Opomenuté zdravé potraviny a nejlepší dietní jídla na hubnutí – 1. díl

pohanka stulZdravé potraviny mohou být chutnou součástí jídelníčku

Dietní jídla na hubnutí jsou populární od jara až do podzimu. Jakmile je venku teplo, máme tendence žít zdravěji a jíst lépe. Zkuste do svého jídelníčku zařadit netradiční zdravé potraviny, na které se v posledních letech poněkud pozapomnělo.

Zdravé potraviny, jako je pohanka, jáhly nebo cizrna mohou být jen zpestřením běžného jídelníčku nebo návratem ke zdravé stravě. Navíc z nich připravíte chutná dietní jídla na hubnutí.

Dietní jídla na hubnutí: Jáhly

Jde vlastně o vyloupaná semena prosa setého. Proso patří mezi velmi zdravé potraviny. Jde o bylinu, která dorůstá výšky 20-400 centimetrů. Rostlina patří mezi jedny z vůbec nejstarších plodin na naší planetě. Svůj původ má ve východní Asii, Číně, Indii a jihovýchodní části Ruska. I k nám se dostalo poměrně brzy. A podíváme-li se zpětně do nejstarších kuchařek, receptů z prosa či jáhel tu najdeme skutečně požehnaně. I dietní jídla na hubnutí. Šlo totiž vždy o levnou plodinu s širokým záběrem využití. Obě patří mezi zdravé potraviny. Připravovalo se z nich mnoho jídel. Tradiční jsou jáhelné kaše či nákypy nebo dezerty.

Zdravé potraviny na talíři

Jáhly mají obrovskou nutriční hodnotu. Právem tedy patří mezi zdravé potraviny. Jejich největší výhodou je snadná stravitelnost a také fakt, že jsou bezlepkové. Tedy vhodné pro osoby trpící citlivostí či alergií na lepek. Na 100g obsahují cca 70g sacharidů, 11g bílkovin a pouhé 4g tuku. Dají se z nich snadno připravit dietní jídla na hubnutí.

Dietní jídla na hubnutí - recept

Jáhly naslano – přísady:

  • 500 g jáhel
  • 500g kuřecího masa
  • zeleninový vývar
  • 1 lžička worchesterové omáčky
  • 150 ml smetany
  • 1 balení kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 3 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 1 pórek
  • několik kuliček celého pepře, sůl, bazalka

Jáhly naslano – příprava:

Jednu cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji společně s pokrájeným pórkem. Po zesklovatění přidáme na kostky pokrájené kuřecí maso. Jakmile je maso zatažené, přidáme worchester, sójovou omáčku, bazalku, sůl, pepř a dusíme cca 15 minut. Na kostičky nakrájenou druhou cibuli osmahneme na oleji. Zelí pokrájíme na drobnější kousky. Po zesklovatění cibulky přidáme kysané zelí. Chvilku smažíme a pak cca 20 minut dusíme. Podle chuti přidáme pár zrnek celého pepře. Jáhly přelijeme horkou vodou. Poté lehce povaříme ve vývaru. Do zapékací misky na dno poklademe 1/2 zelí, na to 1/2 jáhel, na to masovou směs, na to zbytek jáhel a nahoru zbytek zelí. Přelijeme cca 1 hrnkem vývaru a na závěr smetanou. Misku zakryjeme pokličkou a necháme 30 - 45 minut v troubě péct na 200 °C.

Dietní jídla na hubnutí: Pohanka 

Patří mezi dietní potraviny na hubnutí a je vhodná opravdu pro každého. Navíc jde o další z bezlepkových potravin. Pohanka se řadí mezi zdravé potraviny a původem pochází z Číny. Postupně se pak rozšířila i do Japonska, Severní Ameriky i Evropy. Na našem území se pěstovala už ve 12. století. A stejně jako jáhly, i pohanka si v jídelníčku našich předků získala své pevné místo a zařadila se právem mezi zdravé potraviny. Zemědělci ji pěstují jako krmivo pro hospodářská zvířata nebo jako zelené hnojení.

Zdravé potraviny pro zdravé tělo

Z nati byliny se získává rutin, což je složka vhodná a potřebná pro žíly i cévy. Respektive – zvyšuje jejich pružnost. Nespornou výhodou této zdravé potraviny je rozhodně to, že má vyváženou skladbu aminokyselin.

jahly jidloDietní jídla na hubnutí mohou i skvěle chutnat

Má jich celkem 18! Rovněž obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin a vlákninu. Dají se z ní snadno připravit dietní jídla na hubnutí.

Dietní jídla na hubnutí – recept

Pohanková sekaná – přísady:

  • 3 šálky uvařené pohanky
  • 2 šálky krup
  • 2 lžíce lněných semínek
  • ½ šálku teplé vody
  • 2 pokrájené cibule
  • 5 lžic mouky
  • 5 lžic grahamové mouky
  • 5 stroužků promačkaného česneku
  • ½ lžíce soli
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce oleje

Pohanková sekaná – příprava:

Lněné semínko namočíme do studené vody tak, aby bylo ponořené a necháme 15 minut stát. Poté rozmícháme s ostatními surovinami. Hmotu rozetřeme na vymaštěném a vysypaném plechu (či vyloženém pečicím papírem) na plát vysoký cca 2 centimetry. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 - 40 minut. Pohanková sekaná patří mezi oblíbená dietní jídla na hubnutí.

Autor článku: Monika Poledníková


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte