Recepty a jídlo

Fotolia_74722572_XS

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Co si vybavíte, když se řekne celer? Zeleninu, kterou jste jako malí vybírali z polévky? To je ale velká škoda. I zdánlivě tak obyčejná zelenina, jako j...
celý článek »

Fotolia_69286967_XS

Podlehněte kouzlu česneku. Poradíme, jak na jeho pěstování, sklizeň, i oblíbené recepty

Česnek, to je jedna ze základních surovin české kuchyně. Není divu, tato zázračná rostlina nejen skvěle dochutí každé jídlo a výrazně voní, ale je také ...
celý článek »

Fotolia_47559471_XS

Slzovka obecná: tradiční léčivka v čínské medicíně přezdívaná Bílá perla východu nebo Jobovy slzy

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy ma...
celý článek »

Fotolia_63125934_XS

Vyzkoušejte chutné a zdravé recepty z luštěnin

Luštěniny jsou pro spoustu lidí opomíjená potravina. Snad je to zažitou představou, že luštěnina rovná se čočka na kyselo jako ze školní jídelny. Recept...
celý článek »

Fotolia_71575751_XS

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Krásné květy vám mohou ozdobit stůl, a to nejen ve váze, ale také na vašem talíři. Nejen, že vám tedy ozvláštní oběd vizuálně, ale také díky úžasným neo...
celý článek »

Fotolia_45120280_XS

Vánoční kapr - co o něm ještě nevíte?

Štědrovečerní večeře je v České republice i v některých dalších zemích střední Evropy, jako je třeba Rakousko, Alsasko nebo Slovensko spojena z tradicí ...
celý článek »

Fotolia_39349862_XS

Koření pro zdraví

Přijímat více kuchyňské soli, než je nutné a zdravé, je nešvar, který je bohužel v České republice silně rozšířen. Nadměrné solení má však řadu negativn...
celý článek »

Hrušky

Recepty z hrušek: Vyzkoušejte hrušková povidla nebo koláč pro zlepšení nálady

Jablka a hrušky patří mezi základní české ovoce, které je dostupné každému. Zatímco jablka konzumuje téměř každý, na hrušky se často zapomíná. Hrušky js...
celý článek »

bigstock-tofu-cheese-on-white-backgroun-32070875

Recepty z tofu – obohatí jídelníček a prospějí vašemu zdraví

Zájem lidí o zdravou výživu v posledních několika letech výrazně roste. I do českých kuchyní se tak dostávají nové a zdravější potraviny, jako například...
celý článek »

šípky

Podzim se blíží. A s ním i čas vyrazit na šípky!

Růže šípková, latinsky Rosa canina, je označení pro planou růži. Jedná se o planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. Rozlišují se u tohoto druhu ještě da...
celý článek »





Psali jsme před rokem

fotolia_10898267_xs

Jak vytáhnout klíště a vyhnout se nebezpečným nemocem, které mohou klíšťata přenášet?

Klíšťata jsou příbuznými od pavouků, patří k roztočům a do vlastní čeledi – klíšťatovitých. Klíšťata parazitují na savcích a ptácích. Celkově jich existuje mnoho set druhů, v našich končinách se můžeme setkat s přibližně dvaceti druhy klíšťat. Od ostatních roztočů se klíšťata ...


Dnes jsme pro Vás vybrali

bříza_1

Březový čaj na močové cesty i pročištění

Co budeme potřebovat: 4 lžičky sušeného březového listí (nebo hrst čerstvého) 0,25 l vody sítko nebo plátýnko   Jak na to: Březové listí zalijeme vařící vodou, necháme 15 minut louhovat, poté scedíme. Přes den se pijí 2 šálky mezi jídly. Listy z břízy sbíráme nejlépe v dubnu...

Pěťour maloúborný /Galinsoga parviflora/

čeleď:hvězdicovité Pěťour maloúborný – popis Lodyha je zelená, bývá vysoká až 50 cm, lysá a široce větvená. Listy jsou vstřícné, celistvé, řapíkaté, nejhořejší téměř přisedlé, nepravidelně slabě pilovitě zubaté. Zákrov je oblý. Úbory má drobné 3 až 5 mm v průměru, jsou s...

Znojemské medailonky

sójové medailonky mrkev celer kyselé okurky mletý kmín cibule sójová omáčka máslo Znojemské medailonky – postup přípravy Sójové medailonky uvaříme v osolené vodě. Po uvaření vymačkáme ze sóji vodu, osolíme je, opepříme a okmínujeme mletým kmínem...

Šafránka červenožlutá /Tricholompsis rutilans/

▪ Šafránka červenožlutá - vzhled Klobouk dorůstá až 15 cm v průměru. V mládí je klasicky klenutý jako například hřib, postupem času se ale výrazně zploští. Uprostřed zůstává drobný, tmavší hrbolek. Barvu samotného klobouku nelze jednoznačně určit - žlutý podklad kryjí purpu...