Vyzkoušejte 4 sváteční čajové směsi, které se hodí nejen na pohodový čas adventu
Čajové směsi, které voní po skořici, hřebíčku, kakau, citrusových plodech nebo bylinkách, se stanou ideálním doplňkem k chvilkám blížící se adventní pohody. Pokud zrovna neholdujete popíjení svařáku, medoviny nebo grogu, uvařte si společně s námi nealkoholický, hřejivý, zdravý a chutný nápoj vhodný nejen pro sváteční čas.
Připravili jsme pro vás jednoduché kombinace čajových směsí, které vykouzlí úsměv na vaši tváři i v tom nejpošmournějším dnu. Inspirujte se tedy směsmi zvanými „Zimní relax“, „Čokoládové snění“, „Vanilkové opojení“ a „Levandulová pohoda“, z jejich chuti a vůně budete unesení!
Sváteční čajové směsi: ZIMNÍ RELAX
Tento mix plný voňavého hřebíčku, skořice, pomerančové kůry a muškátového oříšku se skvěle hodí k poklidným zimním večerům nejen o adventu. Svůj šálek nápoje z této zimní čajové směsi můžete také dochutit medem a užívat si naplno každý doušek.
Potřebné ingredience na čajovou směs ZIMNÍ RELAX
- ½ šálku sypaného čajového listu Earl Grey
- ¼ šálku sušeného rybízu, nahrubo nasekaného
- 2 lžíce nakrájených nebo nasekaných mandlí
- 2 čajové lžičky celého hřebíčku
- sušená pomerančová kůra (střední velikosti)
- ¼ lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku
- 2 až 3 malé tyčinky skořice (volitelné)
RECEPT
Nejprve si připravte sušenou pomerančovou kůru, tj. pomocí škrabky na zeleninu odstraňte z chemicky neošetřeného pomeranče tenkou vrstvu kůry a vysušte ji v sušičce na potraviny. Sušenou pomerančovou kůru následně nasekejte nadrobno a poté smíchejte se zbývajícími přísadami kromě skořice. Čajovou směs skladujte ve vzduchotěsné nádobě a pro ovonění do ní vložte skořicové tyčinky (lze i vynechat).
Sváteční čajové směsi: ČOKOLÁDOVÉ SNĚNÍ
Máta peprná a kakaový prášek vytváří osvěžující čokoládový mix, který potěší všechny milovníky sladkého. Jakmile „Čokoládové snění“ ochutnáte, zařadíte ho mezi nejoblíbenější čajové směsi.
Potřebné ingredience na čajovou směs ČOKOLÁDOVÉ SNĚNÍ
- ½ šálku sušených listů máty peprné
- ¼ šálku holandského kakaového prášku
- 2 lžíce bio kakaových bobů, najemno nasekaných
RECEPT
Nejprve vložte sušené lístky máty peprné do malé misky. Poté k nim přidejte přes sítko prosátý kakaový prášek, najemno nasekané kakaové boby a promíchejte, aby se ingredience spojily. Čajovou směs s kakaem skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Sváteční čajové směsi: VANILKOVÉ OPOJENÍ S RŮŽÍ
Pro někoho, kdo dává přednost nápojům bez kofeinu, je tato čajová směs rooibos, vanilky a růžových okvětních lístků ideální volbou.
Potřebné ingredience na VANILKOVÉ OPOJENÍ S RŮŽÍ
- ½ šálku sypaného červeného čaje rooibos
- ¼ šálku drcených sušených okvětních lístků růží v biopotravinářském provedení
- ½ lžičky bio sušených semínek z vanilkových lusků
RECEPT
Všechny ingredience smíchejte dohromady v malé misce. Čajovou směs následně skladujte ve vzduchotěsné nádobě, než dostanete chuť na lahodný šálek dokonalého „Vanilkového opojení“.
Sváteční čajové směsi: LEVANDULOVÁ POHODA
Bylinky jako levandule a meduňka mají uklidňující účinky, což je ideální pro chvíle klidu a relaxace během adventu. Vyzkoušejte tuto čajovou směs a zamilujete se na první ochutnání.
Potřebné ingredience na LEVANDULOVOU POHODU
- 1 lžička sušené meduňky
- 1 lžička sušené levandule
- 1/2 lžičky sušené máty
- 1/4 lžičky sušené růže (volitelné, pro květinový nádech)
- 1/2 lžičky citronové kůry
RECEPT
Smíchejte všechny bylinky a květiny v misce. Poté hotovou čajovou směs přesypte do vzduchotěsné nádoby a skladujte na suchém místě do doby, než zatoužíte po hřejivém zimním nápoji.
Sváteční čajové směsi: Příprava a trvanlivost
Na svůj šálek adventní pohody použijte 1 větší lžičku vybrané čajové směsi a vložte ji do opakovaně použitelného čajového sáčku nebo čajového sítka. Poté ingredience přelijte 250 ml převařené vody. Každá směs by se měla louhovat asi 5 až 10 minut. Čaj pak oslaďte podle chuti třeba medem. U mixu „Zimní relax“ přidejte do hrnku dle libosti i tyčinku skořice. Všechny čajové směsi pak uchovávejte v suchu, chladu a nejdéle 6 měsíců.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku