Domácí vaječný likér je chutnější než ten kupovaný.

Domácí vaječný likér v hlavní roli: Jak ho připravit + 2 tipy na teplé míchané nápoje

Domácí vaječný likér ve vás vyvolá dozajista tu správnou předvánoční náladu. Řada domácností si bez něj svátky vlastně ani neumí představit. Každý tento tekutý mls vyrábí tak trochu jinak. My vám dáme inspiraci na dvě varianty, a to jak na tu klasickou, tak i na hřejivou kořeněnou.

A protože je domácí vaječný likér chutný nejen studený, tak si s námi můžete připravit i skvostné teplé míchané nápoje, které zaručeně v chladných podzimních a zimních dnech zahřejí. Kromě jiného vám třeba připomenou horskou dovolenou, která je zpravidla s těmito drinky spojená. Kalimero či Bombardino vás dozajista osloví!

Domácí vaječný likér pro milovníky klasiky

Jako první pro vás máme recept na domácí vaječný likér, který se skládá z několika málo standardních surovin. Připravený jej tedy budete mít raz dva. Na litr koňaku budete potřebovat následující:

Čtěte také:

Jaký alkohol by neměl chybět na svátečním stole? Rozhodně punč a svařák

  • 1 litr kvalitního plnotučného mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání (vybírejte tučnější)
  • 200 gramů Salka (slazeného mléka)
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 40 až 50 gramů vanilkového cukru
  • 8 vaječných žloutků
  • 400 mililitrů tuzemského nebo bílého rumu

Nejprve si připravte vodní lázeň. To učiníte tak, že si ve větším hrnci zahřejete vodu a na okraje hrnce položíte mísu. Ideálně by měla být z varného skla. Voda nesmí příliš vřít, udržujte tedy mírnější plamen. Do rozehřáté (nikoliv vroucí) mísy pak vložte vaječné žloutky a smíchejte metličkou spolu s vanilkovým cukrem do hustější hmoty. Aby byl domácí vaječný likér kompletní, je potřeba ještě ke žloutkům přidat Salko, plnotučné mléko, zrníčka z vanilkového lusku a tučnější smetanu ke šlehání. Všechny ingredience pečlivě promíchejte. Měla by vám vzniknou polotekutá hmota. V této fázi ještě přilijte zvolený druh rumu a opět metličkou propojte. Až se tekutina mírně zahřeje, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout. Váš domácí koňak z vaječných žloutků je na světě. Po zchladnutí jej vlijte do sklenice nebo lahve a dejte do lednice.

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením

Druhý recept na domácí vaječný likér potěší zejména milovníky vánočního hřejivého koření. Jeho chuť je přímo dokonalá, přesvědčte se o tom sami. K přípravě nápoje budete potřebovat:

  • 397 gramů Salka (1 konzerva)
  • 1 litr neslazeného kondenzovaného mléka
  • 8 vaječných žloutků
  • 2 až 3 lžíce tekutého bio medu
  • 3 skořice (vcelku)
  • 6 celých badyánů
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 zrníček kardamomu
  • 400 mililitrů rumu dle volby

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením bude chutnat především těm, kteří mají rádi intenzivní chutě. Začněte obdobně jako v předchozím případě. Ve vodní lázni si rozmíchejte vaječné žloutky spolu s bio medem pomocí metličky, až se suroviny propojí a vznikne homogenní hmota, přidejte kondenzované neslazené mléko i Salko. Na řadu v další fázi přichází voňavé koření. Tekutinu ochuťte zrníčky z vanilkového lusku a vložte i celou skořici a rozmělněný kardamom. Suroviny prohřívejte asi dvacet minut, aby se uvolnilo požadované aroma, které vás doslova navnadí na Vánoce. Na konci pak vlijte do směsi rum dle výběru, promíchejte a máte hotovo. Teď už jen zbývá ochutnat a zbylý koňak uložit na svátky v chladničce.

Domácí vaječný likér je chutný v drinku zvaném Bombardino.

Domácí vaječný likér a 1. tip na teplý míchaný nápoj: Kalimero

Právě zhotovený domácí vaječný likér můžete jednoduše použít i k přípravě teplých míchaných nápojů. Jako první vám představujeme povzbuzující a lahodné Kalimero. Tento hřejivý drink se s oblibou podává v horských restauracích například po lyžování. Na jeho výrobu (4 menší šálky) si obstarejte:

  • 200 mililitrů domácího vaječného likéru
  • 2 klasická a kvalitní espressa
  • 80 mililitrů bílého rumu
  • plnotučnou smetanu ke šlehání

Začněte tak, že si domácí vaječný likér prohřejte spolu s bílým rumem například ve vodní lázni (teplota nesmí přesáhnout 70 až 80 stupňů Celsia). Tekutinu pak rozlijte do čtyřech sklenic, přelijte espressem a dozdobte čerstvě ušlehanou smetanou. Dobrou chuť!

Domácí vaječný likér a 2. tip na teplý míchaný nápoj: Bombardino

Domácí vaječný likér dokonale vynikne i v populárním teplém míchaném nápoji Bombardino. Tento drink milují především dámy. Abyste jej ochutnali, nemusíte jet na hory. Vše zvládnete snadno i doma. Připravte si tyto ingredience:

  • ½ litru domácího vaječného likéru
  • ¼ litru kvalitní whisky
  • ¼ litru plnotučné smetany ke šlehání
  • 200 mililitrů plnotučného mléka
  • kakaový prášek

Ve větším rendlíku spolu prohřejte (na 70 až 80 °C) domácí vaječný likér a whisky. Opět by se tekutina neměla vařit, jako v přechozím případě. Mezitím si také ohřejte hrnek mléka v mikrovlnce nebo malém hrnci, vlijte jej do nápoje a propojte vařečkou či metlou. V této chvíli je vaše Bombardino téměř hotové. Rozlijte drink do malých hrníčků (asi 3 až 4) a navrch nastříhejte čerstvou ušlehanou smetanu. Její povrch ještě posypte trochou kakaového prášku a dopřejte si příjemnou předvánoční chvilku. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 03. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 04. 05. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.