Tradiční velikonoční recepty se dají připravit i ve zdravější verzi.

Velikonoční pečení jinak. 5 tipů na zdravější velikonoční recepty

Velikonoční pečení ke svátkům jara neodmyslitelně patří. Velikonoční recepty, které u nás mají tradici jsou kynutý mazanec, velikonoční beránek nebo jidáše. Velikonoce jsou ale také příležitostí k vyzkoušení nových receptů. A nápadům se meze nekladou. Trendem dnešní doby je zdravější pečení. Inspirujte se našimi tipy na odlehčené velikonoční pečení.

Upravili jsme tradiční recepty, aby byly nutričně zdravější. A jak často platí - méně je někdy více. Nečekejte proto recepty zcela bez cukru. Lepší cestou je cukru trochu ubrat, přidat do těsta tvaroh nebo zaměnit hladkou mouku za jinou nutričně výhodnější alternativu.

Velikonoční pečení jinak: Mrkvový dort s tvarohovým krémem

Mrkvový dort se v posledních letech dočkal velké oblibě a stále víc se objevuje na stole právě během Velikonoc. Je totiž svěží, lehký a krásně vláčný. Budeme potřebovat tyto ingredience:

Čtěte také:

Netradiční velikonoční recepty. Jídla, na kterých si zaručeně pochutnáte

  • 300 g mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 270 g celozrnné mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • med

Mrkev nastrouháme najemno, ořechy pomeleme. V míse smícháme vejce s cukrem, olejem a semínky vanilkového lusku. V druhé mísy promícháme mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Suroviny promícháme. Do těsta zapracujeme ořechy a nakonec mrkev.

Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Do takto připravené formy nalejeme mrkvové těsto. Pečeme na 180 °C asi hodinu. Po upečení necháme zcela vychladnout. Tvaroh prošleháme s citronovou šťávou. Přidáme med podle chuti.

Vychladlý korpus rozřízneme a spojíme krémem. Krém naneseme i na horní část. Mrkvový dort ozdobíme podle vlastní fantazie.

Velikonoční pečení jinak: Beránek z pohankové mouky s ořechy

K velikonoční tabuli tradičně patří beránek. Připravili jsme pro vás variantu plnou ořechů. Díky banánům je beránek navíc krásně vláčný. Připravíme si:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 zralé banány
  • 200 ml oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z bílků tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, semínky vanilkového lusku, špetkou soli a citronovou kůrou. Banány rozmačkáme. Přidáme je i s olejem ke žloutkové směsi.

Mouku smícháme s mletými vlašskými ořechy (asi hrst si necháme na vysypání formy) a jedlou sodou. Suché suroviny spojíme se žloutkovou směsí a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky.

Troubu rozehřejeme na 170 °C a formu na beránka důkladně vymažeme olejem a vysypeme mletými vlašskými ořechy. Těsto nalejeme do formy, přiklopíme a pečeme asi 50 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme beránka chvíli vychladnout a teprve poté opatrně vyklopíme z formy.

Velikonoční pečení jinak: Mrkvové rohlíčky s povidly

Křupavé rohlíčky nesmí na slavnostním stole chybět. Mrkev se navíc postará o sladkost a není tak třeba přidávat do těsta cukr. Co budeme potřebovat?

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 180 g mrkve
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce podmáslí
  • 1 vejce
  • povidla
  • moučkový cukr

Obě mouky smícháme, přidáme špetku soli a máslo pokrájené na kostky. Vypracujeme drobenkové těsto. Mrkev nastrouháme a přidáme ji do těsta spolu s citronovou kůrou a podmáslím. Vypracované těsto a necháme ho zhruba hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru a rozdělíme jej ostrým nožem na 8 trojúhelníků. Na každý trojúhelník naneseme menší lžičku povidel a zarolujeme ho do tvaru rohlíčku.

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí posypeme mrkvové rohlíčky moučkovým cukrem.

Velikonoční pečení jinak: Špaldový mazanec s tvarohem

Velikonoce bez mazance jako by nebyly. Vyzkoušejte inovovaný recept s tvarohem, který nahradí máslo. Budeme potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g třtinového cukru
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 g směsi ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • plátky mandlí na posypání

Vlažné mléko smícháme se lžící cukru a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouky, přidáme špetku soli, zbytek cukru, měkký tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidáme kvásek a vypracujeme lepkavé těsto.

Těsto necháme asi hodinu kynout. Směs ořechů nasekáme a lehce opražíme na pánvi. Ořechy zapracujeme do vykynutého těsta. Poté vypracujeme na pomoučené ploše z těsta bochánek, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Nakonec potřeme vejcem smíchaným s máslem a rumem. Špaldový mazanec s tvarohem posypeme mandlemi a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.

Velikonoční pečení jinak: Jidáše ze špaldové mouky

Tradičně se těsto na jidáše zadělávalo na Zelený čtvrtek. Velikonoční klasiku jsme vyzkoušeli ze špaldové mouky a výsledek dopadl na výbornou. Připravíme si:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 15 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g mletých ořechů

Vlažné mléko promícháme s cukrem a dvěma lžícemi mouky. Přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, mleté ořechy a vejce. Vmícháme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit objem.

Troubu předehřejme na 160 °C. Z těsta vypracujeme váleček, který rozdělíme na zhruba 15 kusů. Z každého kousku vytvarujeme uzlík. Jidáše vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Poté pečeme dozlatova asi 20 minut.

Po vytažení z trouby potřeme jidáše směsí rumu, medu a másla.

Autor: Klára Hanačíková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.