Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Ne nadarmo se říká, že rafinovaný bílý cukr je bílým jedem. Můžeme se bez něj ale hravě obejít. Nahradíme ho například medem, třtinovým cukrem anebo raději jinými, zdravějšími sladidly, jako jsou stévie, různé sirupy (například javorový, rýžový, agáve atd.) anebo karob. Ten nejen sladí, ale má i chuť podobnou kakau, takže je jeho zdravější alternativou. Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví, zkuste si upéct letošní vánoční cukroví bez cukru. V dalších letech se k těmto receptům budete jistě rádi vracet. 

Vánoční „klasika“ bez cukru

Bez některých druhů cukroví si Vánoce ani nedokážeme představit. Podívejte se na to, jak si připravíme to nejoblíbenější vánoční cukroví bez cukru.

Linecké pečivo

Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g oleje
  • 120 g sirupu agáve
  • citrónovou kůru
  • vodu

Linecké pečivo bez cukru - recept

Z ingrediencí vyrobíme vláčné těsto. Vložíme ho v potravinářské fólii nebo mikroténovém sáčku do ledničky, kde ho necháme asi hodinu. Těsto pro vykrajování si rozválíme na výšku zhruba 0,5 cm. Linecké cukroví pečeme na suchém plechu při teplotě 160 °C. 

Vanilkové rohlíčky

Potřebujeme:

  • 320 g másla (nebo rostlinného tuku)
  • 200 g mletých ořechů
  • 40 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 1 až 2 sáčky vanilkového cukru light (fruktóza s vanilkou) na obalení

Vanilkové rohlíčky - recept

Vytvoříme těsto z mouky, změklého másla nebo tuku, ořechů a vajec. Necháme ho odpočinout v chladu asi hodinu. Potom vyválíme z těsta váleček a odkrajujeme kousky podle toho, jak velké rohlíčky budeme chtít. Váleček zahneme na obou koncích a pečeme na plechu s pečícím papírem při teplotě zhruba 180°C po dobu asi 10 minut. Ještě horké rohlíčky obalíme ve vanilkovém cukru light, který můžeme úplně vynechat. 

Zázvorky

Potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 10 g karobu
  • 1 vejce
  • kávová lžička mletého zázvoru
  • citronová kůra
  • prášek do pečiva
  • trocha mléka

Zázvorky bez cukru - recept

Smícháme mouku s práškem do pečiva, zázvorem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Přidáme vejce, trochu mléka a vypracujeme hutné těsto. Rozválíme ho na plát o výšce asi 3-4 mm a vykrajujeme zázvorky. Pečeme je na plechu s pečícím papírem asi 8-10 minut při teplotě asi 180°C. Pečivo musíme dobře hlídat, má tendenci se rychle připalovat. Důležité je počítat s tím, že zázvorky potřebují čas k tomu, aby změkly, proto je pečeme minimálně 14 dnů před Vánocemi. 

Kokosky

Potřebujeme:

  • 200 g mletého kokosu
  • 125 g mletých mandlí nebo ořechů
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1,5 lžíce javorového sirupu (můžeme vynechat a přidat více medu anebo nahradit např. stévií)
  • podle chuti rumové, vanilkové nebo jiné potravinářské aroma

Kokosky bez cukru - recept

Kokos smícháme s namletými mandlemi. Přidáme med a javorový sirup. Těsto vypracujeme a pak na plech, vyložený pečícím papírem naklademe lžičkou kokosky. Můžeme je ponechat v původním tvaru anebo je po chvíli v troubě lžičkou nebo menší vařečkou vytvarovat do podoby placiček. 

Marokánky

Potřebujeme:

  • 250 ml smetany
  • 3 lžíce medu
  • 30 g hladké mouky
  • sušené ovoce (švestky, meruňky, hrušky, brusinky apod.)
  • madle
  • hrozinky

Marokánky - recept

Sušené ovoce a mandle nakrájíme na menší kousky. Ve smetaně rozmícháme mouku. V hrnci povaříme směs smetany s moukou s přidaným medem. Sundáme ze zdroje tepla, přidáme ovoce, mandle a koření. Na plech s pečícím papírem poklademe lžičkou hromádky směsi a vytvaruje do placiček. Pečeme pomalu, při teplotě 150-170°C. Marokánky můžeme obalovat v čokoládě. Použijeme ideálně čokoládu bez cukru. 

Rakouská ovocná vánočka

Potřebujeme:

  • 2 hrnky hladké celozrnné mouky
  • 1 hrnek bílé hladké mouky
  • 2 hrnky podmáslí
  • 1/4 hrnku medu
  • vždy po 1 hrnku sušeného ovoce: švestek, fíků, datlí, ½ hrnku sušeného rybízu (můžeme nahradit hrozinkami)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1 hrnek vlašských nebo lískových oříšků
  • kypřící prášek do pečiva
  • mletá skořice
  • mletý badyán
  • mletý hřebíček
  • trochu soli
  • rum nebo potravinářské aroma s rumovou příchutí

Rakouská ovocná vánočka - recept

Sušené ovoce nakrájíme na kousky, pokapeme rumem nebo potravinářským aromatem a necháme aspoň hodinu v chladu odležet. Mouku zamícháme s třtinovým cukrem, kořením, práškem do pečiva a špetkou soli, potom přidáme podmáslí. Důkladně vymícháme v hladké těsto. Přidáváme postupně ovoce a pořádně promícháváme. Když je těsto hotové, můžeme vytvarovat bochník. Ten umístíme do dortové formy, aby se při pečení neroztékal. Pokud je těsto řidší, nalijeme ho do vymazané a moukou vysypané formy např. na vánočku apod. Pečeme při teplotě 180 °C asi hodinu, ale záleží vždy na troubě, proto je třeba tuto vánočku našich jižních sousedů hlídat, aby nebyla připálená ani uvnitř syrová. Vánoční ovocný chléb nebo též rakouský kletzenbrot vydrží velmi dlouho bez oschnutí a jiných změn. 

Nepečené vánoční cukroví bez cukru

Populární je nepečené cukroví, nejen pro svou chuť, ale i snadnou přípravu. I zde se můžete inspirovat recepty, jak připravit toto vánoční cukroví bez cukru.

Kokosové kuličky

Potřebujeme:

  • 250 g sušených datlí
  • mletý kokos (5 lžič do hmoty, ostatní na obalení)
  • 1,5 dcl vody
  • 4 kávové lžičky kakaa bez přidaného cukru
  • 9 polévkových lžic ovesných vloček
  • podle chuti rum anebo rumové potravinářské aroma

Kokosové kuličky bez cukru - recept

Datle nakrájíme na kousky, rozmixujeme je s vodou. Přidáme kokos, kakao a doplníme ovesnými vločkami, dokud nevznikne hmota, ze které jdou tvarovat kuličky. Ty pak obalíme v kokosu. 

Ovocné bonbóny s čokoládou

Potřebujeme:

  • 250 g sušeného ovoce (meruňky, brusinky, ananas apod.)
  • 50 g mandlí
  • 100 g hořké čokolády bez cukru
  • med podle chuti
  • strouhaný kokos

Ovocné bonbóny s čokoládou - recept

Omyté sušené ovoce nakrájíme na kousky, smícháme v misce s medem a kokosem na směs, ze které lze vytvořit hrudky nebo kuličky. Ty namáčíme do čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni a necháváme okapat na kuchyňské mřížce. Každý takto vytvořený bonbón ozdobíme půlkou madle. 

Čokoládové košíčky s třešněmi

Potřebujeme:

  • 150 g sušených třešní
  • 250 g mléčné čokolády bez cukru
  • 125 ml šlehačky
  • 100 g hořké čokolády bez cukru
  • griotku, třešňovici nebo aroma s příchutí griotky anebo jiného vhodného likéru
  • ztužený tuk
  • lískové oříšky

Čokoládové košíčky s třešněmi - recept

Třešně nakrájíme na malé kousky, zalijeme griotkou, necháme cca 3 hodiny odležet. Šlehačku nalijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Necháme ji přejít varem, zmírníme teplotu. Rozpustíme v ní nalámanou mléčnou čokoládu. Přimícháme třešně a griotku, směsí plníme papírové košíčky. Necháme v chladničce ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s trochou ztuženého tuku a máčíme v ní ztuhlé ovocné hrudky. Ty zdobíme lískovým oříškem. 

Kávová zrna bez cukru

Potřebujeme:

  • 100 g sušených fíků
  • 60 g loupaných mandlí
  • 25 g ovesných vloček
  • vaječný bílek
  • instantní káva
  • horká voda
  • kakao bez přidaného cukru

Kávová zrna bez cukru - recept

Nakrájíme fíky na drobné kousky a v troše horké vody (1 – 2 polévkové lžíce) rozpustíme ¾ polévkové lžíce instantní kávy. V mixéru rozdrtíme všechny suroviny kromě kakaa na hmotu pro tvorbu zrn. Ze směsi modelujeme zrna, která obalíme v kakau a vložíme do papírového košíčku. 

Dvoubarevné domácí pralinky bez cukru

Potřebujeme:

  • 100 g bílé čokolády bez cukru
  • 100 g kvalitní hořké čokolády bez cukru
  • sušená pomerančová kůra
  • mleté chilli
  • citronové potravinářská aroma

Domácí pralinky bez cukru recept

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, do které přidáme mleté chilli. Směsí naplníme papírové košíčky do poloviny. Pak si opět ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, do které přidáme nalámanou sušenou pomerančovou kůru jako křupinky. Ochutíme citrónovým potravinářským aromatem. Směsí doplníme druhou polovinu košíčku. Do ještě horké čokolády můžeme vtlačit kousek dobře omyté čerstvé citronové nebo pomerančové kůry.   

Diskuse k článku

  • Květa

    12:00 3. 1. 2019 +1
    Dobrý den, prosím, zkoušeli jste vanilkové rohlíčky? Zdá se mi 320 g másla moc? Děkuji
  • Redakce - Spektrum Zdraví

    08:47 30. 11. 2018 0
    Dobrý den Eliško,

    linecké cukroví pečte na 160 stupňů jen cca 10minut. Nemělo by se připálit, proto pečte jen do zlatava / do růžova.
    Důležité je, aby byla trouba předehřátá. Pokud si nebudete jistá, můžete jeden kousek z trouby po 10 minutách vytáhnout, rozlomit a zkontrolovat, zda je propečený i zevnitř.

    Pěkný den, Anička z Redakce
  • Eliška

    15:13 29. 11. 2018 +1
    Dobrý den,
    na jak dlouho mám dát péct to linecké cukroví? :)

Lunární kalendář

ČTVRTEK 06. 05. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 07. 05. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 08. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 09. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 10. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ÚTERÝ 11. 05. 2021
býk
Měsíc putuje ve znamení Býka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den. Pozor na nachlazení, chraňte si…
více o tomto dni
STŘEDA 12. 05. 2021
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Zdraví a krása

Je libo mandle? 6 pádných důvodů, proč byste je měli jíst

Mandle patří k nejoblíbenějším ořechům na světě. Skvěle chutnají, jsou zdravé a bohaté na cenné látky. Dají se jíst “jen tak” nebo si z nich můžeme připravit spoustu dobrot. Slaných i sladkých. Dejte si s námi!...

Láska a vztahy

Partner má dítě z předchozího vztahu

Vztah dvou lidí je výzvou samo pro sebe. Pokud do vztahu vstoupí děti, dostává vztah naprosto nové rozměry. Pokud navíc jeden z partnerů má dítě z předchozího vztahu, pak má vztah skutečně speciální příchuť. Na...

Bydlení, zahrada

Týká se vás daň z nemovitosti? Blíží se termín platby, nezapomeňte na to!

Daň z nemovitosti se týká všech, kteří nemovitost vlastní. Nebo ji v minulém roce nabyli, prodali či darovali. Ani v takovém případě se letos povinnému papírování a řešení daní nevyhnete. Přitom termín, do kter...

Těhotenství, děti

Co pořídit, když čekáte miminko?

Příchod miminka v životě rodiny mnohé změní. A to nejen po psychické stránce a získání nových rolí. Do domácnosti přibude řada fyzických věcí, které tam jednoduše dříve nebyly. Některé pomůcky jsou potřebné, ji...

Psychologie

Smutek jako součást našeho života? Zkuste to změnit

Smutek je něco, co v životě nechceme, Avšak provází nás prakticky od narození až do smrti. Do života nám vstupují radostné i smutné události, které většinou relativně intenzivně prožíváme. Což je naprosto normá...

Ezoterika

Astromedicína: Jak funguje spojení astrologie a medicíny?

Astrologie není jen věda o tom, jak číst z hvězd. Pod tímto názvem se skrývá mnohem víc. Například i léčení pomocí astrologie čili astromedicína. Dokonce nám může pomoci některé naše zdravotní potíže rozkrýt a ...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Wellness

Domácí pěna do koupele přispěje k dokonalé relaxaci

Domácí pěna do koupele je produkt levný a stejně tak efektivní, jako ten kupovaný. Během jeho přípravy se zabavíte v dlouhé chvíli a zpříjemníte si den aromatickými éterickými olejíčky. Ostatně můžete si vyrobi...

Fitness

Jak se zbavit bolesti za krkem? Pravidelně zařazujte tyto cviky

Bolesti za krkem dokáží náš den pořádně prodloužit. Paradoxem zůstává, že za bolesti za krkem si zpravidla můžeme sami. Jak se vyhnout nepříjemnému a bolestivému omezení našeho pohybu? Začněte tím, že si pohyb ...

Rozvoj osobnosti

Fobie, které se tváří velmi kuriózně: Jaké strachy si lidé dokázali vybudovat?

Fobie komplikují životy lidí již po stovky let. Tyto stavy se vyznačují až chorobným strachem z konkrétní věci anebo činnosti. Někdy mohou dotyčného doslova paralyzovat. Mezi nejčastější příznaky fobií patří úz...

Recepty

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Mazlíčci

Americký mini kůň je přítulný a aktivní společník, který pomáhá zvládat stres

Americký mini kůň je přítulným společníkem, kterého si oblíbíte hned na první pohled. Jeho roztomilý vzhled a povaha vás učaruje. Především v Americe patří mezi vyhledávané mazlíčky. Pomáhá překonávat stres, dí...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Nějaký ty filozofický pindy aneb zamyšlení nad bytím a nebytím

Při příležitosti prvního máje jsem se rozhodla, že vás opět obšťastnim svýma filozofickýma pindama (jak říkával kdysi můj otec). Dneska to bude jen takový malý zamyšlení nad mym bytim a nebytim. Je to s tvrdym y, takže buďte v klidu, nikdo mě nijak nikdy netejral. Bych se ani nenechala, slíznul by to zpátky! Sice se na mě dá dříví štípat, ale všechno má svý hranice, že jo.