé lžičky

  • sůl: 1 malá lžička

  • čerstvá cuketa: 1 větší kus

  • hrubá mouka: 2 velké lžíce

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení

Recept na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

Začněte tím, že si cuketu očistíte od okrajů a oloupete. Potom ji najemno nastrouhejte do mísy a vymačkejte přebytečnou šťávu. Cuketu dále smíchejte ve větší míse spolu s vajíčky, hrubou moukou, vepřovým mletým masem, strouhankou, mletým pepřem, solí a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte stejně velké placky, které smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. Smažené karbanátky z cukety a vepřového masa budou dokonalé nejen s bramborovou kaší, ale třeba i s čerstvým kváskovým chlebem, s bagetkou a česnekovým dipem. Dobré chutnání přejeme!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Hermelínové se šunkou podle babičky Stáni

Pakliže s oblibou konzumujete hermelín, budou se vám dozajista zamlouvat hermelínové smažené karbanátky podle babičky Stáni, které jsou doplněné o šunku. Chutnat budou rovněž odrostlejším dětem, a to jak k obědu, tak třeba i k večeři.

Potřebné ingredience na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

  • klasický hermelín: 3 kusy

  • šunkový salám (vcelku): 150 g

  • kořenící směs Vegeta: dle chuti (nebo pouze sůl)

  • mletý pepř: dle chuti

  • vajíčka: 4 až 5 kusů

  • strouhanka: dle potřeby k obalování karbanátků

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení

Recept na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

Nejprve si hermelíny rozmixujte na kaši v mixéru. Můžete je samozřejmě i umlýt v mlýnku na maso. Dále k sýrové hmotě přidejte najemno nastrouhanou šunku, Vegetu či sůl, mletý pepř dle chuti, vejce a vypracujte homogenní směs. Z té tvarujte placičky, které následně obalte ve strouhance z obou stran. Nakonec vše smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Smažené karbanátky s hermelínem a šunkou podávejte ideálně teplé s vařeným bramborem maštěným máslem a tatarskou omáčkou. Hodit se bude i kečup, barbecue, hořčice, majonéza, nakládaná zelenina a podobně. Přejeme dobrou chuť.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Květákové podle babičky Ivany

A na závěr zde máme velice lahodné smažené karbanátky z květáku podle babičky Ivany, kterým neodolá i leckterý masožravec. Tento vegetariánský pokrm budete mít připravený během pár minut a pochutná si na něm celá vaše rodina!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z květáku

  • čerstvý květák: 1 kus

  • vajíčka: 3 kusy

  • polohrubá mouka: 3 velké lžíce

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

Recept na smažené karbanátky z květáku

Nejprve si omyjte květák, rozdělte ho na menší růžičky a ty vložte do hrnce. Zde je v osolené vodě vařte asi čtvrt hodiny (měly by změknout). Nakonec zeleninu sceďte a rozmělněte v mixéru na pyré (lze taktéž nasekat najemno ostrým nožem). Květákové pyré v další fázi smíchejte spolu s polohrubou moukou, solí, mletým pepřem a také s vaječnými žloutky. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh. Ten pomocí vařečky zlehka zakomponujte do směsi s květákem a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte placky, které smažte na horkém oleji dozlatova. Smažené karbanátky z květáku podávejte třeba s vařeným bramborem, bramborovou kaší, s pečivem a různými studenými omáčkami. Dobrou chuť!

Další inspiraci na obědy či večeře naleznete níže:

Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit

30 receptů na rychlý bezmasý oběd

Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa

Rychlá večeře (nejen) na neděli: 6 nápadů na jednoduchá a výživná jídla

Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích

Rychlý oběd bez masa 5x jinak

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.