Řemesla

Jak udělat nejlepší drobenku na koláč? Vsaďte na rady našich babiček

Tajemstvím dobré drobenky je správný poměr surovin. Přidat tak akorát másla, aby drobenka na koláč nebyla mastná, nepřesladit ji a nezasypat nadbytečným množstvím mouky. V tomto článku jsme pro vás shrnuli osvědčené rady našich babiček, ale přidali jsme i několik moderních vychytávek na zdravější a chutnější drobenky. Tři základní suroviny a drobenka na koláč je na světě Drobenka na koláče se odpradávna připravovala ze tří základních surovin - mouky, cukru a tuku. Uměním ale zůstává odhadnut množství, aby drobenka nebyla ani příliš mastná, ani moc tvrdá. Obecně se říká, že by se měl při pečení zachovat poměr 2:1:1 (dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl cukru). Žmolenka by po spojení neměla připomínat souvislé těsto, ale naopak by se měla krásně rozsypávat na malé žmolky. Pokud chcete mít žmolenku po upečení krásně křupavou, existuje několik babských rad, které můžete použít. Do...

POKRAČOVÁNÍ

Košíkářství a jiné pletení: Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

Košíkářství patří k tradičním řemeslům, která se u nás pěstují po staletí. Díky snaze mnohých o návrat...

Řeznictví: Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Hovězí maso je oblíbenou součástí jídelníčku celé řady z nás. Proč právě...

Řezbářství a truhlářství: Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Intarzie je historická umělecká technika zdobení nábytku, která má své kořeny již ve starém...

Pekařství a cukrářství: Jak poznat kvalitní pečivo a nenaletět trikům obchodníků?

Poslední dobou se vedou čím dál víc debaty o tom, zda jíst či nejíst pečivo. Jedni tvrdí, že...

Kovářství a umělecké kovářství: Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

V době rytířských klání a zápasů byla hojně pěstovaná úzce specializovaná řemesla zabývající se...

Košíkářství a jiné pletení: Jak obarvit pedig?

Pedig patří k oblíbeným materiálům vhodných k pletení košíků, misek či nůší. Pedigem lze také oplétat různé nádoby, jako například láhve,...

Vyrob si sám: Návod: Vyrobte si velikonoční vajíčka zdobená novinami (papermaché)

Autor/foto: výtvarná dílna Magráta   Materiál a potřeby vaječné výdutky staré...

Vyrob si sám: Návod: Velikonoční perníčky

Autor/foto: Blanka Svobodová  Velikonoční perníčky - ingredience 600 g hladké mouky 200 g moučkového cukru 200 g...

Vyrob si sám: Návod - Barevné velikonoční opálky z pedigu

Autor/foto: Blanka Svobodová   Materiál a pomůcky dlouhý prut 4mm pedigu 5-6 pásků barevných...