Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

 Hřib kovářHřib kovář má mírně načervenalé podhoubí, plete se s kolodějem.

Na houby chodí s oblibou mnoho Čechů, málokdo už ale bezpečně pozná jednotlivé hřiby. Připravili jsme pro vás proto několikadílný seriál, ve kterém podrobně představíme neoblíbenější české houby. Poradíme, kde je hledat, jak je připravovat i na co si dát pozor. Samozřejmostí pak bude několik snadných receptů pro vyzkoušení. A číslem jedna pro náš seriál se stává - hřib kovář. 

Průměrem menší houba, která obvykle dosahuje maximální výšky 20 cm a je stálicí v českých lesích. Poznáte ho podle nožičky zbarvené ho mírně červené, jasně žluté dužniny a hnědého kloboučku, který je za sucha sametový a hladký.

Vzhledem a výškou se pak hřib kovář může podobat jedovatému hřibu satanovi. Poznáte je podle rozdílné barvy kloboučku a jiné míry zbarvení po zakrojení. Hřib kovář se po otlučení zbarvuje do zeleno-modra, hřib satan pak do jasné modré. Kovář často bývá zaměňován také za hřib koloděj, který je na rozdíl od hřibu satana ale jedlý. 

Hřib kovář a jeho taxonomie

Hřib kovář spadá do čeledi hřibovitých a patří mezi barevné modrající hřiby (tzv. modráky). Ty se vyznačují tím, že se jejich dužnina po poranění zbarví do modra a to díky rychlé oxidaci pulvinoých kyselin. Do modrajících hřibů dále patří hřib hnědý (suchohřib), hřib koloděj nebo hřib satan. 

Říše: Houby (Fungi)
Oddělení: Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Pododdělení: Agaricomycotina
Třída: Agaricomycetes
Řád: hřibotvaré (Boletales)
Čeleď: hřibovité (Boletaceae)
Rod: hřib (Neoboletus

Kam na houby aneb kde najdete hřiby kováře?

Hřiby kováře najdete po celé Evropě. V českých lesích se nejvíce vyskytuje ve smrkových nebo dubovo-habrových lesích. Přímo v lese ho pak hledejte v blízkosti smrku, borovice, jedle, dubu nebo buku. Jen pozor, abyste si ho nespletli s příbuzným hřibem kovářem žlutým, který je chráněný, a tak se nesmí sbírat. Poznáte ho podle nažloutlé nožičky a skvrnitého bílo-hnědého kloboučku.

Kam na houby upřesňuje náš dřívější úspěšný článek. Přečtěte si ho!

Hřib kovářHřib kovář roste v jehličnatých i listnatých lesích.

Je hřib kovář zdravý?

Hřib kovář obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Namátkou například fosfor, síru, hořčík nebo draslík. Jeho konzumace vám tak může ulevit od některých svalových potíží nebo pomoci se správným vývojem kostí.

Dále je konzumace těchto hub vhodná pro redukční dietu, jelikož hřib kovář podobně jako další houby obsahuje minimum kalorií. Je třeba ale upozornit na to, že někomu může konzumace hub způsobovat těžký žaludek. 

Hřib kovář úprava

Hřib kovář patří mezi tužší houby, proto je potřeba ho v kuchyni tepelně upravovat po dobu 20 - 30 minut. V opačném případě by hrozily zažívací potíže jako bolesti břicha nebo zvracení. Hřib kovář je v syrové podobě totiž mírně jedovatý

Po uvaření má houba lahodnou chuť a jemnou oříškovou vůni. Hodí se do omáček, na zapékání, do gulášů nebo do polévek. Jediná úprava, kterou zkušení houbaři nedoporučují, je sušení. 

Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřib kovář: Recepty 3x jinak

Hřib kovář je v kuchyni opravdu všestranný, kromě vaření se dá i nakládat, například v octu. My si dnes ukážeme 3 čtenářsky oblíbené recepty a to na houbovou omáčku, houbovou polévku a skvělé hovězí na houbách. Tak pojďme na to!

Houbová polévka z hřibů kovářů

Ingredience

  • 3 hřiby kováře
  • 500 ml vývaru
  • cibule
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • čerstvá pažitka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic smetany
  • rostlinný olej

Houbová polévka z hřibů kovářů - postup:

Cibulku si nakrájejte najemno a dejte smažit na rostlinný olej. Přidejte nadrobno pokrájený hřib kovář a opékejte asi 5 minut. Pak přidejte najemno nakrájené brambory a mrkev. Zalijte vývarem, v případě potřeby doplňte vodou a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Pak do hrnce prolisujte česnek, který jste si utřeli se solí. Přidejte vejce a nakonec smetanu. Houbová polévka se zdobí čerstvou pažitkou. 

Houbová polévkaHoubová polévka zahřeje hlavně v zimě. Použít můžete i nasušené houby.

Houbová omáčka se smetanou

Ingredience

Houbová omáčka se smetanou - postup:

  • 170 g nakrájených hříbků (kovářů)
  • 120 ml tučné smetany
  • cibule
  • 2 lžíce másla
  • kapka oleje
  • sůl, pepř, mletý kmín

Cibuli si nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na trošce másla s olejem. Poté do pánve přidejte pokrájené a očištěné houby a restujte, dokud houby nezměknou. Pak zalijte asi 50 ml vody (podle potřeby víc) a nechte probublávat 20 minut. Poté do pánve přidejte smetanu a nechte zredukovat dalších 5 - 10 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem, kmínem a houbová omáčka je na světě. Hodí se například k následujícímu receptu na hovězí na houbách. 

Hovězí na houbách s opečenými bramborami

Ingredience

  • 2 hovězí steaky
  • sůl
  • houbová omáčka podle předchozího receptu
  • pečené brambory jako příloha

Hovězí na houbách s opečenými bramborami - postup:

U řezníka nebo v obchodě si kupte dva pěkné vyzrálé hovězí steaky. Čím kvalitnější je maso, tím lepší a křehčí bude výsledný pokrm. Maso si vytáhněte z lednice a odřežte z něho nepotřebné blány. Pokud chcete, nasolte ho (někdo to ale dělá až po upečení). Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si také tlustostěnnou pánev. Maso hoďte na pánev a opečte z každé strany 3 minuty. Nyní je maso hotové na stupeň rare, pokud vám to tak stačí, zde recept na hovězí na houbách končí. Kdo chce propečení stupněm medium, maso přendá do pekáčku a vloží do trouby na dalších 5-8 minut. Well-done propečení pak vyžaduje pobyt v troubě celkem 12 minut. Hovězí steaky nyní přendejte na předehřáté talíře, zalijte houbovou omáčkou z předchozího receptu a podávejte s opečenými bramborami. Posypejte pažitkou a doplňte o případnou vařenou zeleninu nebo salát. 

Hovězí na houbáchNa hovězí na houbách je nejdůležitější koupit dobré hovězí maso.

Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 

Stáhnout v PDF

Přečteno: 6567x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte