img

Bezinkový likér

Suroviny: Bez černý – zralé plody 5 l (4-5 kg) Cukr 2 kg Káva instantní - 4 lžíce nebo 5 lžic kávy mleté Rum (nebo vodka) 1 l Citron - 2 ks…

Tento sladký a lahodný bezinkový likér je nejen chuťové velice příjemný, ale také zdraví prospěšný. Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. K léčbě se užívá 1 malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním. Plody bezu černého obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.

 

Čtěte také:

Vyrobte si bezinkový likér. Je skvělý na bolavá záda, kolena i na migrény

BEZINKOVÝ LIKÉR - RECEPT

Suroviny:

  • Bez černý – zralé plody 5 l (4-5 kg)
  • Cukr 2 kg
  • Káva instantní - 4 lžíce nebo 5 lžic kávy mleté
  • Rum (nebo vodka) 1 l
  • Citron - 2 ks nebo kyselina citronová
  • Hřebíček 5 ks
  • Voda cca 5 l

Bezinkový likér - příprava

Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka nebo kyselinu citronovou podle chuti, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce) rozmíchanou v malém množství vody nebo šálek silné turecké kávy (zcezené). Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu nebo vodky. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.

POZOR! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Bez černý - recepty z plodů

Bezinkový čaj z plodů

Užívá se při nachlazení.
Příprava: 1 lžička sušených plodů se zalije čtvrt litrem vroucí vody. Necháme odstát 15 minut, poté přecedíme a pijeme.

Bezinkový sirup na trojklaný nerv I.

1 lžíce sušených bezinek, 6 lžic vlažné vody, 10 kapek alkoholu. Všechno smícháme a necháme louhovat do druhého dne. Užíváme 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců.

Bezinkový sirup na trojklaný nerv II.

Bezinky (černé kuličky) rozvaříme, vymačkáme, přidáme umělé sladidlo a 30 minut vaříme. Poté slijeme do malých sklenic a sterilujeme. Užíváme denně 1-3 lžičky.

Bezinkový čaj z listů

Čistí krev, pomáhá při vodnatelnosti
Příprava: 8 listů nakrájíme a povaříme 10 minut ve čtvrt litru vody.

Bez černý - další recepty

Diskuse k článku

  • Hana

    19:42 21. 8. 2017 +2
    Mlýnkem na ovoce vymačkat šťávu s dužninou.
    2 kg šťávy
    1 kg cukru
    1 citron - šťáva
    Lžíce granulované kávy nebo poměr silné zrnkové
    Lžička skořice, někdo rád i hřebíček
    Vanilkový cukr
    ... Svaříme.
    Do vychladlého přidat alkohol. Já dávám Rum
    0,5 litru Rumu
    .....
    Rozhodně nenastavovat vodou. Bezinek je dost. Když se mi nechce otročit s mlýnkem, jen bobule rozvařím, přecedím.
    Uchovávám v lednici nebo zavařím bez rumu a léčidlo si dodělávám během roku.

  • Jana

    22:49 2. 1. 2017 +7
    Vodu dávám jen na podlití než se bezinky začnou vařit. Nikdy se mi nezkazil a je krásně hustý. Nebudu likér kazit vodou.
  • josef divný

    06:45 14. 11. 2014 +1
    Vážená paní autorko, příspěvek jsem napsal právě až po odzkoušení. Drobátko jsem změnil poměr alkoholu vůči vodě, tedy vznikl likér s obsahem cca 18 % alkoholu.
    Tohoto likéru již není, neb dámskou částí rodiny byl vypit, a to do ne do roka, ale do dna.
    Prostě musíte s tímto receptem pracovat, nebrat doslovně různá tvrzení i přispěvatelů, a vznikne Vám ňamka.
    Ač v poslední větě v neposlední řadě děkuji autorce za inspiraci.
  • Renca

    23:24 7. 10. 2014 -2
    Mne se stalo neco podobneho, kdyz jsem ne dostatecne scedila povarene bobule..a do stavy se mi dostaly i vetsi kusy bezinek. Ty mi pak chytly plisen pri uskadneni ve sklepe, kde plisen kvuli vlhku neni obecne problem. Ted uz s tim nic asi neudelate. Nekdo to neresi a kdyz je to na zacatku, tak to setre a je to. Ja bych si asi udelala novy liker. Stoji to za to, je vynikajici. Mnam :-).
  • Eva

    23:38 2. 10. 2014 -3
    Dobrý den, likér je výtečný :-). Letos jsem ho dělala podruhé a tvoří se na něm plíseň. Postupovala jsem dle návodu a uložen je v chladu a temnu. Můžete mi někdo poradit co s tím? Zda znovu převařit? Děkuji za radu a na zdraví.
  • Dagmar

    20:07 30. 8. 2014 +3
    Dobrý den, nemůžete brát v úvahu, že 5 l bezinek = 5 l bezinkové šťávy. Je myšleno 5l jako objem. Bezinky se pouze zalijí vodou (4-5 litrů) tak, aby byly ponořené. Po scezení bezinek, které se do vody vyvaří, vám zůstane 5l šťávy, kterou už pouze naředíte 1 litrem rumu. Celkem tedy podle receptu vyrobíte 6l likéru. Je vidět, že jste recept nevyzkoušeli, ale kritizovat umíte..
  • josef divný

    09:59 29. 8. 2014 +1
    Autor receptu uvádí rum 1 litr, který má 37,5%. Dále požaduje 5 litrů vody, 5 litrů bezinek a 2 kg cukru. Tyto suroviny žádný alkohol neobsahují. Předpokládejme 2 litry odpad z bezinek, tedy smíšením uvedených surovin naředíme alkohol desetkrát. 37,5 / 10 = 3,75 % alkoholu.
  • Jaroslav Brendl

    12:12 27. 7. 2014 0
    Pane Divný, vysvětlete prosím, jak jste došel k těm cca 3% alkoholu. Myslím, že jsem byl v matematice docela dobrý, ale k Vašemu výsledku se neumím přiblížit ani omylem - tedy za předpokladu dodržení postupu přípravy autorkou návodu.
  • Dagmar

    16:40 14. 6. 2014 0
    Toto je recept na domácí přípravu nápoje, který je mnoho let známý pod názvem Bezinkový likér. Alkoholu si tam každý může dít podle svojí chuti, ale tento recept je odzkoušený a dle mého názoru je tam všeho "tak akorát".
  • Josef Divný

    12:53 14. 6. 2014 +1
    No nevím, ale od kdy se likér říká nápoji s cca 3% alkoholu?
  • kuchar

    01:40 28. 9. 2013 +2
    je videt, ze nevite o cem mluvite, to neni bezinkova stava vymackana do sklenice ve fast foodu.. recept to neni ani na bezinkovy "med".. je to recept na alkohol s bezinkami.. recept je zcela v poradku!
  • Jeden Rejpal

    21:53 27. 9. 2013 +2
    A těch 5 litrů vody je na co, na mytí nádobí? Vždyť to bude řidký a bez bez chuti!
    Co mlýnek na bobuloviny? A neředit! ;-)
  • Zobrazit další komentáře