Ochlazení nablízku: Jak se na něj připravit? Změňte jídelníček

Ochlazení nablízku: Jak se na něj připravit? Změňte jídelníček

Blíží se podzim a s ním ochlazení. Jak je letos zvládnout s minimem zdravotních škod a psychických propadů? Cesta samozřejmě není jedna, stejně jako naše osobnosti nejsou stejné. Určitá pravidla však existují napříč všemi typy. Základem je samozřejmě správná a pravidelná podpora imunity, pohyb a změna jídelníčku, která odpovídá ročnímu období.

Ochlazení: Podpořte svá střeva

Střevní mikroflóra (mikrobiom) je považován za sídlo naší imunity. Jen pro úplnost: tenké střevo je zodpovědné za vstřebávání potřebných látek, tlusté střevo nás zbavuje všeho již neupotřebitelného či dokonce toxického. Pokud máme střevní spoje pevné a mikrobiom pestrý (k tomu přispívá i pestrá a vyvážená strava, ideálně přizpůsobená ročnímu období), pak je i naše imunita efektivnější. Jestliže je střevo naopak propustné, vzniká v těle řada zánětů, jež mohou vyústit v záněty chronické či nějakou z autoimunitních nemocí. To imunitu oslabuje. A bez funkční imunity se ochlazení špatně zvládá.

Ochlazení a změna jídelníčku

Uvědomte si, že změna jídelníčku by měla být postupná. Stejně jako léto pomalu přechází do podzimu. Důvodem je, že se mikroorganismy v našich střevech musí změně přizpůsobit, to znamená vybudovat si příslušné kolonie, jež jsou schopny dodanou potravu zpracovat. Jinak může i vhodná strava organismus paradoxně zatížit, případně být chvilkově nedostatečná. Tělo ji není schopno v dodatečné míře zpracovat.

Změna jídelníčku: Zařazujte potraviny, které zahřejí

Zatímco v létě jste si smlsli na okurce, salátu či cuketě, nyní bychom měli jídelníček obohatit spíše o potraviny, které naše tělo zahřejí. Letní dobroty totiž obsahují velké množství vody a zpravidla tělo ochladí. To samé platí pro potraviny, které dovážíme z „teplých“ krajů (pomeranče, citróny, mandarinky…). Výjimku tvoří banány. Lehkou nápovědou, jak se na podzim a při ochlazení stravovat nám může být naše zahrada. Příroda totiž ví, že změna jídelníčku je potřebná pro naši imunitu, ale i psychiku a kondici.

Mezi zahřívací potraviny patří: dýně, luštěniny, pohanka, vejce, tepelně opracované maso, vařená či grilovaná zelenina, chřest, kozí a ovčí sýry, zázvor, pepř, rozmarýn, skořice, hřebíček, křen, česnek a cibule, kakao (holandského typu), rýže… Neutrálně působí například kořenová zelenina či červená řepa.

Změna jídelníčku: Hledejte a kombinujte

S příchodem ochlazení samozřejmě není třeba rezignovat na zeleninu, která v syrovém stavu ochlazuje. Dalšími ochlazujícími potravinami jsou například kravské mléko, džusy, jogurty a například máta. Prvním krokem tedy je zeleninu tepelně opracovat, případně si připravit zeleninový (či masový vývar). Ten se ostatně považuje za stálici podpory imunity. V syrovém stavu je možné ji doplnit/kombinovat o kozí sýr, zálivku, semena, ořechy, švestky, luštěniny či mořské plody (ty patří mezi potraviny neutrální).

Změna jídelníčku tak nemusí být v potravině samotné, ale v její úpravě. Například kvalitně vás zahřejí, imunitně posílí a dodají imunitu snídaně v podobě obilných kaší, které doplníte o povařená jablka či hrušky. Nemusíte doslazovat! Pokud máte chuť na pomeranč. Zkuste ho s čerstvým zázvorem a trochou skořice.

 450

Ochlazení má vliv i na psychiku

Naše psychika je ovlivněna nejen momentální životní situací, množstvím prožívaného stresu a zdravotním stavem, ale také počasím. S podzimem a ochlazením ubývá světla a řada lidí podléhá chmurným myšlenkám. Dešťové plískanice také zrovna nepomáhají. Je třeba si uvědomit, že příroda se připravuje na zpomalení. Naše západní společnost se však od tohoto rytmu odtrhla a vyžaduje stálé výkony. Dopřejte si odpočinek. Nesnažte se dohonit léto. Vedle nižších teplot je to právě nedostatek světla je důležitým faktorem vedoucí k depresím. Osvětlete tedy své domovy, respektive upravte teplotu světla.

Ochlazení: 5 tipů, jak se bránit chmurám

  1. Sladké náladu nezlepší, naopak nás unaví a ochladí. I když možná chvilku pocítíte slast, když se sladkost ocitne v blízkosti chuťových buněk, rychlý příval energie obvykle opadne
  2. Cvičte. Kdo by nemiloval endorfiny, hormony štěstí! Při ochlazení je třeba se dobře rozcvičit a nepodcenit oblečení.
  3. Choďte ven. Moderní materiály nabízí nepromokavou úpravu, takže výmluvy nechte doma. Podzimní příroda dokáže nabídnout mnohé. Stačí jen sledovat proměnlivost.
  4. Otužujte se. Zvolit můžete saunování, ale také například ponory do ledové vody v přírodě či pod dohledem instruktorů.
  5. Zařaďte teplé snídaně. Změna jídelníčku v tomto duchu vaše tělo nejen nakopne, ale i ohřeje.

Autor článku: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.