Mrkev

Mrkev by neměla chybět v žádném zdravém jídelníčku. Ocení ji ti, které trápí trávicí obtíže, časté nachlazení a chřipky, i lidé, kteří se snaží o redukci váhy a potřebují zahnat chuť na sladké zdravějším způsobem, než cukrovinkami.  

Mrkev a její léčivé účinky

Pektiny a další látky obsažené v mrkvi mají tu vlastnost, že na sebe dokážou vázat toxiny a až 80 % těžkých kovů v našem těle a vylučovat je z organismu. Pektiny dále podporují látkovou výměnu v těle. Vysoký obsah minerálních látek má velmi dobrý účinek na trávení. Při překyselení žaludku je výborná mrkvová šťáva, ta působí také preventivně proti některým druhům rakoviny (tlustého střeva, plic, slinivky, močového měchýře, hrtanu a jícnu).

Pravidelnou konzumací mrkve snižujete hladinu cholesterolu v krvi přibližně o 10 %. Další léčivé účinky mrkve jsou podpora paměti, pomoc při chřipce a nachlazení, dá se využít i jako afrodiziakum a je vhodná i pro diabetiky.

A jak je to s tvrzením, že díky mrkvi se nám lepší zrak? Je to pravda jen z části. Mrkev obsahuje provitamin beta-karoten, který příznivě ovlivňuje zrak. Není to ale nijak zásadní, více ho může ovlivnit čerstvá zelenina a ovoce s tmavě zelenými listy, ta obsahuje více antioxidantů a ty jsou pro zdraví zraku o dost významnější než beta-karoten. Ani nejzdravější zelenina a ovoce nás nezachrání od krátkozrakosti nebo dalekozrakosti, antioxidanty ale mohou působit jako prevence proti šedému zákalu.

Víte, že…

...existuje mrkev černá, bílá, fialová a žlutá? První oranžovou mrkev se podařilo vypěstovat až v 18. století, a to v Holandsku. Oranžová mrkev se poté rozšířila do celého světa, ale například v Indii používají žlutou, v Číně zase černou odrůdu.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Mrkvová buchta

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo, ořechy pomeleme, mouku prosejeme. V míse ušleháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a olej. V jiné míse smícháme zvlášť mouku, cukr, sodu, prášek do...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte