Upečte si to nejlepší linecké cukroví. Chutná jako od babičky

Upečte si to nejlepší linecké cukroví. Chutná jako od babičky

Vánoce se blíží a k nim neodmyslitelně patří linecké cukroví. Lahodné a vláčné linecké cukroví miluje snad každý. A protože ho peče skoro každá česká domácnost, existuje řada způsobů, jak linecké cukroví udělat. Poradíme, jaký nejlepší má linecké cukroví recept a jakou má přípravu. Jak upéct linecké cukroví od babičky? 

Čtěte také:

Vánoční cukroví - nejlepší recepty: Vedou u vás vanilkové rohlíčky, vánoční perníčky nebo linecké?

Tipy na nejlepší linecké cukroví

  • Máslo, které používáme do těsta, můžeme ještě ztuhlé do těsta nastrouhat. Nebudou se nám tvořit hrudky. Když použijeme máslo rozměklé, těsto se bude zbytečně lepit.
  • Do hotového těsta použijme citron a citronovou kůru. Linecké cukroví díky tomu získá svou jedinečnou chuť a nebude se tolik lámat.
  • Těsto na linecké cukroví zabalme do potravinové fólie. Dejme ho do ledničky a nechejme ho odležet alespoň dvě hodiny. Ale klidně i více.
  • Když těsto vytvarováváme, musí být chladné. Jinak se nám bude lepit a nebude se nám dařit je správně vykrojit.
  • Upečené linecké cukroví skladujme v chladnu, aby nám neokoralo.
  • Nejklasičtější je promazávání marmeládou. Výhodou je, že marmeláda dlouho vydrží. Ale někdy můžeme použít i různé krémy, například máslové. Pokud použijeme krém, linecké cukroví namažme až těsně před Vánoci. Jinak by se nám mohlo zkazit.
  • Linecké cukroví je dobré upéct nějakou dobu před Vánoci.Když ho necháme před konzumací odležet, bude vláčnější a chutnější. Ideálně ho upečme dva týdny před Vánoci.

Jaké má linecké cukroví recept? 

Klasické vánoční cukroví nám nemusí dělat radost jen na Vánoce. Můžeme si jej upéct i na jiné svátky, jako jsou Velikonoce. Anebo jen tak ke kávě a čaji. Původem sice pochází z Rakouska, ale své místo si našlo i v naší kultuře. Jaký má linecké cukroví recept?

Co budeme na linecké cukroví potřebovat?

  • 350 gramů hladké mouky
  • 120 gramů moučkového cukru
  • 250 gramů másla
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • BIO citronová kůra a citronová šťáva

 

Jak linecké cukroví upéct?

  1. Připravme si vál. Vezměme mouku a skrz síto ji na vál prosejme. Nebudeme mít v těstě hrudky.
  2. K mouce přidejme cukr a nastrouháme studené máslo. Poté ke směsi dejme i žloutky. Nakonec přidejme citronovou kůru a citronovou šťávu.
  3. Ze směsi vypracujme těsto. Dejme si záležet, aby nám vznikla jednolitá směs.
  4. Těsto zabalme do potravinářské fólie a dejme odležet do chladu.
  5. Na vál přidejme mouku, aby se nám těsto při zpracovávání nelepilo.
  6. Vyndejme těsto a vyválejme z něj tenký plát.
  7. Z plátu vykrájejme požadované tvary. Pokud budeme linecké cukroví chtít slepovat, vykrájejme je v sudém počtu. Do poloviny z těchto tvarů vykrájejme kovovou trubičkou ve středu kolečko. Potřeme jej vejcem. Můžeme je posypat loupanými mandlemi anebo nasekanými ořechy.
  8. Dejme linecké cukroví na plech a pečme jej do růžova. Záleží na velikosti našich tvarů a tloušťce těsta. Většinou stačí asi 10 až 15 minut na 160 °C v předehřáté troubě.
  9. Až linecké cukroví vychladne, namažme jej marmeládou a slepme je k sobě. Krémem cukroví namažme až těsně před podáváním.
  10. Linecké cukroví dejme do chladna, kde je necháme až do Vánoc.

 

Recept na linecké cukroví od babičky

 

Nejlepší cukroví je často to nejosvědčenější. Linecké cukroví od babičky si můžeme upéct i doma a zaručeně bude chutnat celé naší rodině. Jak si upéct linecké cukroví od babičky?

 

Co budeme na linecké cukroví od babičky potřebovat?

  • 210 gramů hladké mouky
  • 140 gramů másla
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové šťávy

 

Jak linecké cukroví od babičky připravit?

  1. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vyndejme je tedy nějakou dobu před pečením z ledničky.
  2. Mouku a cukr prosejeme, hrudky v sítku vyhodíme.
  3. V misce smíchejme cukr, mouku, máslo, žloutky a citrónovou šťávu.
  4. Směs zpracujme na drobenku. Poté směs vyklopme na vál a rukama zpracujme v hladké těsto.
  5. Zabalme těsto do potravinové fólie a dejme je odležet do lednice. Alespoň na hodinu.
  6. Poté těsto na linecké cukroví od babičky z lednice vyndejme a rozdělme ho na čtyři kusy.
  7. Z kusů vyválejme plát těsta. Neměl by být příliš tenký, ať se nám cukroví neláme.
  8. Když těsto vyvalujeme, posypávejme ho prosetým moučkovým cukrem. Výhodou je, že narozdíl od používání mouky, těsto zůstane vláčné a nebude tvrdé. Ale s cukrem šetřeme, aby naše linecké cukroví nebylo příliš sladké.
  9. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 10 minut. Ale linecké cukroví průběžně hlídejme, aby se nám nepřipálilo. Může se stát, že některé kusy se upečou dříve než jiné.
  10. Linecké cukroví od babičky nechejme odležet a marmeládou potírejme až po několika dnech.

 

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.