Provoňte svůj domov domácími kořenícími směsmi a dodejte jim punc exotiky!

Domácí koření v pěti netradičních receptech nejen na letní grilování. Obohaťte svůj jídelníček o nové chutě!

Domácí koření nemusí být „nudné“. Vlastníma rukama můžete vykouzlit originální a chutné směsi, které dodají vašim pokrmům nebývalý šmrnc – v některých případech i s dotekem exotiky. Dejte tedy vale kupovaným produktům a inspirujte se kořenícími směsmi, které jste možná dosud neznali. Upotřebení mají skutečně široké!

Máte v kuchyni kořenky naplněné klasikou, jako je pepř, sůl, sladká paprika, grilovací směs, kmín nebo majoránka? Pak je doplňte o ty, které se budou hodit nejen na leckterou grilovačku! Víte například, na co se používá směs domácího koření zvaná Dukkah? S ní se doslova dotknete egyptského slunce – toto koření totiž pochází právě z Egypta. Máme pro vás ale daleko více „kořenících dobrot“, jimiž ochutíte masa, zeleninu, mořské plody, polévky a další oblíbené pokrmy.

Domácí koření: DUKKAH

Variace domácího koření zahájíme egyptskou směsí Dukkah, která se perfektně hodí na zeleninové saláty, k obalování masa před grilováním, jako příměs do jehněčích koft nebo k dochucení různých pomazánek. Skvělé je toto exotické koření i samotné s kvalitním olivovým olejem a čerstvým plochým (např. arabským) chlebem – ten nejprve namočíte do oleje a poté do směsi.

Čtěte také:

Využíváte léčivé koření do jídla? Druhy koření, které by ve vaší kuchyni neměly chybět

Potřebné ingredience na směs domácího koření Dukkah

  • 160 g lískových ořechů
  • 80 g sezamových semínek
  • 3 polévkové lžíce semínek koriandru
  • 3 polévkové lžíce celého kmínu
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 a ½ lžičky vločkové mořské soli
  • ½ lžičky sušeného tymiánu

Recept na směs domácího koření Dukkah

Nejprve rozprostřete lískové ořechy na plech s pečícím papírem a dejte do rozehřáté trouby (175 °C) opékat na 8 až 10 minut. Během procesu je asi jednou nebo dvakrát promíchejte a dejte pozor, abyste ořechy nespálili. Opečené lískové oříšky vsypte do čisté utěrky a párkrát je v ní promněte, tak se uvolní slupky – ty posléze vyhoďte. Dále si na pánvi opražte sezamová semínka (asi 5 minut) – měla by být světle hnědá. Nakonec je přesypte do středně velké mísy a pokračujte v přípravě směsi domácího koření. Do stejné pánve vsypte semínka koriandru i celý kmín a opékejte koření 1 až 2 minuty. Pak pánev dejte stranou a koření nechte chladnout. Mezitím si v mixéru rozdrťte pražené lískové oříšky bez slupky, které následně smíchejte v míse s opečenými sezamovými semínky. Také si najemno nadrťte v mixéru opražený koriandr s kmínem a tuto směs zakomponujte k ořechům a sezamu. Závěr pak patří dochucení o sůl, pepř a sušený drcený tymián. Takto je směs Dukkah připravena k použití – uchovávejte ji v uzavřené nádobě, v chladu/ideálně tedy v lednici. Doporučená doba spotřeby je do 30 dní.

Domácí koření: AARONOVO MEXICKÉ KOŘENÍ ADOBO

Tento typ domácího koření je v podstatě americko-mexickou fúzí a ocení jej zejména milovníci pikantnějších chutí. Směs se používá k přípravě suchých i mokrých marinád – v kombinaci s olivovým olejem nebo citrusovou šťávou (obvykle pomerančovou nebo limetkovou) a někdy i s vinným octem. Hodí se perfektně na všechny druhy mas před grilováním anebo i na ryby. Často se Aaronova kořenící směs Adobo užívá i na dochucování dušených mas nebo polévky z černých fazolí.

Potřebné ingredience na Aaronovu směs domácího koření Adobo

  • 1 lžíce celého římského kmínu
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • ½ sušené chilli papričky Pasilla (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
  • ½ sušené chilli papričky Ancho (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
  • 2 lžíce celého sušeného mexického oregana
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky (španělské)

Recept na Aaronovu směs domácího koření Adobo

Nejprve si rozehřejte suchou pánev a na ní poté opražte semínka římského kmínu, koriandru, fenyklu a hořčice. Také přidejte sušené chilli papričky Pasilla a Ancho. Po zhruba třech minutách směs odstavte z plotny, přesuňte na talíř a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Koření nakonec umelte najemno v mlýnku a propojte s ostatními ingrediencemi v míse, tj. s celým sušeným mexickým oreganem, cibulovým a česnekovým práškem i se sladkou španělskou paprikou. Směs domácího koření Adobo uchovávejte v uzavřené nádobě a na chladném/temném místě po dobu jednoho měsíce. Z celkového množství výše uvedených surovin získáte asi ½ šálku kořenící směsi.

Nechte se unést exotickými chutěmi a vykouzlete nezaměnitelné kořenící směsi!

Domácí koření: JAMAJSKÁ SMĚS

Nyní se přesuneme na slunnou a pohodovou Jamajku, odkud pochází následující směs vhodná na suché i mokré marinády. Tohle domácí koření je všestranně upotřebitelné – můžete jím marinovat před pečením či grilováním jakékoliv maso – nejlepší je však na kuřeti anebo na rybách. Jamajská směs se ovšem hodí i k dochucení těstovin.

Potřebné ingredience na jamajskou směs

  • 15 g cibulového prášku
  • 15 g lžíce česnekového prášku
  • 5 g mletého zázvoru
  • 5 g sušeného tymiánu
  • 2 g mletého bílého pepře
  • 3,5 g mleté skořice
  • 7 g mletého nového koření
  • 7 g mleté uzené papriky
  • 3,5 g mletého muškátového oříšku
  • 28 až 42 g hnědého nebo kokosového cukru
  • 5 až 10 g Vegety, Podravky či jiného sypkého dochucovadla (může být zeleninové nebo jiné příchuti, množství lze korigovat dle chuti)
  • 5 g mleté chilli papričky nebo kajenského pepře
  • 10 g sušené zelené cibule

Recept na jamajskou směs

Příprava jamajského domácího koření je velmi snadná. Pouze smícháte v misce všechny ingredience a přesunete do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby. Směs uchovávejte ideálně v chladu a temnu – vydrží vám klidně i dva roky.

Domácí koření: LIBANONSKÝ ZAATAR

Další exotické domácí koření se nese v duchu Libanonu. Tamější koření Zaatar je upotřebitelné jako posyp na naolejovaný pita chléb, jakékoliv chlebové placky či naan. Posypat směsí můžete i pomazánku hummus. Hodí se však i k dochucení polévek, salátů, grilovaných a dušených mas anebo na marinády (skvěle vynikne na kuřecím či hovězím mase).

Potřebné ingredience na libanonské domácí koření Zaatar

  • 6 lžic sušeného drceného tymiánu
  • 6 lžic pražených sezamových semínek
  • 4 lžíce mleté škumpy (sumac)
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce mletého kmínu (nebo dle chuti)

Recept na libanonské domácí koření Zaatar

Nejprve si na suché pánvi opražte sezamová semínka. Až budou lehce zlatavá, odstraňte je z plotny a nechte zchladnout. Poté je smíchejte v misce s ostatními druhy koření, tedy s tymiánem, mletou škumpou, solí a kmínem. Směs domácího koření Zaatar přesypte do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu a temnu nejdéle půl roku. Z výše uvedeného množství vyrobíte asi 1 šálek koření.

Domácí koření: BAHARAT

Nyní si můžete připravit domácí koření zvané Baharat, které je velmi oblíbené zejména na Středním východě. Nejčastěji se přidává do kebabu nebo jiných masových jídel. Skvělá je tato směs i k dochucení koft z mletého masa.

Potřebné ingredience na směs domácího koření Baharat

  • ¼ šálku celého černého pepře
  • ¼ šálku celého nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 5 celých lusků kardamomu
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice

Recept na směs domácího koření Baharat

Na suché pánvi si opražte krátce celý pepř společně s celým novým kořením, hřebíčkem a lusky kardamomu. Až se koření rozvoní, odstavte jej z plotny a nechte zchladnout. Posléze směs pomelte v mlýnku najemno. Nakonec smíchejte s mletým muškátovým oříškem a mletou skořicí. Takto je domácí koření Baharat hotové. Uchovávejte v uzavřené vzduchotěsné nádobě na temném a chladnějším místě.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 03. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 04. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 05. 05. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 05. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 05. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 05. 2024
býk
Měsíc putuje ve znamení Býka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den. Pozor na nachlazení, chraňte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 05. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Andělská znamení se mohou skrývat za zdánlivě obyčejnými věcmi

Tak asi v tom nejsem sám, ale už nevim co to znamená, dlouho se mi to dělo v souvislosti s jednou holkou - tro...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Tajemství B17 (Amygdalin): Proč byste měli znát tuto výjimečnou látku?

B17 patří mezi nejzajímavější objevy současné doby. Je zájmem mnoha vědeckých týmů, které se zabývají mechanismem nádorového bujení přičemž se tato látka jeví jako potenciální léčba nádorových onemocnění.

Hledáte nejšťastnější datum svatby? Tyto dny v roce 2024 a 2025 nepřehlédněte!

Každý zamilovaný a zasnoubený pár se snaží vybrat nejen nejpohodlnější ale také nejšťastnější datum svatby. Pokud se i vy v následujících měsících či letech plánujete vzít, máme pro vás několik tipů od astrolog...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.