Provoňte svůj domov domácími kořenícími směsmi a dodejte jim punc exotiky!

Domácí koření v pěti netradičních receptech nejen na letní grilování. Obohaťte svůj jídelníček o nové chutě!

Domácí koření nemusí být „nudné“. Vlastníma rukama můžete vykouzlit originální a chutné směsi, které dodají vašim pokrmům nebývalý šmrnc – v některých případech i s dotekem exotiky. Dejte tedy vale kupovaným produktům a inspirujte se kořenícími směsmi, které jste možná dosud neznali. Upotřebení mají skutečně široké!

Máte v kuchyni kořenky naplněné klasikou, jako je pepř, sůl, sladká paprika, grilovací směs, kmín nebo majoránka? Pak je doplňte o ty, které se budou hodit nejen na leckterou grilovačku! Víte například, na co se používá směs domácího koření zvaná Dukkah? S ní se doslova dotknete egyptského slunce – toto koření totiž pochází právě z Egypta. Máme pro vás ale daleko více „kořenících dobrot“, jimiž ochutíte masa, zeleninu, mořské plody, polévky a další oblíbené pokrmy.

Domácí koření: DUKKAH

Variace domácího koření zahájíme egyptskou směsí Dukkah, která se perfektně hodí na zeleninové saláty, k obalování masa před grilováním, jako příměs do jehněčích koft nebo k dochucení různých pomazánek. Skvělé je toto exotické koření i samotné s kvalitním olivovým olejem a čerstvým plochým (např. arabským) chlebem – ten nejprve namočíte do oleje a poté do směsi.

Čtěte také:

Využíváte léčivé koření do jídla? Druhy koření, které by ve vaší kuchyni neměly chybět

Potřebné ingredience na směs domácího koření Dukkah

  • 160 g lískových ořechů
  • 80 g sezamových semínek
  • 3 polévkové lžíce semínek koriandru
  • 3 polévkové lžíce celého kmínu
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 a ½ lžičky vločkové mořské soli
  • ½ lžičky sušeného tymiánu

Recept na směs domácího koření Dukkah

Nejprve rozprostřete lískové ořechy na plech s pečícím papírem a dejte do rozehřáté trouby (175 °C) opékat na 8 až 10 minut. Během procesu je asi jednou nebo dvakrát promíchejte a dejte pozor, abyste ořechy nespálili. Opečené lískové oříšky vsypte do čisté utěrky a párkrát je v ní promněte, tak se uvolní slupky – ty posléze vyhoďte. Dále si na pánvi opražte sezamová semínka (asi 5 minut) – měla by být světle hnědá. Nakonec je přesypte do středně velké mísy a pokračujte v přípravě směsi domácího koření. Do stejné pánve vsypte semínka koriandru i celý kmín a opékejte koření 1 až 2 minuty. Pak pánev dejte stranou a koření nechte chladnout. Mezitím si v mixéru rozdrťte pražené lískové oříšky bez slupky, které následně smíchejte v míse s opečenými sezamovými semínky. Také si najemno nadrťte v mixéru opražený koriandr s kmínem a tuto směs zakomponujte k ořechům a sezamu. Závěr pak patří dochucení o sůl, pepř a sušený drcený tymián. Takto je směs Dukkah připravena k použití – uchovávejte ji v uzavřené nádobě, v chladu/ideálně tedy v lednici. Doporučená doba spotřeby je do 30 dní.

Domácí koření: AARONOVO MEXICKÉ KOŘENÍ ADOBO

Tento typ domácího koření je v podstatě americko-mexickou fúzí a ocení jej zejména milovníci pikantnějších chutí. Směs se používá k přípravě suchých i mokrých marinád – v kombinaci s olivovým olejem nebo citrusovou šťávou (obvykle pomerančovou nebo limetkovou) a někdy i s vinným octem. Hodí se perfektně na všechny druhy mas před grilováním anebo i na ryby. Často se Aaronova kořenící směs Adobo užívá i na dochucování dušených mas nebo polévky z černých fazolí.

Potřebné ingredience na Aaronovu směs domácího koření Adobo

  • 1 lžíce celého římského kmínu
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • ½ sušené chilli papričky Pasilla (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
  • ½ sušené chilli papričky Ancho (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
  • 2 lžíce celého sušeného mexického oregana
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky (španělské)

Recept na Aaronovu směs domácího koření Adobo

Nejprve si rozehřejte suchou pánev a na ní poté opražte semínka římského kmínu, koriandru, fenyklu a hořčice. Také přidejte sušené chilli papričky Pasilla a Ancho. Po zhruba třech minutách směs odstavte z plotny, přesuňte na talíř a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Koření nakonec umelte najemno v mlýnku a propojte s ostatními ingrediencemi v míse, tj. s celým sušeným mexickým oreganem, cibulovým a česnekovým práškem i se sladkou španělskou paprikou. Směs domácího koření Adobo uchovávejte v uzavřené nádobě a na chladném/temném místě po dobu jednoho měsíce. Z celkového množství výše uvedených surovin získáte asi ½ šálku kořenící směsi.

Nechte se unést exotickými chutěmi a vykouzlete nezaměnitelné kořenící směsi!

Domácí koření: JAMAJSKÁ SMĚS

Nyní se přesuneme na slunnou a pohodovou Jamajku, odkud pochází následující směs vhodná na suché i mokré marinády. Tohle domácí koření je všestranně upotřebitelné – můžete jím marinovat před pečením či grilováním jakékoliv maso – nejlepší je však na kuřeti anebo na rybách. Jamajská směs se ovšem hodí i k dochucení těstovin.

Potřebné ingredience na jamajskou směs

  • 15 g cibulového prášku
  • 15 g lžíce česnekového prášku
  • 5 g mletého zázvoru
  • 5 g sušeného tymiánu
  • 2 g mletého bílého pepře
  • 3,5 g mleté skořice
  • 7 g mletého nového koření
  • 7 g mleté uzené papriky
  • 3,5 g mletého muškátového oříšku
  • 28 až 42 g hnědého nebo kokosového cukru
  • 5 až 10 g Vegety, Podravky či jiného sypkého dochucovadla (může být zeleninové nebo jiné příchuti, množství lze korigovat dle chuti)
  • 5 g mleté chilli papričky nebo kajenského pepře
  • 10 g sušené zelené cibule

Recept na jamajskou směs

Příprava jamajského domácího koření je velmi snadná. Pouze smícháte v misce všechny ingredience a přesunete do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby. Směs uchovávejte ideálně v chladu a temnu – vydrží vám klidně i dva roky.

Domácí koření: LIBANONSKÝ ZAATAR

Další exotické domácí koření se nese v duchu Libanonu. Tamější koření Zaatar je upotřebitelné jako posyp na naolejovaný pita chléb, jakékoliv chlebové placky či naan. Posypat směsí můžete i pomazánku hummus. Hodí se však i k dochucení polévek, salátů, grilovaných a dušených mas anebo na marinády (skvěle vynikne na kuřecím či hovězím mase).

Potřebné ingredience na libanonské domácí koření Zaatar

  • 6 lžic sušeného drceného tymiánu
  • 6 lžic pražených sezamových semínek
  • 4 lžíce mleté škumpy (sumac)
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce mletého kmínu (nebo dle chuti)

Recept na libanonské domácí koření Zaatar

Nejprve si na suché pánvi opražte sezamová semínka. Až budou lehce zlatavá, odstraňte je z plotny a nechte zchladnout. Poté je smíchejte v misce s ostatními druhy koření, tedy s tymiánem, mletou škumpou, solí a kmínem. Směs domácího koření Zaatar přesypte do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu a temnu nejdéle půl roku. Z výše uvedeného množství vyrobíte asi 1 šálek koření.

Domácí koření: BAHARAT

Nyní si můžete připravit domácí koření zvané Baharat, které je velmi oblíbené zejména na Středním východě. Nejčastěji se přidává do kebabu nebo jiných masových jídel. Skvělá je tato směs i k dochucení koft z mletého masa.

Potřebné ingredience na směs domácího koření Baharat

  • ¼ šálku celého černého pepře
  • ¼ šálku celého nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 5 celých lusků kardamomu
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice

Recept na směs domácího koření Baharat

Na suché pánvi si opražte krátce celý pepř společně s celým novým kořením, hřebíčkem a lusky kardamomu. Až se koření rozvoní, odstavte jej z plotny a nechte zchladnout. Posléze směs pomelte v mlýnku najemno. Nakonec smíchejte s mletým muškátovým oříškem a mletou skořicí. Takto je domácí koření Baharat hotové. Uchovávejte v uzavřené vzduchotěsné nádobě na temném a chladnějším místě.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...