Květák

Květák patří mezi oblíbenou košťálovou zeleninu, kterou dnes máme díky vyšlechtění brukve zelné. Jeho květenství se skládá z více než tisíce poupat, která se používají nejen u nás, ale i v mnoha národních kuchyních, jako je například americká, evropská, asijská či arabská.

Květák a jeho léčivé účinky

Mezi nejdůležitější léčivé účinky květáku patří:

  • růst buněk a jejich obnova
  • podpora krvetvorby
  • posilování imunitního systému
  • tlumení zánětlivých reakcí
  • snižování krevního tlaku
  • pomoc při problémech s ledvinami a močovým měchýřem
  • podpora hubnutí
  • prevence proti infekcím

Díky velkému množství vitamínů, minerálů a stopových prvků je květák velmi vhodný pro trávicí ústrojí, neboť je velmi dobře stravitelný a podporuje funkci střev. Nízký obsah sodíku a tuku má za příčinu zmírňování problémů se srdcem a oběhovou soustavou. Velmi vhodný je i při dietách, jíst ho mohou i diabetici a vylučuje přebytečnou vodu z tkání. V neposlední řadě pomáhá při detoxikaci a pod lupou vědců jsou i jeho protirakovinné účinky.

Kdy květák škodí?

Květák by neměly konzumovat osoby trpící dnou, neboť 100 g květáku obsahuje až 24 mg kyseliny močové. K nežádoucím účinkům patří charakteristický zápach, který ucítíte při špatném umytí květáku. Květák může způsobovat nadýmání, které lze zmírnit použitím kmínu, majoránky nebo semínek fenyklu.

Víte, že…

...květák ale není na světě žádnou novinkou, pěstoval se už před naším letopočtem, nejvíce na Středním východě? K nám do Evropy se rozšířil okolo 18. století. Je také známo, že dříve byl květák označován za jídlo chudých, dnes ale patří mezi složky zdravé a vyvážené stravy.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Květákové karbanátky

Květák rozkrájíme na menší kusy a uvaříme v osolené vodě, dokud nezměkne. Poté ho slijeme, vidličkou rozmačkáme na kaši, přidáme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou šunku, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko a podle...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte