Hlíva ústřičná je považována za zázračnou houbu

Hlíva ústřičná – tento pojem je v poslední době hojně skloňován v souvislosti s alternativními léčebnými postupy, přírodní terapií obecně a doplňky stravy, které mají za cíl jediné, a to zlepšení celkové kondice a zdravotního stavu jedince. Je hlíva ústřičná další z řady zbytečně přeceňovaných možností, nebo se vyplatí věnovat jí pozornost? I tuto otázku si budete moci zodpovědět po přečtení následujících řádků, jejichž hlavním tématem je právě hlíva ústřičná – houba, ještě nedávno moderní společností považována víceméně za zbytečnou a stromům škodící.

Hlíva ústřičná (lat. pleurotus ostreatus) patří mezi houby označované jako dřevokazné, dá se tedy říci, že svým způsobem parazituje hlíva ústřičná na listnatých stromech, z nichž si bere živiny a další význačné složky podílející se na jejím bezproblémovém vývoji a dělají z hlívy ústřičné zásobárnu konkrétních pro lidský organismus prospěšných látek. Na její obranu je však nutno zdůraznit, že se povětšinou jedná o stromy s odumřelými kmeny, živých se chytá velmi zřídka.

Jak hlíva ústřičná vypadá a odkud se vzala?

Možná jste už na tuto houbu při svých procházkách přírodou narazili a ani o tom nevíte. Hlíva ústřičná je totiž poměrně nenápadná a mnohdy díky svému béžovému až hnědému, šedohnědému zbarvení zcela splývá se svým okolím. Klobouky připomínají větší ústřice – odtud tedy plyne i pojmenování, a mohou být průměrně široké 5 až 25 cm s hladkým povrchem. Nápadným poznávacím znamením je způsob, jakým hlíva ústřičná roste – v trsech nad sebou, kdy se klobouky navzájem překrývají. Dužnina je poměrně pružná a šťavnatá, většinou čistého bílého zbarvení.

Už výše bylo nastíněno, že moderní společnost začala hlíva ústřičná zajímat až v nedávné době, přesněji v 60. a 70. letech minulého století, kdy začal nabírat na obrátkách zájem o umělé pěstování hlívy ústřičné. Původně je však hlíva ústřičná pokladem tradiční čínské a východní medicíny (to znamená stovky let zpátky), která připisovala jejím vlastnostem zázračné schopnosti a hledala způsoby, v jaké formě se může hlíva ústřičná stát pomocníkem pro lidské zdraví či jak tuto houbu pěstovat. Z této iniciativy tedy pochází prvotní zájem o recepty z hlívy ústřičné, jejichž základna se neustále rozšiřuje o nové nápady. I proto v tomto článku dále mimo jiného naleznete také témata: hlíva ústřičná recepty a hlíva ústřičná pěstování, abyste si mohli hlívu nejen připravit, ale také sami doma opečovávat.

Hlíva ústřičná a její účinky

Elixír mládí – i to je označení, které si hlíva ústřičná vysloužila, a to jak u široké veřejnosti, tak u odborníků. Stojí za tím především unikátní léčivé a blahodárné účinky, jimiž hlíva ústřičná ovlivňuje lidský organismus. Ty jsou způsobeny přítomností látek, co jsou schopné aktivovat a nabudit buňky podílející se na správném chodu imunity a zvýšené regeneraci, čímž jakoby zpomaluje proces stárnutí. Nejen to je však specializací, díky které se hlíva ústřičná těší takové oblibě. V jakých situacích tedy hlíva ústřičná pomůže?

  • při oslabené imunitě
  • při potížích s trávením
  • při špatné průchodnosti cév
  • při léčbě cukrovky
  • při alergiích
  • při detoxikaci těla
  • při terapii rakoviny
  • při kožních onemocněních
  • při infekcích a zánětech
  • při prevenci civilizačních chorob
  • při regeneraci poúrazových a pooperačních stavů

Za tuto pomoc mohou látky, které hlíva ústřičná obsahuje. Které to jsou? Hlíva ústřičná dokáže vaše tělo obohatit o vitamín B, C a D, mimo těch dodá tělu také důležité stopové prvky – železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bór. Tím však výčet léčivých látek nekončí. Velké zastoupení ve složení mají také beta-glukany, což jsou přírodní polysacharidy ovlivňující právě aktivitu imunity, s níž je hlíva ústřičná jako taková nejvíce spojována. Dále jsou to různé enzymy, steroly, aminokyseliny a mastné kyseliny přispívající mimo jiného ke snižování hladiny cholesterolu a tuku v krvi. Hlíva ústřičná je proto mnohými brána jako zázračný všelék.

Hlíva ústřičná jako potravinový doplněk

Hlíva ústřičná je k dostání v několika podobách. Lze sehnat sušené kousky, prášek z hlívy ústřičné nebo tinkturu, kdy je hlíva ústřičná například součástí alkoholu. I tak je ale nejvíce žádaná ve formě kapslí a tobolek. Hlíva ústřičnákapsle – může být stoprocentní, nebo s různými dodatečnými příměsmi a doporučuje se k pravidelnému užívání i dětem od 3 let věku. Oproti tomu prvně zmíněné typy je možné zahrnout i do procesu vaření. Sušená hlíva ústřičná nebo prášek z ní může svým houbovým aroma dochutit a zahustit například omáčky, polévky a další pokrmy. Mimo to je samozřejmě možné použít i čerstvou hlívu, protože si ji můžete poměrně jednoduše pěstovat i sami doma. Jak tedy na pěstování hlívy ústřičné?

Hlíva ústřičná – pěstování

Pokud vás nadchla představa, že by se hlíva ústřičná stala součástí vaší sklizně, pak věřte, že pěstování není žádná velká věda. Ve výsledku tak od léta (někdy i od jara) do podzimu (či příznivé zimy) budete moci pozorovat, jak vám vaše hlíva ústřičná roste a s ní i možnost rozšíření přírodní domácí lékárničky, kde by neměla chybět ani aloe vera, o další zázrak.

Prodávají se již kompletně připravené substráty v obalech obsahujících z výroby díry, kterými posléze začne hlíva ústřičná prorůstat. Další možností je domácí pěstování hlívy na špalcích listnatých stromů (vrba, bříza, topol, buk, dub, lípa, jabloň či ořešák). Vybrané dřevo však musí obsahovat dostatek vody, a tak je vhodné využít špalky pocházející ze stromu pokáceného v období podzim až jaro. Dřevo se v tomto případě „očkuje“ podhoubím, a to na obou stranách, kde došlo k řezu. Sadba se vlastně do těchto ploch „vtírá“. Dodatečně je také možné vyvrtat do špalku i další otvory, kam se též podhoubí umístí. Naočkované špalky je poté nutné zabalit do igelitových obalů, aby se nevytratila vlhkost. Ideální teplota pro růst je 8 až 15 stupňů Celsia. Existuje také možnost pěstovat hlívu ústřičnou na slámě. Je tedy zřejmé, že hlíva ústřiční - pěstování - je činnost, která není náročná a na jejím konci čeká odměna v podobě zázračného všeléku.

Hlíva ústřičná recepty

Recepty z hlívy ústřičné jsou oblíbené. Pokud zajímají i vás, následující řádky vás jistě potěší, protože přinášejí vybrané hlíva ústřičná recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.

Polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 2 až 3 lžíce sádla (není-li, pak postačí olej)
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 litr vývaru (z masa či bujonové kostky)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 až 2 lžíce mleté papriky (sladká i pálivá – dle chuti)
  • 3 až 4 stroužky česneku (dle chuti)
  • koření dle chuti – zejména pepř, sůl a majoránka

Jak polévku připravíte?

Houbu je potřeba pokrájet na proužky a orestovat ji zhruba 5 minut v hrnci na sádle (oleji). Poté se přilije připravený vývar. Vzniklou směs je nutno alespoň 10 minut povařit. Z mouky a sádla (oleje) si mezitím připravíte klasickou světlou jíšku, k níž přisypete mletou papriku. Dejte pozor, aby se nerestovala dlouho, protože by mohla zhořknout. Hotovou jíšku necháte vychladnout a přidáte do hrnce s hlívou. Nakonec přichází dochucení kořením a další minimálně desetiminutové povaření. Po tomto je polévka z hlívy ústřičné připravena ke konzumaci.

Zapečená hlíva ústřičná

Ingredience:

  • alobal
  • 7 až 8 středních brambor
  • 300 až 400 g hlívy ústřičné
  • 1 až 2 střední cibule (případně dle libosti a zvyku)
  • 150 g slaniny
  • koření k dochucení – pepř, sůl, mletá paprika

Jak zapečenou hlívu připravíte?

Na připravený kus alobalu rozložíte kolečka cibule. Na tuto vrstvu poté přijdou klobouky hlívy ústřičné dochucené kořením. Oloupané brambory nakrájejte na kolečka a pokryjte jimi houbu. Nakonec přichází na řadu slanina, kterou je také nutné rozložit po celé ploše. Poté přiložíte další kus alobalu, spojíte s tím, na který jste nakládali jednotlivé ingredience, a vložíte do trouby, kde vše zapékáte přibližně 45 min při středních hodnotách výkonu trouby.

Smažené lupínky z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • klobouky hlívy dle chuti
  • koření – mletá paprika (sladká i pálivá), sůl, pepř, drcený kmín
  • hladká mouka
  • tuk na smažení

Jak lupínky z hlívy připravíte?

Klobouky si rozložíte na pracovní desce (stole, táce) tak, aby lupeny směřovaly nahoru, poté je okořeníte a osolíte a necháte zhruba 15 minut odležet, aby se koření dostalo do houby. Poté klobouky obalíte v hladké mouce a vkládáte k rychlému osmažení do rozpáleného tuku, dokud se hlíva neusmaží dokřupava.

Hlíva ústřičná, to jsou obrovské možnosti využívání, v jehož důsledku dochází ke zlepšení stavu lidského organismu a zdraví jako takového. Trend, v jehož středu se aktuálně hlíva ústřičná nachází, není proto žádným překvapením. Dnešní doba si totiž přímo žádá, aby se hledaly a následovaly cesty vedoucí ke zvyšování obranyschopnosti, a to nejlépe takové, které pro člověka nepředstavují žádné riziko. Hlíva ústřičná toto naplňuje, proto nezbývá než doporučit, abyste ji vyzkoušeli i vy! O své pocity a dojmy se pak můžete podělit s ostatními v diskuzi pod článkem, kde také můžete dát ostatním tip na nějaké další lahodné recepty z hlívy ústřičné.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 9819x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.