Zavařování se nemusíte bát ani jako úplní začátečníci. S našimi tipy to zvládnete levou zadní.

Jak zavařovat správně? Mrkněte na recepty a tipy odbornice

Zahrádka plná rajčat, paprik, nebo cuket, na trhu spousta čerstvé zeleniny od zahrádkářů. Co s nimi? Zavařit! Jednak spotřebujete všechno čerstvé ovoce a zeleninu, které jako naschvál dozrává téměř současně, jednak si uděláte zásoby na zimu z těch nejlepších surovin. Zavařování se nemusíte bát ani jako úplní začátečníci. S našimi tipy to zvládnete levou zadní.

Zatímco v létě koupíte křupavou zeleninu na každém rohu a za rozumnou cenu, v zimě se většinou musíte spoléhat na sortiment supermarketů, který se skládá především z produktů dovážených přes půl světa. Chuť voňavých rajčat ze zahrádky nebo z trhu se s těmi dováženými nedá vůbec srovnávat a cena zimních vitamínů se poslední dobou šplhá do závratných výšin. Ani příští rok tomu bohužel nebude jinak.

Buďte proto před zimou o krok napřed a připravte si zásoby z té nejkvalitnější zeleniny. Až budete chtít v zimě udělat špagety s rajčatovou omáčkou, svíčkovou s kořenovou zeleninou nebo třeba salát s červenou řepou, sáhnete do spíže a za pár minut máte hotovo. Navíc ze surovin, které jste si sami vypěstovali nebo nakoupili na trhu. Prostě víte, co jíte.

Zavařování zvládne úplně každý

Jestli se v dnešní době vyplatí zavařovat, jsme se zeptali Veroniky Gruntové, která vede projekt Máma z gruntu a je velkou propagátorkou vlastního zpracování úrody. „Jestli zavařovat? U mě je odpověď zcela jasná. Ano, vyplatí se to,“ říká Veronika. „Zkuste se schválně podívat v obchodě, kolik stojí sklenice marmelády, kompot nebo třeba kde v zahraničí se vyrábí znojemské okurky. Zavařování má jednu obrovskou výhodu a to je to, že víte, co si do sklenice dáte. Víte, že zelenina byla kvalitní domácí nebo od českých farmářů, kolik jste přidali soli nebo jaký jste použili ocet, který chuť nálevu taky výrazně ovlivňuje.“

Jestli už se zavařováním zkušenosti máte, víte sami, že tu jde především o pečlivost, čistotu a někdy i nápady na změnu. Pro nové videorecepty, inspiraci a tipy na zavařování si můžete zajít přímo k Veronice na web Zavařujeme s Mámou z gruntu.

Jestli ale teprve začínáte, připravili jsme pro vás spolu s Mámou z gruntu několik rad. Stačí je dodržovat a slibujeme, že se vám zavařování podaří i na poprvé.

1. Čisté sklenice a víčka zajistí trvanlivost

Jedna z nejdůležitějších rad je dodržování čistoty. Marmelády, čatní, kompoty, čalamády i všechny ostatní zavařeniny jsou náchylné na plísně. Jakmile se do sklenic dostanou nečistoty, máte o chlupatý kožíšek na džemu postaráno. Proto je potřeba sklenice, víčka i nástroje pečlivě sterilovat v troubě, v myčce nebo alespoň v horké vodě. Nepodceňte to.

2. Zelenina a ovoce musí být v nejlepší kondici

Kdepak, do džemů ani čalamád nepatří zelenina potlučená, mírně nahnilá, povadlá ani jinak poškozená. Jeden špatný kousek vám může zkazit celou várku. Vybírejte proto ovoce a zeleninu dobře zralé, pro zavařování raději pevnější a bez výrazných vad.

3. Ocet pro zavařování dobře vybírejte

Častým problémem u zavařování a nakládání zeleniny může být nevhodný nálev. Těšíte se na křupavé okurky, ale ze sklenice vytáhnete rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí. Kde se stala chyba? Problém může být v levném octu. Doporučujeme proto používat ocet kvalitní, s tradiční recepturou, která obsahuje voňavý estragon a karamel, který chuť nálevu výrazně ovlivní. Najdete ho třeba v Bzeneckém lihovém 8% octu, který se vyrábí podle podobné receptury už více než sto let. Víc informací o něm a jeho použití při zavařování, ale také o vinných, jablečných či Balsamico octech, které jsou naopak vhodnější pro dochucování jídel, najdete v rádci na webu Bzeneckyocet.cz.

4. Připravte si všechno dopředu

Projděte si pečlivě recepty na zavařování a ujistěte se, že máte všechny suroviny po ruce včetně koření, soli, cukru a dalších důležitých přísad. Kromě nich si připravte také čisté sklenice s víčky, naběračku nebo vařečku (raději plastovou než dřevěnou) a pořiďte si zavařovací hrnec. Není až tak drahý, využijete ho na zeleninu i ovoce, zpasterizujete v něm mošt z jablek a v zimě se navíc díky němu zahřejete venku s přáteli u svařáku. Pokud však v malém bytě nemáte tolik prostoru, jde zavařovat i v myčce či troubě. Více ve svých tipech na webu poradí Veronika.

5. Dodržujte pečlivě postup

Řadu opravdu dobrých receptů na zavařování zeleniny, hříbků, okurek nebo třeba masa, které zvládnou i začátečníci, najdete na blogu Milujemeocet.cz. Dávejte však pozor, abyste přesně dodrželi nejen poměry ingrediencí a postup přípravy, ale také dobu zavařování. U marmelád a džemů může být delší, ale u zavařených a nakládaných okurek nebo kompotů je potřeba čas dodržet, aby ovoce a zelenina zůstaly křupavé a nerozvařily se.
Zavařování zeleniny je nejen návratem k tradicím, ale také způsobem, jak v zimě ušetřit spoustu peněz při nákupech, a přitom jíst kvalitní potraviny. Uvidíte, že vás zavařování chytne, ostatně podrobné videorecepty vám to usnadní. Vyzkoušejte si třeba pikantní křupavou mrkvičku, božskou cuketovou omáčku, domácí kečup, červenou řepu s křenem nebo plněné papriky, které pro vás Veronika Gruntová chystá na stránce Zavařujeme s Mámou z gruntu. Pohled na spíž plnou dobrot a jejich svěží chuť vás určitě potěší nejen v zimě.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.