
Kolagen může mít pro vás skvělé účinky, ale vybírejte uvážlivě
Snad neexistuje doplněk stravy, kolem kterého by bylo tolik diskuse, než kolagen. Přetlak těchto doplňků na trzích způsobil velký konkurenční boj a zpochybňování účinků stavební bílkoviny, kterou máme v těle všichni. Již v relativně mladém věku však naše tělo nestíhá produkovat dostatek kolagenu a doplňky stravy mohou pomoci jej doplnit. Háčkem je najít ten správný a účinný doplněk.
Co je kolagen? Obecně řečeno, stavební jednotka, která zajišťuje elasticitu a pružnost tkání, kůže či chrupavky. Existuje však několik desítek druhů kolagenů a některé z nich se starají také o pevnost kostí, zubů, jsou v mezibuněčném pojivu. Dá se říci, že jde o nenápadného hráče, jehož role je v těle velmi významná. Vybereme-li si z nabídky kvalitní výživový doplněk, jeho účinky zpozorujeme zejména na:
- pružnější pleti, hezčích vlasech či nehtech,
- odolných kloubech a kostech, které jsou pohyblivější, méně bolestivé,
- posílené chrupavce, která zajišťuje hladký pohyb kloubů,
- ale můžeme také pocítit lepší hojivost kůže, zlepšenou rekonvalescenci operačních ran,
- zaznamenat můžeme zlepšení stavu dásní, silnější zuby.
Dá se tedy říci, že kolagen je takový všestranný pomocník pro tělo. Potřebuje ho téměř každá tkáň v těle. Nejvýrazněji můžeme jeho účinky pozorovat zejména na zevnějšku. Kolagen na vlasy, nehty i pleť ale účinkuje lépe, když je čistý, neochucený, bez konzervantů a příměsí. Proč, vysvětluje doktorka biochemie Dagmar Petrová: “Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu. V momentě, kdy se má z fragmentů kolagenu opět enyzmaticky vybudovat nová molekula kolagenu, uchycené příměsi s vysokou pravděpodobností tento proces neumožní.”
Má-li být kolagenový produkt bez konzervantů, musí být v takové formě, aby se nekazil. Jedinou takovou formou je prášek. Pokračuje doktorka Petrová: “V práškové formě je minimální nebezpečí bakteriálního rozkladu – bez vody je bakterie bezmocná. Prášek se rozpouští tím lépe, čím menší jsou v něm částečky. Do práškové formy s dostatečnou rozpustností však lze dostat (v biochemii) jen velmi čistou látku s přibližně konstantní velikostí molekul. Prášková forma je tedy zárukou čistoty a jednotné velikosti kolagenových fragmentů.”
Takže účinný výživový doplněk by měl být:
- mikronizovaný ve formě prášku,
- 100% čistý kolagen - žádné aroma, barviva, ani vitamíny,
- bioaktivní, tedy štěpený šetrnou metodou tak, aby výsledné peptidy mohlo lidské tělo využít a zpracovat je do nových molekul svého kolagenu,
- měl by být prémiový, z kvalitních zdrojů.
Kolageny se většinou získávají z vedlejších produktů dobytka nebo ryb, ale podle odborných názorů se právě mořský kolagen z ryb vyznačuje největší čistotou molekul, díky čemuž jsou doplňky z něj mimořádně účinné. Například česká značka Inca Collagen vyrábí mořský prémiový kolagen, který je neochucený a čistý, a to štěpením pomocí enzymů. Znamená to velmi šetrný způsob výroby, navíc bez přidávání zbytečných aroma a příchutí. Toto je důvod, pro který si Inca Collagen na českém i slovenském trhu získal za 6 let existence již více než 200 tisíc spokojených zákazníků. Hodnotí jedna z nich, Bohumíra Paldrmanová: “Mám již druhé balení kolagenu a po třech týdnech užívání, se mi zlepšily vlasy i nehty. A nejen to. I pohybový aparát funguje lépe.”
Síla kolagenového doplňku tedy spočívá v jeho bioaktivitě, čistotě a šetrném způsobu výroby. S Inca Collagen máte jistotu, že nešlápnete vedle, ty účinky za to stojí.
Diskuse k článku