Řemesla

Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Mnoho lidí má z přípravy a pečení husy či kachny strach. Že maso nezvládnou naporcovat, připravit nebo neuhlídají pečení. Pečení svatomartinské husy je ale až směšně jednoduché, takže recept zvládne opravdu každý. Pojďte se o tom přesvědčit.  Svatomartinská husa má v české kuchyni poměrně bohatou tradici. Církevní svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu, kdy se traduje, že Martin přijíždí na bílém koni.  V minulosti se na Martina uzavíralo roční hospodářství, sedláci dostávali své výplaty a hospodáři s nimi uzavírali smlouvy na další roky. Svátek svatého Martina byl také poslední možností, kdy se lidé mohli před Vánocemi naposledy nadlábnout, neboť po sv. Martinovi nastával 40 denní půst, který trval právě až do Vánoc. A právě svatomartinská husa bývala symbolem svatého Martina a nadcházející zimy, kterou si mohli lidé ve městech i na venkově dopřát. Svatomartinská husa,...

POKRAČOVÁNÍ

Vyrob si sám: Inspirujte se: Nejkrásnější podzimní dekorace, které si vyrobíte do 60 minut

Podzimní čas přímo láká k tomu, abyste se zabalili doma do deky a pustili si...

Pekařství a cukrářství: Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

Tenká vrstva těsta z odpalovaného těsta, vláčný krém z jogurtu a smetany a vrstva poctivých domácích...

České tradice a zvyky: Svatý Václav je patron české země. Proč a kde se slaví Svatováclavská pouť?

Svatý Václav – kníže a světec, ale hlavně mučedník, který byl zavražděn ve...

České tradice a zvyky: Dnes zábava, dříve tvrdá práce. Vinobraní, jak ho neznáte

Vinařská tradice patří k naší zemi už od nepaměti. Celoroční práci vinařů završuje vinobraní,...

Pekařství a cukrářství: Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

Znáte banana bread? Jedná se o chutné pečivo, které vzniklo téměř před 90 lety...

České tradice a zvyky: Vyrobte si poctivá povidla tak, jak je dělaly naše babičky na venkově

Přichází čas, kdy na zahradách můžeme trhat a ochutnávat švestky a někteří si možná...

Vyrob si sám: Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut

Máte rádi meloun, ale už nevíte, co připravit za nové recepty z melounu? Omrzelo se vám...

Pekařství a cukrářství: Upečte si voňavé loupáky, jaké znáte z dětství! K snídani i ke svačině

Loupáky jsou česká klasika. Srdcovka, kterou v dětství snídával alespoň občas...

Vyrob si sám: Květináč na bylinky nemusí být nudný! Vyzdobte si ho podle našich tipů

Květináč na bylinky je součástí mnoha domácností. Čerstvé bylinky se hodí na...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte