Recepty a jídlo

Chia pudink z chia semínek

Zařaďte chia semínka do vašeho jídelníčku. Získáte zdraví a sílu!

Chia semínka jako zázračná superpotravina, slibující lepší výkonnost nejen pro sportovce. Těchto pozoruhodných vlastností využívali již staří Aztékové a...
celý článek »

Zavařování hotových jídel

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Chystáte se na dovolenou a sháníte nové recepty na zavařování hotových jídel, které na cestách jednoduše vyklopíte ze sklenice a ohřejete? Receptů na za...
celý článek »

Potravinová pyramida

Potravinová pyramida pro pestrý a vyvážený jídelníček

Potravinová pyramida je pomůckou, která nám pomáhá lépe se zorientovat ve správné skladbě potravin v našem jídelníčku tak, aby poměr druhů potravin a mn...
celý článek »

Černý kořen

Černý kořen neboli Hadí mord španělský

Tato plodina se jakožto zelenina používá od 16. století. Původní název černého kořene - Hadí mord španělský - pochází z "babské rady", která praví, že v...
celý článek »

Dýně Hokaido – recepty

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Nové recepty z dýně Hokaido/Hokkaido (ostatně i recepty klasické) ocení každý, kdo přišel na chuť této zároveň zdravé i kulinářsky variabilní zelenině. ...
celý článek »

Ovocné a zeleninové šťávy

Vyzkoušejte chutné ovocné a zeleninové šťávy neboli smoothie

Zvykli jste si, že váš den vždy začínáte s pečivem v ruce? A co se takhle pokusit o změnu? Každý den bychom měli zkonzumovat pět kousků ovoce a zeleniny...
celý článek »

Vejce a jejich vliv na zdraví

Vejce a jejich vliv na zdraví

Vejce je symbolem zrodu, nového života, jara i času velikonočního. Zvláště v této době, tedy po Velikonocích, je ve většině domácností této potraviny př...
celý článek »

Netradiční recepty z brambor

Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Brambory jsou jako chléb – můžete je jíst každý den, mají tisíc možností využití a nikdy se neomrzí. Připadá vám však, že se vaše vaření poslední dobou ...
celý článek »

Fotolia_74722572_XS

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Co si vybavíte, když se řekne celer? Zeleninu, kterou jste jako malí vybírali z polévky? To je ale velká škoda. I zdánlivě tak obyčejná zelenina, jako j...
celý článek »

Fotolia_69286967_XS

Podlehněte kouzlu česneku. Poradíme, jak na jeho pěstování, sklizeň, i oblíbené recepty

Česnek, to je jedna ze základních surovin české kuchyně. Není divu, tato zázračná rostlina nejen skvěle dochutí každé jídlo a výrazně voní, ale je také ...
celý článek »





Psali jsme před rokem

Fotolia_55328528_XS

Gemmoterapie - léčebná síla pupenů

Gemmoterapie je léčebnou metodou, která přináší pozoruhodné výsledky i u jinak obtížně léčitelných nemocí. Tato metoda se nazývá také medicína z pupenů, neboť k léčení se užívají výtažky z pupenů stromů, keřů či bylin. K léčebným účelům se využívají zárodečné tkáně, těmi jsou ...


Dnes jsme pro Vás vybrali

brambory_1

Zábal z bramborové kaše na zjemnění pokožky rukou

Co budeme potřebovat: brambory mléko máslo ostatní ingredience dle potřeby (pro tet účel nejsou potřeba)   Jak na to: Uvaříme bramborovou kaši podle svého oblíbeného receptu a naneseme ji ještě teplou na ruce. Necháme chvíli působit, poté smyjeme vlažnou vodou. Kaše ruce zje...

Jitrocel kopinatý /Plantago lanceolata/

čeleď: jitrocelovité Jitrocel kopinatý – popis Jitrocel kopinatý je přibližně 7 – 30 cm vysoká bylina s krátkým a zpravidla větveným oddenkem. Listy jsou uspořádány většinou do několika přízemních růžic, jsou vystoupavé až vzpřímené, zřídka až 40 cm dlouhé a asi 0,5 – 3 ...

Domácí majonéza a domácí tatarka

Domácí majonéza 150 ml slunečnicového oleje 2 žloutky z čerstvých vajec šťáva z ½ citrónu sůl pepř Domácí majonéza – postup přípravy Všechny ingredience vložíme do úzkého vyššího válce nebo sklenice, ponoříme tyčový mixér až na dno, zapneme a velice pomalu mix...

Líha nečistá /Lyophyllum paelochroum/

▪ Líha nečistá - vzhled Klobouk má líha nečistá široký 4 – 8 cm, nevysoko sklenutý, kolem temene až mírně vláčený, s tupým hrbolkem a zvlněným, laločnatým až žebrovaným okrajem, slabě hygrofánní, ojíněný, hnědavě krémový, na temeni až šedohnědý. Lupeny jsou široce přirostlé...