Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

 křemenáč recepty2Křemenáč má červenou hlavičku a bílo-černou nohu.

Křemenáč patří k nejvyhledávanějším houbám v českých lesích. Tato houba z čeledi hřibovitých má dlouhou nohu a její klobouk je zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Existuje několik druhů křemenáče, můžeme najít křemenáče osikového, březového, bělostného a smrkového. Křemenáč je výborný dušený nebo zapečený s brambory jako rychlá a chutná večeře.

Kam na houby? Křemenáč najdete v jehličnatých lesích i na písečných půdách

Křemenáč roste od června do října. Najdeme je v jehličnatých a smíšených lesích a také ve stromořadí u cest, nebo dokonce na písečných půdách. Křemenáče kromě dlouhé nohy a barevného klobouku poznáte také podle bíle třeni, která je pokrytá drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Pokud si ale nejste při sběru jisti, křemenáče lze pořídit ve i specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.  Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Křemenáč - druhy

Křemenáč smrkový

Křemenáč smrkový dostal své přízvisko podle toho, že roste pod smrky. Tento druh roste od června do listopadu obvykle v kyselých půdách. Nejčastěji ho můžeme nalézt v podhorských a horských oblastech.

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový je rozšířený druh, tento druh křemenáče roste od června do října pod osikami. Vyskytuje se na okrajích lesů a podél lesních cest. Tento křemenáč je v mládí výtečný, starší plodnice měknou a nejsou tak kvalitní.

Křemenáč březový

Pro houbaře je tento křemenáč nejoblíbenější, a to kvůli své tvrdé dužině, která je odolná vůči parazitům. Křemenáč březový tak bývá červivý jen výjimečně. Roste nejčastěji v červenci až září, a to pod břízami na písčitých půdách. Křemenáč březový se dobře suší a je vhodný do většiny houbových jídel.

Křemenáč bělostný

Křemenáč bělostný je na Červeném seznamu kriticky ohrožených hub, proto by se neměl vůbec sbírat. Roste v březových porostech s osikami, a pokud ho najdete, měli byste to nahlásit. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

křemenáč recepty3Křemenáčů existují různé druhy.

Křemenáč se nejčastěji používá na guláš a smaženice

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá na smaženice, do guláše a houbových omáček. Můžete ho také naložit do octa nebo sladkokyselého nálevu. Křemenáč můžete také usušit, velmi dobře se totiž suší. Rozkrájejte ho a kousky vyložte na pečícím plechu a nechte pár dní sušit. Takto usušený ho pak můžete dát do polévky nebo smetanových omáček. Pokud si ho chcete nechat čerstvý, v chladu vám vydrží jen pár dní. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Křemenáč - recepty

Zapečené brambory s křemenáčem

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky sýru
  • 6 křemenáčů
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky
  • stroužek česneku
  • 5 rajčat
  • 2-4 lžíce olivového oleje

Zapečené brambory s křemenáčem - postup

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem, vyplníme bramborami, osolíme a opepříme. Na brambory položíme plátky sýra. Houby očistíme a klobouky hub vyskládáme na sýr. Nohy hub nasekáme nadrobno a dáme je mezi klobouky. Posypeme nasekanou petrželkou. Česnek oloupeme a prolisujeme k houbám. Rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací formy. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut při teplotě 200 stupňů. Snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 45 minut.

křemenáč recepty1Zapečené brambory s křemenáčem.

Dušený křemenáč

Ingredience

  • 600 g křemenáčů
  • máslo
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • drcený kmín, petrželka, oregano

Dušený křemenáč - postup

Křemenáč nakrájíme a přidáme k osmahlé cibulce, smažíme na másle, dokud houby nepustí vodu. Osolíme, okořeníme a dusíme 15 minut. Udušené houby smícháme s nasekanou petrželkou a podáváme na topinkách.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka

Stáhnout v PDF

Přečteno: 1424x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte