Recepty a jídlo

Fotolia_63125934_XS

Vyzkoušejte chutné a zdravé recepty z luštěnin

Luštěniny jsou pro spoustu lidí opomíjená potravina. Snad je to zažitou představou, že luštěnina rovná se čočka na kyselo jako ze školní jídelny. Recept...
celý článek »

Fotolia_71575751_XS

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Krásné květy vám mohou ozdobit stůl, a to nejen ve váze, ale také na vašem talíři. Nejen, že vám tedy ozvláštní oběd vizuálně, ale také díky úžasným neo...
celý článek »

Fotolia_45120280_XS

Vánoční kapr - co o něm ještě nevíte?

Štědrovečerní večeře je v České republice i v některých dalších zemích střední Evropy, jako je třeba Rakousko, Alsasko nebo Slovensko spojena z tradicí ...
celý článek »

Fotolia_39349862_XS

Koření pro zdraví

Přijímat více kuchyňské soli, než je nutné a zdravé, je nešvar, který je bohužel v České republice silně rozšířen. Nadměrné solení má však řadu negativn...
celý článek »

Hrušky

Recepty z hrušek: Vyzkoušejte hrušková povidla nebo koláč pro zlepšení nálady

Jablka a hrušky patří mezi základní české ovoce, které je dostupné každému. Zatímco jablka konzumuje téměř každý, na hrušky se často zapomíná. Hrušky js...
celý článek »

bigstock-tofu-cheese-on-white-backgroun-32070875

Recepty z tofu – obohatí jídelníček a prospějí vašemu zdraví

Zájem lidí o zdravou výživu v posledních několika letech výrazně roste. I do českých kuchyní se tak dostávají nové a zdravější potraviny, jako například...
celý článek »

šípky

Podzim se blíží. A s ním i čas vyrazit na šípky!

Růže šípková, latinsky Rosa canina, je označení pro planou růži. Jedná se o planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. Rozlišují se u tohoto druhu ještě da...
celý článek »

Fotolia_57132609_XS

Vyrobte si domácí dochucovadla - levnější, chutnější a zdravější, než ze supermarketu

Zanevřeli jste na kupovaná dochucovadla, která jsou plná pochybných látek? Máme pro vás dobrou zprávu. Svého oblíbeného kečupu, majonézy, vegety a další...
celý článek »

dreamstimefree_3765961

Apiterapie - přírodní léčba včelími produkty

Apiterapie je léčebnou metodou využívající včelích produktů a přípravků z nich vytvořených k léčebným účelům. Včelí produkty byly již od pradávna pro čl...
celý článek »

Fotolia_61133296_XS

Náhradní a umělá sladidla jsou součástí mnoha běžně konzumovaných výrobků

Umělá sladidla nahrazují v potravinách cukr, a to zejména z důvodu energetických. Potravina, která je doslazená umělým sladidlem, má nižší energetickou ...
celý článek »





Psali jsme před rokem

Fotolia_40253342_XS

Recepty pro děti od našich čtenářek

Nechte se inspirovat recepty pro děti, které nám poslaly naše čtenářky do soutěže o knížky pro děti. Výherkyním gratulujeme a ostatním děkujeme za účast.   Recepty na jídla pro děti Kokosová mléčná rýže 200 g rýže (kulatozrnná) 700 ml mléka 500 ml rýžového mléka (např. Prova...


Dnes jsme pro Vás vybrali

trávení_1

Kmínovka na trávení

Při žaludeční kolice nebo pro lepší trávení může nepříjemné projevy tlumit kmín. Co budeme potřebovat: 2 lžíce drceného kmínu šálek horké vody cedník nebo plátýnko   Jak na to: Kmín necháme krátce povařit ve vroucí vodě a poté necháme vychladnout. Opatrně přecedíme. Užíváme je...

Oměj šalamounek /Aconitum plicatum/

čeled: pryskyřníkovité Oměj šalamounek – popis Oměj šalamounek je vytrvalá, 50 - 150 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, tuhá, nevětvená. Listy řapíkaté, dlanitě 5 - 7 dílné, úkrojky jsou hrubě zubaté. Květenství je nevětvený nebo jen málo větvený, koncový, až 20 cm dlouh...

Perník

170 g cukru krupice 400 g hladké mouky 2 vejce 3 polévkové lžíce kakaa 1 kávová lžička sody 1 prášek do pečiva 100 ml oleje 500 ml mléka džem Podle chuti: rum kandované ovoce nasekané oříšky hrozinky Perník – postup přípravy Vyrobit pe...

Ryzec statný /Lactarius repraesentaneus/

▪ Ryzec statný - vzhled Klobouk 6 – 15 cm, v mládí sklenutý, brzy se vtlačeným středem, často s nízkým tupým hrbolkem, na okraji silně podvinutý a v mládí huňatý, jinde obvykle pouze vrostle vláknitý, za vlhka slizký, chrómově žlutý, zlatožlutý až žlutooranžový, na otlačený...