Hlíva ústřičná /Pleurotus ostreatus/

▪ Hlíva ústřičná - vzhled

Klobouk hlívy ústřičné připomíná barvou i tvarem větší ústřice, odtud pochází i druhové pojmenování. Klobouky jsou v mládí sklenuté s podvinutým okrajem, později 5 - 25 cm široké, vějířovité, hladké a pružné, okraj se stává ostrým. Zbarvení je široce proměnlivé od barvy bělavé, šedomodravé až k šedohnědé nebo hnědé. Zbarvení je závislé na podmínkách růstu, vzdušné vlhkosti apod. Klobouky rostou jako u většiny ostatních hlív nad sebou v trsech, řadách nebo vrstvách nad sebou.

Trsy plodnic hlívy ústřičné mohou dosahovat hmotnosti i několika kilogramů. Dosti často jsou klobouky spodních plodnic poprášeny vyklíčenými výtrusy, takže na sobě mají bílý povlak. Jde o přirozený a neškodný jev, který vzniká i při skladování.

Třeň je velmi krátký, 1 - 4 cm dlouhý a 1 - 3 cm tlustý, výstřední až postranní, velmi tuhý, bílý, později šedavý.

Dužnina je čistě bílá, velmi pružná a šťavnatá, zbarvení na řezu nemění.

▪ Hlíva ústřičná - výskyt

Hlíva ústřičná roste od konce léta až do zimy, při mírné zimě často i na jaře, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Pěstuje se i uměle, jak průmyslově tak i v domácích podmínkách. Je velmi podobná hlívě plicní, ta je však světlejší barvy a roste na podobných stromech, avšak od jara do podzimu. Hlíva ústřičná je široce rozšířená jedlá houba rostoucí po celém světě, roste v mírném pásmu i v subtropických lesích.

▪ Hlíva ústřičná - vliv na zdraví

Konzumace hlívy ústřičné díky obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd. Hlíva ústřičná je přírodním zdrojem látek ze skupiny statinů. Studie prokázaly, že hlíva obsahuje 0,4 - 2,7 % statinů v sušině. Obsahuje i β-glukany, také terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou. V mnoha pokusech s konzumací sušené hlívy ústřičné při dietě u zvířat byl zaznamenán úbytek cholesterolu.

▪ Hlíva ústřičná - možnosti využití

Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená. V Rusku je oblíbená hlíva ústřičná zkvašená jako kysané zelí.

▪ Hlíva ústřičná - recept

Hlíva jako řízek

300 g hlívy ústřičné
2 stroužky česneku
3 lžíce hladké mouky
sádlo na smažení
sůl
opečené brambory
tatarská omáčka

Oprané a osušené klobouky hlívy ústřičné potřete utřeným česnekem, obalte v hladké mouce a osmažte na tuku. Nejprve smažte hlívy lupeny nahoru, pak obraťte a smažte dál, až dostanou nazlátlou barvu. Podávejte je s tatarskou omáčkou a brambory.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1273x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.