img

Aronie je úspěšným bojovníkem proti civilizačním chorobám

Černá jeřabina má široké využití

Černá jeřabina neboli aronie je keř či menší stromek dorůstající do výšky až 3 metrů, jehož černé plody o velikosti přibližně 1 cm rostou v hroznech. Pro barvu bobulí se černé jeřabině říká také temnoplodec.

Čtěte také:

Recept na pečený čaj 5x jinak: Vyzkoušejte pečený čaj bez cukru nebo pečený čaj z jablek

Plody aronie se sklízejí koncem léta a začátkem podzimu a mají široké využití v kuchyni. Připravují se z nich chutné marmelády a džemy, sirupy, šťávy, kompoty, likéry, víno, můžeme je sušit nebo použít do moučníků. Samotné bobule jsou ke konzumaci trochu trpké, přidáním cukru se však trpkost ztrácí a vystupuje chuť připomínající borůvky.

I listy černé jeřabiny lze využít. Odvar z listů se používá jako prostředek ke snížení krevního tlaku, má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu žluče.

Odkud se k nám černá jeřabina dostala

Původ aronie můžeme hledat na východě Severní Ameriky, kde ji pro její léčivé účinky používali k přípravě pokrmů i indiáni. Do Evropy se tento keř dostal kolem roku 1700, a už tehdy byly jeho plody hojně využívány při léčbě trávicího ústrojí.

V současné době, kdy se lidstvo pomalu, ale jistě, začíná vracet k přírodní léčbě, získává aronie opět své místo mezi zázračnými rostlinami nahrazující (a v mnoha ohledech předčící) mnoho chemických léků. Těžko se totiž hledá rostlina, která v sobě skrývá tolik prospěšných látek najednou.

Druhy aronie

Aronia arbutifolia / temnoplodec planikolistý

Aronia prunifolia / temnoplodec třešňolistý

Aronia melanocarpa / temnoplodec černoplodý

Z těchto tří druhů aronie má nejvýznamnější účinky na lidské zdraví aronia melanocarpa, ale pokud chceme černou jeřabinu pěstovat jako okrasnou dřevinu, jsou všechny ozdobou každé zahrady.

Plody aronie jsou velmi bohaté na důležité vitamíny

Ne nadarmo se aronie označuje také jako vitamínová bomba. Kromě velkého množství biologicky aktivních látek obsahuje také:

  • Vitamín P – podporuje zpevňování a pružnost žilních stěn, doporučuje se při léčbě křečových žil, bércových vředů a hemoroidů. V kombinaci s vitamínem C je ideální, neboť obě látky se ve svém účinku podporují.
  • Vitamín C – nejdůležitější vitamín pro lidské zdraví. Podporuje správnou funkci buněk, kostí, šlach, cév, kůže, svalů, napomáhá při hojení ran, je silným antioxidantem a má mnoho dalších pozitivních účinků na organismus.
  • Vitamíny skupiny B – nezbytné látky pro správné fungování metabolismu a posílení imunity.
  • Vitamín E – silný antioxidant, který prokazatelně působí proti nádorovému bujení a podporuje činnost nervového systému.

Dále plody černé jeřabiny obsahují také organické kyseliny, cukry, antokyany, jód, pektin a další látky. Tento „koktejl“ účinných složek dělá z aronie zázrak domácí medicíny.

Černá jeřabina jako domácí lékař

Vzhledem k mnoha léčivým účinkům plodů aronie můžeme tuto zázračnou bylinu užívat proti mnoha nemocem nebo jako prevenci před nimi.

Nejzásadnější účinky aronie na lidské zdraví:

  • Snižuje krevní tlak
  • Upravuje krevní oběh
  • Je silným antioxidantem
  • Pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu
  • Podporuje léčbu kornatění tepen (aterosklerózy)
  • Napomáhá správné funkci jater
  • Zmírňuje potíže křečových žil, otoků a hemoroidů
  • Diabetikům nahrazuje sladidlo
  • Bojuje proti stresu
  • Zpomaluje stárnutí organismu

Pěstování a sklizeň aronie

V přírodě se černá jeřabina vyskytuje jen zřídka, spíše se vysazuje a šlechtí. Je to dřevina velmi nenáročná na druh půdy, stačí jí jen slunné místo a ochrana proti ptákům, které chutné plody lákají k předčasné sklizni.

Při výběru druhu aronie je třeba brát v potaz, zda má být jen na okrasu nebo budeme chtít využít její plody. Pokud pěstujeme aronii pro léčivé účinky plodů, je nejvhodnější druh aronia melanocarpa. Sazenice lze získat řízkováním, odnožemi, hřížením, dělením keřů nebo i z kvalitních semen.

Nejvhodnějším termínem k výsadbě je období říjen – polovina listopadu. Není třeba keř zastřihávat, naopak na koncích větviček se rodí nejvíce léčivých plodů, které vydrží na keři dlouhou dobu, aniž by ztrácely své vlastnosti. Můžeme je tedy sklízet a zpracovávat postupně. Plody aronie dozrávají v srpnu, listy se sbírají v období duben – květen.

 

Černá jeřabina v kuchyni

Jak už bylo zmíněno na začátku článku, je využití aronie v kuchyni skutečně pestré. Vzhledem k trpké chuti plodů je dobré je před samotným zpracováním osladit nebo přímo předvařit v cukerném roztoku, který vyrobíte jednoduše svařením 1 kg cukru v 1 litru vody. V tomto roztoku se pak aronie jen krátce povaří tak, aby se nerozvařila. Pro zvýraznění aroma můžeme přidat ještě hřebíček, badyán nebo skořici.

Aronie – recepty

Marmeláda z aronie

2 l plodů aronie
1 kg cukru krystal
½ l ovocného vína
5 rozdrcených hřebíčků
½ lžičky mleté skořice
1 velký panák rumu
1 špetka Sorbanu

Marmeláda z aronie – postup přípravy

Plody aronie propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat přes síto. Do kastrolu nalijeme víno, přidáme černé jeřabiny a společně povaříme asi ½ hodiny. Vidličkou lehce rozmačkáme, přidáme hřebíček, skořici a krystalový cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Sorban a rum přidáme až na samém konci vaření. Sorban se do marmelády přidává proto, aby se zabránilo vzniku plísní.

Ještě horká marmeláda z aronie se lije do skleniček, které se pevně zavíčkované otočí dnem vzhůru a takto se nechají vychladit.

Tuto marmeládu můžeme použít i místo brusinkového kompotu ke svíčkové.

Likér z aronie

1 l plodů aronie
1 l jemné vodky
1 kg cukru krupice

Likér z aronie – postup přípravy

Do pětilitrové zavařovací sklenice dáme černé jeřabiny, které zalijeme vodkou a necháme 14 dní na chladném místě. Každý den alespoň jednou je třeba směs promíchat. Svaříme cukr s 1 litrem vody, necháme vychladnout a přilijeme k jeřabinám. Dalších 14 dní necháme směs být, opět každý den promícháme.

Černé jeřabiny scedíme, výluh plníme do vymytých a suchých lahví. Skladujeme na suchém chladném místě, nejlépe ve sklepě.

Kompot z aronie

1 l plodů aronie
800 g cukru
1 vanilkový cukr
1 celá skořice
2 rozdrcené hřebíčky
1 citrón
1 velký panák rumu

Kompot z aronie – postup přípravy

Postup je velmi jednoduchý. Veškeré ingredience kromě rumu smícháme a vložíme na 30 minut do vyhřáté trouby (citrón nakrájíme na drobné kousky). Poté přidáme rum, zamícháme a plníme do dobře uzavíratelných menších skleniček, např. od dětské výživy, nejlépe sterilizovaných, aby se předešlo plísni. Takto zpracovaná černá jeřabina je vynikající místo brusinek na svíčkovou na smetaně.

Sušená aronie do moučníků

Bobule otrháme i se stopkami a rozložíme na papír do teplé místnosti, nejlépe blízko topení. Asi za týden plody otrháme od stopek a bude-li třeba, necháme ještě dosušit. Sušená aronie se skladuje v dobře uzavřených skleněných nádobách.

Chceme-li sušenou aronii použít do moučníku, zalijeme ji vodou, zasypeme cukrem, přivedeme k varu, plamen vypneme a necháme takto do druhého dne máčet v cukrovém nálevu. Poté zpracováváme jako ostatní ovoce.

Sirup z aronie

2 l plodů aronie
80 g kyseliny citronové
cukr

Sirup z aronie – postup přípravy

Černé jeřabiny omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovačky. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit. Hotový sirup z aronie plníme do vymytých lahví a skladujeme na chladném místě. Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo.

Pochoutka z aronie

2 l plodů aronie
1,25 kg cukru
0,5 l bílého vína
1 lžíce mleté skořice
3 rozdrcené hřebíčky

Pochoutka z aronie – postup přípravy

Důkladně oprané plody aronie dáme do většího kastrolu, smícháme se všemi ingrediencemi a asi ½ hodiny za častého míchání povaříme. Ještě horkou směsí plníme dobře uzavíratelné sklenice, které si předem nahřejeme a uložíme na chladném místě.

Čaj z aronie

2 l plodů aronie
1 l bílého vína
1 kg cukru krystal
1,25 dl rumu
citrón

Čaj z aronie – postup přípravy

Bobule důkladně propláchneme vodou a necháme okapat. Vložíme do kastrolu, smícháme s cukrem a vínem a za občasného míchání asi ½ hodiny povaříme. Na závěr přidáme rum a ještě teplou směsí naplníme vymyté, suché, dobře uzavíratelné sklenice. Do velkého hrnku dáme 2 lžíce připravených aronií, kolečko citrónu, zalijeme ½ litrem horké vody a necháme asi 5 minut vyluhovat. Jeřabiny potom sníme.

Černé jeřabiny jsou vynikající i pro přípravu pečeného čaje, zejména v kombinacích s dalším ovocem. Libovolně můžeme aronie kombinovat s červeným či černým rybízem, ostružinami, malinami, jahodami, borůvkami, třešněmi, višněmi, jablky, hruškami, hrozny, švestkami, broskvemi, nektarinkami, brusinkami, angreštem, meruňkami, a dokonce i s ananasem.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Láska a vztahy

Zklamání ve vztahu versus odpuštění. Jak k němu nejsnáze dojít?

Zklamání ve vztahu je okamžikem náročným a v neposlední řadě i bolestným. Intenzitu prožívaných emocí určuje vždy příčina. V partnerství může být závažným důvodem například nevěra. I přesto, že se cítíte smutní...

Bydlení, zahrada

Potřebujete opravit stan nebo vyrobit plachtu na bazén? Plachtárna v Chrášťanech se o vše postará

Plachtovina se řadí mezi technické textilní materiály, které lze využívat nejrůznějším způsobem. V praxi se uplatňuje například k ...

Těhotenství, děti

Porod nemusí vždy jen bolet. Zažijte orgasmický porod

Porod máme zafixováno jako něco velmi nepříjemného. Jako něco, co bolí. Faktem však je, že i porod může být krásným zážitkem. Tedy pokud všechno jde tak, jak má. Rozhodně by asi nikdo porod nespojoval s ničím v...

Zajímavá videa

Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Academy

Balanitida

Balanitida neboli balanitis je odborné označení pro zánět žaludu. Žalud je anatomická struktura penisu muže. Jde o hlavu (špičku) penis, která se v odborné literatuře častěji nazývá jako glans penis. Toto zánět...

Wellness

Indická masáž hlavy vás dokonale zrelaxuje a zbaví stresu

Indická masáž hlavy, jak název napovídá, pochází z Indie a sahá velmi hluboko do historie. Jde o extrémně relaxační a uvolňující masáž. K nám se dostala až v posledních letech a stihla si už najít své fanoušky....

Řemesla

Čas adventu se blíží. Proč je důležitý?

Advent, čas vánoční. Je to období, kdy se máme ponořit do sebe a připravit se na příchod Spasitele. Zatímco křesťanství se v tomto čase připravuje na příchod Ježíše Krista, starší kultury (od kterých křesťanstv...

Fitness

Stop výmluvám! Zařaďte ranní protažení

Venku se ochlazuje a k tomu se přidává ranní šedá obloha. Řada z nás má nejen psychický, ale i fyzický problém dostat se z teplé postele a vyrazit do dne alespoň s trochou té energie. Vězte, že posouvání budíku...

Rozvoj osobnosti

Závislost na nakupování je nebezpečná. Oniománie může zbortit životní jistoty

Závislost na nakupování nemusí být odhalena hned. Do obchodů zavítáte zprvu je zřídka kdy, později však máte čím dál větší nutkání nakupovat ve velkém. A častokrát si koupíte i věci, které vlastně nepotřebujete...

Mazlíčci

Antikoncepce pro kočky – je vhodná? Může být pro kočku nebezpečná.

Je možné řešit kočičí (ne)plodnost antikoncepcí? To je otázka, kterou si klade každý chovatel, který chce od prvního mrouskání kočičku nechat ještě dorůst, vyzrát, nebo záměrně o nějaký půlrok či rok chce první...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…