Omáčka z medvědího česneku skvěle doplní grilovaný hovězí steak.

Medvědí česnek v hlavní roli: Připravte si 4 skvělé recepty

Máte rádi medvědí česnek? Pak je nejvyšší čas na jeho sběr. Sezóna této jarní bylinky začíná právě začátkem března, avšak sbírat ji můžete klidně v dubnu a někdy i v květnu. Připravili jsme si pro vás 4 svěží recepty, díky nimž ozvláštníte svůj jídelníček. Inspirujte se!

Kromě výtečných receptů s medvědím česnekem se můžete také dozvědět zajímavé informace o jeho zdravotních benefitech a pěstování – pokud jste zapáleným amatérským zahradníkem. Tak neváhejte a ponořte se do tajů této voňavé a zdravé rostlinky.

Co je medvědí česnek?

Medvědí česnek (Allium ursinum), známý také jako česnek medvědí, lesní česnek nebo divoký česnek, je vytrvalá cibulovitá rostlina, která roste ve vlhkých lesích, zejména v západní a střední Evropě. Patří do rodu Allium, kam se řadí i cibule, běžný česnek a pór. Charakteristické jsou pro tuto bylinku široké jasně zelené listy a bílé květy, které se objevují na jaře a po rozdrcení mají silné česnekové aroma.

Čtěte také:

7x jarní recepty pro sílu, energii i očistu těla

Kdy, kde a jak medvědí česnek roste?

Malé výhonky medvědího česneku lze spatřit již v únoru. Květ rostliny se pak rozvíjí až v dubnu a semena dozrávají kolem června. Nejlepší doba pro sběr bylinky je však na začátku jara, kdy jsou její listy mladé a jemné. Divoký česnek najdete v hustých porostech stinných lesů a daří se mu tam, kde je vlhko – tedy hlavně u potoků.

Kulinářské využití medvědího česneku

Všechny části medvědího česneku jsou jedlé. V kuchyni se však používají hlavně listy, které dodávají pokrmům česnekovou chuť. Rostlinu můžete přidat třeba do salátů, polévek, těstovinových pokrmů, smažených jídel, pomazánek a využít ji i k výrobě pest a k přípravě bylinkového másla.

Nutriční hodnota a zdravotní přínosy divokého česneku

Medvědí česnek je bohatý na živiny a nabízí několik zdravotních výhod:

  • Obsahuje vitamíny A a C, vápník, železo, hořčík a draslík.
  • Obsahuje antioxidanty, které chrání před poškozením volnými radikály.
  • Má antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti díky sloučenině alicin.
  • Může mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Pěstování medvědího česneku

Medvědí česnek lze pěstovat na zahradách, zejména na stinných a vlhkých místech. Po zakořenění může dosáhnout výšky 40 až 50 cm a poskytovat několik sklizní od března do konce května. Rozšiřuje se množením podzemních cibulek a časem vytváří husté kolonie.

4 skvělé recepty s medvědím česnekem

Nyní si pojďme představit zajímavé recepty, v nichž zužitkujete čerstvě nasbíraný medvědí česnek. Budete se oblizovat až za ušima.

1. Kuře pečené s medvědím česnekem, estragonem a mátou

Toto jarní pečené kuře naplno využívá sezónní suroviny, tj. medvědí česnek a další bylinky jako je estragon a máta.

Potřebné ingredience:

  • 60 g másla, změklého
  • ½ svazek listů divokého česneku, jemně nasekaného
  • 1 lžíce čerstvých listů estragonu a máty, jemně nasekaných
  • 2 kg kuře z volného chovu, při pokojové teplotě
  • 25 g nesoleného másla
  • 340 g sladkých nakládaných cibulek v nálevu, scezených
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 400 g mraženého hrášku
  • 2 hlávky baby salátu, nakrájené
  • 2 lžíce crème fraîche
  • malá hrstka listů máty, natrhaných
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • vařené brambory s máslem jako příloha (množství dle preferencí)

RECEPT na kuře pečené s medvědím česnekem, estragonem a mátou

  1. Předehřejte troubu na 180 °C s ventilátorem nebo na plynový stupeň 6.
  2. Smíchejte máslo, divoký česnek a bylinky s trochou soli a pepře.
  3. Opatrně uvolněte kůži na krku kuřete a rozložte dvě třetiny máslové směsi pod kůži na prsou. Zbytek rozetřete po kůži. Osolte a opepřete, vložte kuře do pekáče a pečte 1 hodinu a 15 minut, každých 15 minut polévejte šťávami. Kuře je hotové, když šťávy vytékají čisté nebo když teplota v nejtlustším místě stehna dosáhne 70 až 72°C.
  4. Nechejte kuře odpočinout 10 minut.
  5. Roztavte 25 g másla ve velké pánvi, přidejte nakládané cibulky a vařte na středním ohni 5 minut, dokud nezměknou.
  6. Přidejte zeleninový vývar a hrášek, přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Přidejte hlávkový salát a vařte dalších 2 minuty. Nakonec vmíchejte crème fraîche, natrhanou mátu a trochu soli.
  7. Kuře naporcujte, polijte šťávou a podávejte s vařenými bramborami a zeleninovou směsí.

2. Hovězí steaky s medvědím česnekem a opečenými bramborami

Jste-li milovníci hovězích steaků, můžete si společně s námi připravit tuto obědovou pochoutku s medvědím česnekem. Jde o velice svěží jídlo, které vám dodá energii.

Potřebné ingredience:

  • 1 pytlík salátových nebo raných brambor (množství dle preference)
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 jarní cibulky
  • 2 hovězí steaky (druh a gramáž dle preferencí)
  • 2 velké hrstky polníčku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl dle chuti
  • čerstvě mletý pepř dle chuti

RECEPT na hovězí steaky s medvědím česnekem a opečenými bramborami

  1. Uvařte brambory. Do rychlovarné konvice nalijte vodu a dejte ji vařit. Poté řádně omyjte brambory ve vlažné vodě a dejte je do hrnce – i se slupkou. Nalijte k nim dostatek horké vody z konvice, aby brambory byly ponořené. Přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Po cca 12 až 15 minutách zkontrolujte měkkost brambor vidličkou, a nakonec je slijte.
  2. Připravte si omáčku z medvědího česneku. Nejprve jej dobře omyjte a pak nahrubo nakrájejte. Následně ho dejte do malého kuchyňského robota, přidejte 1 lžíci vinného octa a 2 lžíce olivového oleje. Také dochuťte solí a pepřem dle preferencí. Všechny ingredience nakonec rozmixujte, aby vznikla omáčka.
  3. Připravte jarní cibulky a brambory. Jarní cibulky očistěte, jemně nakrájejte a dejte je stranou. Uvařené brambory pak na prkénku zmáčkněte vidličkou, aby lehce popraskaly.
  4. Připravte steaky. Do každého hovězí steaku vmasírujte asi 1 čajovou lžičku oleje a ochuťte solí i pepřem dle preferencí. Rozpalte grilovací pánev s nepřilnavým povrchem na vysokou teplotu a poté na ní maso opékejte 1 až 3 minuty z každé strany (dle toho, jak moc je chcete propečené). Steaky nakonec vyjměte na talíř, přikryjte alobalem a nechte odpočívat.
  5. Opečte jarní cibulky společně s bramborami. Dále si v totožné pánvi rozehřejte další čajovou lžičku oleje a přidejte nakrájené jarní cibulky. Ty pak opékejte na nízkém plamenu asi 3 až 4 minuty, dokud nebudou měkké a lesklé. Nakonec přidejte k zelenině uvařené brambory a opékejte je ze všech stran asi 5 až 8 minut, dokud nebudou lehce nazlátlé.
  6. Dokončete a servírujte. Hovězí steaky podávejte teplé společně s opečenými bramborami s jarní cibulkou a omáčkou z medvědího česneku. Dobrou chuť.

Koláčky s medvědím česnekem budou skvělou chuťovkou i plnohodnotným pečivem k snídani.

3. Polévka z medvědího česneku

Jste-li spíše polévkový typ a nemáte rádi složité vaření, připravte si tuto lahodnou polévku z medvědího česneku, která je doplněna vejci a bramborami.

Potřebné ingredience:

  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená najemno
  • 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 50 ml řepkového oleje
  • 500 g medvědího česneku
  • 4 střední vejce
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • voda dle potřeby (lze nahradit kuřecím vývarem)

RECEPT na polévku z medvědího česneku

  1. Připravte si cibuli a brambory. Ve středním hrnci zahřejte řepkový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a brambory. Suroviny okořeňte dle chuti solí i pepřem a opékejte postupně asi 15 minut – dokud brambory částečně nezměknou. Nezapomeňte směs pravidelně míchat.
  2. Připravte medvědí česnek. Dále si omyjte listy medvědího česneku a nahrubo je nasekejte. K bramborám a cibuli pak vlijte vodu tak, aby byly suroviny ponořené a přiveďte k varu. Když jsou brambory měkké, přidejte listy medvědího česneku a vařte jen 1 minutu. Pokud se polévka převaří, ztratí svou zářivě zelenou barvu.
  3. Polévku rozmixujte. Hotovou polévkovou směs nakonec přendejte do mixéru a rozmixujte, dokud nebude hladká (lze použít i ponorný mixér). Polévku ještě okořeňte dle chuti solí či pepřem a přelijte zpět do hrnce.
  4. Přidejte vejce a polévku dokončete. Do ještě horké polévky opatrně rozklepněte čtyři vejce a vložte na 6 minut do rozpálené trouby (180 až 200 °C). Nechte vejce částečně ztuhnout, žloutky by však měly zůstat tekuté.
  5. Servírujte. Zatímco se polévka bude dokončovat v troubě, opečte si plátky kvalitního chleba v topinkovači, dokud nebude pěkně křupavý. Nakonec polévku servírujte v misce společně s čerstvým pečivem – to můžete dle chuti namazat i máslem.

4. Koláčky s medvědím česnekem a čedarem

Pokud jste již přejedení běžného kupovaného pečiva, můžete si svůj jídelníček ozvláštnit domácími koláčky s medvědím česnekem a čedarem. Na snídani s máslem, sýrem, šunkou a zeleninou budou doslova dokonalé.

Potřebné ingredience:

  • 500 g hladké mouky (plus něco navíc na vál)
  • 120 g vychlazeného másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 g čedaru, strouhaný
  • 50 g listů medvědího česneku, najemno nasekaných
  • 1 lžička anglické hořčice
  • 250 ml mléka (plus něco navíc k potírání)
  • 2 velká vejce
  • květy medvědího česneku, na ozdobu

RECEPT na koláčky s medvědím česnekem a čedarem

  1. Předehřejte troubu a připravte plech. Troubu si vyhřejte na cca 200 °C a větší plech vystelte pečícím papírem.
  2. Připravte si základ těsta. Ve velké míse propojte hladkou mouku a prášek do pečiva. Poté vmíchejte kousky vychladlého másla, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
  3. Přidejte sýr, medvědí česnek a hořčici. K základu těsta pak přidejte 100 g strouhaného sýra, nasekané listy medvědího česneku, anglickou hořčici a promíchejte.
  4. Dokončete těsto. V odměrce si vyšlehejte mléko a vejce (v hrníčku si nechte 1 polévkovou lžíci směsi), dokud se nespojí. Směs pak nalijte do mísy k ostatním surovinám a promíchejte, dokud se nevytvoří hrubé těsto.
  5. Vytvořte koláčky. Čistou pracovní plochu poprašte trochou mouky, těsto vyklopte z mísy a stlačte do kulatého tvaru. Pomocí válečku rozválejte těsto na tloušťku 2,5 cm a pomocí kruhového vykrajovátka na pečivo o průměru 7,5 cm vykrajujte kolečka. Ta pak vyskládejte rovnoměrně na plech. Odřezky přitlačte k sobě, rozválejte a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  6. Potřete a ozdobte koláčky. Každý koláček potřete odloženou směsí vajec a mléka, posypte 25 g sýra a doprostřed nadrobte květy medvědího česneku na ozdobu.
  7. Koláčky dejte péct a servírujte. Připravené polotovary koláčků vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 12 až 14 minut, dokud nevykynou a nahoře nezískají krásnou zlatohnědou barvu. Po upečení je vyjměte, potřete ještě teplé máslem a podávejte po vychladnutí.

Autor článku: Iveta Reinisch 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.