Staročeské jidáše nesmí chybět na vašem velikonočním stole

Staročeské jidáše nesmí chybět na vašem velikonočním stole

Jidáše patří mezi tradiční velikonoční recepty. Jejich původ je již podle názvu provázán s křesťanstvím – jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Kynuté těsto na jidáše je podobné tomu na vánočku nebo velikonoční mazanec, ale je ještě o něco bohatší jako symbol konce předvelikonočního půstu.

Čtěte také:

Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Jidáše – kdy a proč je jíst?

Jidáše bychom měli upéct a sníst na Zelený čtvrtek, tj. v den, kdy Jidáš zradil Ježíše. Podle tradice, kdo sní jidáše ještě ráno před svítáním, bude se těšit dobrému zdraví. Navíc tím bude ochráněn před zradou, uštknutím hadem nebo popícháním včelami.

Stejně jako další velikonoční recepty i ten na jidáše zahrnuje mimo jiné vejce, máslo a smetanu. Díky kynutému těsto jsou jidáše symbolem hojnosti a medem se potírají na znamení plodnosti. Hodí se tak na velikonoční stůl kterýkoliv den a můžete jimi potěšit i pondělní koledníky. Přečtěte si, jak na kynuté těsto

Jidáše se jí samotné nebo rozkrojené a pomazané medem nebo medovým máslem. A pokud vás zaujalo sladké velikonoční pečení, přečtěte si také jak na velikonoční cupcakes a velikonoční perníčky

jidáše1

Jidáše – recept

Na jidáše budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 300 ml 12% smetany na vaření
  • 70 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • špetku soli
  • trochu kůry z citrónu

Volitelně můžeme do receptu na jidáše přidat rozinky, nasekané mandle nebo část cukru nahradit medem. Citrónovou kůru můžeme nahradit špetkou strouhaného muškátového květu nebo muškátového oříšku.

Na potření budeme ještě potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci másla
  • Podle chuti můžeme k potření přidat i trochu rumu

Jidáše – postup

  1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, žloutky by také měly mít pokojovou teplotu. Smetanu lehce přihřejeme, aby byla vlažná. Droždí promícháme se lžičkou cukru a vytvoříme kvásek spolu s třetinou smetany a lžící mouky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat.
  2. V míse mezitím připravíme ostatní ingredience, mouku do mísy prosejeme. Zbytek smetany přidáme jako poslední opět vlažný, aby nám těsto lépe kynulo. Na závěr do mísy přidáme kvásek a vše důkladně prohněteme.
  3. Pokud těsto hněteme ručně, budeme na důkladném propracování těsta pracovat asi 10 minut. S kuchyňským robotem bude proces rychlejší. Výsledkem má být hladké a pružné těsto, které nelepí. Pokud přidáváme rozinky a/nebo mandle, uděláme to nyní.
  4. Z těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do mísy, přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto ještě jednou opatrně prohněteme.
  5. Z hotového těsta oddělujeme menší kousky, ze kterých tvoříme válečky tlusté asi 1 cm a dlouhé cca 25 cm. Z válečků tvarujeme spirály, esíčka nebo uzlíky a pokládáme je na pečící plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kusy necháváme dostatečný odstup, ještě nakynou.
  6. Připravené jidáše necháme ještě 20 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
  7. Mezitím si připravíme medovou polevu.
  8. Med ohřejeme, do horkého medu vložíme máslo a vše promícháme tak, aby se máslo rozpustilo. Ještě horké jidáše ihned po vytažení z trouby potíráme medovou směsí a poté je necháme vychladnout.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.