Jarní recepty ze sezónních surovin

Sezónní recepty z čerstvé zeleniny. Lehce, rychle a levně. Ochutnejte!

První jarní zelenina je tu a tak je načase využít ji na maximum v kuchyni. Přichystali jsme pro vás sezónní recepty, které jsou rychlé, levné a především zdravé a výživné. Díky čerstvé zelenině a dodáte tělu spoustu cenných látek a budete se cítit skvěle.

Sezónní recepty mají hned několik výhod. Využívají se na ně zcela čerstvé suroviny, většinou jde o potraviny lokální a často dokonce od malých farmářů, kteří své čerstvě vypěstované produkty prodávají ať už “ze dvora” nebo například na farmářských trzích. A výhody přináší taková strava i pro naše tělo, neboť stravovat se sezónně je pro organismus přirozené.

Sezónní recepty: Ředkvičky

Ředkvičky jsou plné cenných látek. Ukrývají se v nich vitamíny skupiny B, vitamín C, vláknina, draslík, vápník či karoten. Ředkvičky patří mezi sezónní potraviny s téměř nulovou kalorickou hodnotou. A navíc, vypěstovat si je na vlastní zahradě je vcelku hračka.

Čtěte také:

Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem

Zaostřeno na smoothie: Je opravdu tak zdravé, jak se říká? Vybrali jsme pro vás 5 nej receptů

Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka

Ředkvičky – recept: Pečené ředkvičky se slunečnicovými semínky

Přísady:

  • 1-2 svazky ředkviček
  • bylinky podle chuti
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • rukolové pesto
  • hrst slunečnicových semínek

Příprava:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Ředkvičky očistíme, odřízneme nať a nakrájíme je na poloviny. Dáme je do mísy a přidáme přichystané čerstvé bylinky. Skvěle se hodí například bazalka, tymián nebo oregano. Lehce zakápneme olivovým olejem a přidáme i trošku citrónové šťávy. Promícháme. Přichystáme si zapékací misku. Buď ji vyložíme papírem na pečení nebo ji jen lehce potřeme olivovým olejem. Vsypeme na ni ředkvičkovou směs a dáme zapékat na cca 20-25 minut do trouby. Sezónní recepty s ředkvičkami je možno podávat například s rukolovým pestem, které k ředkvičkám báječně ladí. Před podáváním posypeme pečené ředkvičky slunečnicovými semínky.

Sezónní recepty: Saláty

Salát je nabitý především vitamínem C a také kyselinou listovou. Má nízkou kalorickou hodnotu a dá se připravit na nespočet způsobů. Kombinovat jej můžete s luštěninami, obilovinami, masem nebo třeba sýry. Zkrátka možností je nespočet.

Salát – recept: Medový salát s kozím sýrem a dýňovými semínky

Přísady:

  • ½ ledového salátu
  • ⅓ červeného salátu
  • 2 hrsti polníčku
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl, pepř
  • 100 g kozího sýru
  • hrst dýňových semínek

Příprava: 

Sezónní recepty sice ukrývají čerstvou zeleninu, ale i ta vypěstovaná na vlastní zahradě by se měla omýt. Tedy v první řadě všechny saláty důkladně propereme pod tekoucí vodou. Následně je natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Dáme do větší mísy. Z medu, oleje, balzamikového octa a koření umícháme dresing. A salát jím přelijeme. Pořádně promícháme. V dalším kroku přidáme nadrobno nakrájený kozí sýr. Dýňová semínka nejprve nasucho opečeme na pánvi a pak je přisypeme k salátu. Ihned podáváme.

Sezónní recepty: Chřest

Chřest je ryze jarní zelenina. Sezónní recepty z něj musíme vyzkoušet, dokud je k dispozici. Díky svému složení je chřest doslova elixírem zdraví. Koktejl vitamínů skupiny B, vitamínu K, C a E a spousty minerálních látek, je schopen zajistit, že nám chřest pročistí cévy, sníží krevní tlak a je dokonce schopen zabránit vzniku krevních sraženin. 

Chřest – recept: Chřestové risotto

Přísady:

  • 10 ks zeleného chřestu
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 červená cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • 300 g rýže
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 100 g parmazánu
  • kousek másla
  • sůl, pepř

Příprava: 

Některé sezónní recepty skutečně stojí za vyzkoušení. A chřestové risotto je právě jedním z nich. V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Řapíky celeru nakrájíme nadrobno. Obojí vhodíme současně na pánev, přidáme rýži a chvíli restujeme. Následně zalijeme vínem a necháme jej chvíli odpařit. Teď přišel čas na zeleninový vývar, který ke směsi musíme přilévat opravdu pomalu a postupně. Občas promícháváme. A přichystáme si mezitím chřest. Odlomíme dřevnaté konce a stonky nakrájíme na asi dvoucentimetrové špalíky. Jakmile se bude zdát, že bude rýže brzy hotová, přihodíme k ní chřest, máslo a nastrouhaný parmazán. Osolíme, opepříme, odstravíme a přikryjeme pokličkou. Necháme zhruba pět minut dojít. 

Připravte si zdravé sezónní recepty

Sezónní recepty: Špenát

Špenátové listy se pěstují už velice brzy na jaře, ale čerstvý špenát je k dispozici prakticky celou sezónu. Špenát obsahuje spoustu minerálních látek, jako je například vápník, hořčík, zinek, selen nebo železo. A nechybí ani vitamíny, zejména pak kyselina listová. Sezónní recepty nabízejí špenát vařený, zapékaný, ale rozhodně jej můžete využít v nejzdravější formě, tedy zasyrova. Připravit lze podobně jako salát.

Špenát – recept: Jarní těstoviny se špenátovými listy

Přísady:

Na omáčku:

  • 1 menší cibule
  • malé balení smetany na vaření
  • 1 polévková lžíce taveného sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mouky
  • olej
  • sůl
  • špetka mletého muškátového oříšku

Příprava:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. V druhém hrnci rozpálíme trochu oleje a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Lehce ji zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a pořádně promícháme. Nakonec přidáme tavený sýr a necháme jej zcela rozpustit. Promícháme a odstavíme z plotny. Nyní přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a dochutíme špetkou muškátového oříšku. V menším hrnci pak rozpálíme máslo, vhodíme na něj na prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme nakrájené špenátové listy a chvíli orestujeme. Uvařené těstoviny scedíme a přidáme je do připravené smetanové omáčky. Do té pak přidáme i orestovaný špenát. Vše dobře promícháme, osolíme a případně dochutíme.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 29. 06. 2022
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 06. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 07. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 02. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 03. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 04. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 05. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Potraviny Anton & Kavárna u Ámose v Nové Pace
Nezávislá maloobchodní s…
Restaurace Poseidon: řecká restaurace, Písek
Rádi si pochutnáte na dobrém j…

Přírodní afrodiziaka pro muže: Nejlepší byliny na potenci

pro manžela je nejlepší afrodiziakum moje nové krajkové prádlo z ekondomy https://e-kondomy.cz/eroticke-oblece...

Využití jogurtu v kuchyni

jogurty josu mnam, nejraději mam čokoladové a vanilkové a poslední dobou spíše smetanové krémy. Zasytí mně a n...

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...

Operace

Dobrý den,prosím kdy je nejlepší čas na gynekologickou operaci(odstranění dělohy )?deku...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Čakrová svíce Cereus žlutá - SEBEVĚDOMÍ

Žlutá čakrová svíce – sebevědomí, soustředění, vytrvalost
199 Kč

VIVACITÉ(S) DE BACH - vitalita a energie, přírodní parfém 115 ml

Vitalizující a energizující přírodní parfém s Bachovými…
2 219 Kč

Náramek s kuličkou HARMONIE

Drobný a elegantní náramek z onyxu a rodochrozitu pro…
390 Kč

Mýdlo olivové marseilské tuhé 200g ESI

Vysoce kvalitní rostlinné mýdlo vyrobené tradiční…
118 Kč

Náramek pro Váhy VYROVNANOST

Náramek, který dodá vnitřní klid, vyrovnanost a dobrou…
390 Kč

Sužují vás tropy? Poradíme, jak je přežít ve zdraví

Tropy jsou v našich končinách čím dál častější záležitostí. Lidský organismus se na extrémní teploty adaptuje, ovšem velmi záleží na tom, v jaké zdravotní kondici jste, jaký je váš věk a co děláte pro to, abyst...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Karmický vztah je plný vášně i bolesti. Je to jízda na horské dráze. Karmický vztah bývá velmi intenzivní a zároveň i hodně těžký pro obě strany. Často jde o vztahy egoistické, které nerespektují toho druhého. ...

15 receptů na ovocné sorbety s alkoholem i bez

Ovocné sorbety osloví především ty mlsouny, kteří jsou vegetariány, vegany nebo se potýkají s laktózovou intolerancí. Některé z nich totiž neobsahují žádné živočišné suroviny. Jedná se prakticky o dietní (nejen...

Pronásledování neboli stalking: Proč k němu dochází a jak ho poznat?

Pronásledování doslova posedlou a zaujatou osobou je vážný problém. V našich končinách je toto chování označováno též velmi známým anglickým výrazem stalking. Jedná se o značně obtěžující počínání, které dokonc...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Ananasový sorbet se sektem

Nejprve si pečlivě oloupejte ananas, ten pak nakrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru spolu s cukrem. Ovocnou směs pak vložte do plastové misky, přiklopte a nechte mrazit několik minut až hodin v mrazáku....

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nostalgický chvilky...

Taky míváte nostalgický chvilky...? Já si myslim, že je má snad čas od času každej. Možná ženský o trochu víc než chlapi. Já jsem nostalgik jak vyšitej. Miluju se hrabat ve starejch fotkách a otáčet stránky zatuchlejch alb, který v rukách drželi mí pra pra pra rodiče... Fotky tě totiž přenesou do jinýho času - je to vlastně takový cestování časem. Je to úžasná věc... Já v ten moment skoro nedejchám. A představuju si, kde asi jaká fotka vznikla a proč.