Raclette si zamilujete. Jak na něj?

 racletteRaclette je ideální pokrm pro milovníky výrazných chutí.

Raclette je švýcarský sýr z kravského mléka a používá se k pokrmu, který nese název zcela identický. Tuto aromatickou pochoutku si zamilují především ti, kteří sýrům fandí obecně a rádi experimentují s jejich výraznými chutěmi. Skvělý je s jakýmkoliv druhem masa, nebo se zeleninou.

K letnímu setkání s přáteli je raclette doslova zrozený. Společnost se u jeho přípravy náležitě zabaví a každý si svou porci zhotoví a dochutí podle svého. Na trhu lze zakoupit velice sofistikované raclette grily, které dokonale splní všechny vaše požadavky.

Raclette a jeho vznik

Okolo tohoto výrazně ochuceného sýru se tradují různé pověsti, které jsou spojovány s jeho vznikem. Jedna z nich praví, že prsty ve vzniku raclette sýru mají jistí vinaři ze švýcarské oblasti Valais. Ti si údajně kdysi rozpékali sýr nad ohněm a aby se jim netavil do plamenů, nechali ho roztékat na kousek čerstvého chleba. Tato kombinace jim natolik zachutnala, že se rozhodli ji jíst pravidelně. Druhá pověst zase praví, že vznik raclette sýru má na svědomí velký požár skladů zrajících sýrů v jedné švýcarské vesnici. Spolu s hasiči se tehdy okolo skladů sešli i obyvatelé vsi, protože je přilákala příjemná vůně roztaveného sýra. Jeho chuť prý vyzkoušeli a od té doby si jej mazali na chléb a jiné pečivo. Kdo ví, jak to celé vlastně ve skutečnosti bylo. Nutno však podotknout, že raclette si své příznivce na celém světě dozajista získal.

Čtěte také:

Sýrové fondue

Raclette a jeho charakteristika

Sýr Raclette obsahuje až 45 % tuku, konzistence bývá obvykle polotvrdé. Vyrábí se především z kravského pasterizovaného, nebo čerstvého plnotučného mléka. Nejčastěji se raclette zhotovuje ve tvaru velkého kulatého bochníku o průměru 35 centimetrů. Také něco váží, jeho hmotnost bývá kolem šesti až sedmi kilo. Tento aromatický sýr zraje asi čtvrt roku, právě dlouhý čas mu dodá tolik specifickou chuť. Čím déle bude zrát, tím výraznější chuť bude mít. Někteří výrobci jej dochucují bylinkami, kořením, či dokonce bílým vínem. Tyto kombinace jsou také velice chutné. Kůrka sýru raclette je obvykle světle hnědá a vnitřní struktura bývá do béžova zbarvená. Konzistence této pochoutky je lehce krémová, přesto však drží tvar.

raclette-4836889_960_720Použít lze na raclette různé druhy masa a zeleniny. 

Raclette a nevhodnější grily

Pakliže zatoužíte po výborném sýru raclette, je nasnadě se pořídit kvalitní raclette gril a příslušenství k němu. Na trhu se objevuje celá řada různých typů. Každý si jistě najde ten pravý. Cenová relace se nepohybuje nikterak vysoko. Ty nejlevnější grily na raclette seženete už od 300 korun. Při výběru ale určitě myslete na svou bezpečnost a vybírejte spíš kvalitnější produkty. Ke grilům obvykle přísluší i sada lopatiček a dřevěných stěrek, které vám přípravu a servírování sýra značně usnadní. Téměř všechny produkty jsou vyráběny z nepřilnavého materiálu, proto si nemusíte dělat těžkou hlavu s tím, že by se raclette snad při roztavení připaloval.

Raclette a příprava věhlasného pokrmu

Až si pořídíte raclette gril a poprvé jej vyzkoušíte, budete natolik unešení, že tento druh grilování v zápětí několikrát zopakujete. Grily jsou vybavené vrchní nepřilnavou plochou na ogrilování jakéhokoliv druhu masa a zeleniny. Nejvíce se používá maso kuřecí (prsa), nebo hovězí (svíčková). Nejlépe uděláte, když před přípravou dáte maso i zeleninu marinovat do oblíbené směsi koření. Skvěle se na raclette hodí malé rané brambůrky, cuketa, nebo paprika. Kdo má rád slaninu a klobásky, je možné také použít. Fantazii a chutím se meze nekladou. Princip raclette grilování spočívá v tom, že si každý ugriluje, na co má chuť a poté vše přelije sýrem raclette. Na jeho roztavení jsou určené přiložené speciální lopatky, které po většinou umístíte pod grilovací plochu. Tento pokrm vám učaruje, pokud máte rádi výrazné chutě. Raclette hodování je perfektní zábava pro větší společnost. Grilovat lze doma, na balkoně, nebo terase, zkrátka kdekoliv, kde máte možnost přívodu elektřiny. Skvěle kombinaci sýru a masa se zeleninou doplní čerstvé zeleninové salátky a láhev bílého, nebo červeného vína na zapití. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte