Jarní recepty ze sezónních surovin

Sezónní recepty z čerstvé zeleniny. Lehce, rychle a levně. Ochutnejte!

První jarní zelenina je tu a tak je načase využít ji na maximum v kuchyni. Přichystali jsme pro vás sezónní recepty, které jsou rychlé, levné a především zdravé a výživné. Díky čerstvé zelenině a dodáte tělu spoustu cenných látek a budete se cítit skvěle.

Sezónní recepty mají hned několik výhod. Využívají se na ně zcela čerstvé suroviny, většinou jde o potraviny lokální a často dokonce od malých farmářů, kteří své čerstvě vypěstované produkty prodávají ať už “ze dvora” nebo například na farmářských trzích. A výhody přináší taková strava i pro naše tělo, neboť stravovat se sezónně je pro organismus přirozené.

Sezónní recepty: Ředkvičky

Ředkvičky jsou plné cenných látek. Ukrývají se v nich vitamíny skupiny B, vitamín C, vláknina, draslík, vápník či karoten. Ředkvičky patří mezi sezónní potraviny s téměř nulovou kalorickou hodnotou. A navíc, vypěstovat si je na vlastní zahradě je vcelku hračka.

Čtěte také:

Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem

Zaostřeno na smoothie: Je opravdu tak zdravé, jak se říká? Vybrali jsme pro vás 5 nej receptů

Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka

Ředkvičky – recept: Pečené ředkvičky se slunečnicovými semínky

Přísady:

  • 1-2 svazky ředkviček
  • bylinky podle chuti
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • rukolové pesto
  • hrst slunečnicových semínek

Příprava:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Ředkvičky očistíme, odřízneme nať a nakrájíme je na poloviny. Dáme je do mísy a přidáme přichystané čerstvé bylinky. Skvěle se hodí například bazalka, tymián nebo oregano. Lehce zakápneme olivovým olejem a přidáme i trošku citrónové šťávy. Promícháme. Přichystáme si zapékací misku. Buď ji vyložíme papírem na pečení nebo ji jen lehce potřeme olivovým olejem. Vsypeme na ni ředkvičkovou směs a dáme zapékat na cca 20-25 minut do trouby. Sezónní recepty s ředkvičkami je možno podávat například s rukolovým pestem, které k ředkvičkám báječně ladí. Před podáváním posypeme pečené ředkvičky slunečnicovými semínky.

Sezónní recepty: Saláty

Salát je nabitý především vitamínem C a také kyselinou listovou. Má nízkou kalorickou hodnotu a dá se připravit na nespočet způsobů. Kombinovat jej můžete s luštěninami, obilovinami, masem nebo třeba sýry. Zkrátka možností je nespočet.

Salát – recept: Medový salát s kozím sýrem a dýňovými semínky

Přísady:

  • ½ ledového salátu
  • ⅓ červeného salátu
  • 2 hrsti polníčku
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl, pepř
  • 100 g kozího sýru
  • hrst dýňových semínek

Příprava: 

Sezónní recepty sice ukrývají čerstvou zeleninu, ale i ta vypěstovaná na vlastní zahradě by se měla omýt. Tedy v první řadě všechny saláty důkladně propereme pod tekoucí vodou. Následně je natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Dáme do větší mísy. Z medu, oleje, balzamikového octa a koření umícháme dresing. A salát jím přelijeme. Pořádně promícháme. V dalším kroku přidáme nadrobno nakrájený kozí sýr. Dýňová semínka nejprve nasucho opečeme na pánvi a pak je přisypeme k salátu. Ihned podáváme.

Sezónní recepty: Chřest

Chřest je ryze jarní zelenina. Sezónní recepty z něj musíme vyzkoušet, dokud je k dispozici. Díky svému složení je chřest doslova elixírem zdraví. Koktejl vitamínů skupiny B, vitamínu K, C a E a spousty minerálních látek, je schopen zajistit, že nám chřest pročistí cévy, sníží krevní tlak a je dokonce schopen zabránit vzniku krevních sraženin. 

Chřest – recept: Chřestové risotto

Přísady:

  • 10 ks zeleného chřestu
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 červená cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • 300 g rýže
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 100 g parmazánu
  • kousek másla
  • sůl, pepř

Příprava: 

Některé sezónní recepty skutečně stojí za vyzkoušení. A chřestové risotto je právě jedním z nich. V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Řapíky celeru nakrájíme nadrobno. Obojí vhodíme současně na pánev, přidáme rýži a chvíli restujeme. Následně zalijeme vínem a necháme jej chvíli odpařit. Teď přišel čas na zeleninový vývar, který ke směsi musíme přilévat opravdu pomalu a postupně. Občas promícháváme. A přichystáme si mezitím chřest. Odlomíme dřevnaté konce a stonky nakrájíme na asi dvoucentimetrové špalíky. Jakmile se bude zdát, že bude rýže brzy hotová, přihodíme k ní chřest, máslo a nastrouhaný parmazán. Osolíme, opepříme, odstravíme a přikryjeme pokličkou. Necháme zhruba pět minut dojít. 

Připravte si zdravé sezónní recepty

Sezónní recepty: Špenát

Špenátové listy se pěstují už velice brzy na jaře, ale čerstvý špenát je k dispozici prakticky celou sezónu. Špenát obsahuje spoustu minerálních látek, jako je například vápník, hořčík, zinek, selen nebo železo. A nechybí ani vitamíny, zejména pak kyselina listová. Sezónní recepty nabízejí špenát vařený, zapékaný, ale rozhodně jej můžete využít v nejzdravější formě, tedy zasyrova. Připravit lze podobně jako salát.

Špenát – recept: Jarní těstoviny se špenátovými listy

Přísady:

Na omáčku:

  • 1 menší cibule
  • malé balení smetany na vaření
  • 1 polévková lžíce taveného sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mouky
  • olej
  • sůl
  • špetka mletého muškátového oříšku

Příprava:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. V druhém hrnci rozpálíme trochu oleje a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Lehce ji zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a pořádně promícháme. Nakonec přidáme tavený sýr a necháme jej zcela rozpustit. Promícháme a odstavíme z plotny. Nyní přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a dochutíme špetkou muškátového oříšku. V menším hrnci pak rozpálíme máslo, vhodíme na něj na prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme nakrájené špenátové listy a chvíli orestujeme. Uvařené těstoviny scedíme a přidáme je do připravené smetanové omáčky. Do té pak přidáme i orestovaný špenát. Vše dobře promícháme, osolíme a případně dochutíme.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 14. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 02. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 20. 02. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Tělové máslo pro krásu i zdraví. 4 tělová másla, která vám rozhodně prospějí

Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pycnogenol: Přírodní cesta k zdraví a krásné pokožce

Pycnogenol je přírodní extrakt z kůry francouzské přímořské borovice Pinus pinaster. Je známý především pro své silné antioxidační vlastnosti. Pycnogenol se používá k podpoře zdraví kardiovaskulárního systému, ...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.