Česnek medvědí: recepty, které nastartují jarní detoxikaci. 20 skvělých receptů z medvědího česneku!

Česnek medvědí: recepty, které nastartují jarní detoxikaci. 20 skvělých receptů z medvědího česneku!

Medvědí česnek je jedním z prvních poslů jara. Rostlinka, ze které se využívají hlavně listy, je velmi ceněná pro své pozitivní účinky na zdraví. Medvědí česnek pročišťuje krev, žaludek i střeva, je účinný proti parazitům, posiluje imunitu a je přírodním antibiotikem i antimykotikem. Pro své léčivé účinky je vynikajícím pomocníkem při jarní detoxikaci. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, díky nimž se organismus po zimě „nastartuje“.

Čtěte také:

Medvědí česnek – kde ho najít a jak ho použít v kuchyni

Česnek medvědí – recepty, které musíte vyzkoušet

Listy medvědího česneku mají charakteristickou chuť, která ozvláštní různé druhy pokrmů, od pomazánek, přes polévky a saláty, až po hlavní jídla. Připravili jsme vám pro inspiraci 20 receptů z medvědího česneku, ve kterých zužitkujete letošní úrodu, pochutnáte si a uděláte něco pro své zdraví.

Dobrou chuť!

Česnek medvědí a recepty na detoxikační nápoje

Smoothie z medvědího česneku s ovocem

Ingredience na 2 porce:

  • 6 listů medvědího česneku
  • 2 banány
  • 2 menší jablka
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 400 ml vody

Smoothie z medvědího česneku s ovocem – recept

Medvědí česnek zbavíme tvrdších stonků, které by mohly dát smoothie nahořklou chuť. Listy překrájíme na menší kousky, stejně tak nakrájíme banán a jablka zbavená jadřinců. Vše vložíme do mixéru, rozmixujeme na kaši, podle potřeby přidáme vodu a opět promixujeme dohladka.

Červené smoothie z medvědího česneku

Ingredience na 2 porce:

  • 6 listů medvědího česneku
  • 1 červená řepa
  • 1 salátová okurka
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 cm zázvoru
  • špetka chilli
  • 400 ml vody

Červené smoothie z medvědího česneku - recept

Tato varianta smoothie z medvědího česneku je nepřekonatelným pomocníkem při jarní detoxikaci organismu.

Červenou řepu, mrkev a zázvor nastrouháme nahrubo, okurku a medvědí česnek nakrájíme na menší kousky. Vše kromě vody vložíme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Podle potřeby přidáme vodu a rozmixujeme dohladka.

Polévky z medvědího česneku

Krémová polévka z medvědího česneku

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g medvědího česneku
  • 1 šalotka
  • 2 - 3 menší brambory
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Krémová polévka z medvědího česneku – recept

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, šalotku a medvědí česnek nadrobno, zeleninový vývar ohřejeme. Na rozehřátém oleji necháme zpěnit šalotku, přidáme brambory a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, mírně osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, až jsou brambory měkké. Na úplný konec přidáme medvědí česnek a pouze 1 minutu povaříme, abychom neztratili vzácné léčivé a detoxikační látky. Polévku rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. Už jen krátce prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

TIP: Krémová polévka z medvědího česneku se může doplnit opečenými krutony z chleba a posypat strouhaným parmezánem.

Polévka z medvědího česneku bez smetany

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g medvědího česneku
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 menší brambory
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • sůl
  • pepř

Polévka z medvědího česneku bez smetany - recept

Na kokosovém oleji necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory, na tenká kolečka nakrájenou mrkev a společně orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, mírně osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, až je zelenina měkká. Přidáme pokrájený medvědí česnek a špenát a pouze 1 minutu povaříme.

Polévka z medvědího česneku bez smetany se podává nerozmixovaná, ale lze ji i rozmixovat dohladka.

Česnek medvědí – recepty na rychlé chuťovky

Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

Ingredience:

  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 3 listy medvědího česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • pepř

Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem - recept

Mrkev nastrouháme, medvědí česnek nakrájíme nadrobno. Smícháme tvaroh, jogurt, mrkev, medvědí česnek, podle chuti osolíme a opepříme. Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem se podává namazaná na čerstvém pečivu, skvěle ji doplní čerstvá zelenina, kterou můžeme chlebíčky nebo jednohubky dozdobit.

Pomazánka z medvědího česneku

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem

Ingredience:

  • 200 g domácí lučiny
  • 3 - 4 vejce
  • 2 listy medvědího česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem – recept

Domácí lučinu si můžeme připravit podle receptu z článku Domácí lučina lepší než z obchodu. Vajíčka uvaříme natvrdo, medvědí česnek nakrájíme nadrobno, kapary můžeme nechat vcelku nebo také nakrájet nadrobno. Smícháme lučinu, medvědí česnek, kapary, hořčici, osolíme a opepříme dle chuti. Nakonec do pomazánky vmícháme nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka. Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem chutná nejlépe vychlazená, namazaná na čerstvém pečivu.

Pikantní křenová pomazánka s medvědím česnekem

Ingredience:

  • 150 g tvarohu
  • 100 g smetanového sýru
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • asi 8 cm křenu
  • 6 listů medvědího česneku
  • sůl
  • pepř

Pikantní křenová pomazánka s medvědím česnekem – recept

Tvaroh vyšleháme se sýrem a zakysanou smetanou, přidáme najemno nastrouhaný křen, nadrobno nakrájený medvědí česnek, podle chuti osolíme a opepříme.

TIP: Pikantní křenová pomazánka s medvědím česnekem se může dále dochutit sladkou paprikou, trochou chilli nebo se do ní může přimíchat nadrobno nakrájená šunka.

Zdravé saláty z medvědího česneku

Salát z medvědího česneku

Ingredience na 4 porce:

  • 20 listů medvědího česneku
  • 2 salátové okurky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř

Salát z medvědího česneku – recept

Okurku nastrouháme, osolíme, necháme ji asi 20 minut v cedníku odkapat a vymačkáme z ní co nejvíce vody. Medvědí česnek nakrájíme na tenké nudličky a smícháme s okurkou, jogurtem, zakysanou smetanou, trochou citrónové šťávy a mletým pepřem. Salát z medvědího česneku necháme v lednici 2 hodiny uležet a podle chuti ho dosolíme.

Tento salát z medvědího česneku je variací na řecké tzatziki a lze jej podávat k masu, rybě nebo grilované zelenině.

Rajčatový salát s medvědím česnekem

Ingredience na 4 porce:

  • 8 rajčat
  • 8 listů medvědího česneku
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře

Rajčatový salát s medvědím česnekem – recept

Rajčata nakrájíme na menší kousky, medvědí česnek nadrobno nebo na nudličky. Smícháme olej, ocet, cukr, sůl a pepř a cukr necháme v zálivce rozpustit. Zálivkou přelijeme rajčata smíchaná s medvědím česnekem a necháme v lednici alespoň 1 hodinu uležet.

Rajčatový salát s medvědím česnekem se hodí i jako příloha k masitým pokrmům.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem

Ingredience na 4 porce:

  • 10 vajec
  • 1 šalotka
  • 6 listů medvědího česneku
  • 3 sterilované okurky
  • 1 lžíce láku z okurek
  • 3 lžíce domácí majonézy
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Vajíčkový salát s medvědím česnekem – recept

Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Medvědí česnek, šalotku a okurky nakrájíme nadrobno a smícháme s bílým jogurtem a domácí majonézou. Přimícháme na kostičky nakrájená vajíčka, dochutíme lákem z okurek, solí a pepřem. Vajíčkový salát s medvědím česnekem podáváme dobře vychlazený a doplněný o čerstvé pečivo.

TIP: Vajíčkový salát s medvědím česnekem můžeme ozvláštnit přidáním lžičky dijonské hořčice.

Medvědí česnek v hlavních jídlech

Zapečené těstoviny s medvědím česnekem

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g menších těstovin (kolínka, farfalle, vřetena,…)
  • 250 g žampionů
  • 8 listů medvědího česneku
  • 1 menší cibule
  • 4 vejce
  • 100 ml zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g tvrdého sýru
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Zapečené těstoviny s medvědím česnekem – recept

Žampiony nakrájíme na plátky, medvědí česnek a cibuli nadrobno, sýr nastrouháme, těstoviny uvaříme ve slané vodě al dente (na skus). Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, necháme na něm zpěnit cibuli, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a podusíme asi 10 minut při mírné teplotě.

Smícháme obě smetany, zašleháme do nich vejce, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Všechny ingredience kromě sýru smícháme dohromady a přemístíme do pekáčku vymazaného trochou oleje.

Zapečené těstoviny s medvědím česnekem pečeme na 190 °C asi 20 minut, posypeme je sýrem a dopečeme dozlatova asi 10 – 15 minut.

Rizoto s medvědím česnekem

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 1 – 1,5 svazku medvědího česneku
  • 800 – 1000 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Rizoto s medvědím česnekem – recept

Šalotku a medvědí česnek nakrájíme nadrobno, parmezán nastrouháme, vývar ohřejeme. V nepřilnavém hrnci necháme rozehřát olej, rozpustíme v něm polovinu másla, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme rýži a za stálého míchání necháme orestovat. Zalijeme vínem, které necháme odpařit. Přilijeme 1 naběračku vývaru, promícháme a vývar necháme také odpařit. Takto postupujeme po jedné naběračce až do vyčerpání vývaru, nebo až je rýže tzv. na skus.

Těsně před koncem vmícháme medvědí česnek, osolíme a opepříme dle chuti a zjemníme zbytkem másla. Rizoto s medvědím česnekem posypeme na talíři hoblinkami parmezánu.

Rizoto s medvědím česnekem

Vaječná omeleta s medvědím česnekem

Ingredience na 4 porce:

  • 8 vajec
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 50 g anglické slaniny
  • 4 cherry rajčátka
  • 100 g tvrdého sýru
  • sůl
  • pepř

Vaječná omeleta s medvědím česnekem – recept

Vajíčka rozšleháme vidličkou, osolíme, opepříme a zamícháme do nich nadrobno nakrájený medvědí česnek. Cherry rajčata nakrájíme na plátky, anglickou slaninu nadrobno. Na rozehřátou pánev dáme anglickou slaninu, jakmile pustí trochu tuku, zalijeme ji vajíčky, navrch naskládáme cherry rajčata, zasypeme sýrem a při mírné teplotě necháme zapéct, až se vajíčka srazí.

Vaječná omeleta s medvědím česnekem se může podávat s pečivem jako hlavní chod, ale také jako vydatná snídaně.

Medvědí česnek jako příloha

Špenát z medvědího česneku

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g medvědího česneku
  • 300 g mladých kopřiv
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 2 šalotky
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička oleje
  • sůl
  • pepř

Špenát z medvědího česneku – recept

V hlubší pánvi rozehřejeme trochu oleje, ve kterém necháme rozpustit máslo. Necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme na nudličky nakrájený medvědí česnek a kopřivy, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vody a odkryté dusíme, až listy změknou. Přebytečná voda se do té doby odpaří. Špenát z medvědího česneku nakonec zjemníme smetanou a už jen krátce prohřejeme.

TIP: Kopřivy můžeme nahradit baby špenátem, nebo je úplně vynechat, v tom případě použijeme více medvědího česneku.

Gratinované brambory s medvědím česnekem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg brambor
  • 8 listů medvědího česneku
  • 250 – 300 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 80 g parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • máslo

Gratinované brambory s medvědím česnekem – recept

Oloupané brambory nakrájíme na velmi tenké plátky, medvědí česnek nadrobno. Zapékací misku vymažeme máslem, dno vyskládáme bramborami, osolíme, opepříme, posypeme trochou medvědího česneku, poté přijde opět vrstva brambor, sůl, pepř, medvědí česnek a tak dále až do vypotřebování surovin. Poslední vrstva budou brambory. Smetanu smícháme s trochou soli, pepře, muškátového oříšku a přelijeme jí brambory. Povrch poklademe tenkými plátky másla.

Gratinované brambory s medvědím česnekem pečeme na 190 °C asi 50 minut. Po 35 minutách posypeme brambory strouhaným parmezánem.

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Ingredience na 4 porce:

  • 8 den starých rohlíků
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec + 3 vejce natvrdo
  • 400 g uzeného masa
  • 1 větší cibule
  • 10 listů medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • ½ prášku do pečiva
  • 80 g mandlových lupínků
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • máslo a strouhanka na formu

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem – recept

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, namočíme je na 5 minut do mléka a vymačkáme. Na lžičce oleje necháme rozpustit máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, na kostičky nakrájené uzené maso, společně orestujeme a necháme vychladnout. Smícháme rohlíky, na kostičky nakrájená vajíčka natvrdo, na nudličky nakrájený medvědí česnek a mandlové lupínky.

V jiné misce rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do směsi zamícháme prášek do pečiva. Všechny ingredience nyní důkladně smícháme dohromady. Formu na nádivku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směsí a zarovnáme (ale nepěchujeme). Velikonoční nádivka s medvědím česnekem se peče na 180 °C asi 40 – 50 minut dozlatova. 

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 60 g medvědího česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře

Bylinkové máslo s medvědím česnekem – recept

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě, medvědí česnek nakrájíme na menší kousky. Máslo, medvědí česnek, sůl a pepř dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Chceme-li v másle větší kousky bylinek, nakrájíme medvědí česnek nadrobno a s máslem ho jen smícháme nebo vyšleháme. Bylinkové máslo přemístíme do formičky na máslo nebo jiné nádobky a necháme ztuhnout v lednici.

Bylinkové máslo s medvědím česnekem můžeme používat na pečivo místo obyčejného másla, ale výborné je i rozpuštěné na steaku nebo rybě. Stačí dát na hotový pokrm plátek bylinkového másla a hned dostane nový rozměr.

Další recepty z medvědího česneku

Pesto z česneku medvědího

Ingredience:

  • 1 velký svazek medvědího česneku
  • 1 hrst piniových oříšků
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce parmezánu
  • sůl

Pesto z česneku medvědího – recept

Variant, jak vyrobit pesto z medvědího česneku, je spousta, vždy je ale tato univerzální pochoutka velmi jednoduchá na přípravu. Medvědí česnek pokrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru společně s piniovými oříšky a mixujeme za postupného přidávání olivového oleje. Jakmile dosáhneme požadované konzistence, přidáme najemno nastrouhaný parmezán a podle potřeby osolíme.

Pesto z česneku medvědího skladujeme v uzavřené skleničce v lednici. Můžeme ho použít jak samotné natřené na pečivo, tak i do těstovin nebo jako dochucovadlo do salátu, rizota nebo k přílohové zelenině.

TIP: Piniové oříšky můžeme před rozmixováním nasucho opražit na pánvi.

Pesto z medvědího česneku

Tinktura z medvědího česneku

Čerstvé listy medvědího česneku nakrájíme na nudličky, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme 40% alkoholem (vodka, režná,…). Necháme na slunném místě 14 dní a přecedíme přes sítko. Tinktura z medvědího česneku se užívá jako prevence po celý rok, denní doporučená dávka je 10 – 15 kapek zředěných s trochou vody.

Tinktura z medvědího česneku pročišťuje trávicí trakt, zbavuje tělo parazitů, zlepšuje pleť, pomáhá při nachlazení a chřipce, ekzémech a posiluje imunitu.

Česnekový olej

Svazek medvědího česneku nakrájíme na nudličky, dáme do lahve z tmavého skla a zalijeme kvalitním panenským olivovým olejem. Necháme na tmavém místě 3 týdny, přecedíme a uchováváme v uzavřené lahvi. Olej s chutí a vůní medvědího česneku se hodí především k dochucení zeleninových salátů.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Náměsíčnost se týká dětí i dospělých. O co jde a jak si s ní poradit?

Náměsíčnost je druh parasomnie. Tedy porucha spánku, charakterizovaná nechtěnými aktivitami během fáze hlubokého spánku. Nejčastějším jevem je chození po pokoji nebo po bytě, ale člověk trpící náměsíčností si m...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.