Hit jménem ovocné kůže! Šetrně sušené ovocné placky vám uchovají cenné vitamíny na dlouhé měsíce

Hit jménem ovocné kůže! Šetrně sušené ovocné placky vám uchovají cenné vitamíny na dlouhé měsíce

Sušené ovocné placky jsou zdravá delikatesa. Navíc jsou jednoduché na přípravu. V kuchyni najdou placky nejedno využití, hodí se do různých pokrmů nebo jen tak na chuť. Tomuto netradičnímu pokrmu se jinak říká ovocné kůže. Řekneme, jak na ně.  Také poradíme nejlepší recepty na rybízové placky, hruškové placky, jablečné placky, meruňkové placky a jahodové placky. Zaručeně s nimi sklidíte úspěch.

Čtěte také:

Černý, červený nebo bílý rybíz: barevné letní osvěžení plné vitamínů

Sušené ovocné placky zasytí a chutnají

Stačí ovoce, mixér, trouba a zdravá svačinka je na světě. Sušené ovocné placky neboli ovocné kůže jsou jednoduše ovocné pyré, které jsme dostatečně dlouho sušili v troubě či sušičce.  Výhodou placek je, že při sušení si ovoce zachovává většinu cenných živin. Suší se ideálně při teplotě 40°C až 45°C, tak teplo neničí ani vlákninu, ani vitamíny a minerály. Další výhodou placek je jejich široké využití.

  • Jako přesnídávky a svačiny
  • V müsli a jogurtech
  • Do ovesných, jáhlových a rýžových kaší
  • Nakrájené na tvary ozdobí dezerty či cukroví
  • Jako rolády, které naplníme krémem
  • Do ovocných salátů a mís
  • Do klasických rolád

Jak připravit ovocné kůže v 10 krocích

  • Vezmeme ovoce, ze kterého ovocné kůže budeme připravovat. Hodí se na ně v podstatě jakýkoli druh, ideální je ovoce přezrálé. Pokud chceme vyrobit sušené ovocné placky z tvrdšího ovoce, jako jsou třeba jablka, krátce je povaříme.

OČIŠTĚNÍ A ROZMIXOVÁNÍ OVOCE

  • Ovoce omyjeme a očistíme. Pokud používáme ovoce jako je třeba rybíz, zbavme ho stopky a všech dalších částí, aby nám zbyly pouze bobule.
  • Ovoce dáme do mísy a rozmixujeme na co nejhustší a nejjemnější pyré. Pokud bude směs příliš hustá a mixér bude mít potíže, můžeme přidat trochu vody. Větší ovoce před samotným mixováním nakrájíme na menší kusy. Pokud nám ve směsi zůstanou zrníčka, která by nám vadila, pyré propasírujeme.

DOCHUCENÍ OVOCNÉHO PYRÉ

  • Směs na sušené ovocné placky můžeme dochutit, například přidáním vanilky, skořice či koření. Pokud budeme chtít placky ještě zdravější, rozmixujme společně s nimi i slunečnicová nebo dýňová semínka.
  • Na ovocné kůže můžeme použít i více druhů ovoce. Například kyselejší rybíz s jemnějším jablkem.
  • Rozmixovanou směs nalijeme na nepřilnavý povrch, jako jsou silikonové podložky na pečení nebo pečící papír. Vrstva pyré by měla být široká asi 3 až 4 milimetry. Jak se při sušení ovocné kůže zbaví vody, bude jejich šířka zhruba poloviční.

SUŠENÍ PLACEK

  • V sušičce nebo troubě ovocné kůže sušíme ideálně při teplotě 40°C až 45°C. Tato teplota je velmi šetrná k živinám, které ovoce obsahuje. Sušit ale můžeme až na teplotu 60°C.
  • Doba sušení je celkem různá. Záleží na typu ovoce, množství obsažené vody a šířce vrstvy ovocné kůže. Obvykle jsou sušené ovocné placky hotové za deset hodin. Poté je zkontrolujeme a podle potřeby dobu sušení upravíme. Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit.
  • Aby měly sušené ovocné placky hezčí tvar, můžeme je po usušení okrojit.
  • Hotové ovocné kůže můžeme stočit do ruliček.

Ovocné kůže

Sušené ovocné placky skladujeme v suchu a chladu

Nejpraktičtější je skladovat sušené ovocné placky ve stočených ruličkách. Aby vypadaly ještě o něco lépe, můžeme je převázat provázkem nebo stuhou. Stejně tak je ale můžeme skladovat v celých plátech.

Dejme je do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby. Svědčí jim spíše chladno, zabraňme také přímému slunečnímu světlu. Světlem ovocné kůže přichází o svou barvu. Takto nám sušené ovocné placky vydrží až několik měsíců.

Sušené rybízové placky

  • Na sušené rybízové placky potřebujeme půl kila rybízu.
  • Omyjeme ho a zbavíme stopek.
  • Poté propasírujeme přes cedník.
  • Kvůli trpčí chuti rybízu můžeme směs dochutit trochou cukru.
  • Na voskovaný papír vylijme rybízové pyré, ideálně v tloušťce 3 milimetry.
  • Sušičku zapněme na 60°C a rybízové placky nechejme sušit 12 hodin.

Sušené meruňkové placky

  • Na meruňkové placky budeme potřebovat asi půl kila meruněk. Ty nám vystačí na jeden plech.
  • Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny.
  • Ovoce rozmixujeme na husté a hladké pyré.
  • Směs rozlijeme na plech zhruba v tloušťce 3 až 4 milimetry. Pokud bude šířka ovocné kůže tlustší, bude se déle sušit a bude tvrdá.
  • Sušené ovocné placky dáme do trouby nebo sušičky na 8 hodin na teplotu 40°C.

ovocné placky2

Sušené hruškové placky

  • Hruškové placky jsou poměrně sladké. Abychom jim ze sladkosti trochu ubrali, použijeme k nim i kiwi. Na 4 hrušky připadají 2 kiwi.
  • Ovoce oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrušky zbavíme jádřinců.
  • Ovoce rozmixujeme na husté pyré.
  • Směs rozlijeme v tloušťce půl centimetru na voskovaný papír nebo silikonové podložky.
  • Hruškové ovocné kůže sušíme při teplotě 50°C 8 až 10 hodin. Pak jsou sušené ovocné placky hotové.

Sušené jablečné placky

  • Na jablečné placky jablka nejprve omyjeme, oloupeme a zbavíme je jádřinců.
  • Jablka nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme je.
  • Směs dáme krátce povařit, dokud nezačne probublávat. Důležité je směs stále míchat.
  • Rozložíme v tloušťce 3 až 4 milimetry na voskový papír nebo silikonovou podložku.
  • Ovocné kůže sušíme při teplotě 55°C . Sušené ovocné placky jsou hotové za 9 až 11 hodin.

Sušené jahodové placky

  • Na jahodové placky použijeme asi 750 gramů jahod. Vystačí nám na necelé dva plechy jahodové ovocné kůže.
  • Jahody zbavíme stopek, omyjeme a nakrájíme na kusy.
  • Ovoce rozmixujeme.
  • Ovocné kůže rozlijeme v tloušťce zhruba 3 milimetry na pečící papír.
  • Jahodové sušené ovocné placky sušíme při teplotě zhruba 50°C asi 10 hodin.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.