Tradiční velikonoční recepty se dají připravit i ve zdravější verzi.

Velikonoční pečení jinak. 5 tipů na zdravější velikonoční recepty

Velikonoční pečení ke svátkům jara neodmyslitelně patří. Velikonoční recepty, které u nás mají tradici jsou kynutý mazanec, velikonoční beránek nebo jidáše. Velikonoce jsou ale také příležitostí k vyzkoušení nových receptů. A nápadům se meze nekladou. Trendem dnešní doby je zdravější pečení. Inspirujte se našimi tipy na odlehčené velikonoční pečení.

Upravili jsme tradiční recepty, aby byly nutričně zdravější. A jak často platí - méně je někdy více. Nečekejte proto recepty zcela bez cukru. Lepší cestou je cukru trochu ubrat, přidat do těsta tvaroh nebo zaměnit hladkou mouku za jinou nutričně výhodnější alternativu.

Velikonoční pečení jinak: Mrkvový dort s tvarohovým krémem

Mrkvový dort se v posledních letech dočkal velké oblibě a stále víc se objevuje na stole právě během Velikonoc. Je totiž svěží, lehký a krásně vláčný. Budeme potřebovat tyto ingredience:

Čtěte také:

Netradiční velikonoční recepty. Jídla, na kterých si zaručeně pochutnáte

  • 300 g mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 270 g celozrnné mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • med

Mrkev nastrouháme najemno, ořechy pomeleme. V míse smícháme vejce s cukrem, olejem a semínky vanilkového lusku. V druhé mísy promícháme mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Suroviny promícháme. Do těsta zapracujeme ořechy a nakonec mrkev.

Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Do takto připravené formy nalejeme mrkvové těsto. Pečeme na 180 °C asi hodinu. Po upečení necháme zcela vychladnout. Tvaroh prošleháme s citronovou šťávou. Přidáme med podle chuti.

Vychladlý korpus rozřízneme a spojíme krémem. Krém naneseme i na horní část. Mrkvový dort ozdobíme podle vlastní fantazie.

Velikonoční pečení jinak: Beránek z pohankové mouky s ořechy

K velikonoční tabuli tradičně patří beránek. Připravili jsme pro vás variantu plnou ořechů. Díky banánům je beránek navíc krásně vláčný. Připravíme si:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 zralé banány
  • 200 ml oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z bílků tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, semínky vanilkového lusku, špetkou soli a citronovou kůrou. Banány rozmačkáme. Přidáme je i s olejem ke žloutkové směsi.

Mouku smícháme s mletými vlašskými ořechy (asi hrst si necháme na vysypání formy) a jedlou sodou. Suché suroviny spojíme se žloutkovou směsí a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky.

Troubu rozehřejeme na 170 °C a formu na beránka důkladně vymažeme olejem a vysypeme mletými vlašskými ořechy. Těsto nalejeme do formy, přiklopíme a pečeme asi 50 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme beránka chvíli vychladnout a teprve poté opatrně vyklopíme z formy.

Velikonoční pečení jinak: Mrkvové rohlíčky s povidly

Křupavé rohlíčky nesmí na slavnostním stole chybět. Mrkev se navíc postará o sladkost a není tak třeba přidávat do těsta cukr. Co budeme potřebovat?

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 180 g mrkve
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce podmáslí
  • 1 vejce
  • povidla
  • moučkový cukr

Obě mouky smícháme, přidáme špetku soli a máslo pokrájené na kostky. Vypracujeme drobenkové těsto. Mrkev nastrouháme a přidáme ji do těsta spolu s citronovou kůrou a podmáslím. Vypracované těsto a necháme ho zhruba hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru a rozdělíme jej ostrým nožem na 8 trojúhelníků. Na každý trojúhelník naneseme menší lžičku povidel a zarolujeme ho do tvaru rohlíčku.

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí posypeme mrkvové rohlíčky moučkovým cukrem.

Velikonoční pečení jinak: Špaldový mazanec s tvarohem

Velikonoce bez mazance jako by nebyly. Vyzkoušejte inovovaný recept s tvarohem, který nahradí máslo. Budeme potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g třtinového cukru
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 g směsi ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • plátky mandlí na posypání

Vlažné mléko smícháme se lžící cukru a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouky, přidáme špetku soli, zbytek cukru, měkký tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidáme kvásek a vypracujeme lepkavé těsto.

Těsto necháme asi hodinu kynout. Směs ořechů nasekáme a lehce opražíme na pánvi. Ořechy zapracujeme do vykynutého těsta. Poté vypracujeme na pomoučené ploše z těsta bochánek, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Nakonec potřeme vejcem smíchaným s máslem a rumem. Špaldový mazanec s tvarohem posypeme mandlemi a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.

Velikonoční pečení jinak: Jidáše ze špaldové mouky

Tradičně se těsto na jidáše zadělávalo na Zelený čtvrtek. Velikonoční klasiku jsme vyzkoušeli ze špaldové mouky a výsledek dopadl na výbornou. Připravíme si:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 15 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g mletých ořechů

Vlažné mléko promícháme s cukrem a dvěma lžícemi mouky. Přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, mleté ořechy a vejce. Vmícháme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit objem.

Troubu předehřejme na 160 °C. Z těsta vypracujeme váleček, který rozdělíme na zhruba 15 kusů. Z každého kousku vytvarujeme uzlík. Jidáše vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Poté pečeme dozlatova asi 20 minut.

Po vytažení z trouby potřeme jidáše směsí rumu, medu a másla.

Autor: Klára Hanačíková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.