Recepty a jídlo

Černý kořen

Černý kořen neboli Hadí mord španělský

Tato plodina se jakožto zelenina používá od 16. století. Původní název černého kořene - Hadí mord španělský - pochází z "babské rady", která praví, že v...
celý článek »

Dýně Hokaido – recepty

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Nové recepty z dýně Hokaido/Hokkaido (ostatně i recepty klasické) ocení každý, kdo přišel na chuť této zároveň zdravé i kulinářsky variabilní zelenině. ...
celý článek »

Ovocné a zeleninové šťávy

Vyzkoušejte chutné ovocné a zeleninové šťávy neboli smoothie

Zvykli jste si, že váš den vždy začínáte s pečivem v ruce? A co se takhle pokusit o změnu? Každý den bychom měli zkonzumovat pět kousků ovoce a zeleniny...
celý článek »

Vejce a jejich vliv na zdraví

Vejce a jejich vliv na zdraví

Vejce je symbolem zrodu, nového života, jara i času velikonočního. Zvláště v této době, tedy po Velikonocích, je ve většině domácností této potraviny př...
celý článek »

Netradiční recepty z brambor

Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Brambory jsou jako chléb – můžete je jíst každý den, mají tisíc možností využití a nikdy se neomrzí. Připadá vám však, že se vaše vaření poslední dobou ...
celý článek »

Fotolia_74722572_XS

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Co si vybavíte, když se řekne celer? Zeleninu, kterou jste jako malí vybírali z polévky? To je ale velká škoda. I zdánlivě tak obyčejná zelenina, jako j...
celý článek »

Fotolia_69286967_XS

Podlehněte kouzlu česneku. Poradíme, jak na jeho pěstování, sklizeň, i oblíbené recepty

Česnek, to je jedna ze základních surovin české kuchyně. Není divu, tato zázračná rostlina nejen skvěle dochutí každé jídlo a výrazně voní, ale je také ...
celý článek »

Fotolia_47559471_XS

Slzovka obecná: tradiční léčivka v čínské medicíně přezdívaná Bílá perla východu nebo Jobovy slzy

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy ma...
celý článek »

Fotolia_63125934_XS

Vyzkoušejte chutné a zdravé recepty z luštěnin

Luštěniny jsou pro spoustu lidí opomíjená potravina. Snad je to zažitou představou, že luštěnina rovná se čočka na kyselo jako ze školní jídelny. Recept...
celý článek »

Fotolia_71575751_XS

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Krásné květy vám mohou ozdobit stůl, a to nejen ve váze, ale také na vašem talíři. Nejen, že vám tedy ozvláštní oběd vizuálně, ale také díky úžasným neo...
celý článek »





Psali jsme před rokem

Fotolia_51423015_XS

Vůně podle znamení zvěrokruhu

Většina z nás má nějakou svoji oblíbenou vůni, kterou používáme jako voňavku, parfém, jakožto interiérovou vůni a podobně. Vůně si vybíráme podle nejrůznějších kritérií, podle momentální nálady, ročního období, příležitosti, temperamentu, ale třeba i životní filozofie. Správná...


Dnes jsme pro Vás vybrali

Kmín kořenný /Carum carvi/

čeleď:miříkovité Kmín kořenný – popis Dvouletá, 30 - 100 cm vysoká bylina. V prvním roce vytváří růžici přízemních, pochvatě řapíkatých listů, s lístky čárkovitými. Ve druhém roce vyrůstá řídce větvená, hladká až jemně rýhovaná lodyha. Přízemní a dolní lodyžní listy jsou...

Hrachová polévka

olej cibule česnek hrách hladká mouka zeleninový vývar nebo bujón sůl pepř majoránka orestovaná houska Hrachová polévka – postup přípravy Hrách vložíme do osolené vody a vaříme doměkka. Část hrachu vyjmeme a rozmixujeme na kaši. Rozmixovaný hrác...

Holubinka podrusá /Russula alutacea/

▪ Holubinka podrusá - vzhled Klobouk má holubinka podrusá široký 6 – 15 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý až mírně prohloubený, obvykle s nekruhovým obrysem, zvlněný, na okraji tupý a dlouho hladký, pouze ve stáří uzlinatě rýhovaný, masitý, pokožka velmi tenk...