Ryby

Ryby by na našem jídelníčku měly mít pevné místo, jelikož jsou nesmírně zdravé a obsahují spoustu živin a významných látek nezbytných pro kvalitní fungování našeho těla. Na náš talíř by se měly dostat jak sladkovodní ryby jako například kapr, pstruh či štika, tak i mořské jako losos, makrela nebo pražma.

Ryby a jejich léčivé účinky

  • Ryby zvyšují naši energii a posilují imunitní systém
  • Všechny ryby v sobě mají kvalitní bílkoviny, které jsou lehce stravitelné a snižují krevní tlak
  • Omega-3 mastné kyseliny v rybách jsou nezbytné pro zdravý vývoj mozku a očí, snižují cholesterol, krevní tlak a působí protizánětlivě
  • Obsahují vysoké množství přírodního jódu, který posiluje funkci štítné žlázy a chrání před bakteriemi
  • Ryby obsahují vitamín B12 podporující tvorbu červených krvinek a je také důležitý pro růst kostí
  • Železo v rybách a aminokyselina tryptofan přispívá k dobré náladě
  • Rybí maso oddaluje stárnutí a napomáhá udržovat kondici
  • Mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů i pokožky
  • Výborné jsou proti vzniku ekzémů
  • Stimulují spalování tuků, vhodné jsou tedy při redukčních dietách

Vysoký podíl 3-omega mastných kyselin má především losos, sardinky, ančovičky nebo tuňák. Výborným zdrojem jódu jsou spíše mořské plody – makrela, pražma, platýz, losos, treska a parmice.

Naopak bychom se měli vyhnout mečounu, žraloku či štíhlici. Podle mnohých testů obsahují totiž velké množství rtuti.

Zajímavosti o rybách

Nejmenší ryba na světě měří ani ne 8 mm, žije u Sumatry a jedná se o druh Paedocypris. Největší sladkovodní rybou je naopak Vyza velká, což je ale zavádějící, protože není čistě sladkovodní ryba.

I když se říká, že je někdo němý jako ryba, toto pořekadlo ne zcela platí. Ryby pod vodou vydávají pomocí plynových měchýřů zvuky. Kromě slyšitelných zvuků vydávají ryby i nízkofrekvenční. Komunikují tak při pečování o mláďata, při námluvách nebo i krmení. A ryby dokáží být také pěkně rychlé. Nejrychlejší rybou planety je plachetník širokoploutvý, který dokáže plavat rychlostí až 109 km/hod.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Lososová polévka

Nejdříve si očistíme, oloupeme a na malé kousky nakrájíme cibuli, mrkev a brambory. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu na něm osmahneme. Přilijeme připravený vývar a společně vaříme asi 20 minut. Lososa nakrájíme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte