Velikonoční recepty

Velikonoční recepty

Velikonoční beránek

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 g cukru moučky, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 ml mléka, 1/2 másla, 1 citron, rozinky, oříšky (množství dle chuti). Místo váhy 250g můžeme použít odměrku 1 hrnek.

Postup: Promícháme všechny mouky s cukrem a kypřícím práškem. Nastrouháme část kůry z omytého citronu, nasekáme ořechy a rozinky a přidáme do mouky. Do směsi dále přidáme vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promícháme a vytvoříme vláčné těsto. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, přikryjeme a pečeme v troubě, kterou jsme si vyhřáli na 180°C cca 1 hodinu. Tam, kde má beránek oči, dáme rozinku a celého beránka pocukrujeme nebo polijeme polevou.

Velikonoční beránek sněhový 

Ingredience: 3 vejce, 100 g másla, 100 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 25 g sekaných hrozinek, 25 g sekaných oříšků

Postup: Z bílků ušleháme sníh, žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přimícháme polovinu mouky, poté přidáváme zlehka sníh a zbytek mouky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec přisypeme  oříšky a rozinky. Pečeme ve vymazané formě asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme ozdobit vařeným sněhem ze 3 bílků a 200 g cukru.

Velikonoční beránek tvarohový 

Ingredience: 20 dkg másla, 20 dkg pískového cukru, 25 dkg měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 25 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 5 dkg rozinek, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup: Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, tvaroh a vejce utřeme. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvarohovou směs a rozinky a vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do připravené formy, pečeme v předehřáté troubě, při 175 st.C dorůžova. Potom vytáhneme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.

Velikonoční beránek pomerančový

Ingredience: 3 vejce, 1 vanilka, 12 dkg krystalu, 1 dl vlažné vody, 20 dkg výběrové mouky, šťáva i kůra z poloviny pomeranče, 1 pudink se smetanovou příchutí, větší půlka prášku do pečiva, 1 dl oleje a 2 lžíce rozpuštěné Hery

Postup: Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny, přidáme olej a Heru, opatrně přikapáváme polovinu šťávy z pomeranče, potom přidáme kůru a vodu. Do mouky zamícháme pudink a prášek do pečiva. Vmícháme do těsta, zlehka promícháme a vlijeme do vymaštěného a vysypaného beránka střední velikosti. Pečeme pomalu v elektrické troubě vyhřáté na 150 °C. Opatrně vyklopíme. Pokapeme druhou polovinou šťávy (musíme pečlivě pokapat každé místečko). Nakonec studeného beránka polijeme čokoládou na vaření. (Dáme asi 15 dkg čokolády a 12,5 dkg Hery). Vložíme do celofánu a jíme tak za 2-3 dny. Beránek je celý voňavý pomerančem a krásně vláčný.

Velikonoční mazanec

Ingredience: 2 balíčky sušeného droždí, 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, 1/4 kg změklého másla, asi 1/4 l vlažného mléka, asi 1/4 l bílého vína, šťáva a kůra z 1 citronu a 1 pomeranče, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce na pomazání, rozinky namočené v rumu

Postup: Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, až bude těsto hladké a nebude se lepit. Necháme asi 1–1,5 hodiny vykynout. Poté z těsta vytvarujeme bochánek nebo více malých bochánků, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízneme křížek a pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 35–45 minut. Kdo chce mazanec nazdobit malovaným vajíčkem, dá doprostřed mazance malou brambůrku zabalenou ve fólii. Po upečení vyměníme brambůrku za vajíčko. Je možné, že mléko a víno všechno nespotřebujete nebo budete potřebovat o trochu více, záleží to na mouce. Těsto by mělo být vláčné, ne tuhé, asi jako na štrůdl.

Velikonoční mazanec nekynutý

Ingredience: 100 g másla, 60 g cukru, sůl, pomerančová kůra, 60 g rozinek, 30 g mandlí, 2 vejce, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva, 500 g mouky

Postup: Máslo s cukrem utřeme, přidáme vejce a ještě rozetřeme. Přisypeme  strouhanou pomerančovou kůru, omyté a osušené rozinky, strouhané mandle, špetku soli a přimícháme polovinu mouky a mléko. S druhou polovinou mouky promícháme prášek do pečiva a zapracujeme také do těsta. Z vypracovaného těsta uděláme bochánek a zvolna pečeme v rozehřáté troubě. Upečený mazanec pocukrujeme.

VELIKONOČNÍ JIDÁŠKY

Ingredience: 10 dkg pískového cukru, 50 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 10 dkg Hery, 2,5 dkg droždí, 0,5 dkg soli, 0,25 l mléka, rozinky dle chuti, mandle dle chuti, vanilkový cukr, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry

Postup: Droždí smícháme s dvěma lžícemi mouky a cukru a trochou vlažného mléka na kvásek, který necháme na teplém místě kynout. Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit tuk, posléze v něm rozmícháme vejce. Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, přidáme vykynutý kvásek a vše ostatní včetně mléka a dobře promícháme. Na teplém místě necháme kynout 2-3hodiny. Z těsta vytvoříme malé bochánky a necháme je půl hodiny kynout pod utěrkou. Pak je potřeme bílkem a polepíme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C. Jidášky jsou hotové v momentě, kdy do něj zapíchnutá špejle je po vytažení suchá.

Velikonoční nádivka

Ingredience: 500 g vařeného masa (vepřové, telecí), 250 g vařeného uzeného masa, 250 ml vývaru z uzeného masa, 7 vajec, 50 g másla, 7 rohlíků (nebo 1 celá veka), miska nasekaných kopřivových listů, miska jarních zelených bylinek podle chuti, sůl, pepř, máslo na vymazání zapékací nádoby

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv. K tomu drobně pokrájené jarní bylinky (mladá cibulka, špenátové listy, medvědí česnek, openec), promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivkovou směs rozetřeme po celé ploše. V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme cca 30 minut.

Velikonoční kuřátka

Ingredience: balíček dětských piškotů, čokoládovou polevu, kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení na náplň, 2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, citrónovou šťávu

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citrónovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.

Varianta 1: Hotová kuřátka máčíme v polevě, do které vtiskneme červený hřebínek a žlutý zobáček. Ty předtím vyřízneme z kandovaného ovoce. Oči naznačíme bílou polevou, cukrovými korálky apod.

Varianta 2: Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.

Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.

Velikonoční puntíkovaná vajíčka

Surovina na těsto: 1 vejce, ½ citrónu, 125 g cukru moučka, 150 g másla, 250 g hladké mouky

Suroviny na ozdobu: 125 g cukru moučka,3 lžíce mléka,  špetka potravinářského barviva žlutého, 1 špetka potravinářského barviva červeného

Postup: Mouku nasypte na pracovní desku, přidejte cukr a citrónovou kůru z půlky citronu. Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo. Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud nevznikne hrudkovitá směs. Potom směs velmi rychle rukama vypracujte v hladké těsto. Zabalte těsto do fólie a na hodinu uložte do lednice. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyřmilimetrovou placku. Formičkou ve tvaru vejce (nebo pomocí papírové šablony a nože) vykrajujte vajíčka. Vykrojené tvary poskládejte na plech vyložený pečícím papírem. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi deset minut. Upečená vajíčka sundejte z plechu a dejte vystydnout. Moučkový cukr utřete s mlékem. Takto připravenou polevu naneste na vychladlé cukroví. Potravinářskými barvami na vajíčka nakreslete různobarevné tečky a nechte ztuhnout.

NÁŠ TIP:

Chtěli byste si vyzkoušet i jiné velikonoční recepty? Rozhodně doporučujeme domácí vajíčkovou pomazánku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.