Kopřivová polévka lahodí také oku. Vylepšit ji můžete bylinkami, vařeným vejcem, krutony či jedlými kvítky.

Kopřiva dvoudomá ve 4 výtečných receptech: Vsadíte na lehkou detoxikační polévku nebo vydatné kopřivové palačinky?

Kopřiva dvoudomá je nejen léčivá ale také velmi chutná rostlina, kterou lze zužitkovat při vaření nejrůznějších pochoutek. Ke kulinářským úpravám je nejvhodnější mladá jarní kopřiva, jejíž sběr si naplánujte ideálně na duben nebo květen. Připravit z ní můžete nejen proslulý špenát ale i jiné dobroty. Inspirovat se můžete našimi čtyřmi recepty!

Stále váháte s konzumací kopřivy dvoudomé v pokrmech? Pak vás jistě přesvědčí široká paleta jejich blahodárných účinků. Obsahuje totiž vitamíny A, B, C a K, železo, hořčík, fosfor, draslík, křemík, vápník, jód a také flavonoidy či karotenoidy. Krom toho má detoxikační, močopudné anebo protizánětlivé účinky! Co dobrého tedy s touto léčivkou ochutnáte?

Kopřiva má spíše neutrální zemitou chuť, kterou oceníte v mnoha jídlech – dokonale vynikne třeba v polévkách, plackách, palačinkách, slaných roládách, omeletách, nádivkách, pomazánkách, slaných koláčích a samozřejmě ve špenátu.

Čtěte také:

Bylinky podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí k vašemu znamení?

Kopřiva dvoudomá v receptech: JEDNODUCHÁ KOPŘIVOVÁ POLÉVKA

Polévka je grunt, o tom žádná. Na jaře si můžete připravit třeba tu z mladé kopřivy dvoudomé, která vám dodá potřebnou energii, tekutiny, a ještě k tomu podpoří jarní detox. Tato lehká vegetariánská variace potěší i zaryté masožravce.

Potřebné ingredience na jednoduchou kopřivovou polévku:

  • mladá kopřiva dvoudomá (nať): cca 120 g
  • vývar ze zeleniny: cca 800 ml
  • olivový olej: 1 polévková lžíce
  • šalotka: 1 ks
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • mletý muškátový oříšek: dle chuti nebo špetka
  • vaječný žloutek: 1 ks
  • zakysaná smetana: cca 50 až 60 g
  • vařené vejce: dle preferencí k podávání

RECEPT na jednoduchou kopřivovou polévku

Nejprve si omyjte teplou vodou lístky mladé kopřivy dvoudomé. Poté je dejte na prkénko a ostrým nožem nasekejte najemno. Dále si k ruce vezměte větší hrnec a v něm rozehřejte olivový olej. Na něm pak orestujte oloupanou a najemno nakrájenou šalotku, následně přidejte kopřivu a pokračujte v restování. Po chvilce vše přelijte zeleninovým vývarem, krátce povařte a polévku odstavte z plotny. Nakonec do ní všlehejte zakysanou smetanou promíchanou s vaječným žloutkem, vraťte na sporák a jen mírně zahřejte. Závěr patří dochucení solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Podávat lze jednoduchou kopřivovou polévku třeba s vařeným vejcem – bude tak o něco hutnější a lépe zasytí. Poznámka: Kopřivy v polévce můžete také na závěr rozmixovat tyčovým mixérem. 

Kopřiva dvoudomá v receptech: KOPŘIVOVÉ PALAČINKY S ČERSTVÝM SÝREM

Milujete palačinky snad na všechny způsoby? Pak budete jistě nadšení z těchto slaných, které obsahují kopřivu dvoudomou. Svým tmavě zeleným zabarvením zpestří nejedno zdravé jarní menu. A ta skvostná náplň z čerstvého sýra a medvědího česneku! Tento pokrm si zkrátka zamilujete.

Potřebné ingredience na kopřivové palačinky s čerstvým sýrem

  • pohanková mouka: ¼ kg
  • voda: 400 ml
  • mladá kopřiva dvoudomá: 2 velké hrsti
  • vajíčko: 1 ks
  • sůl: špetka
  • slunečnicový nebo řepkový olej (případně máslo ghí): dle potřeby na smažení palačinek
  • najemno strouhaný gouda: cca 150 g
  • sýr Lučina: 200 g
  • čerstvý medvědí česnek: 1 hrst
  • šťáva z citronu: 1 menší lžička
  • zakysaná smetana (tučnější): cca 1 lžíce
  • sůl, mletý pepř: dle chuti

RECEPT na kopřivové palačinky s čerstvým sýrem

Začnete tím, že si natrhané listy kopřivy dvoudomé vložíte do cedníku a spaříte je nad dřezem horkou vodou. Poté kopřivu vložte do mixéru, přilijte k ní 400 ml vody a rozmixujte (lze rozmělnit i tyčovým mixérem). Dále zelenou vodu z kopřiv osolte dle chuti a zašlehejte do ní vejce společně s pohankovou moukou. Výsledné těsto nechte alespoň hodinu „odpočívat“ při pokojové teplotě a pak z něj smažte tenčí palačinky tak, jak jste zvyklí (na preferovaném druhu oleje/ghí). Jakmile budete mít usmaženo, připravte si sýrovou náplň – smíchejte v míse Lučinu, strouhaného goudu, nasekané listy medvědího česneku, zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem dle preferencí. Hotovou náplň navrstvěte na usmažené palačinky, zarolujte a podávejte. Dobrou chuť.

Léčivé kopřivy můžete sbírat do doby jejich květu, tj. asi od dubna do září.

Kopřiva dvoudomá v receptech: KUŘECÍ PRSA S KOPŘIVOVOU NÁDIVKOU

A nyní tu máme konečně něco pro masožravce! Kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou jsou na přípravu velmi snadná a chuťově lahodná. Oblíbí si je celá vaše rodina třeba se smaženými hranolky, opečenými bramborami nebo bramborovou kaší. Nádivka z kopřivy dvoudomé je prakticky známým špenátem, který se připravuje jako příloha.

Potřebné ingredience na kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou

  • čerstvá kuřecí prsa: 2 ks
  • sůl: dle chuti
  • uzený sýr: 2 plátky
  • šunkový salám: 2 plátky
  • tučnější smetana na vaření: 100 ml (do výpeku na omáčku)
  • mladá kopřiva dvoudomá: 3 velké hrstky
  • větší šalotka (nebo klasická cibule): ½ ks
  • česnekové stroužky: 2 ks
  • plnotučné mléko/smetana: 3 lžíce (do špenátu)
  • hladká mouka: 1 lžíce
  • máslo: cca 10 až 20 g

RECEPT na kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou

Nejprve se pusťte do přípravy nádivky (špenátu) z kopřivy dvoudomé. Listy kopřivy omyjte teplou vodou, nasekejte najemno a poté dejte stranou. Nyní si k ruce vezměte větší pánev a na té rozpusťte máslo. Na tuk přihoďte posekanou šalotku (cibuli) a chvíli restujte. Nakonec ji zaprašte hladkou moukou, promíchejte a pokračujte v opékání základu na jíšku. Do něj přidejte nasekané kopřivy, přilijte mléko či smetanu, opět promíchejte a během pěti minut vařte/duste pod poklicí. Směs následně ochuťte dle preferencí solí, lisovaným česnekem a odstavte ze sporáku.

V dalším kroku si očistěte kuřecí prsa, rozkrojte je tak, abyste získali tenčí plát a plňte plátkem uzeného sýra, šunkovým salámem a připraveným špenátem (nádivkou z kopřivy dvoudomé). Maso zarolujte, dobře upevněte párátky nebo potravinovým provázkem a opečte zprudka z každé strany na nepřilnavé pánvi s trochou oleje. Poté rolky vyskládejte do menší zapékací misky a pečte v troubě asi čtvrt hodiny při 200 °C. Maso následně vyjměte z trouby a zabalte do alobalu, aby zůstalo teplé. Výpek slijte do malého rendlíku a zahustěte tučnou smetanou – tu provařte a získáte omáčku k masu. Podávejte s oblíbenou přílohou.

Kopřiva dvoudomá v receptech: ZÁVIN S KOPŘIVAMI A SÝREM

Ochutnejte netradiční slaný závin z listového těsta, který je naplněn směsí z kopřivy dvoudomé, balkánského sýra, sušených rajčat, cibule a vařených vajec. Pojmout ho můžete jako vegetariánskou svačinku nebo rychlou večeři, a dokonce se bude vyjímat i na velikonočním menu.

Potřebné ingredience na závin s kopřivami a sýrem

  • plát rozváleného listového těsta (lze koupit hotové): 1 ks
  • měkký sýr balkánského typu: 200 g
  • sušená rajčata (lze použít i ta z nálevu – řádně okapaná): cca 8 až 10 ks
  • trochu oleje
  • nakrájená vařená vejce: 2 ks
  • středně velká cibule: 1 ks
  • mladá kopřiva dvoudomá: asi 5 až 6 hrstí (větší hromádka)
  • mletý pepř: dle chuti

RECEPT na závin s kopřivami a sýrem

Začněte tím, že si opláchnete mladé listy kopřivy dvoudomé a poté je jemně nasekáte. Také si oloupejte cibuli a pokrájejte na drobné kostičky. Sušená rajčata vyjměte z nálevu, nechte okapat na cedníku a sýr balkánského typu nakrájejte na kostky. K ruce si následně vezměte pánev a rozehřejte v ní trochu oleje. Na něm poté osmahněte pokrájenou cibuli, přidejte kopřivy a krátce prohřejte. Nakonec odstavte a směs smíchejte se sýrem balkánského typu, s nakrájenými vejci a nakrájenými sušenými rajčaty. Listové těsto si roztáhněte na plát a naplňte směsí s kopřivami. Dobře zarolujte, utěsněte okraje a pečte v předehřáté troubě (při 170 až 180 °C) asi 20 minut až půl hodiny dozlatova. Podávejte po vychladnutí.  

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY.. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikán�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikání...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.