Řemesla

Vánoční poleno – původně keltská tradice, dnes francouzský dezert

Vánoční tradice po světě jsou různé. Některé sami dodržujeme a přijdou nám běžné, o jiných jsme jen slyšeli a některé nám mohou přijít i poněkud zvláštní. Pokud byste se na Vánoce ocitli třeba v Itálii nebo Španělsku, mohla by vás překvapit dekorace vánočního stolu, kterou tvoří vánoční poleno. A to není vše – francouzské vánoční poleno mívá dokonce podobu sladké rolády. Proč se o Vánocích zdobí poleno, jaký má tento zvyk význam a jak si vánoční poleno připravit? Vánoční poleno v rodinném krbu Vychází z tradice, kdy se rodina na Štědrý večer setkávala u krbu. Do něj přiložili silné poleno, předem ozdobené stuhami, ovocem či listím, které hořelo celou noc. Po celou dobu si pak rodina kolem krbu povídala, děti poslouchaly příběhy prarodičů, zpívaly se vánoční písně a dodržovaly se další tradice na Štědrý den.  Věřilo se, že takové vánoční poleno má magickou ochranou moc. Popel z něj se...

POKRAČOVÁNÍ

Pekařství a cukrářství: Staročeský vrkoč aneb tak trochu jiná vánočka

Už máte zaděláno na vánočku? A co kdybyste letos zkusili něco nového, ale zároveň velmi tradičního?...

Pekařství a cukrářství: Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná...

České tradice a zvyky: Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Mnoho lidí má z přípravy a pečení husy či...

Vyrob si sám: Inspirujte se: Nejkrásnější podzimní dekorace, které si vyrobíte do 60 minut

Podzimní čas přímo láká k tomu, abyste se zabalili doma do deky a pustili si...

Pekařství a cukrářství: Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

Tenká vrstva těsta z odpalovaného těsta, vláčný krém z jogurtu a smetany a vrstva poctivých domácích...

České tradice a zvyky: Svatý Václav je patron české země. Proč a kde se slaví Svatováclavská pouť?

Svatý Václav – kníže a světec, ale hlavně mučedník, který byl zavražděn ve...

České tradice a zvyky: Dnes zábava, dříve tvrdá práce. Vinobraní, jak ho neznáte

Vinařská tradice patří k naší zemi už od nepaměti. Celoroční práci vinařů završuje vinobraní,...

Pekařství a cukrářství: Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

Znáte banana bread? Jedná se o chutné pečivo, které vzniklo téměř před 90 lety...

České tradice a zvyky: Vyrobte si poctivá povidla tak, jak je dělaly naše babičky na venkově

Přichází čas, kdy na zahradách můžeme trhat a ochutnávat švestky a někteří si možná...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte