Smažené karbanátky budou chutné nejen z masa, ale také z cukety, květáku i hermelínu. Jaké si dáte?

Smažené karbanátky na pět různých způsobů

Smažené karbanátky jsou v našich končinách tuze oblíbené. Nejčastěji se připravují z mletého vepřového a hovězího masa. Ovšem existují i vegetariánské variace, na kterých si taktéž pochutnáte. Představíme vám obě verze, které vařívaly naše babičky již kdysi dávno.

Mezi smažené karbanátky můžeme zařadit například ty klasické z mletého vepřového a hovězího masa. Až je ochutnáte, vzpomenete si jistě na své dětství. Ovšem velmi lahodné a také zdravé budou i kapustové karbanátky anebo ty cuketové. Všechny tyto a další recepty naleznete níže. Inspirujte se!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Klasické z mletého vepřového a hovězího masa podle babičky Elišky

Klasické smažené karbanátky z mletého vepřového a hovězího masa miluje snad každý. S vařeným bramborem maštěným máslem anebo s bramborovou kaší a kyselou okurkou jsou vlastně nejdokonalejší. Udělejte rodině radost a připravte tento chutný oběd.

Čtěte také:

Rybí karbanátky z lososa a sladkých brambor

Potřebné ingredience na klasické smažené karbanátky z mletého masa

Na čtyři porce si obstarejte:

  • mleté hovězí maso: ½ kg

  • mleté vepřové maso: ½ kg

  • polotučné mléko: 150 ml

  • polotvrdé housky anebo rohlíky (starší): 2 kusy

  • vajíčka: 2 kusy

  • žlutou cibuli: 2 kusy

  • česnekové stroužky: 2 kusy

  • sůl a mletý černý pepř: podle chuti

  • sušenou majoránku: 2 velké lžíce

  • jemnou strouhanku: 4 hrsti

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky s mletého masa

Začněte tím, že si vybrané starší pečivo (housky anebo rohlíky) pokrájíte na kostičky, umístíte je do mísy a přelijete polotučným mlékem. Dobře směs promíchejte a nechte nasáknout a nabobtnat. Po čtvrt hodině namočené pečivo vymačkejte, přemístěte do větší mísy a přidejte k němu rozklepnutá vajíčka, sůl, mletý pepř, jemně nasekanou cibuli, sušenou majoránku, mleté hovězí i vepřové maso, lisované česnekové stroužky a trochu strouhanky. Vše důkladně propojte pomocí čistých rukou anebo vařečky a tvořte z těsta stejně velké placky. Ty smažte na rozpáleném rostlinném oleji dozlatova z obou stran. Smažené karbanátky podle babičky Elišky podávejte teplé třeba i s čerstvým pečivem, kyselou okurkou, plnotučnou hořčicí , kečupem a křenem. Přejeme vám dobrou chuť!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Kapustové podle babičky Alžběty

Máte raději teplá zeleninová jídla? Potom vás zcela určitě zaujmou smažené karbanátky z kapusty podle babičky Alžběty. Na přípravu jsou skutečně velmi jednoduché. A z jejich výsledné chuti budete naprosto unesení!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z kapusty

  • velká čerstvá kapusta: 1 kus

  • sůl: dle chuti

  • hrubá mouka: 6 velkých lžic

  • mletý černý pepř: 1 malá lžička nebo dle chuti

  • vajíčka: 6 kusů

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky z kapusty

Nejprve si omyjte kapustu, otrhejte vrchní listy, vykrojte košťál a vložte ji do napařovacího hrnce (nebo do obyčejného s napařovačem na knedlíky). Dále vlijte do nádoby trochu vody a přiveďte vše k varu. Zeleninu přiklopte poklicí a duste asi 10 až 15 minut. Nakonec kapustu vyjměte a po zchladnutí rozmělněte v mixéru na pyré. To vlijte do velké mísy a promíchejte spolu s hrubou moukou, mletým pepřem, vaječnými žloutky a solí. Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu a v ní vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky. Bílkový sníh následně zakomponujte pomocí vařečky do kapustové hmoty. Z těsta pak tvořte stejně velké placky a smažte je na rozpáleném oleji dozlatova z jedné i druhé strany. Hotové smažené karbanátky z kapusty podávejte nejlépe s bramborovou kaší a nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!

Smažené karbanátky budou chutné nejen s bramborovou kaší, ale i s čerstvou zeleninou.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Cuketové s vepřovým masem podle babičky Jany

Urodilo se vám na zahradě mnoho cuket? Potom připravte třeba na rodinný oběd smažené karbanátky z cukety a vepřového masa podle babičky Jany. Jsou velmi šťavnaté a chutné! Budete se oblizovat až za ušima!

Potřebné ingredience na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

  • mleté vepřové maso: 400 g

  • vajíčka: 2 kusy

  • strouhanka: 2 velké lžíce

  • mletý černý pepř: ½ malé lžičky

  • sůl: 1 malá lžička

  • čerstvá cuketa: 1 větší kus

  • hrubá mouka: 2 velké lžíce

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení

Recept na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

Začněte tím, že si cuketu očistíte od okrajů a oloupete. Potom ji najemno nastrouhejte do mísy a vymačkejte přebytečnou šťávu. Cuketu dále smíchejte ve větší míse spolu s vajíčky, hrubou moukou, vepřovým mletým masem, strouhankou, mletým pepřem, solí a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte stejně velké placky, které smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. Smažené karbanátky z cukety a vepřového masa budou dokonalé nejen s bramborovou kaší, ale třeba i s čerstvým kváskovým chlebem, s bagetkou a česnekovým dipem. Dobré chutnání přejeme!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Hermelínové se šunkou podle babičky Stáni

Pakliže s oblibou konzumujete hermelín, budou se vám dozajista zamlouvat hermelínové smažené karbanátky podle babičky Stáni, které jsou doplněné o šunku. Chutnat budou rovněž odrostlejším dětem, a to jak k obědu, tak třeba i k večeři.

Potřebné ingredience na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

  • klasický hermelín: 3 kusy

  • šunkový salám (vcelku): 150 g

  • kořenící směs Vegeta: dle chuti (nebo pouze sůl)

  • mletý pepř: dle chuti

  • vajíčka: 4 až 5 kusů

  • strouhanka: dle potřeby k obalování karbanátků

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení

Recept na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

Nejprve si hermelíny rozmixujte na kaši v mixéru. Můžete je samozřejmě i umlýt v mlýnku na maso. Dále k sýrové hmotě přidejte najemno nastrouhanou šunku, Vegetu či sůl, mletý pepř dle chuti, vejce a vypracujte homogenní směs. Z té tvarujte placičky, které následně obalte ve strouhance z obou stran. Nakonec vše smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Smažené karbanátky s hermelínem a šunkou podávejte ideálně teplé s vařeným bramborem maštěným máslem a tatarskou omáčkou. Hodit se bude i kečup, barbecue, hořčice, majonéza, nakládaná zelenina a podobně. Přejeme dobrou chuť.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Květákové podle babičky Ivany

A na závěr zde máme velice lahodné smažené karbanátky z květáku podle babičky Ivany, kterým neodolá i leckterý masožravec. Tento vegetariánský pokrm budete mít připravený během pár minut a pochutná si na něm celá vaše rodina!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z květáku

  • čerstvý květák: 1 kus

  • vajíčka: 3 kusy

  • polohrubá mouka: 3 velké lžíce

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

Recept na smažené karbanátky z květáku

Nejprve si omyjte květák, rozdělte ho na menší růžičky a ty vložte do hrnce. Zde je v osolené vodě vařte asi čtvrt hodiny (měly by změknout). Nakonec zeleninu sceďte a rozmělněte v mixéru na pyré (lze taktéž nasekat najemno ostrým nožem). Květákové pyré v další fázi smíchejte spolu s polohrubou moukou, solí, mletým pepřem a také s vaječnými žloutky. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh. Ten pomocí vařečky zlehka zakomponujte do směsi s květákem a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte placky, které smažte na horkém oleji dozlatova. Smažené karbanátky z květáku podávejte třeba s vařeným bramborem, bramborovou kaší, s pečivem a různými studenými omáčkami. Dobrou chuť!

Další inspiraci na obědy či večeře naleznete níže:

Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit

30 receptů na rychlý bezmasý oběd

Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa

Rychlá večeře (nejen) na neděli: 6 nápadů na jednoduchá a výživná jídla

Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích

Rychlý oběd bez masa 5x jinak

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.