Řemesla

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

 Česká republika patří nejen mezi naleziště známých vltavínů, ale také zde můžeme najít český granát, patřící do skupiny tzv. pyropů. Drahokam, který zdobí ceny Českých slavíků i klenotnice světových panovníků, je zároveň dostupný i obyčejným smrtelníkům. Kde se vzal kámen, jenž je symbolem Čech a který učaroval celému světu? Temně rudá barva, barva krve, přesně taková je charakteristická pro drahokam, který můžeme v té nejvyšší kvalitě najít v Českém středohoří. Další naleziště se nacházejí v Podkrkonoší a okolí Kolína nad Labem, avšak kvalita těchto granátů je o něco menší než těch, které se nacházejí v Českém středohoří. Český granát je typický nejen svou rudou barvou, ale také tím, že se jedná o průsvitný a velmi drobný kámen, zřídkakdy se stane, že bychom se setkali s kameny, které jsou větší než 6 milimetrů. Český granát si oblíbil Rudolf II. i Marie Terezie Historie českého...

POKRAČOVÁNÍ

Pekařství a cukrářství: Kremrole: Upečte si tento tradiční dezert snadno doma

Kremrole jsou sice poměrně sladkou, ale díky lehkému těstu i náplni ne zas až tak kalorickou pochoutkou...

České tradice a zvyky: Velikonoční zdobení vajíček voskem je krásné a snadné! Naučíme vás to

Dnes slouží zdobená vejce především k výzdobě našich domovů během Velikonoc....

České tradice a zvyky: České velikonoční zvyky a tradice, které stojí za to dodržovat

Blíží se Velikonoce, jedno z nejvíce radostných a šťastných období, kdy začíná jaro,...

České tradice a zvyky: Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Velikonoce jsou za rohem a vy se pravděpodobně chystáte na barvení...

Pekařství a cukrářství: Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny

Tradiční zákusek indiánek stále patří mezi nejoblíbenější. Stejně jako další retro...

Pekařství a cukrářství: Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě

Griliášové trubičky patří mezi pracnější laskominy,...

Pekařství a cukrářství: Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

 Jak vznikly žloutkové věnečky není přesně známo. Není to jediný zákusek, který...

Pekařství a cukrářství: Polárka: Připravte si legendu mezi retro dezerty jednoduše i doma

Polárka byl první lední medvěd, kterého se kdy celosvětově podařilo odchovat v zoo do...

Výroba šperků: Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavín, někdy známý také jako moldavit, je společně s českým granátem považován za...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte