Hlíva olivová /Omphalotus olearius/

▪ Hlíva olivová - vzhled

Klobouk je 4-20 cm široký, zprvu nízce sklenutý, pak s podvinutým okrajem později až nálevkovitý. Za sucha matný, vrostle paprsčitě vláknitý, oranžový, oranžově až kaštanově hnědý. Má žlutooranžové lupeny, které sbíhají na třeň.

Třeň je stejně zabarvený jako klobouk. Dolů se zužuje, je 3-8 cm dlouhý, 1-2 cm široký.

▪ Hlíva olivová - výskyt

Je to teplomilný dřevokazný druh, který u nás roste vzácně na pařezech listnáčů. Jeho domovinou je Středomoří. Hlíva olivová je statná houba, nápadná svým růstem v trsech a výraznými oranžovými tóny klobouku. Lupeny v noci světélkují, ale ne vždy je tento úkaz pozorován.

▪ Hlíva olivová - vliv na zdraví

Hlíva olivová nezpůsobuje smrtelné otravy, obsahuje však toxické látky (illudiny) vyvolávající silné dráždění zažívacího traktu, dále pak v malém množství i látky, které mají podobné účinky jako muskarin (atromentin, kyselina atromentinová a gyroporin).

▪ Hlíva olivová - možnosti využití

Hlívu olivovou je při velké nepozornosti možné zaměnit za podobně zbarvené lišky z okruhu lišky obecné (Cantharellus cibarius). Tyto lišky jsou proti hlívě dosti tuhé, mají barvu klobouku světle žlutou (liška bledá), sytě žlutou (liška obecná), žlutou s fialovými šupinkami (liška ametystová), na spodu klobouku mají jen řídké a nízké lišty, zatímco hlívy mají lupeny, které jsou tenké, vysoké a dosti husté. Záměna je možná jen při opravdu velké neznalosti a nepozornosti.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1673x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

REISHI plus LR 30 kps. 1

Životní síla z Dálného východu Reishi - v Asii je nazývána "houbou…

Cena: 1300 Kč

Maitake - Trstnatec lupenitý 20g

Sušená houba z Číny Maitake je mediciální houba, která má nasládlou chuť a…

Cena: 49 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte