Využití ryb v kuchyni

img

Ryby bychom měli zařazovat do našeho jídelníčku alespoň 2x týdně, jelikož vhodně doplňují jídelníček o nespočet zdraví prospěšných látek. V kuchyni…

Ryby bychom měli zařazovat do našeho jídelníčku alespoň 2x týdně, jelikož vhodně doplňují jídelníček o nespočet zdraví prospěšných látek. V kuchyni bychom měli připravovat pokrmy především z mořských ryb. Ty totiž obsahují více živin a důležitých látek. Ryby bychom ale měli střídat a nezaměřovat se jen na jeden druh ryb. V kuchyni můžete ryby připravovat na mnoho způsobů.

Mořské ryby rozdělujeme i podle jakosti:

  • První jakost: platýs obecný, jeseter, sardel, merlán, jazyk mořský, tuňák obecný, kambala veliká
  • Druhá jakost: treska obecná, vlk mořský, losos mořský, sleď obecný, makrela obecná
  • Třetí jakost: štítníci, parma mořská, rejnok ostnatý, zajíc mořský, parmice

Maso ryb je velmi jemné a chutné, tudíž si něm pochutnáte i bez dalších příloh. Svalová vlákna ryb jsou kratší a jemnější, proto je ryba velmi rychle hotová. Může se však snadno rozvařit a rozpadnout, proto je potřeba je při přípravě neustále kontrolovat. Ryby neupravujeme všechny stejným způsobem, jelikož každá ryba vyžaduje trochu jiné zacházení. 

Nejčastěji se v kuchyni setkáme pravděpodobně s rybí polévkou, sardinkovou či tuňákovou pomazánkou a rybou na mnoho způsobů jako hlavní jídlo. Mezi nejvyhlášenější rybí pochoutku patří candát nebo štika. Oblíbené jsou v české kuchyni i kapr, pstruh, sumec nebo i amur. Ryby můžete udělat jen tak na másle nebo obalit a osmažit. Jako příloha se k nim může podávat vařené brambory, výborný je například kapr s bramborovým salátem, což z vánočního období známe snad všichni. Rybu bychom měli jíst i při redukční dietě, především ale ty méně tučné.

Méně tučné – pstruh, treska, sumec, kapr, štika, okoun

Tučnější ryby – makrela, sardinky, losos, tuňák (obsahují zdravý tuk)

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Bylinky a ochucovadla

8 tipů na méně známé bylinky, které vám pomohou lépe spát

Základem správného fungování těla je dobrý spánek. Jakmile nespíte, okamžitě se to projeví na zhoršení pozornosti a pracovního výkonu, nejste odpočinutí, dochází ke ztrátě koncentrace, pozornosti. Negativní vli...

Luštěniny

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Maso

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Mléčné výrobky

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Nápoje

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Obiloviny

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Ovoce

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Zelenina

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…