Hřib modračka - vzácně se vyskytující, ale chutný modrák, kterého si v lese nespletete!

Hřib modračka - vzácně se vyskytující, ale chutný modrák, kterého si v lese nespletete!

Hřib modračka patří mezi chutné hřiby, které s láskou sbírají zanícení houbaři a který poznají i úplní začátečníci. Modráci, mezi které se řadí i tento hřib, jsou typické zmodráním své dužiny na poraněných místech. Stačí proto, abyste se hřibu dotkli nebo ho rozřízli a modrá barva je na světě. Narazíte na něj pod habry i lípami a připravíte z něj skvělé pochutiny. Připravili jsme si pro vás proto 3 recepty, kterými můžete bez obav pohostit každou návštěvu.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Hřib modračka a jeho taxonomie

Hřib modračka spadá mezi stopkovýtrusé houby. I když je jedlý, nepatří mezi příliš hojné druhy hub, jako jsou třeba bedle, hřib kovář nebo václavky. I přes to je však u houbařů oblíbený, jako ostatně všechny modrající hřiby. Nejste se jistí, jak hřib modračka vypadá? Podívejte se do ATLASU HUB

Klobouk je široký 4 až 8 cm, zbarvený je do světlé nebo tmavé hnědé, zřídkakdy má také olivově hnědou bravu. Třeň je dlouhý 3 až 11 cm. Barva je žlutá, dužina také, ovšem rychle se velmi intenzivně při rozkrojení zbarvuje do modra. Od této vlastnosti také vychází jméno houby - modračka.

Říše

houby (Fungi)

Oddělení

houby stopkovýtrusné(Basidiomycota)

Pododdělení

Agaricomycotina

Třída

Agaricomycetes

Řád

hřibotvaré (Boletales)

Čeleď

hřibovité (Boletaceae)

Rod

hřib (Cyanoboletus)

Kde modrající hřiby rostou? Hřib modračka se vyskytuje velmi vzácně

Hřib modračka se vyskytuje především na písčitých půdách, a to od května až do října. Preferuje nevápenité půdy hlavně v listnatých a smíšených lesích. Nejčastěji jej můžete nalézt při houbaření pod lípami, méně výjimečně poté pod buky, olšemi nebo duby. Věděli jste, že každá houba má své specifické prostředí, kde obvykle roste? Pokud vás zajímá více, podívejte se na náš článek - kam na houby

Tato houba se ale objevuje také mimo lesy, tudíž jej můžete najít také v alejích, zahradách a parcích. Pokud jej budete hledat v atlase hub, můžete se setkat i s jinými názvy, jako například hřib lipová, zahradní nebo modrák sadní. Vyskytuje se na mnoha místech světa, jako je Evropa, Asie, ale i Austrálie nebo Severní Amerika.

Záměna s jinými houbami je téměř nemožná, jelikož má tento hřib velmi specifický a charakteristický vzhled. 

Hřib modračka a jeho léčivé účinky

Stejně jako téměř všechny jedlé houby, dodává i tento hřib našemu tělu mnoho prospěšných látek. Mezi ně patří provitamín A, vitamíny B, protikřivičný vitamín D, který se nevyskytuje v žádné jiné rostlině, ale jen v houbách. Dále se v houbě nacházejí důležité minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, železo, draslík.

Hřib modrák - modračka (4)

Hřib je hůře stravitelný. Akumuluje totiž arsen

I když je hřib modračka velmi chutný, měli byste si při jeho konzumaci dávat pozor. Je hůře stravitelný, a proto by ho neměli příliš často konzumovat ti, kteří mají potíže se zažíváním. Při konzumaci dbejte, aby prošel tepelnou úpravou alespoň po dobu 20 až 30 minut, jinak vás budou trápit žaludeční i střevní potíže.

Další riziko spočívá v tom, že tento hřib přirozeně kumuluje arsen. Jedná se o toxický polokovový prvek, který pro naše zdraví není příliš dobrý. Hřib ale nemůže způsobit člověku akutní otravu, ale ve větším množství může působit karcinogenně.

Hřib modračka v kuchyni

I když jsou tyto hřiby ve větším množství zdraví škodlivé, nemusíte se jejich konzumace obávat. Stejně není vysoká pravděpodobnost, že v lese nasbíráte plný koš, jelikož se vyskytuje opravdu zřídka.

Nezapomínejte však na to, že jej vždy musíte tepelně upravit, aby byl více vhodný ke konzumaci a také stravitelnější.

Hřib je velice chutný a v kuchyni s ním dokážete uvařit mnoho pokrmů. Hodí se nejen do polévek, na přípravu omáček, ale také do guláše. Lze jej také naložit nebo usušit a využít v kuchyni při vaření později.

Hřib modrák - 3 výtečné recepty do každé domácnosti

Pojďme si ukázat tři jednoduché a výtečné recepty pro případ, že se se vám podaří nalézt v lese při houbaření dostatečné množství. Vybrali jsme pro vás recept na houbové rizoto, restovaný modrák na topince a omeletu s houbami a mozzarellou.

Omeleta s houbami a mozzarellou - recept

Ingredience

  • 6 vajíček
  • 200 g hřibu modračky
  • 2 mozzarelly
  • 2 dcl bílého vína
  • Olivový olej
  • pažitka
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř

Omeleta s houbami a mozzarellou - postup

Nejprve musíme houby důkladně očistit a nakrájet na plátky nebo kostečky. Do pánve dáme olivový olej a na něm houby restujeme asi 5 minut společně s jedním stroužkem česneku. Poté do pánve přidáme bílé víno a vaříme tak dlouho, dokud se víno neodpaří. V misce si mezitím rozšleháme 6 vajíček, která si osolíme a opepříme podle chuti.

Na další pánev si kápneme olivový olej a přidáme asi půlku rozšlehaných vajíček. Necháme asi 2 minutky na mírném plamenu, a poté na omeletu přidáme houby, které jsme si osmažili. K tomu navíc dáme několik plátků nakrájené mozzarelly. To vše opět zalijeme zbytkem vajíček a necháme 2 minutky pod pokličkou. Pak omeletu otočíme a opečeme i z druhé strany. Pokrm podáváme posypaný pažitkou.

Hřib modrák - modračka (2)

Restovaný modrák na topince - recept

Ingredience

  • Plátek chleba
  • Čerstvý hřib modrák
  • 1 stroužek česneku
  • Menší cibule
  • Citronová šťáva
  • Rozmarýn, oregano, tymián
  • Malý kousek másla
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Restovaný modrák na topince - postup

Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Na pánev přidáme rozmačkaný česnek a houby, které osolíme a opepříme. Vše pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé nebo sušené bylinky a důkladně promícháme. Na úplný závěr přidáme trochu másla.

Na druhé pánvi opečeme mírně chleba na topinku, kterou potřeme česnekem. Na topinku dáme směs z hříbků a můžeme podávat. Pro lepší chuť lze topinku posypat sýrem, například nivou nebo balkánským sýrem.

Houbové rizoto - recept

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl a pepř
  • Citronová šťáva
  • 100 g parmezánu
  • 250 g rýže
  • 0,7 l zeleninového vývaru
  • 300 g hřibu modračky

Houbové rizoto - postup

Nejprve do hrnce dáme 3 lžíce másla a do měkka na něm podusíme česnek a najemno nakrájenou cibuli. Do hrnce přisypeme rýži, kterou zalijeme zeleninovým vývarem. Vše řádně promícháme, aby se nám rýže nenalepila na dno. Osolíme, opepříme, zakryjeme pokličkou a na mírném plamenu vaříme asi 15 minut, dokud se rýže neuvaří.

Mezitím si v pánvi rozpustíme zbytek mála, přidáme houby a dusíme. Osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Nakonec smíchejte rýži a houby dohromady, promíchejte a posypte nastrouhaným parmezánem.

Hřib modrák - modračka (1)

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 19. 03. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 03. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah, dnes je úplněk. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Umělý odchov kachen: Jak inkubovat vejce a postarat se o mláďata

jak si může kachna do líhně nanést 15 vajec když se píše že starší 8 dnu jsou na nic

Černé fazole chrání srdce a rýsují štíhlou postavu. Chutnají božsky a jsou rychle připravené

Vážená paní Ellen,

děkujeme, že jste naší věrnou čtenářkou a zároveň jsme vděční za upozornění na chybu. V...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...

potřebujete finanční pomoc, pokud ano, kontaktujte tuto legitimní společnost

Solidní půjčka Potřebujete úvěr na konsolidaci dluhu, hypotéku, nákup nemovitosti, zah...
Zobrazit všechna témata

Pití alkoholu a jeho účinky na fyzické i duševní zdraví

Pití alkoholu je ošemetné téma, na které bylo napsáno již mnoho vědeckých i zdravotních článků. Ve společnosti jde zpravidla o tolerované chování, obzvlášť v době narozeninových či jiných oslav. Anebo se může j...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Žít svý sny...

Znám hodně lidí, který celej život jen dřou nebo všechen svůj čas věnujou dětem a svýmu okolí... A na sebe zapomínaj. Anebo ztratěj smysl svýho bytí a hledaj útěchu v chlastu, jinejch drogách, nakupování, půjčování si a bůhví v čem ještě. Když nám něco vnitřně chybí, snažíme se to někde jinde najít. Neuvědomujeme si ale, že odpovědi máme v sobě po celou tu dobu. Kdy jste naposledy naslouchali sobě samým? Nemáte pocit, že děláte hodně věcí jen proto, abyste se někomu nebo něčemu zavděčili?