Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Vepřové na žampionech Hlavní jídla
12. 12. 2019 Přečteno: 3721x

Vepřové na žampionech

Ingredience
- +
  • vepřová panenka: 350 g
  • žampiony: 150 g
  • cibule: 1 ks
  • stroužek česneku: 2 ks
  • smetana ke šlehání: 200 ml
  • máslo: 1 PL
  • hladká mouka: 1 PL
  • bílé víno
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Vepřové na žampionech – recept

Vepřovou panenku v celku potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme lístky čerstvého tymiánu. Takto naložené maso necháme odležet na kuchyňské lince, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu rozehřeme na 200 °C.

Mezitím si pokrájíme cibuli, česnek a žampiony na malé kousky. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém orestujeme cibuli. Poté přidáme žampiony a česnek. Zprudka orestujeme. Žampionovou směs podlejeme suchým bílým vínem a necháme odpařit alkohol. Žampiony přendáme do pekáčku a dáme je do trouby.

Pánev očistíme a rozpálíme na ní olej. Zprudka vepřovou panenku opečeme, aby se maso zatáhlo. Poté jej vložíme do trouby na žampionovou směs. Pečeme 15 minut pod pokličkou. Panenka by měla být uvnitř lehce růžová. Pokud máme k dispozici teploměr na maso, zapíchneme jej z boční strany do masa a počkáme, dokud teploměr neukáže 65 °C.

Mezitím na pánvi si roztopíme máslo, lehce jej zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Přilejeme trochu bílého vína a povaříme. Maso vyndáme z trouby a necháme jej chvilku odpočinout. Žampionovou směs přidáme na pánev k jíšce. Promícháme a poté zalejeme smetanou. Asi 5 minut žampionovou omáčku necháme probublávat. Na závěr dochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Maso pokrájíme a servírujeme na žampionové omáčce. 

Vepřové na žampionech můžeme podávat s fazolovými lusky nebo pečenými bramborami.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

fotolia_125612675_xs.jpg Hlavní jídla

Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou

Panenku nakrájíme na medailonky, osolíme a opepříme. Potom je na oleji z obou stran zprudka orestujeme a odložíme bokem. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list a máslo. Cibuli orestujeme…

houbova-omacka-na-smetane.jpg Hlavní jídla

Houbová omáčka na smetaně

Houby namočíme minimálně půl hodiny předem, aby změkly, poté vodu scedíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na rozehřátém másle. Přidáme česnek a necháme chvíli opékat. Poté přidáme houby, orestujeme,…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Nejlepší sirupy do kávy si…

    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

  • Entezopatie

    Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

  • Opice kapucín (Malpa…

    Koupím malpu kapucínskou

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Srbské rizoto

Hlavní jídla: Srbské rizoto

Vepřové maso nakrájíme na malé kousky, papriku zbavenou semínek, cibuli a petrželku nadrobno. V pánvi rozpálíme…

Hovězí po burgundsku

Hlavní jídla: Hovězí po burgundsku

Slaninu nakrájíme na proužky a opečeme dozlatova. Vyndáme jej z pánve a dáme stranou. Hovězí maso nakrájíme na…

Králičí paštika s játry

Ostatní: Králičí paštika s játry

Cibuli a jablka nakrájíme nadrobno, králičí maso zbavíme všech kostí a blanek a nakrájíme na kostky. Játra…

Smažený patizon

Hlavní jídla: Smažený patizon

Patizon oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky patizonu osolíme a necháme je odležet, aby pustily vodu.…