Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!

Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!

Základem takovéto jednohubky neboli kanapky může být pečivo, případně krekry, nebo i plátek ředkvičky, okurky a podobně, variant oblohy je rovněž nepřeberné množství. Některé kanapky se obejdou bez pečiva úplně, mohou mít formu třebas malé rolky. Velikost kanapek odpovídá jednomu malému soustu.

Kanapky skvěle doplní alkoholické i nealkoholické nápoje a skvěle naladí chuťové buňky Vašich hostů. Variant kanapek existuje nepřeberné množství a inspiraci můžete hledat v různých zemích napříč světem, např. ve španělských „tapas".

Několik tipů na moderní kanapky na úvod

  • Tradiční veku nebo rohlíky nahrazujte celozrnnými bagetami, tmavým toustovým chlebem nebo krekry.
  • Moderní kanapky nemají příliš zatěžovat žaludek, ale naladit chutě, podle toho volte i ingredience (méně tuků, chemie a „špatných" cukrů)
  • Použité ingredience by se měly vzájemně chuťově doplňovat a podporovat, ne „zabíjet".
  • Připravené kanapky vždy dozdobte, třeba kouskem zeleniny, bylinkami,... Používejte ozdobné doplňky a párátka, kreativita je v tomto případě žádaná, ne-li přímo nutná.
  • Jíme i očima, a tak nepodceňte celkový vzhled občerstvení, s aranžováním i prostíráním si dejte záležet.

Kanapky - recepty pro inspiraci

Sýrovo-ořechové kanapky

Ingredience

  • celozrnný toustový chléb
  • máslo
  • tvrdý sýr
  • Lučina
  • bílý pepř, sůl
  • vlašské ořechy
  • hroznové víno
  • kudrnka

Sýrovo-ořechové kanapky – postup přípravy

Z toustového chleba vykrojíme jednohubku vykrajovátkem na cukroví, namažeme máslem a poklademe vykrojeným plátkem sýra. Lučinu smícháme se solí, bílým pepřem a trochou nadrobno nasekané kudrnky a naneseme krém pomocí cukrářského sáčku. Na závěr tuto jednohubku ozdobíme hroznovým vínem, vlašským ořechem a kudrnkou.

Kanapky s bylinkovým pestem

Ingredience

  • celozrnný toastový chléb
  • svazek máty
  • svazek bazalky
  • svazek sladkolisté petrželky
  • sůl
  • citron
  • lžíce olivového oleje
  • okurek
  • cherry rajčátka
  • černé olivy

Kanapky s bylinkovým pestem – postup přípravy

Bylinky omyjte, zbavte stonků a natrhejte do mísy. Přidejte sůl, šťávu z půlky citronu, olej a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Toastové chleby si nakrájejte na šestinky (trojhránky) a lžičkou bylinkového pesta poklaďte každou kanapku. Kouskem očištěné okurky dozdobte, také půlkou cherry rajčátka a kolečkem olivy.

Kanapky s brusinkami a kozím sýrem

Ingredience

  • křupavé bagetky
  • čerstvý kozí sýr
  • zavařené brusinky
  • vlašské ořechy

Kanapky s brusinkami a kozím sýrem – postup přípravy

Bagetky si nakrájejte na kolečka, rozprostřete si je po plechu a na každý kousek položte trochu kozího sýra. Je možné bagetky potřít i kouskem másla, tenkou vrstvou. Plech vložte do trouby, rozpálené na 180°C a sýr na kanapkách nechejte chvíli mírně rozpéct. Tento základ vyndejte z trouby a na každou kanapku doplňte pár brusinek, půl jádra vlašského ořechu a kanapky jsou připraveny k podávání. Kanapky nepřipravujte dopředu, aby bageta neztvrdla.

Kanapky "berušky"

Ingredience

  • slané sušenky – krekry
  • vypeckované černé olivy
  • cherry rajčátka
  • pažitka
  • listy salátu
  • light majonéza

Ingredience na přípravu pěny

  • 100 g šunky
  • 100 g másla
  • 50 g šlehačky
  • sůl

Berušky – postup přípravy

Pěnu si připravíme tak, že změklé máslo našleháme na jemno s nakrájenou šunkou, osolíme a opět ušleháme. Ušlehanou šlehačku zlehka vmícháme do připravené hmoty. Vzniklou pěnu necháme v ledničce odležet. Slané sušenky namažeme touto pěnou a ozdobíme kouskem salátu. Navrch položíme půlky mírně nakrojených cherry rajčátek a čtvrtky oliv. Pomocí špejle a majonézy vytvoříme beruškám oči a tečky, pažitku pak zapíchneme do kanapky tak, aby tvořila tykadla a kanapky – berušky máme hotové.

Kanapky z uzeného lososa

Ingredience

  • plátky uzeného lososa
  • ředkvičky nakrájené na silnější kolečka
  • trocha sekaného kopru
  • Lučina
  • zakysaná smetana

Kanapky z uzeného lososa – postup přípravy

Lososa nejprve nakrájejte na malé kousíčky. Zakysanou smetanu v misce smíchejte s Lučinou (na 1 Lučinu asi 2 lžíce smetany) a nasekaným koprem. Na každé kolečko ředkvičky položte kousek uzeného lososa a ozdobte kopečkem koprové směsi za pomoci cukrářského sáčku.

Kanapky s avokádem

Ingredience

  • salátová okurka
  • 100 g nakládané červené řepy bez šťávy
  • 1 ks zralého avokáda
  • sůl
  • mletý barevný pepř
  • petrželka
  • 1 ks nakládané kapie

Kanapky s avokádem – postup přípravy

Červenou řepu a oloupané, nakrájené avokádo rozmixujte. Opepřete a osolte dle Vaší chuti. Následně nakrájejte okurku na silnější plátky. Na každý plátek okurky dejte malou lžičku rozmixované směsi a dozdobte petrželkou a kouskem kapie.

Kanapky z mozzarelly

Ingredience

  • 250 g mozzarelly
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • čerstvý rozmarýn na ozdobu

Ingredience na marinádu

  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce nasekané ploché petrželky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky italského koření
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Kanapky z mozzarelly – postup přípravy

Veškeré suroviny pro přípravu marinády promíchejte. Na stejně velké kousky nakrájejte sýr a vše dejte do dobře uzavíratelné nádoby. Přelijte marinádou, promíchejte, nádobu uzavřete a nechejte po dobu 24 hodin marinovat. Na kostku sýra pak položte kousek dobře okapaného rajčete, ozdobte kouskem rozmarýnu a zapíchněte ozdobné párátko.

Kanapky se sušenými rajčaty

Ingredience

  • tmavá bageta
  • parmazán
  • rukola nebo listový salát
  • sušená rajčata v oleji

Kanapky se sušenými rajčaty – postup přípravy

Sušená rajčata naložená v oleji nechte nejprve okapat. Poté je podélně rozkrojte na plátky a připravte tmavou bagetu. Bagetu si nakrájejte na půlcentimetrová kolečka a mírně zakápněte olejem z rajčat. Na vrch dejte kousek rukoly a plátek sušeného rajčete. Dle chuti dozdobte hoblinami z parmazánu.

Ovocné jednohubky

Ingredience

  • hroznové víno
  • jahody
  • kiwi
  • ozdobná napichovátka
  • rozpuštěná čokoláda

Ovocné jednohubky – postup přípravy

Veškeré ovoce důkladně opereme. Na napichovátka napícháme jahody, hrozny a nakrájené kiwi. K takto připraveným ovocným jednohubkám servírujeme rozpuštěnou horkou čokoládu, do které se připravené jednohubky namáčejí.

Kiwi kanapky

Ingredience

  • 5 ks kiwi
  • 250 g mozzarelly
  • 20 lístků baby špenátu
  • čerstvě mletý pepř
  • 20 lžiček jadérek granátového jablka

Kiwi kanapky – postup přípravy

Kiwi oloupejte a nakrájejte na 4 plátky. Mozzarellu nakrájejte na dvacet proužků. Na každý plátek kiwi položte mozzarellu a na sýr dejte lžičku jadérek granátového jablka. Posypte jemně pepřem a ozdobte lístkem baby špenátu.

canapes

Recepty na další silvestrovské občerstvení

Rychlé pečivo z listového těsta

K přípravě budete potřebovat jen v obchodě koupené listové těsto, vejce, koření a případně kousky oříšků, sýra na dozdobení. Těsto rozválejte si jej na placku silnou cca půl centimetru. Z této placky pak vykrajujte malé tvary vykrajovátky na cukroví – stromečky, hvězdy, srdíčka, čtverce nebo jednoduché tyčinky. Takto vykrájené a připravené tvary potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte dle fantazie například kmínem, pizza kořením, hrubozrnnou solí, sezamovými semínky, kousky oříšků, strouhaným sýrem apod. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Domácí slané mandle

Mandle vložte do vroucí vody a po vytažení je oloupejte a osušíte. Poté je vložíte do oleje – na 100 gramů mandlí dvě lžíce oleje a nechejte tak asi 30 minut. Dobře okapané mandle dejte na pánvičku nebo pekáč a opražte dorůžova. Hotové ještě promíchejte se solí a můžete podávat.

Cukrové pražené mandle se skořicí

Nejprve míchejte na plotně 250 g cukru s 1/8 litru vody až k zežloutnutí. Přisypte čtvrt kila neloupaných mandlí, přisypte trochu skořice a míchejte do doby, než se cukr nabalí na mandle. Nakonec přidejte ještě 20 g převařeného másla, zamíchejte a vsypte do jiné nádoby. Tu na chvíli přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.

Cibulový koláč – Quiche

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 350 – 450 g strouhaného sýra
  • 250 g slaniny, na kostičky nakrájené
  • 500 - 750 g nahrubo nasekané cibule
  • 2 vejce
  • 1 kysaná smetana
  • sůl, pepř, mletý kmín

Cibulový koláč – postup přípravy

Listové těsto si rozválejte na obdélník, který položíte na plech. Na pánvi rozškvařte slaninu, přidejte cibuli a smažte do mírně zlatova. Směs dosolte, opepřete a okmínujte dle Vaší chuti a nechte vychladnout. Dvě vejce a zakysanou smetanu promíchejte se slaninovo-cibulovou směsí a potom ji na plát těsta směs rozetřete. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200-220°C. Když začne těsto zlátnout, posypte strouhaným sýrem a nechejte dopéct.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 26. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 28. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 10. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 11. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Manželská krize se může dostavit kdykoliv. Jak ji společně zvládnout?

Manželská krize přichází z čista jasna a ohrožuje soužití dvou lidí. Může ji způsobit náhlý a aktuální problém anebo i ten, který se táhne po několik let. Podle odborníků nelze očekávat, že bude manželství vždy...

Má smysl užívat doplňky stravy? 6 suplementů, které byste neměli ignorovat

Doplňky stravy na nás dnes číhají doslova na každém kroku. Jenže, jak se v tom má laik vyznat, když této oblasti vůbec nerozumí? Než se pustíte do užívání čehokoliv, měli byste se vždy poradit s odborníkem, kte...

Odpočinek a znamení zvěrokruhu: Jak relaxujete podle hvězd?

Odpočinek je nedílnou součástí života. Díky němu lidé nabírají novou energii a síly, které jsou nezbytné pro jakoukoliv mentální i fyzickou činnost. Relaxujete často anebo se v tomto ohledu zanedbáváte? Více mo...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Je cvičení během menstruace prospěšné nebo byste měla zůstat spíše v klidu?

Známe to všechny velmi dobře. Jakmile přijde menstruace, do ničeho se nám nechce, jsme unavené a často i bez energie. I když to bude znít zvláště, tak správný a vhodný pohyb během menstruace napomůže vyplavován...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Psí plemena, která jsou ideální k malým dětem

Ne všechna psí plemena jsou vhodná do rodiny s malými dětmi. Někteří psi totiž mohou mít sklony k větší nervozitě, která se nezřídka kdy projeví agresivním chováním. Dobrou zprávou ale je, že klidných a přátels...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nepečený koláč v pěti skvostných variacích. Zamlsejte si!

Nepečený koláč budete mít připravený během několika málo minut. Pohostíte jím přímo královsky nejen vzácnou návštěvu, ale také svou milovanou rodinu. Pustit se do jeho výroby může i cukrář amatér. Není na tom n...

Když se zastavíš...

Zamejšleli jste se někdy nad tim, proč tu na světě vlastně jste? Dumali jste nad tim, co tu chcete dokázat, kam chcete směřovat? Je to o zastavení se a uvědomění si těchto věcí... V dnešní uspěchaný době tohle málokdo umí. Jede se v jednom módu řadu let a najednou je mu jasný, že čas už nevrátí. Vrásky přibydou, tělo zchřadne a vy začnete bilancovat.