Recepty a jídlo

Zavařování hotových jídel

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Chystáte se na dovolenou a sháníte nové recepty na zavařování hotových jídel, které na cestách jednoduše vyklopíte ze sklenice a ohřejete? Receptů na za...
celý článek »

Potravinová pyramida

Potravinová pyramida pro pestrý a vyvážený jídelníček

Potravinová pyramida je pomůckou, která nám pomáhá lépe se zorientovat ve správné skladbě potravin v našem jídelníčku tak, aby poměr druhů potravin a mn...
celý článek »

Černý kořen

Černý kořen neboli Hadí mord španělský

Tato plodina se jakožto zelenina používá od 16. století. Původní název černého kořene - Hadí mord španělský - pochází z "babské rady", která praví, že v...
celý článek »

Dýně Hokaido – recepty

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Nové recepty z dýně Hokaido/Hokkaido (ostatně i recepty klasické) ocení každý, kdo přišel na chuť této zároveň zdravé i kulinářsky variabilní zelenině. ...
celý článek »

Ovocné a zeleninové šťávy

Vyzkoušejte chutné ovocné a zeleninové šťávy neboli smoothie

Zvykli jste si, že váš den vždy začínáte s pečivem v ruce? A co se takhle pokusit o změnu? Každý den bychom měli zkonzumovat pět kousků ovoce a zeleniny...
celý článek »

Vejce a jejich vliv na zdraví

Vejce a jejich vliv na zdraví

Vejce je symbolem zrodu, nového života, jara i času velikonočního. Zvláště v této době, tedy po Velikonocích, je ve většině domácností této potraviny př...
celý článek »

Netradiční recepty z brambor

Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Brambory jsou jako chléb – můžete je jíst každý den, mají tisíc možností využití a nikdy se neomrzí. Připadá vám však, že se vaše vaření poslední dobou ...
celý článek »

Fotolia_74722572_XS

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Co si vybavíte, když se řekne celer? Zeleninu, kterou jste jako malí vybírali z polévky? To je ale velká škoda. I zdánlivě tak obyčejná zelenina, jako j...
celý článek »

Fotolia_69286967_XS

Podlehněte kouzlu česneku. Poradíme, jak na jeho pěstování, sklizeň, i oblíbené recepty

Česnek, to je jedna ze základních surovin české kuchyně. Není divu, tato zázračná rostlina nejen skvěle dochutí každé jídlo a výrazně voní, ale je také ...
celý článek »

Fotolia_47559471_XS

Slzovka obecná: tradiční léčivka v čínské medicíně přezdívaná Bílá perla východu nebo Jobovy slzy

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy ma...
celý článek »





Psali jsme před rokem

šípky

Podzim se blíží. A s ním i čas vyrazit na šípky!

Růže šípková, latinsky Rosa canina, je označení pro planou růži. Jedná se o planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. Rozlišují se u tohoto druhu ještě další dva poddruhy – růže šípková pravá a růže šípková křovištní. První z uvedených je keřem, který dorůstá výšky až tři metry....


Dnes jsme pro Vás vybrali

jmelí_1

Srdeční čajová směs

Co budeme potřebovat: 40 g listů a květů hlohu 16 g třezalky 16 g jmelí 13 g nati srdečníku 8 g listu meduňky 3 g květu růže Jak na to: Všechny ingredience smícháme dohromady. Na 1 hrnek čaje použijeme 1-2 lžičky směsi, kterou zalijeme vroucí vodou a po chvíli pijeme. Srdeční ...

Ploštičník hroznovitý

Ploštičník hroznovitý /Cimicifuga racemosa/

čeleď: pryskyřníkovité Ploštičník hroznovitý – popis Dorůstá až 2 metrů. Kořen má mnoho silných oddenků, které se užívají k tvorbě léčivých extraktů. Lodyha je rozvětvená a zakončená bílými aromatickými květy uspořádanými do hroznu. Listy jsou trojčetně složené. Ploštičník h...

Bramborová omáčka

1500 g brambor 1/4 másla hladká mouka 0,2 l smetany bobkový list nové koření kmín sůl ocet Bramborová omáčka – postup přípravy Ve větším hrnci rozpustíme máslo a podle potřeby do něj za stálého míchání přidáváme mouku, až vznikne "tak akorát" hu...

Ohnivec šarlatový /Sarcoscypha coccinea/

▪ Ohnivec šarlatový - vzhled Plodnice je široká 2 – 5 cm, číškovitá, miskovitá až talířovitá. Na svrchní straně je hladká, karmínově až šarlatově červená, okraj má žlutavý. Plodnice ohnice šarlatového je na své spodní straně jemně plstnatá, bělavá, později špinavě narůž...