Mezi rybí speciality, které ozvláštní vaše sváteční dny, patří například i platýs.

Rybí speciality zpestří vaše svátky! Skvělý bude žralok či platýs

Rybí speciality dodají vašim Vánocům zase o trochu jiný rozměr. Pokud chcete letos experimentovat a ochutnat s rodinou rybky tak trochu netradiční, ale přeci jen lahodné, neváhejte a jděte do toho. Na trhu se nabízí celá řada druhů, které jsou neuvěřitelně jemné konzistence, a dokonce z nich budou mít radost i vaše ratolesti.

Mezi rybí speciality, které vnesou do svátečních dnů trochu té exotiky, můžeme zařadit například žraloka, platýse, mořského vlka, nebo úhoře. Každá z těchto ryb je skvostná. Přesvědčit se můžete sami. Připravte si chutné pokrmy, které zpestří vaši sváteční tabuli.

Rybí speciality: Jemný steak ze žraloka s citronovou omáčkou

Mezi delikátní rybí speciality patří jednoznačně žraločí steak. Pokud jste ho ještě nejedli, určitě jej zkuste. Mnoho lidí říká, že chutí připomíná jemné králičí maso. A protože nemá kosti, patří mezi jedny z nejoblíbenějších rybích mas na přípravu. K zhotovení žraloka s citronovou omáčkou potřebujete:

Čtěte také:

Vánoční rybí polévka

  • steak ze žraloka (dle počtu strávníků)
  • cca 2 česnekové stroužky
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 2 až 3 lžíce másla (na smažení) + 1 malá lžička (do omáčky)
  • ½ hrnku hladké mouky (na obalení ryby) + 25 gramů (na omáčku)
  • špetka muškátového oříšku
  • 280 mililitrů smetany na vaření
  • trochu citronové šťávy a kůry

Až budete mít vše potřebné připravené, můžete se pustit do výroby své rybí speciality. Nejprve si očistěte steak ze žraloka a pak jej dle chuti osolte, opepřete a potřete lisovaným česnekem z obou stran. Pokud preferujete rybí koření, můžete ho také použít. Nyní maso obalte v hladké mouce a dejte chvíli stranou. V další fázi je potřeba zhotovit si omáčku. V malém rendlíku si rozpusťte lžičku másla a poté do ní vsypte 25 gramů hladké mouky. Až se vytvoří mícháním jíška, přilévejte k ní smetanu na vaření. Pomocí metličky vše propojte do zhoustnutí. Doba varu se odhaduje na 4 až 5 minut. Na závěr dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou. Nakonec ještě osmahněte na rozpáleném másle žraloka dozlatova z obou stran, přelijte citronovou omáčkou a podávejte třeba s bramborovým salátem. Hodit se však budou i vařené brambory či salát vídeňský. Dobrou chuť.

Rybí speciality: Platýs na bylinkách

Platýs je rovněž králem moře a právem se řadí mezi excelentní rybí speciality. Jeho maso se téměř rozplývá na jazyku. S touto rybou nemusíte provádět nic zvláštního. Sama o sobě bude skvělá. Proto se můžete inspirovat tímto snadným receptem s bylinkami. Pro 4 osoby potřebujete:

  • 8 filetů platýse
  • čerstvý rozmarýn (cca 2 snítky)
  • čerstvou šalvěj (cca 8 až 9 lístečků)
  • ¼ lžičky mleté papriky nebo dle chuti
  • ¼ lžičky mletého kmínu nebo dle chuti
  • 3 až 4 lžíce másla
  • sůl dle potřeby

Než se pustíte do přípravy platýse, nahrubo si nasekejte lístky šalvěje, aby se rozvoněly. Snítky rozmarýnu nechte vcelku. Nyní si filety ryby osolte dle preferencí, posypte je také kmínem a paprikou. Posléze ve velké pánvi rozpalte máslo k němu přihoďte snítky rozmarýnu a šalvějové lístky. Bylinky lze nechat pouze rozvonět, nebo se mohou opékat s rybou (o to intenzivnější bude mít maso aroma). Platýse osmahněte z obou stran dozlatova, a nakonec podávejte s opečenými či vařenými bramborami. Hodit se ale bude i klasický bramborový salát. Tak skvostné rybí speciality, jako jsou platýsové filety, si rozhodně oblíbíte. Přejeme vám dobrou chuť.

Mezi rybí speciality se řadí i žralok modrý.

Rybí speciality: Mořský vlk se zeleninovou omáčkou

Jste milovníci lehkých pokrmů, v kterých naleznete i kousek nějaké zeleninky? Pak vás tento recept jistě uchvátí. Mezi delikátní rybí speciality patří i mořský vlk se zeleninovou omáčkou z rajčátek, šalotky, kapar, oliv a česneku. Spojení těchto chutí s jemnou rybou vás dostane. Obstarejte si pro 4 osoby:

  • cca 600 až 700 gramů filetů z mořského vlka
  • 2 šalotky
  • 8 lžiček nakládaných kapar
  • cca 10 lístků čerstvé bazalky
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje (nebo dle potřeby)
  • 1 lžíci másla (nebo dle potřeby)
  • cca 25 ks cherry rajčátek
  • cca 25 ks vypeckovaných nakládaných oliv (černé)
  • trochu citronové šťávy
  • sůl a mletý pepř dle chuti

U této rybí speciality vám zachutná nejen lahodné maso mořského vlka, ale i samotná zeleninová omáčka. Nejprve se tedy pusťte do její přípravy. Šalotky si oloupejte a najemno nakrájejte. Poté sceďte i nakládané kapary a vložte je do misky. Olivy nakrájejte na stejně široká kolečka a loupaný česnek si prolisujte. Cherry rajčátka je dobré po omytí překrojit na půlky. V další fázi si rozpalte na pánvi olivový olej a na tuku osmahněte jako první šalotku, kapary a černé olivy. Po minutě a půl přisypte překrojená rajčátka a lisované česnekové stroužky. Důkladně vše promíchejte a nechte asi dvě až tři minuty provařit. Nakonec směs dochuťte citronovou šťávou, najemno nasekanou bazalkou, solí a případně i pepřem. Mořského vlka netřeba nijak dochucovat. Jen ho orestujte zprudka na rozpáleném másle z obou stran (nejprve na kůži). Před podáváním osolte dle chuti a přidejte zeleninovou omáčku (přílohu). K rybě se bude hodit i vařený brambor. Přejeme dobrou chuť.

Rybí speciality: Úhoř v zázvorové krustě

A na závěr pro vás máme přímo královský recept na úhoře v zázvorové krustě. Dopřejte si rybí speciality hodné šlechtice nejen na Vánoce. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • cca 800 gramů již vykuchaného úhoře
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 6 až 7 česnekových stroužků
  • cca 2 šálky hladké mouky
  • asi 1 cm čerstvého zázvoru
  • 3 až 4 vajíčka
  • cca 2 šálky strouhanky
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • máslo dle potřeby

Začněte tím, že si oloupete česnek a prolisujete ho. Pak jím očištěné a naporcované filety úhoře (můžete nakrájet i na menší kusy) potřete a také nezapomeňte dle preferencí osolit. Takto se bude ryba „marinovat“ asi 45 až 60 minut. Mezitím si oloupejte zázvor a nastrouhejte ho do velké misky najemno. Přidejte k němu hladkou mouku, sušený tymián a promíchejte. Ochucené rybí maso v moučné směsi obalte a posléze pokračujte v rozšlehaných vejcích a strouhance. Nakonec steaky úhoře osmažte na rozpáleném másle z obou stran dozlatova a podávejte s bramborovou kaší, vařeným bramborem, nebo bramborovým salátkem. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 12. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ÚTERÝ 13. 05. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 14. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ČTVRTEK 15. 05. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 16. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
SOBOTA 17. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 18. 05. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Spolehlivá a bezpečná expresní půjčka. Maximální cena je 50 000 až 50 000 000 Kč s ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Finanční pomoc pro ženy/muže z České republiky  Máte zájem o výhodnou finanční p...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, jsem soukromý poskytovatel úvěrů a nabízím úvěr s nízkou úrokovou sazbou ...
Zobrazit všechna témata

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Dokonalá jarní snídaně v trávě: Co připravit do piknikového košíku?

Slunečné ráno, čerstvý vzduch a snídaně pod širým nebem – co může být lepšího? Jarní piknik je skvělý způsob, jak si užít první teplé dny a zároveň si pochutnat na lehkých a chutných dobrotách. Připravte si dok...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.