Hlíva ústřičná má jedinečné léčivé účinky. V lese se jí proto nevyhýbejte!

Hlíva ústřičná má jedinečné léčivé účinky. V lese se jí proto nevyhýbejte!

Hlíva ústřičná patří mezi dřevokazné houby, jejíž tvar klobouku připomíná ústřice. Poznáte ji snadno, jelikož se nejčastěji nachází na starých kmenech listnatých stromů. I když vypadá podezřele, rozhodně se jí nevyhýbejte. Má totiž skvělé léčivé účinky, mezi které se řadí třeba pomoc při kožních onemocněních, snížení krevního tlaku nebo zvýšení tvorby červených krvinek. V kuchyni z houby můžete připravit skvělou dršťkovou polévku.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Hlíva ústřičná a taxonomie

Hlíva ústřičná je dřevokazná houba z čeledi hlízovitých. Klobouk tvarem i barvou připomíná ústřici. V mládí jsou klobouky sklenuté a mají podvinutý okraj. Později jsou široké 5 až 25 centimetrů. Zbarvení je proměnlivé – od bělavé, přes šedomodrou až po hnědou. Třeň hlívy je velice krátký, dosahuje maximálně 4 cm. Dužnina houby je čistě bílá a šťavnatá. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB. 

Říše houby (Fungi)

Oddělení houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída stopkovýtrusé (basidiomycetes)

Podtřída houby rouškaté (Agaricomycetidae)

Řád lupenotvaré (Agaricales)

Čeleď Hlívovité (Pleurotaceae)

Rod Hlíva (Pleurotus)

Kde hlíva ústřičná roste? Hlavně na starých kmenech

Pokud se vydáte do lesa hledat hlívu, pak se poohlížejte po spadaných a starých kmenech stromů, hlavně listnatých. Nalézt ji můžete na bucích, vrbách, topolech i jeřabinách. Houba roste od léta do zimy a to skoro po celém světě. Pokud je zima mírná, roste i již od jara. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Velkou výhodou této houby je, že si ji můžete snadno vypěstovat doma. Pěstovat můžete na pařezech, štěpcích i slámě. Ideální prostory jsou sklepy, garáže nebo balkóny. Důležitá je příprava vhodného substrátu. Kromě hlívy ústřičné známe také hlívu olivovou a hlívu plicní

Hlíva ústřičná a její nutriční hodnoty

Hlíva je nízkokalorická houba, která má v sobě dobrý poměr bílkovin, tuků a vlákniny. Oblíbená je proto při redukčních dietách. Hlíva obsahuje mnoho tělu prospěšných látek:

  • Vitamíny B1, B2, B3, B5, B5, B6, B7, B9, C,D
  • Polysacharidy beta-glukany, statiny a terpeny
  • Minerální látky - selen, fosfor, železo, draslík, hořčík, zinek

hlíva ústřičná recepty3

Hlíva ústřičná má mnoho léčivých účinků

Hlíva ústřičná patří mezi velice zdravé a prospěšné houby. Na první pohled se to sice nezdá, ale dokáže našemu tělu skutečně pomoci. Již po staletí je hlíva ústřičná využívána v čínské medicíně. Zajímavostí je, že je Němci za první světové války pěstovali hlívu jako výživné jídlo pro vojáky. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hlíva ústřičná a její účinky:

  • Pomáhá při problémech s akné, bradavicemi i dalších kožních problémech
  • Působí proti plísním, virům a bakteriím
  • Pomáhá snižovat cholesterol
  • Zvyšuje tvorbu červených krvinek 
  • Snižuje krevní tlak a cukr v krvi
  • Má antioxidační účinky
  • Posiluje imunitu

Hlíva ústřičná - recepty 

Hlíva by měla být součástí našich jídelníčku, ovšem pozor. Při velkém množství může způsobit průjem nebo nadýmání, proto bychom s ní měli šetřit. V kuchyni z ní vykouzlíte výtečné pokrmy, jelikož se jedná o chutnou houbu. Takový guláš z hlívy zachutná celé rodině, stejně jako salát z hlívy. Tak jdeme na to!

Guláš z hlívy ústřičné - recept

Ingredience

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 3 brambory
  • 4 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Pepř a sůl
  • Mletá sladká paprika
  • Vývar z hovězích kostí
  • Sádlo

Guláš z hlívy ústřičné – postup

  1. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na plátky nebo kostičky.
  2. Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme česnek, pepř, sůl a nakonec houby a pokrájené brambory.
  3. Restujeme do té doby, než se odpaří všechna tekutina.
  4. Přidáme sladkou papriku, majoránku a hovězí vývar.
  5. Zahustíme moukou a mícháme tak dlouho, dokud se guláš hezky nezahustí.
  6. Vaříme asi 30 minut, aby hlíva ústřičná změkly. 

hlíva ústřičná recepty1

Salát z hlívy ústřičné

Ingredience

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 120 ml hovězího vývaru
  • 2 cibule
  • 120 ml bílého vína
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • Citron
  • 1 lžička cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 petrželka
  • Pepř a sůl

Salát z hlívy ústřičné – postup

  1. Očištěnou hlívu nakrájíme na plátky, dáme do hrnce a zalijeme hovězím vývarem.
  2. Hlíva ústřičná musí být všechna potopená.
  3. Zvolna vaříme asi 5 minut a poté necháme vychladit v lednici.
  4. Mezitím na oleji dozlatova opečeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sójovou omáčku, víno, ocet a šťávu z citronu.
  5. Sundáme z plotny a dochutíme cukrem a pepřem.
  6. Přidáme česnek a sůl.
  7. Houby zalijeme omáčkou a necháme 30 minut marinovat.
  8. Podáváme s opečenou bagetkou a petrželkou. 

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 21. 09. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 09. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 09. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 09. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 09. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 09. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 09. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Detox těla nastartuje organismus i jeho psychiku. Nevěříte?

Téma detoxikace je opravdu inspirativní. Ráda bych věděla, jak pročištění těla může ovlivnit i naši psychickou...

Světový den leváků: Mají to leváci v životě těžší? A proč je nevhodné leváky přeučovat?

Objektivně to mají leváci skutečně těžší - svět jim moc nevychází vstříc. Ale na druhou stranu - leváci si nak...

Světový den leváků: Mají to leváci v životě těžší? A proč je nevhodné leváky přeučovat?

Leváci to určitě mají těžší. Svět je totiž přizpůsoben jen pravákům, a to v mnoha ohledech. Zmíním alespoň růz...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Jarní očistná hladovka

Detox je skvělá očista pro tělo. Taky ho podstupuju docela často a musím říct, že se v...

Umělé oplodnění

Ahoj, achjo :( ale chápu, že čekání může být náročné, ale co jsem si zjišťovala, t...

Darování vajíček

Ahojky :) Za mě darování je skvělý způsob, jak pomoci mnoha párům, které se snaží o ...
Zobrazit všechna témata

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Biotin výrazně podpoří růst vlasů a urychlí i metabolismus

Jestli vás trápí suché vlasy, lámavé nehty a šupinkovitá pokožka, možná vám v lékárně doporučili právě biotin. Ale co to vlastně je? Jedná se o jeden z vitamínů skupiny B, případně jej můžete najít i pod označe...

Opravdový přátelství je požehnání

Pokud jste aspoň trošičku sociální typ, tak asi máte nějaký nej kamarády, byť by se dali spočítat na prstech jedný ruky. Někdo však má rádoby přátel plnej "fejsbůk", přitom se skutečnym přátelstvím to nemá cokoliv společnýho v mnoha případech. Dřív jsem považovala za kamarády všechny lidi, s kterými jsem se párkrát viděla a sdílela s nimi nějakej čas. Pak jsem ale pochopila, že všechno je jinak...