Klíčky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů i enzymů. Klíčení semen můžeme provádět i doma

Klíčky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů i enzymů. Klíčení semen můžeme provádět i doma

Čerstvé klíčky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů, minerálů, enzymů, stopových prvků a rostlinných bílkovin v koncentrované formě. Pouhé dvě hodiny po začátku klíčení se v semínku zvýší obsah vitamínů a dalších prospěšných látek nejméně o 50%, častěji o 100 a více procent. Ukážeme si to na příkladu. Pokud si do pokrmu přidáme lžíci dejme tomu naklíčených ředkviček, museli byste si dát zhruba přes třicet zralých plodů, abyste dosáhli stejného příjmů veškerých hodnotných látek. Klíčky mají mimořádné léčivé účinky a také nastartují regenerační schopnosti organismu. V naklíčených rostlinkách jsou všechny živiny vyváženy v přirozeném poměru, které je prospěšné i lidskému tělu. Například enzymy jsou katalyzátory chemických procesů v živých organismech. Bez nich nám nebude fungovat správně metabolismus, trávení, imunitní systém a také se výrazně zpomalí naše regenerační schopnosti. Bohatým zdrojem živých neboli aktivních enzymů je vedle syrové zeleniny a ovoce také zelenina kvašená a samozřejmě klíčky ze semen a luštěnin. 

Jaké vitamíny klíčky obsahují?

V klíčcích najdeme vitamíny A a E, dále vitamín C, některé vitamíny ze skupiny B. Dokážou kromě jiného posílit naši imunitu. Ve vojtěšce je obsažen i vitamín K, který pomáhá udržovat zdravé kosti a působí kladně na srážlivost krve. V klíčcích najdeme i oba druhy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná napomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zpomaluje vyprazdňování žaludku i vstřebávání glukózy do krve, díky tomu se cítí člověk déle sytý. Klíčky jsou tedy vhodnou potravinou při snižování nadváhy i diabetu. Nerozpustná vláknina je očistou pro střeva a podporuje střevní peristaltiku. Chlorofyl čistí krev, pomáhá při autoimunitních chorobách a je protizánětlivý. 

Jak získat vhodná semínka

Ke klíčkům se můžeme dostat jednoduše. Buď je přímo zakoupíme v obchodech anebo si je můžeme vypěstovat doma. Je dobré vyhnout se nákupu v prodejnách s osivem anebo zahradnictví. Zde je pravděpodobné, že zakoupíte semena určená k setí. Ta bývají obvykle namořená a tím jsou pro konzumaci znehodnocená. Luštěniny je třeba koupit neloupané a nepůlené. Ke klíčení si však nekupujte fazole, obsahují specifické bílkoviny lektiny, které jsou přírodními toxiny. K příznakům otravy patří zánět střeva s poškozením sliznice, hromadění vody v lymfatické tkání a její krvácení. Lektiny se odstraňují nejméně čtvrthodinovým varem anebo blanšírováním. Luštěninové klíčky je proto vhodné upravit druhým způsobem. Blanšírování spočívá v krátkodobém zahřátí a opětovném zchlazení. Provádí se buď v páře anebo ve vroucí vodě. Je nutné ho ale provádět důkladně. Nedokonalé blanšírování má horší důsledky, než žádné. Dochází totiž k narušení tkání rostlin a uvolnění enzymů, které se však nezničí, ale naopak urychlí znehodnocení potraviny. 

„Domácí“ klíčení

Na trhu je možné koupit přístroje určené k nakličování zrn. Existují různé typy, některé jsou na elektřinu, jiné se bez ní obejdou. Obsahují automatická topidla, kropící systém a další vychytávky. Klíčidla skutečně obstarají veškerou práci. Pokud však nechcete investovat peníze do drahých přístrojů, můžete si zakoupit například jen speciální sklenice na klíčení. Není nutné však mít ani je. Postačí i obyčejná PET láhev. 

Klíčení - jak na to?

Luštěninová semena ( zhruba jednu hrst ) propláchneme tekoucí vodou, nasypeme do misky a zalijeme vodou. Necháme takto stát přes noc. Do rána semena nabobtnají a pod slupkou jsou již patrné klíčky. Semena přesypeme do PET láhve, do jejíhož dna jsme udělali několik otvorů. Pokud má láhev širší hrdlo, je to v pořádku. U láhví s úzkým hrdlem musíme odříznout horní část. Semena několikrát propláchneme. Je vhodné je umístit do tmavé místnosti, aby měly křehčí klíčky. Každý den je nutné klíčky aspoň třikrát propláchnout. Můžete také použít místo PET láhve husté síto. Důležitou zásahou je, že i když semena během klíčení potřebují být neustále vlhká, nesmí být ponořená ve vodě. Mohla by začít zahnívat. 

Klíčky fazolí mungo

Jak dlouho trvá klíčení semen?

Nakličování jednotlivých druhů je mírně odlišné. Obvykle se za orientační informace považují tyto:

Čočka

  • Je dobré ji namáčet maximálně 12 hodin a potom 1-2 dny nechat klíčit. 

Cizrna

  • Během zhruba 15 hodinového namáčení třikrát vyměníme vodu a proplachujeme. Klíčení trvá zhruba 3 dny a mělo by proběhnout při teplotách mezi 16 – 18 °C . 

Hrách

  • Namáčíme asi 15 hodin a necháme klíčit maximálně 3 dny. Teplotu je vhodné udržovat okolo 20°C.

Fazole Mungo

  • Používá se pro ně také název zelená sója. Po 10 hodinách namáčení se nechávají 2-3 dny klíčit a proplachují se až 4x denně. Mungo klíčky patří k jedněm z nejchutnějších a nejpoužívanějších.

Pohanka

  • Na naklíčení se tentokrát použije pohanka loupaná. Po půlhodinovém namáčení je ideální použít keramickou misku a ponechat na ní semena do druhého dne. Pokud chcete výhonky, kupte si tmavá neloupaná semena. Po 15 hodinách máčení se nechají 2 – 3 dny klíčit. Velice vhodné je použít jako podklad vlhkou tkaninu. A pak už se obrníme trpělivostí. Potrvá totiž přibližně týden, než výhonky vyrostou na dostatečnou výšku a mohou se sklidit.

Řepa

  • Semínka máčíme 24 hodin a potom je necháme růst na keramické podložce přibližně týden nebo dva. Výhonky mají zajímavou červenou barvu.

Řeřicha

  • Není třeba ji namočit. Stačí ji průběžně rosit na keramické misce při teplotě okolo 20 °C. Sklízet ji můžeme od třetího dne, ale nejlepší je udělat to až po týdnu, kdy výhonky pěkně vyrostou.

Sója

  • Namáčíme 15 hodin a pak necháme proběhnout klíčení ideálně v uzavřené sklenici. Tu pravidelně proplachujeme, doporučuje se zhruba po pěti hodinách. Sklenici dáme na místo do 21 °C . Za čtyři dny by mělo být klíčení ukončeno.

Slunečnice

  • Vyloupaná semena bez poškození namáčíme 5 hodin, pak je necháme klíčit při teplotě asi 20¨°C a důkladně proplachujeme. Nenaklíčená semínka průběžně odstraňujeme. Ostatní jsou připravena ke konzumaci zhruba za 24 hodin.

Vojtěška

  • Nejlepší je keramický talíř nebo miska bez glazury. Po namáčení, trvajícim asi 5 hodin na něj pak semínka rozprostřeme a pravidelně rosíme rozprašovačem. I když klíčky se objeví už druhý den, je lepší si počkat další 3 – 5 dnů na zelené výhonky.

Jaká semena můžeme nechat naklíčit?

Vhodné ke klíčení je použít vojtěšku, mungo, řeřichu, čočku, hrách, sóju, hořčici, ředkvičky, bazalku, pískavici, pohanku, pšenici, ječmen, žito, špaldu, oves, slunečnici, sezam, len, dýni a další. Fazole nejsou zcela vhodné a pokud ano, je třeba dodržovat výše uvedené zásady, týkající se odstranění lektinů. 

Co dál s klíčky?

Hotové klíčky je ideální vysypat na cedník, propláchnout vodou, nechat okapat a uložit do ledničky nejlépe v mikroténovém sáčku anebo dóze. Jejich trvanlivost je zhruba týden. Můžeme je jíst samostatně anebo jako součást celé řady pokrmů. Vhodné jsou do salátů, k posypání brambor, do polévky, pomazánky, jako příloha k masu, do jogurtu apod. Nejlepší je konzumovat je syrové anebo lehce spařené v páře. Výhodou semen po naklíčení je to, že nadýmavé látky se během klíčení rozloží a při jejich trávení nevzniká nepříjemná plynatost.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.