Dopřejte si jarní zeleninu v podobě mrkve, petrželky a hrášku v citronové kuřecí polévce.

Jarní zelenina na talíři: 6 receptů nabitých vitamíny a minerály

Jarní zelenina jako například mrkev, hrášek, chřest, špenát, ředkvičky nebo petržel se bude výtečně vyjímat na vašem menu. Zapomeňte tedy již na hutné a těžké pokrmy zimního období a osvěžte se lehčími variacemi, díky nimž také posílíte imunitní systém.

Připravili jsme pro vás 6 jednoduchých receptů s jarní zeleninou, které uvítají i milovníci masa. Vlijte si energii do žil díky sezónním surovinám! Ty si můžete buď sami vypěstovat, nebo jednoduše zakoupit na farmářských trzích.

Jarní zelenina na talíři: Citronová kuřecí polévka

Pokud chcete zužitkovat jarní zeleninu v podobě mrkve a hrášku, máte skvělou příležitost to udělat při vaření této chutné a osvěžující polévky s vůní citronu a petrželky.

Čtěte také:

7x jarní recepty pro sílu, energii i očistu těla

Potřebné ingredience:

  • 9 hrnků kuřecího vývaru se sníženým obsahem soli
  • 4 hrnky trhaného vařeného kuřecího masa (asi z jednoho kuřete)
  • ¾ hrnku pokrájené cibule (1 malá cibule)
  • ¾ hrnku naplátkované oloupané mrkve (2 velké mrkve)
  • ½ hrnku naplátkovaného řapíkatého celeru (3 stonky celeru)
  • ½ hrnku suchého bílého vína
  • 2 a ½ lžičky soli
  • asi 220 g nevařené těstovinové rýže Orzo
  • ¾ hrnku mraženého hrášku (nechte rozmrznout)
  • ¼ hrnku nasekané čerstvé petrželky (hladkolisté)
  • 1 polévková lžíce citronové kůry plus ¼ hrnku čerstvé šťávy (ze 2 citronů)

Recept na citronovou kuřecí polévku

  1. Vložte ingredience do pomalého hrnce: Smíchejte kuřecí vývar, kuřecí maso, cibuli, mrkev, celer, víno a sůl v 6litrovém pomalém hrnci. Zakryjte a vařte na nízké teplotě, dokud zelenina nezměkne – asi 4 hodiny.
  2. Přidejte těstovinovou rýži Orzo: Po uplynutí doby vaření zvyšte teplotu plotny na vysokou a vmíchejte těstovinovou rýži Orzo. Polévku přikryjte a vařte do změknutí, asi 15 až 20 minut.
  3. Přidejte poslední ingredience a podávejte: Nakonec do polévky vmíchejte hrášek, nasekanou petrželku, citronovou kůru a citronovou šťávu. Podávejte ihned.

Jarní zelenina na talíři: Kuřecí prsa plněná zeleným chřestem

Chřest je velice oblíbenou jarní zeleninou a perfektně se hodí při vaření vegetariánských nebo masových pokrmů. Jeho sezóna začíná v dubnu a končí v červnu. Dopřejte si jej třeba s kuřecími prsy.

Potřebné ingredience

  • 1 lžička sušeného italského koření
  • ¾ lžičky hrubozrnné (košer) soli
  • ¾ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušené cibule
  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže (každé cca 170–200 g)
  • 170 g čerstvého chřestu (asi 12 středních kusů)
  • 75 g grilované červené papriky z konzervy, nakrájené na proužky
  • 60 g sýru Gruyère, nastrouhaného
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce suchého koňaku
  • 2 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 375 ml kuřecího vývaru
  • nasekaná hladkolistá petržel na posypání

Recept na kuřecí prsa plněná zeleným chřestem

  1. Předehřejte troubu a připravte koření: Troubu nechte vyhřát na 220 °C. V malé misce pak smíchejte italské koření, sůl, pepř, česnekový a cibulový prášek.
  2. Připravte kuřecí prsa: Každé prso rozřízněte na bocích tak, aby vznikla kapsa. Pak maso ochuťte zevnitř i zvenku připravenou směsí koření. Do každé kapsy následně vložte 3 stonky chřestu, 2 polévkové lžíce nakrájené grilované papriky a 3 polévkové lžíce sýru. Okraj prsa uzavřete pomocí párátek.
  3. Upečte kuřecí prsa: Na pánvi vhodné do trouby rozpalte olivový olej. Pak na ní opečte kuřecí prsa z obou stran dozlatova (asi 2 až 3 minuty na každé straně). Nakonec přesuňte celou pánev do trouby a pečte maso 20 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 74 °C. Po dopečení kuřecí prsa přemístěte na talíř a nechte 5 minut odpočinout.
  4. Připravte omáčku: Slijte tuk z pánve, v níž se peklo maso, ale ponechte výpek. Pak pánev vraťte na plotnu, přidejte koňak a nechte zredukovat (1 až 2 minuty). Dále vložte máslo, po rozpuštění přisypte mouku a chvíli restujte (asi 30 vteřin). Pomalu přilévejte kuřecí vývar, zašlehávejte dohladka a nechte vařit 3 až 5 minut, až omáčka zhoustne.
  5. Servírujte: Z masa odstraňte párátka a nakrájejte ho na plátky. Kuřecí kapsu s jarní zeleninou nandejte na talíř, přelijte omáčkou, posypte čerstvou petrželkou a podávejte s oblíbenou přílohou. Hodí se třeba vařené brambory nebo opečená bageta.

Jarní zelenina na talíři: Salát s cukrovým hráškem, medovým dresinkem a jedlými květy

Tento pestrý salát lahodí nejen chuťovým buňkám ale i oku. Jarní zelenina v něm obsažená vám doplní především potřebné vitamíny. Tento vegetariánský recept si oblíbíte i jako masožravci.

Potřebné ingredience:

  • cca 450 g čerstvého cukrového hrášku, neořezaný a vodorovně rozpůlený
  • 2 hrnky rukoly
  • 1 malá šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 a ½ lžičky citronové kůry a 2 lžíce citronové šťávy (z 1 středního citronu)
  • ¾ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce plus ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 hrnku panko strouhanky
  • 1 střední stroužek česneku, nastrouhaný
  • cca 20 g parmazánu, jemně nastrouhaný
  • cca 30 g hoblinek parmazánu
  • jedlé květy (volitelné)

Recept na salát s cukrovým hráškem, medovým dresinkem a jedlými květy

  1. Příprava panko směsi: Zahřejte 1 polévkovou lžíci oleje na středně velké nepřilnavé pánvi. Přidejte panko strouhanku a smažte za častého míchání, dokud se olej nevstřebá a panko strouhanka nezačne opékat – asi 2 minuty. Dále přidejte česnek a smažte za stálého míchání, dokud nebude panko strouhanka sytě zlatohnědá a česnek voňavý – asi další 2 minuty. Poté směs přeneste do malé misky a nechte 5 minut vychladnout. Nakonec do ní vmíchejte strouhaný parmezán, citronovou kůru a 1/4 lžičky soli.
  2. Příprava dresinku: Ve velké míse smíchejte citronovou šťávu, med, hořčici a půl lžičky soli. Postupně zašlehejte zbývající čtvrt šálek oleje, dokud se neemulguje.
  3. Sestavení salátu: Do mísy s dresinkem vložte cukrový hrášek, rukolu, šalotku a hoblinky parmezánu. Všechny suroviny řádně promíchejte lžící a posypte v závěru panko směsí. Dozdobit můžete i jedlými květy.
  4. Podávání: Salát s jarní zeleninou ihned podávejte a vychutnejte si jeho čerstvou chuť.

Jarní zelenina na talíři: Pečený losos se špenátem a těstovinovou rýží

Máte-li v oblibě lososa, bude se vám zamlouvat tento skvělý recept, v němž je hlavní jarní zeleninou špenát. S celozrnnou těstovinovou rýží Orzo pak získáte plnohodnotný oběd nebo večeři.

Potřebné ingredience:

  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 60 ml husté smetany
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ½ lžičky soli
  • trochu mletého pepře
  • asi 380 g nakrájených hub (např. žampiony)
  • 250 g celozrnné těstoviny Orzo
  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • asi 550 g čerstvého lososa, naporcovaného

Recept na pečeného lososa se špenátem a těstovinovou rýží

  1. Předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Na velké pánvi smíchejte kuřecí vývar, smetanu, česnekový prášek a dle chuti osolte i opepřete. Dále přidejte houby, těstovinovou rýži Orzo a na prudkém ohni přiveďte k varu.
  3. V další fázi vmíchejte čerstvý špenát a pokračujte ve vaření na mírném plamenu, dokud těstovinová rýže nezměkne a omáčka se nezredukuje a nezahustí – to bude trvat asi 10 až 12 minut.
  4. Mezitím potřete olejem obě strany kousků lososa a také osolte i opepřete dle chuti. Rybu položte na plech a pečte v troubě zhruba 8 až 10 minut.
  5. Upečeného lososa podávejte se směsí jarní zeleniny a těstovinové rýže Orzo. Dobrou chuť.

Jarní zelenina vám pomůže doplnit potřebné vitamíny.

Jarní zelenina na talíři: Pikantní salát s bramborami, fazolemi a citronovo-koprovým dresinkem

Tento lehký bramborový salát bez majonézy je skvělou volbou na pikniky, grilování nebo jako příloha k masu. Osvěží ho citronovo-koprová zálivka a křupavé ředkvičky jakožto oblíbená jarní zelenina.

Potřebné ingredience:

Na salát:

  • 1,4 kg malých červených brambor (půlené nebo čtvrcené podle velikosti)
  • 2 lžíce soli do vody na vaření brambor
  • cca 200 g zelených fazolek, nakrájených na 4 cm kousky
  • 3 ředkvičky, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Na dresink:

  • kůra z 1 citronu + šťáva ze 2 citronů (asi 60 ml)
  • 1 šalotka, jemně nasekaná
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • hrst čerstvého kopru (asi 25 g), nasekaná – část do dresinku, část na závěr
  • 160 ml olivového oleje

Recept na pikantní salát s bramborami, fazolemi a citronovo-koprovým dresinkem

  1. Uvařte brambory a fazolky: Vložte brambory do velkého hrnce, zalijte vodou, přidejte 2 lžíce soli a přiveďte k varu. Vařte 8 až 10 minut, dokud nejsou měkké, ale ne rozvařené. Přidejte fazolky a vařte společně ještě 1 minutu. Poté vše slijte a nechte vychladnout (cca 30 minut). Přesuňte do velké mísy a přikryjte fólií, dokud nebudete salát sestavovat.
  2. Připravte dresink: V míse smíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, šalotku, ocet, hořčici, pepř, sůl a asi 1 lžíci nasekaného kopru. Za stálého šlehání přilívejte olivový olej, dokud nevznikne emulze.
  3. Ochucení brambor: K bramborám a fazolkám přidejte asi polovinu zálivky a promíchejte. Nechte odstát 30 minut, aby se chutě propojily.
  4. Dokončení salátu: Krátce před podáváním vmíchejte ředkvičky, zbytek kopru a zálivky. Na závěr posypte pažitkou. Salát s jarní zeleninou podávejte studený nebo vlažný.

Jarní zelenina na talíři: Krémové penne s pestem a krevetami a hráškem

Rychlé krémové těstoviny s pestem, krevetami a jarní zeleninou v podobě sladkého hrášku vás osloví jako lehký oběd nebo večeře.

  • 340 g nevařených penne těstovin
  • 450 g syrových krevet (střední velikosti, oloupané a očištěné)
  • 150 g mraženého sladkého hrášku
  • 200 g chlazeného bazalkového pesta
  • 1/4 lžičky soli (ideálně hrubozrnné)
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 30 g parmazánu (na hoblinky, cca 1/2 hrnku)

Recept na krémové penne s pestem a krevetami a hráškem

  1. Uvařte těstoviny: Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte penne podle návodu. Dvě minuty před koncem varu přidejte do vody hrášek a krevety. Vařte společně, dokud nejsou těstoviny al dente a krevety růžové.
  2. Sceďte a uchovejte vodu: Směs těstovin, hrášku a krevet sceďte a ponechte si asi 120 ml vody z vaření. Vše vraťte zpět do hrnce.
  3. Spojte s pestem: Do horké směsi vmíchejte bazalkové pesto, sůl a pepř. Postupně přilévejte část odložené vody a míchejte, dokud nevznikne jemná, krémová omáčka.
  4. Dokončete pokrm: Přendejte těstoviny do servírovací mísy, posypte hoblinkami parmazánu a ihned podávejte.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.