Zázvor může být prevencí proti podzimním nemocem z nachlazení

Zázvor – recepty, které vás pořádně rozehřejí

Zázvor je unikátní bylinou. Voní po citrusech a jeho chuť je pikantní. Díky tomu se hodí do slaných i sladkých jídel. Zázvor lahodí jak s masem, tak i v cukroví nebo sladkých sušenkách. Díky své nezaměnitelné chuti je dokonalým doplňkem marmelád a džemů. A nepostradatelný je i pro asijskou kuchyni.

Až se pro zázvor do obchodu vydáte, důkladně si jej prohlédněte. Nesmí být zavadlý. Jedině čerstvý zázvor si uchová tu správnou chuť a vůni. Doma jej pak omyjte a po oloupaní kousek nastrouhejte na vynikající čaj. Přidat ho můžete i do všech jídel, kde jste zvyklí běžně používt kari. A pamatujte si – bohatě stačí jedna zarovnaná kávová lžička na čtyři porce připravovaného jídla.

Zázvor – recept: Mrkvová polévka se zázvorem

Přísady:

Čtěte také:

Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti

Vytvořte si nekonečnou zásobu zázvoru! Pěstování zázvoru zvládnou i začátečníci

  • 4 mrkve
  • ½ malé hlízy zázvoru nebo asi půl kávové lžičky mletého
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • pepř, sůl

Příprava:

Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, aby zezlátla. Potom přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli ji za stálého míchání restujte. Osolte a opepřete. Potom přilévejte po malých dávkách středně silný kuřecí vývar a pořád míchejte. Po deseti minutách přidejte čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na tenké plátky (nebo mletý zázvor). Dolijte zbytek vývaru a vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujte do hladka a přidejte smetanu.

Zázvor – recept: Zázvorová kuřecí křidélka

Přísady:

  • 16-20 kuřecích křidýlek
  • ½ šálku pravé sójové omáčky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky česnekového koncentrátu
  • 1 lžička soli

Příprava:

V míse smíchejte dohromady všechny přísady, i zázvor. A nakonec do nich vložte křidýlka. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny. Křidýlka i s marinádou dejte do nízké zapékací nádoby a pečte v horké troubě asi hodinu. Během pečení jednou otočte. Vhodnou přílohou je čerstvý domácí chléb.

Zázvor – recept: Pikantní zázvorový guláš

Přísady:

  • 1 kg vepřové plece
  • 2-3 lžíce sádla
  • 500 g najemno nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku nasekaného najemno
  • špetka mletého zázvoru
  • sůl
  • 2-3 lžíce hladké mouky

Příprava:

Maso nakrájejte na kostky. V tlakovém hrnci rozpusťte sádlo a osmahněte na něm cibuli. Přidejte maso, orestujte a osolte. Vmíchejte zázvor a duste, dokud maso nepustí šťávu. Zalijte horkou vodou, promíchejte a uzavřené duste na mírném ohni doměkka. Duste asi 20 minut, poté otevřete a zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte zvolna provařovat asi 15 minut. Nakonec dochuťte česnekem.

Zázvor – recept: Zázvorová pomazánka

Přísady:

  • 100 g čočky
  • 120 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 1 menší zázvor
  • bobkový list, sůl, olej

Příprava:

Čočku namočte a poté uvařte v tlakovém hrnci. Zeleninu nastrouhejte najemno a krátce poduste na oleji s vodou. Připravenou zeleninu přidejte k rozmixované nebo propasírované čočce a dochuťte zázvorem (ideálně použijte čerstvý zázvor). Osolte a dochuťte vývarem z bobkového listu.

Zázvor – recept: Vepřové nudličky se zázvorem a mandlemi

Přísady:

  • 400 g vepřového masa
  • 2 menší cibule
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 2 lžičky pepře
  • 250 ml smetany
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička mletého zázvoru

Příprava:

Libové vepřové maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete, osmahněte na malé vrstvě oleje do zlatova, přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a opékejte až zesklovatí. Přidejte mandle a hrozinky. Pak přidejte citrónovou kůru, zázvor a dobře zamíchejte. Přidejte smetanu a citronovou šťávu. Krátce povařte. Jako přílohu vyzkoušejte rýži.

Zázvor – recept: Ryba na zázvoru

Přísady:

  • 4 porce ryby
  • sůl, mletý pepř
  • mletý zázvor
  • olej
  • 200 ml bílého vína
  • 2 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce másla
  • citrónová šťáva

Příprava:

Porce ryby osolíme, opepříme a k pikantnímu okořenění použijeme zázvor. Vložíme je na rozehřátý olej, po obou stranách opečeme a podlijeme bílým vínem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Pak rybu vyjmeme a dáme na teplo. Do šťávy vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou, dobře promícháme a povaříme. Omáčku zjemníme máslem a dochutíme citrónovou šťávou. Nakonec vložíme zpět porce ryby a prohřejeme.

Zázvor – recept: Kuře s kukuřicí a zázvorem

Přísady:

  • 3 klasy cukrové kukuřice
  • 12 kuřecích křídel
  • 2,5 cm čerstvého kořene zázvoru
  • 6 lžic citrónové šťávy
  • 4 lžičky slunečnicového oleje
  • 1 lžíce moučkového cukru

Příprava:

Z kukuřičných klasů odstraňte slupky a ostrým nožem každý klas rozkrájejte na 6 dílů. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte, promíchejte jej s citrónovou šťávou, olejem a moučkovým cukrem. Do větší mísy dejte kukuřičná kolečka a kuřecí křídla a obalte je v zázvorové šťávě. Na grilovací jehly střídavě napichujte křídla a kusy kukuřice. Pečte v předehřátém grilu 15 až 20 minut za častého potírání marinádou. Nejlépe chutná se šťouchanými bramborami.

Zázvor dodá každému jídlu zajímavou chuť

Zázvor – recept: Pečená brokolice se zázvorem

Přísady:

  • 1 větší brokolice
  • 1 cm strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku, olej

Příprava:

Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky. Zázvor po očištění nastrouháme. Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme tam zázvor a růžičky brokolice. Za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Přidáme rozetřené stroužky česneku a opékáme asi minutu. Podle chuti můžeme přisolit.

Zázvor – recept: Zázvorová omáčka

Přísady:

  • 50 g čerstvého kořene zázvoru
  • 1 malá červená feferonka
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 špetka cukru
  • Sůl
  • 4 lžíce oleje

Příprava:

Zázvor oloupeme malým nožem a jemně nastrouháme. Z feferonky odstraníme semínka a lusk jemně nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, pomerančovou šťávu, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku. Skvěle chutná k pečenému masu nebo smažené zelenině.

Zázvor – recept: Nakládaný zázvor na sushi

Přísady:

  • 1 kg čerstvého zázvoru
  • 200 g cukru
  • 200 ml bílého rýžového octa
  • 2 lžičky soli

Příprava:

Zázvor oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a cca 20-30 vteřin povaříme ve vodě a poté scedíme. Ocet, cukr, sůl smícháme a zahřejeme, aby se cukr a sůl dobře rozmíchaly. Nevaříme! Scezený a okapaný zázvor přendáme do misky, zalijeme nálevem a necháme vychladnout. Čím tenčí plátky zázvoru nakrájíte, tím bude pokrm výraznější a chutnější. Zázvor ze sebe vydá víc chuti. Nakládaný zázvor se užívá mezi sousty pro neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Náměsíčnost se týká dětí i dospělých. O co jde a jak si s ní poradit?

Náměsíčnost je druh parasomnie. Tedy porucha spánku, charakterizovaná nechtěnými aktivitami během fáze hlubokého spánku. Nejčastějším jevem je chození po pokoji nebo po bytě, ale člověk trpící náměsíčností si m...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.